Sjukt

Sjukt (Säsong 1)

 • 8 x 20 min
 • Drama, Komedi
 • SVT Play
Uppdaterad 08 juni 2021 kl. 11:06 | Publicerad 04 april 2021 kl. 16:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Komplicerat och roligt om cancer.

Otaliga filmer har gjorts om personer som får en livsomvälvande diagnos och hur de tacklar det. ”Sjukt” tar ett annorlunda perspektiv.

 • Skapare:
  Lisa Ambjörn
 • Regi:
  Johan Rosell
 • I rollerna:
  Carla Sehn, Anna Blomberg, Maria Nohra, Dejmis Rustom Bustos m.fl.

MER LÄSNING:

Svenska filmer och serier 2021

Alice (Carla Sehn) trodde hon hade allt. Hon hade ett skrytsamt jobb i London, en söt pojkvän och framförallt: hon har överlevt livmoderhalscancer. Men när hon inte är sjuk längre gör pojkvännen slut och i brist på pengar och ett ställe att ta vägen flyr Alice hem till Stockholmsförorten Farsta. Där delar hon rum med sin nattuggla till bror, sin lite väl investerade mamma och pappa som filmar alltihop.

Livet har rullat på utan henne i de gamla barndomskvarteren. Alice måste börja om på nytt men det är lättare sagt än gjort. På dagarna jobbar hon med sin lågstadiemobbare på en jeansbutik och på kvällarna raggar hon på män både för att ”leva life” och för att lista hur det egentligen står till med vaginan efter operationerna. Läkaren sa ju faktiskt att den har blivit… kortare?

Sjukt
"Sjukt". Foto: SVT Play.

Sjukt är en energisk berättelse om att våga leva igen efter allting har slitits bort. Alices berättelse är inspirerad av manusförfattarens Lisa Ambjörns egna upplevelser, vilket syns i huvudkaraktärens otroligt nojiga men förståeliga tankegångar. Det hon gör är både en överdriven och underbar gestaltning av insikten att livet är för kort för att ängslas bort. Det är lätt att sådana sensmoraler blir klichéartade men här görs det på ett enkelt, mänskligt sätt som gör det lättsmält.

Det som verkligen skiner är ensemblen. Alice är en intressant huvudkaraktär i sig men det är i kombination med de kufiska figurerna runt henne som serien lyfter. I sin närmsta krets har hon väninnan Shanti (Maria Nohra) som är frälst av monogamlivet och kioskbiträdet Mehmet (Dejmis Rustom Bustos) som bjuder på charm och sund besatthet av Roy Fares. Men favoriten är hårdrockaren Jeans-Jonas (Gustav Ekman Mellbin) vars butiksmanagement fick mig att skratta högt.

Vidare läsning:
Ambjörns tidigare komediserie Sommaren 85
Humorchock på SVT Play

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL