Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Bästa svenska serierna 2022

Bästa svenska serierna 2022

Filmtopp
Filmtopp | Lista
13 januari 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
13 januari 2022

Svenska serier du måste se 2022

Vi blir allt mer bortskämda med sevärda svenska serier – och det fortsätter även 2022. Här listar vi löpande de svenska produktioner som imponerar mest på oss under året.

Nyfiken på vilka som vad Filmtopps svenska favoritserier förra året? Klicka dig in på vår lista över de bästa svenska serierna 2021. Är du ute efter förslag på mer än bara svenska serier kan du utforska listan över de bästa serierna 2022.

De bästa nya svenska serierna 2022

Harmonica – Viaplay

Viaplay fortsätter att visa tillit till Josephine Bornebusch som skapat ytterligare en ny serie för streamingtjänsten. Bornebusch spelar dessutom en av huvudrollerna i detta musikdrama om kärlek och att hitta hem. Serien handlar om ett par som över ett decennium tillbaka i tiden brukade turnera på de stora arenorna med sitt band. Nu, 16 år senare, krisar deras äktenskap, men kanske kan en ny nostalgisk turné vara räddningen.

Den andra huvudrollen i Harmonica axlas av Jonas Karlsson.

Med tanke på vilken hög nivå Bornebusch levererat på tidigare, så kan det här mycket väl bli en av de bästa svenska serierna 2022.

Premiär: 20 februari.

Nattryttarna – C More

Bästa svenska serierna 2022 – Nattryttarna
Foto: C More.

Harmonica är inte den enda stora seriesatsning under 2022 där Jonas Karlsson har en bärande roll. I C Mores kommande dramaserie Nattryttarna spelar han en av huvudrollerna tillsammans med Hanna Ardéhn.

Handlingen i dramat är baserad på historien om de omskakande övergrepp som genomfördes på ett ridcenter under 90-talet. Fokus kommer att ligga på fyra kvinnor med olika relationer till mannen som driver ridcentret.

Premiär: Hösten 2022.

Lust – HBO Max

Bästa svenska serierna 2022 – Lust
Foto: HBO Max.

Lust, en komediserie med fokus på kvinnlig sexualitet, kommer att bli HBO Max första svenska originalserie. Handlingen kretsar kring fyra kvinnor i 40-årsåldern som har varit vänner sedan barnsben och alla kämpar för att hålla lusten vid liv i en sexuellt frustrerad värld.

De fyra huvudrollerna i serien spelas av Sofia Helen, Anja Lundqvist, Julia Dufvenius och Elin Klinga.

Premiär: Förmodad premiär våren 2022.

The Playlist – Netflix

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Edvin Endre (@edvinendre)

Serien om formandet av Spotify och dess grundare Daniel Ek har varit på gång sedan 2019, men under 2022 ser det ut som om den äntligen kommer att landa på Netflix. Fokus i serien kommer att ligga på Ek som ung entreprenör, men också individerna intill honom som bidrog till att förändra musikindustrin för alltid.

Edvin Endre spelar rollen som Daniel Ek och andra skådespelare i The Playlist inkluderar Gizem Erdogan, Ulf Stenberg, Christian Hillborg m.fl. Förhoppningarna om att det här ska bli en av de bästa svenska serierna 2022 är höga!

Premiär: Förmodad premiär våren/sommaren 2022.

Cell 8 – Viaplay

Bästa svenska serierna 2022 – Cell 8
Foto: NENT Group.

Cell 8 är nästa Viaplay-serie baserad på de bästsäljande kriminalromanerna av Börge Hellström och Anders Roslund. Tidigare har vi fått se Box 21 (2019) som är baserad på en av duons böcker och denna gången är det deras roman Edward Finnigans upprättelse som ska adapteras under namnet Cell 8.

Handlingen i den kommande serien gör avstamp i samband med att en man blir gripen för misshandel på en Finlandsfärja – en man som borde vara död och har en personlig koppling till en kriminalinspektör.

Premiär: Någon gång 2022.

Lea – SVT

Lea är en kommande SVT-serie som handlar om en kvinnlig proffsboxares resa mot toppen. Det är en resa som visar sig vara både utmanande och farlig – och inte bara i ringen.

Huvudrollen i serien spelas av Madeleine Martin (Dystopia, LasseMajas detektivbyrå).

Premiär: Hösten 2022.

Mörkt hjärta – Discovery+

Bästa svenska serierna 2022 – Mörkt hjärta
Foto: Discovery+

Discovery+ satsar ordentligt med den kommande dramathrillern Mörkt hjärta. Bakom projektet ligger två av Sveriges mest spännande namn, manusförfattaren Oskar Söderlund (Snabba Cash) och regissören Gustav Möller (Den skyldige).

I handlingarnas centrum av Mörkt hjärta, som är baserad på verkliga händelser, hittar vi en gammal familjefejd och en himlastormande förälskelse som leder till en tragedi med dödlig utgång.

Premiär: 9 februari.

Likea – C More

Likea är en kommande humorserie som är del av C Mores satsning på ungdomsserier. Den handlar om livet som influencer och är skapad av Vera Herngren och Felicia Danielsson. Regisserar serien gör Eddie Åhgren och den produceras av Jonas Åhlund för FLX.

Premiär: Våren 2022.

Händelser vid vatten – SVT

Kerstin Ekmans roman blir till dramaserie på SVT under 2022. Är du inte bekant med boken så utspelar den sig i början på 70-talet och handlar om ett dubbelmord vid byn Svartvattnet.

Serien ser på förhand ut att kunna bli en av de bästa svenska serierna i år. Rolf Lassgård spelar huvudrollen och på rollistan hittar vi även Pernilla August.

Premiär: Någon gång 2022.

Vi i villa – Discovery+

Bästa svenska serierna 2022 – Vi i villa
Foto: Discovery+

Vi i villa är en annan av Discovery+ stora satsningar 2022. Serien är baserad på Hans Koppels bok med samma namn från 2008 och handlar om 43-årige Anders som känner sig alltmer låst i det medelklassliv han lever. Desperat efter någon form av förändring börjar han en dag trakassera sina grannar.

Serien regisseras av Henrik Schyffert och produceras av FLX.

Premiär: Någon gång 2022.

Limbo – Viaplay

Bästa svenska serierna 2022
Foto: NENT Group.

Telefonen ringer oväntat en natt och plötsligt förändras livet för tre kvinnor. Deras söner har varit med om en bilolycka och alla av dem skadas, en av dem så allvarligt att hans liv svävar mellan liv och död. Ovissheten försätter de tre kvinnorna i limbo och deras relationer till varandra och sina familjer får utstå prövningar som aldrig förr.

Rakel Wärmländer står som skapare för serien, som är inspirerad av en händelse från hennes riktiga liv, och hon spelar dessutom en av huvudrollerna. Andra betydande namn i serien inkluderar Sofia Helin, Louise Peterhoff och Trond Espen Seim.

Kolla in Filmtopps reportage från inspelningen av Limbo.

Premiär: Någon gång 2022.

Clark – Netflix

Bill Skarsgård spelar huvudrollen i denna kommande Netflix-serie om en av Sveriges genom tiderna mest ökända gangsters, Clark Olofsson. Är du inte bekant med namnet, så var han en av centralfigurerna i det gisslandrama som ledde till att "Stockholmssyndromet" myntades som begrepp.

Jonas Åkerlund regisserar den stjärnspäckade serien, där vi utöver Skarsgård kommer att få se skådespelare som Adam Lundgren, Björn Gustafsson, Sandra Ilar m.fl.

Premiär: Någon gång 2022.

Nya säsonger av bra svenska serier 2022

 • Lyckoviken (säsong 4) – Viaplay
 • Heder (säsong 3) – Viaplay
 • Maskineriet (säsong 2) – Viaplay
 • Partisan (säsong 2) – Viaplay
 • Bäckström (säsong 2) – C More
 • Hamilton (säsong 2) – C More
 • Fartblinda (säsong 2) – C More
 • Morden i Sandhamn (säsong 8) – C More
 • Gåsmamman (säsong 6) – C More
 • Ture Sventon (säsong 2) – C More
 • Young Royals (säsong 2) – Netflix
 • Snabba Cash (säsong 2) – Netflix
 • Tunna blå linjen (säsong 2) – SVT