Thunder in my heart

Thunder in my Heart (säsong 1)

 • 8 x 30 minuter
 • Drama, Komedi
 • Viaplay
Edward Langert Wikström
Uppdaterad 08 juni 2021 kl. 11:06 | Publicerad 20 maj 2021 kl. 18:05
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Drama och underhållning i hög klass!

"Det här är årets svenska serie som du måste se." Filmtopps Edward Langert hyllar Viaplays kommande originalserie "Thunder in my heart". Premiär den 23 maj.

 • Skapare:
  Amy Deasismont
 • Regi:
  Anders Hazelius, Sanna Lenken, Amy Deasismont
 • I rollerna:
  Amy Deasismont, Alexander Abdallah, Gustaf Hammarsten, Helen Sjöholm m.fl.

MER LÄSNING:

Nya svenska filmer och serier 2021

Amy Deasismont spelar Sigrid, en ung kvinna i Stockholm, som lever ett allt annat än stillsamt liv. Till råga på all stress, ständiga ekonomiska bekymmer och otur i jakten på rätte, så har Sigrid en allt annat än sund familjerelation.

Hennes familj är sedan länge splittrad, men trots att föräldrarna inte lever tillsammans längre så har hennes pappa Stefan (Gustaf Hammarsten) fortfarande ett stort inflytande över familjen. Sigrid vill inget annat än att älska sin pappa, och att hennes pappa ska älska henne, men hon blir gång på gång sviken av denna narcissistiska figur.

Sigrid står närmare sin mamma Annika (Helen Sjöholm), men år av en giftig relation till Stefan har gjort Annika passiv. Det har lett till att hon har svårt att stå upp för Sigrid – som alltid tvingas vara den vuxna, trots att hon bara är i 20-årsåldern.

Tillvaron underlättas för Sigrid i goda kompisars lag. Antonia (Julia Lyskova Juhlin) och Sam (Alexander Abdallah) är hennes riktiga familj – det är i vänskapsrelationerna som omtanken och kärleken i första hand är villkorslös.

INTERVJU:
Alexander Abdallah om Thunder in my heart

Från vänster Amy Deasismont, Henny Åman, Alexander Abdallah och Simon Malki i "Thunder in my heart".  Foto: Viaplay

Deasismont briljerar.

Att regissera och samtidigt spela huvudrollen i samma produktion är ett oerhört svårt spel med hög risk – det är enbart några få som klarar av en sådan utmaning.

Mel Gibson klarade av det i Braveheart och Kevin Costner gjorde det i Dansa med Vargarna. Men det är lätt att det blir som Aziz Ansaris platta Master of None, där han som regissör ger huvudrollen – sig själv – alla tänkbara sympatiska egenskaper för att skapa en felfri karaktär som alltid gör rätt. Eller för den delen Seth McFarlane, vars filmer och tv-program mer eller mindre blivit en plattform för inbördes beundran.

Nej, att regissera och spela huvudrollen är svårt, men för Amy Deasismont verkar det inte svårt alls. Med Amy i spetsen, tillsammans med de andra skådespelarna, får hennes vision istället blomstra i ett färgstarkt kollage av starka kontraster innehållande vänskap, kärlek, glädje, svek, trauma, sorg, självständighet och identitetssökande.

"Thunder in my heart" skildrar en utsatt ung kvinna som försöker leva ett så lyckligt liv som möjligt, trots dåliga förutsättningar. Hon är ett barn som inte fått vara barn, utan som istället alltid tvingats vara den vuxna. De problem som dyker upp i Sigrids relationer – avund, misstänksamhet, prokrastinering – är i grunden problem som kommit ur en barndom präglad av psykisk terror.

Helen Sjöholm gör en enastående insats i gestaltningen av en mor sargad av en dålig relation, och vad ett sådant förhållande gör med en människa. Gustaf Hammarsten gör en skrämmande bra tolkning av en våldsam och impulsiv far som struntar i sin dotter och som uppenbart inte tagit itu med sina egna problem innan han bestämde sig för att bilda familj.

Amy Deasismont har skapat drama och underhållning i hög klass – det här är årets svenska serie som du helt enkelt måste se. Hennes debut som manusförfattare är imponerande, skarp och glasklar.