Nu på bio

Det senaste på biofronten!

SVT Play – Bästa filmerna att streama just nu

SVT Play – Bästa filmerna att streama just nu

 • SVT Play
Filmtopp
Filmtopp | Lista
24 september 2020
Filmtopp
Filmtopp | Lista
24 september 2020

Kvällens filmtips hittar du här.

Filmtopp granskar SVT Plays filmutbud och langar fram de bästa tipsen som finns på streamingtjänsten just nu!

Den svenska streamingtjänsten som är gratis för oss att använda brukar skämma bort oss med spännande såväl som insiktsfulla och roliga filmer och serier. Utbudet byts ut med jämna mellanrum där gamla titlar lämnar biblioteket och nya tillkommer.

Här fokuserar vi på de bästa filmerna på SVT Play just nu. Håll till godo!

De bästa filmerna på SVT Play just nu

Blodsband (2013)

Blodsband – en av de bästa filmerna på SVT Play just nu
Foto: SVT Play.

En av de bästa filmerna på SVT Play just nu är brittiska Blodsband från 2013. Filmen handlar om en kriminell, våldsam 19-åring som blir förflyttad från sin ungdomsanstalt till samma fängelse som hans pappa är inlåst i på livstid. Den unge mannen hamnar genast i trubbel i fängelset, men när han erbjuds terapi för sitt våldsamma beteende ställs dörren till rehabilitering en gnutta på glänt.

I denna David Mackenzie-regisserade film ser vi skådespelare som Jack O'Connell, Ben Mendelsohn, Rupert Friend, David Ajala och Anthony Welsh m.fl.

Dating Amber (2020)

Dating Amber – en av de bästa filmerna på SVT play just nu
Foto: SVT Play.

Den irländska filmen Dating Amber utspelar sig på 1990-talet och handlar om två tonåringar, Eddie och Amber, i en irländsk småstad. Deras omgivning, inte minst på deras skola, misstänker att de två vännerna är homosexuella. För att undvika att bli alltför utsatta bestämmer de sig för att bli tillsammans på låtsas – men även täckmanteln de har skapat sig visar sig komma med sina egna problem.

Dating Amber är regisserad av David Freyne och i rollerna ser vi Lola Petticrew, Fionn O'Shea, Sharon Horgan och Barry Ward m.fl.

Fucking Åmål (1998)

Fucking Åmål – En av de bästa filmerna på SVT Play
Foto: SVT Play.

Sugen på en svensk kultfilm? En av 90-talets bästa svenska filmer finns nu på SVT Play. Fucking Åmål är tonårsfilmen med Elin i fokus – en populär tjej som längtar bort från sin tråkiga hemstad – och ensamma Agnes, som i hemlighet är förälskad i Elin.

I denna 90-talsklassiker av Lukas Moodysson ser vi skådespelare som Alexandra Dahlström, Rebecca Liljeberg, Erica Carlson, Mathias Rust och Stefan Hörberg m.fl.

 

Persona (1966)

Persona – en av de bästa filmerna på SVT Play
Foto: SVT Play.

Persona är inte bara en av de bästa filmerna på SVT Play, det är också en av de bästa filmerna i svensk filmhistoria. Detta fantastiska drama kretsar kring två kvinnor, en sjuksköterska och en skådespelerska, som bosätter sig på en avlägsen ö efter att skådespelerskan har förlorat talförmågan. Duon blir alltmer beroende av varandra och det dröjer inte länge innan gränsen mellan deras personor börjar suddas ut.

Denna odödliga svenska klassiker är givetvis regisserad av Ingmar Bergman och i rollerna ser vi i första hand Bibi Andersson och Liv Ullmann.

The Kids Are All Right (2010)

The Kids Are All Right – en av de bästa filmerna på SVT Play
Foto: SVT Play.

Det charmiga dramat The Kids Are All Right handlar om ett lesbiskt par med två tonårsbarn. Den äldsta av barnen ska snart börja på college och innan dess vill hon och hennes yngre bror träffa sin biologiska pappa. De lyckas få tag på honom, men att introducera honom i familjens liv är inte helt utan problem.

Stjärnspäckade The Kids Are All Right är regisserad av Lisa Cholodenko och i rollerna ser vi Julianne Moore, Annette Bening, Mark Ruffalo, Mia Wasikowska och Josh Hutcherson m.fl.

Porträtt av en kvinna i brand (2019)

en av de bästa filmerna på SVT Play
Foto: Folkets Bio.

Suveräna Porträtt av en kvinna i brand handlar om konstnären Marianne som på 1760-talet får i uppdrag att måla ett porträtt av en ung kvinna, nyss utkommen ur klosterlivet. Den unga kvinnan är bortgift och hennes blivande make vill se hur hon ser ut. Mellan de två kvinnorna skapas ett band ingen av dem hade kunnat förutspå.

Denna fantastiska film är regisserad av Céline Sciamma och i rollerna ser vi Adèle Haenel och Noémie Merlant m.fl.

And Then We Danced (2019)

And Then We Danced – en av de bästa filmerna på SVT Play
Foto: Triart Film.

Detta unika, romantiska drama riktar strålkastaren mot Merab – en georgisk dansare som drömmer om att få en plats i nationalensemblen. När han möter Irakli blir hans prioriteringar alltmer diffusa. Merab känner en längtan och åtrå till Irakli, men det är känslor som riskerar att äventyra allt han drömt om.

Den svenskproducerade filmen är regisserad av Levan Akin. I rollerna ser vi Levan Gelbakhiani, Bachi Valishvili och Ana Javakishvili m.fl.

The Florida Project (2017)

The Florida Project – en av de bästa filmerna på SVT Play
Foto: Scanbox.

Slice-of-life-dramat The Florida Project kretsar kring sexåriga Moonee som bor på ett slitet motell tillsammans med sin fattiga mamma. Under filmens gång får vi ett smakprov av Moonees annorlunda barndom som är full av uppfinningsrikedom, vänskaper och en hel del svåra utmaningar.

Filmen är regisserad av Sean Baker. I rollerna ser vi Brooklynn Prince, Bria Vinaite, och Willem Dafoe m.fl.

45 år (2015)

En av de bästa filmerna på SVT Play – 45 år
Foto: SVT Play.

Det brittiska dramat 45 år handlar om paret Kate och Geoff, som om bara en vecka har varit gifta i imponerande 45 år. För att fira bröllopsdagen planerar de en stor fest, men förberedelserna inför festligheterna hamnar plötsligt i skymundan när ett brev till Geoff anländer. Schweiziska myndigheter meddelar att de har lokaliserat kroppen av hans första kärlek, nedfrusen och välbevarad i en glaciär i alperna under fem decennier. Nyheten skapar plötsligt friktion mellan Kate och Geoff.

45 år är regisserad av Andrew Haigh och i rollerna ser vi bland andra Charlotte Rampling och Tom Courtenay.

Fler sevärda filmer på SVT Play just nu

 • Carmen & Lola (2018)
 • Cléo från 5 till 7 (1962)
 • Matthias & Maxime (2019)
 • Olydnad (2017)
 • Destroyer (2018)
 • Tell It to the Bees (2018)
 • The Miseducation of Cameron Post (2018)
 • Utan nåd (2017)
 • Tom of Finland (2017)
 • The Square (2017)
 • Farsan (2010)
 • Destination Wedding (2018)

Fem snabba serietips på SVT Play

Tunna blå linjen – Polisserie som utspelar sig i Malmö där vi följer det vardagliga livet på stationen, men också i polisernas vardag. I en av rollerna ser vi Kalifat-stjärnan Gizem Erdogan

Allt som blir kvar – Dramaserie om Matilda som under en intensiv sommar försöker komma över ett krossat hjärta med hjälp av sin vän Miron.

Lea – Dramaserie om Lea, som drömmer om att vinna VM-bästet i boxning, men vägen dit är lång, stenhård och kantad av fallgropar.

Trevlig helg – Humoristisk sketchserie med Johanna Nordström och Hampus Nessvold.

Leif & Billy – Den kristallenbelönade humorserien om de hopplösa bröderna Öhman, spelade av Klas Eriksson och Alfred Svensson, som ständigt jagar pengar i Sörbacken började som en Youtubeserie. Idag produceras den av SVT och är uppe i fyra säsonger. På birollslistan ser vi Fredrik Hallgren (Sune vs. Sune) och Happy Jankell (Ted – För kärlekens skull).

Mer läsning:

För fler listor --> Scrolla vidare!

 

 

 

NÄSTA ARTIKEL