Tips på svenska ungdomsserier

Tips på svenska ungdomsserier

18 januari 2022 kl. 20:50

Ungdomsserier att spana in

Streamingtjänster som C More, SVT och Discovery+ m.fl. har snappat upp den stora efterfrågan på ungdomsserier. Spana in listan nedan och läs några av Filmtopps recensioner som finns länkade.

Thunder in my heart (2021)

Thunder in my heart
Foto: Nordic Entertainment Group

Skapare: Amy Deasismont

22-åriga Sigrid – kallad Sigge – och hennes grupp vänner tampas med vuxenlivets oväntade krav samtidigt som de försöker förlika sig med sina egna identiteter, sina passioner och det förflutna.

Huvudrollerna består av Amy Deasismont, Alexander Abdallah, Julia Lyskova, Max Ulveson, Malin Persson, Gustaf Hammarsten och Helen Sjöholm.

Serien är uppkallad efter en Leo Sayer-låt från 1977 med samma namn. Deasismont vann Kristallen 2021 i kategorin årets kvinnliga skådespelerska i en tv-produktion för sin medverkan i serien.

Första säsongen av Thunder in my heart finns att streama på Viaplay. 

Young Royals (2021)

Young Royals
Foto: Nexiko AB

Skapare: Lisa Ambjörn, Lars Beckung, Camilla Holter

Prins Wilhelm försöker vänja sig vid livet efter att ha bytt till den på prestigefyllda internatskolan Hillerska. Han blir mycket nära vän med en öppet homosexuell arbetarklasskille med invandrarbakgrund och de två utvecklar en romans.

Edvin Ryding spelar den fiktiva prins Wilhelm och Omar Rudberg prinsens kärleksintresse Simon Eriksson.

Första säsongen Young Royals finns att streama på Netflix. Streamingtjänsten har även bekräftat att en andra säsong kommer någon gång 2022. 

LIGGA - konsten att komma över sitt ex (2021)

Ligga
Foto: Discover+

Skapare: Breakable Films

Line har dumpats av sin flickvän. Vännen Elin har receptet som ska bota hjärtesorgen och få Line att gå vidare – att ligga med en ny person i veckan i två månader.

Clara Henry och Ulrikke Falch, känd från norska succén-serien Skam, spelar huvudrollerna i dramakomedi-serien Ligga

Se alla åtta avsnitt av originalserien på Discovery+.

Bert (2021)

Bert
Foto: C More

Skapare: Tapio Leopold, Adrian Boberg

Nyligen fyllda fjorton år blir Bert dumpad av sin flickvän. Han bestämmer sig för att försöka hitta kärleken på nytt men stöter på olika hinder: heta gitarrkillar, pinsamma föräldrar och plötsliga finnutbrott.

Bert är en nyare version av Anders Jacobsson och Sören Olssons romanfigur Bert Ljung, här spelad av Adrian Macéus. Första boken släpptes 1987 och sedan dess har det gjorts flertalet versioner av Berts värld, såsom filmer, serier och serietidningar.

Heartbeats (2022)

Heartbeats
Foto: C More

Regi: Linn Mannheimer

Manus: Linn Mannheimer, Amy Deasismont

Mio och Anders är båda i 20-årsåldern och bor i samma stad, men de lever helt olika liv. En varm sommarkväll går de hem ihop. Båda tror att de aldrig kommer att ses igen, men ödet vill annorlunda. 

Nora Rios, Simon Edenroth och Felicia Truedsson har huvudrollerna i den svenska dramaserien som är baserad på den norska tittarsuccén med samma namn.

Heartbeats, som hade premiär 12 januari, finns att streama på C More, med ett nytt avsnitt varje onsdag.

Pappas pojkar (2020)

Pappas pojkar
Foto: Discovery+

Herman, Jens, Leo och Mathias har flyttat ihop. De kämpar för att accepteras som vuxna men motarbetar sig själva genom att strula till det och ordna galna fester.

Discovery+ originalserie Pappas pojkar, med bland andra Jonas Fagerström, Lucas Simonsson, Carl Demán och Christoffer Nordenrot i huvudrollerna. Serien är en svensk version på dem norska serien Hvite Gutter (2018).

Strula (2021)

Strula
Foto: Sveriges television

I andra säsongen följer vi huvudrollerna Ella och Nadia som går i högstadiet. Ellas kärleksliv fortsätter att vara struligt och Nadia försöker dölja vem hon egentligen är. 

Första säsongen av SVT:s ungdomsserie Strula blev snabbt en favorit och en andra säsong släpptes i vintras. De sju minuter långa avsnitten av de två säsongerna finns att streama på SVT Play.

Eagles (2019)

Skapare: Stefan H. Lindén

Eagles kretsar kring några tonåringar som bor i den svenska ishockeystaden Oskarshamn medan de upplever vänskap, kärlek och rivalisering på isen.

Den webbaserade serien Eagles är producerad av New Stories för SVT och den fjärde säsongen har premiär 28 januari på SVT Play. 

Threesome (2021)

Trekant
Foto: Viaplay

Siri och David har varit tillsammans sedan gymnasiet, men deras förhållande vänds upp och ner när de träffar den franska studenten Camille en regnig utekväll. Kan deras förhållande överleva kvällen de tre har tillsammans?

Skapare: Lisa Linnertorp

Se första säsongen av Threesome på Viaplay. Spana också in Filmtopps Eric Diedrichs intervju med seriens skådespelarna Matilda Källström och Simon Lööf här.

Skitsamma (2021)

Skitsamma
Foto: Discovery Networks Sweden

Vad händer när fyra 20-åringar bestämmer sig för att flytta ihop i ett kollektiv mitt i Stockholm? Det blir givetvis en hel del kärleksbekymmer, vardagsproblem, svartsjuka och festande som sätter vänskapen på prov. Just i det här fallet får vi följa Annie som flyttar in hos sin bror och hans roomies.

Komediserien regisserad av Nour El Refai är baserad på den danska ungdomsserien SJIT Happens från 2012.

Se första säsongen av Skitsamma på Discovery+.

Sjukt (2021)

Sjukt
Foto: Sveriges television

26-åriga Alice har varit med om det omöjliga, ett absolut one in a million scenario (eller okej typ över 70% överlevnadschans men ändå): HON HAR ÖVERLEVT CANCER! Synd bara att hon har blivit av med jobbet, dumpad av pojkvännen och tvingas flytta hem till familjen och börja om livet på nytt...

Sjukt är en dramakomediserie med Clara Henry i huvudrollen. I serien spelar Henry den 24-åriga som låtsas vara en sextonåring som går i gymnasiet. Andra roller: Elsa Forsberg, Anton Forsdik, Christoffer Nordenrot, Tina Pour Davoy och Madeleine Martin.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL