SVT Play – Bästa filmerna att streama just nu

SVT Play – Bästa filmerna att streama just nu

  • SvtPlay
Filmtopp
Filmtopp | Lista
24 september 2020
Filmtopp
Filmtopp | Lista
24 september 2020

Kvällens filmtips hittar du här.

Filmtopp granskar SVT Plays filmutbud och langar fram de bästa tipsen som finns på streamingtjänsten just nu!

Den svenska streamingtjänsten som är gratis för oss att använda brukar skämma bort oss med spännande såväl som insiktsfulla och roliga filmer och serier. Utbudet byts ut med jämna mellanrum där gamla titlar lämnar biblioteket och nya tillkommer.

Idag fokuserar vi på de bästa filmerna på SVT Play just nu. 

Håll till godo!

Koko-di Koko-da

Genre: Skräck

Handling: Ett par som varit med om en tragisk händelse beger sig iväg på en tältsemester för att läka såren och finna varandra på nytt. Men snart kommer de få annat att tänka på när en varietéartist och hans märkliga följe dyker upp i skogen för att terrorisera dem. 

Det är en raritet med svenska skräckisar, så därför blir vi på Filmtopp väldigt glada när de är så bra som Johannes NyholmKoko-di Koko-da som är hans andra långfilm efter debuten Jätten. Läckert hantverk och det bisarra på sin spets.

Sauls son

Son of Saul
Foto: Studio S Entertainment.

Genre: Drama

Handling: År 1944 är Saul fånge i Auschwitz där han tvingas kremera andra fångar som mördats. En dag i koncentrationslägret ser han en död kropp som han misstänker är sin sons. Han gör nu sitt yttersta för att kroppen inte ska kremeras och anordna en hemlig begravning.

Det blir oerhört laddat, sorgset och spännande i Sauls son som greppar tag och håller andan på en. Filmen vann rättvis Oscar, Golden Globe och BAFTA-priset för Bästa utländska film 2016. 

Freeheld

Genre: Drama

Handling: Kriminalpolisen Laurel och fordonsmekanikern Stacie Andree träffas en dag på en volleybollturnering där de genast blir förälskade i varandra. En tid efter att de flytt ihop med varandra diagnostiseras Laurel med obotlig cancer. Hon vill nu ge sin pension till Stacie innan hon går bort, men eftersom att de är homosexuella vägrar New Jerseys myndigheter att flytta över den. 

I det välspelade dramat Freeheld har de två Hollywoodstjärnorna Julianne Moore (Magnolia, Still Alice) och Ellen Page (Juno, Inception) huvudrollerna som Laurel och Stacie. På birollslistan ser vi även där fin glans med Michael Shannon och Steve Carell

Goliat

Goliat
Guldbaggenbelönade Joakim Sällquist i "Goliat". Foto: TriArt.

Genre: Drama

Handling: Goliat utspelar sig i en liten industristad och följer familjen Henebro. När pappa Roland (Joakim Sällquist) åker in i fängelse blir det upp till hans son Kimmie (Sebastian Ljungblad) att ta hand om de kriminella affärerna och ta hand om familjen. Detta är han förstås inte redo för.

Med sin briljanta debut Tjuvheder dök regissören Peter Grönlund upp från ingenstans och tog den svenska publiken med storm. Hans andra film Goliat är en i princip lika engagerande och träffande film, som även den vann fina priser på Guldbaggegalan, bland annat för Bästa manus (Grönlund) och Bästa manliga huvudroll (Joakim Sällquist). Utan tvekan en av de bästa filmerna på SVT Play just nu.

Troféjägarna

Genre: Dokumentär

Handling: I den här spännande dokumentären får vi en närmare insikt i den växande och lukrativa industri som storviltsjakt idag blivit, men också uppfödning, hur amerikaner ser på vildmarken och priset för att låta djur vara handelsvaror. 

I den välgjorda dokumentären Troféjägarna får vi ta del av lika fängslande som skrämmande bilder i en värld där antalet lejon, noshörningar och elefanter minskar kraftigt samtidigt som intresset för jakt ökar.

Sune vs. Sune

Sune vs. Sune
Foto: Nordisk Film.

Genre: Familj, Komedi

Handling: Sune ska nu börja i fjärde klass. Hungrig på att få ta skolan (och tjejerna) med storm, möts han av en plötslig överraskning: en annan elev har tagit hans bänkplats. En grabb som dessutom heter Sune. Starten på det nya skolåret blir inte som Sune tänkt sig... 

Hittills har de bästa filmerna på SVT Play just nu handlat om tunga och spännande områden. Därför avrundar vi listan med en ljusare titel. I den härliga familjekomedi Sune vs. Sune är, så är det inte bara huvudrollsinnehavaren Elis Gerdt som lockar till skratt. Fredrik Hallgren och Sissela Benn är lysande i rollerna som föräldrar och blev båda två välförtjänt nominerade till varsin Guldbagge.

För fler tips på streamingtjänsten, se vår lista med de bästa serierna på SVT Play 2020!

Fem snabba serietips på SVT Play

White Wall – Ny serie med Vera Vitali i huvudrollen, om ett team som efter en kostsam olycka upptäcker en mystisk vit vägg nere i ett gruvschakt. Den första säsongen består av åtta avsnitt.

Premiärdatum oklart – Mockumentär som utspelar sig på en teater i Stockholm där Henrik Dorsin, Johan Ulveson, Michael Lindgren, Vanna Rosenberg och flera repeterar en pjäs. Sett till den rådande situationen vet de inte hur länge de ska behöva hålla sig varma inför premiären.

Sommaren 85
Sommaren 85. Foto: SVT Play.

Sommaren 85: Sommaren 1985 står inför dörren i Västra Götaland och SVT bjuder på en inblick i livet under en tid där Bruce Springsteen spelar på Ullevi och Gorbatjov blivit ledare i Sovjet. Som om inte det är nog så har den lilla orten Braxinge snart korvfestival.

Måste gitt – Serien bygger vidare på den hyllade filmen från 2017. Vi följer smågangstern Metin (Can Demirtas) som kommer ut från fängelset och upptäcker att hans bok inte gjort succé. Istället hamnar han på ruta ett och måste nu se till att inte upprepa det som gjorde att han hamnade på kåken från första början.

Leif & Billy – Den kristallenbelönade humorserien om de hopplösa bröderna Öhman, spelade av Klas Eriksson och Alfred Svensson, som ständigt jagar pengar i Sörbacken började som en Youtubeserie. Idag produceras den av SVT och är uppe i fyra säsonger. På birollslistan ser vi Fredrik Hallgren (Sune vs. Sune) och Happy Jankell (Ted – För kärlekens skull).

För fler listor --> Scrolla vidare!