ANNONS
ANNONS

Mest läst senaste veckan

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS

Filmtopp ❤️ svensk film!

Svensk film har haft en lång, kvalitetsrik och spännande historia, som vi på Filmtopp inte tycker lyfts fram tillräckligt. Här hittar du exempelvis tips på 11 bra svenska filmer vi älskar och här har du vår sammanställning över de 100 bästa svenska filmerna enligt IMDb.

På den här sidan lyfter vi fram tips på svenska filmer och serier, nyheter, recensioner och topplistor. Det har sedan stumfilmens glansdagar funnits fantastiska filmer i vårt land, men på senare tid har vi även börjat bli bortskämda med riktigt bra svenska serier.

Många nya filmer

I Sverige har man gjort film i evigheter, men de senaste åren har produktionen tappats upp. Nu släpps det massor av bra filmer varje år inom flera olika genrer (inte bara dramer och deckare som man kan tänka sig).

Nu har man börjat göra mer genrefilm och ta ut svängarna lite. Som dykarthrillen Breaking Surface och skräckfilmen Andra sidan.

Svenska komedier

Kanske beror det på det kärva klimatet men svensk humor är många gånger rätt återhållsam där situationer och relationer ofta står i centrum. Visst, det är ju knappast Aki Kaurismäki-kärvt, men det är ju knappast USA-skrikit heller.

Men vi har även haft en del flippade perioder. Inte minst under 90-talets "ironiska" era och så klart Hasse och Tages vilda upptåg. Picassos äventyr är trots allt spritt språngande galen.

Svenska komedier har gjorts sedan man började producera film i vårt land så humorn är trots allt en stor del av vår kultur och vår identitet. Att skämta om "det svenska" och att skämta om vår besatthet av det "normal" är inte helt främmande. Här hittar du en lista med svenska komedier som vi håller extra nära hjärtat.

Några snabba tips:

  • Håll andan (2021)
  • Hallberg (2021)
  • Ring Mamma! (2019)
  • Sommarnattens leende (1955)
  • Smala Sussie (2003)
  • Turist (2014)
  • Sound of Noise (2010)

Svenska kriminalare

Utöver komedier är vi svenskar grymma på att producera deckare. Frågan är om det finns något annat land som är lika flitigt på detta som vi är. Nyligen släpptes BECK 50. Behövs det några fler bevis?

Med denna oerhörda massproduktion kommer det både en hel del bra titlar och en hel del mindre bra sådana. Vi har fått se flera fantastiska guldkorn under åren, men också några rejäla kalkoner.

På senare tid har de svenska deckarhistorierna mer och mer flyttat in i TV-världen där det ständigt fylls på med nya serier och nya säsonger.

Men det släpps även spänning i filmformat. Här hittar du vår lista med nya svenska filmer där det finns massor av härliga rekommendationer.