Bekräftat premiärdatum: Kärlek och Anarki säsong 2

Bästa svenska serierna 2022

Filmtopp
Uppdaterad 23 november 2022 kl. 06:11 | Publicerad 13 januari 2022 kl. 19:01

Svenska serier du måste se 2022

Vi blir allt mer bortskämda med sevärda svenska serier – och det fortsätter även 2022. Här listar vi löpande de svenska produktioner som imponerar mest på oss under året.

Nyfiken på vilka som vad Filmtopps svenska favoritserier förra året? Klicka dig in på vår lista över de bästa svenska serierna 2021. Är du ute efter förslag på mer än bara svenska serier kan du utforska listan över de bästa serierna 2022.

De bästa nya svenska serierna 2022

Handen på hjärtat (säsong 1) –  C More

Bästa svenska serierna 2022
Foto: C More.

Bland de bästa svenska serierna 2022 hittar vi C Mores romantiska komedi Handen på hjärtat, som ger oss berättelsen om Ava – en parterapeut som kan se in i relationers framtid. Det visar sig dock vara en mindre passande egenskap i privatlivet, i synnerhet när hon träffar sin egen stora kärlek. 

Handen på hjärtat är en mysig och bingevänlig serie att spendera vintern med. Men se upp, den kommer inte bara få dig att skratta!

betyg 4 av 5

Nattryttarna (säsong 1) – C More

Bästa svenska serierna 2022
Foto: C More.

Det verklighetsbaserade dramat Nattryttarna ger oss en av årets bästa svenska serier. Serien, som berättar om de omskakande och uppmärksammade övergrepp som förekom på ett ridcenter i Sverige under 1990-talet, är stark och obehaglig. Vi får även ta del av en fullständigt fantastisk Jonas Karlsson som den otäcke stallägaren Tommy. Trots att han nyligen vann en Guldbagge gör han här sin bästa insats på flera år. 

betyg 4 av 5

Snabba Cash (säsong 2) – Netflix

Den efterlängtade andra säsongen av Snabba Cash lever upp till hajpen. Det hela blir ett snäpp mörkare och råare när Leya fortsätter att jaga de stora pengarna genom sitt företag TargetCoach, samtidigt som hon spelar en roll i det blodiga kriget ute på gatan. I den nya säsongen återser vi karaktärerna från den första, som får sällskap av nya figurer. Inte minst gangsterbossen Zaki som släpps ut från fängelset för att hänsynslöst ta över drogmarknaden.

betyg 4 av 5

Spelskandalen (säsong 1) – SVT Play

Bästa serierna 2022
Foto: SVT.

För en ruggigt vass dramaserie råder vi dig att se Spelskandalen som följer Piteåbon Bosse Lundkvist, en gambler som börjar spela för mer än han har råd att förlora. Serien har ett tjusigt flyt som för tankarna till Ocean's-filmerna och berättar i tillägg en väldigt spännande historia. 

betyg 4 av 5

Tunna blå linjen (säsong 2) – SVT Play

Bästa svenska serierna 2022
Foto: SVT.

Tunna blå linjen är tillbaka med en ny säsong och den vill du inte missa. Serien om Malmös poliskår fortsätter att vara starkt engagerande på flera plan när vi återser gänget men också presenteras för en hel del nya karaktärer. 

Kärlek och anarki (säsong 2) – Netflix

Den nya säsongen av Netflix Kärlek och anarki bjuder på ett större allvar än tidigare och en mer uppskruvad tillvaro. Handlingen rör sig mer självsäkert framåt och serien vågar ge mer plats åt bikaraktärer än tidigare, vilket den tjänar på.

I övrigt är mycket sig likt på bokförlaget "Lund & Lagerstedt". Våra två huvudkaraktärer Sofie (Ida Engvoll) och Max (Björn Mosten) fortsätter med sina utmaningar till varandra – en distraktion som både ger och tar mitt i livskriser och utmaningar på arbetsplatsen.

betyg 4 av 5

Allt som blir kvar – SVT Play

"Skickligt utförd" och "bingevärdig" är några av lovorden som Filmtopps recensent använder för att beskriva SVT:s Allt som blir kvar. Serien är skapad av författaren och bloggaren Sandra Beijer, och baserad på hennes succéroman med samma namn. I huvudrollerna ser vi Madeleine Ferraud, Oscar Zia och Erik Enge, där framför allt den förstnämnda står för en imponerande skådespelarinsats i huvudrollen.

Handlingen kretsar kring Mathilda (Ferraud), som efter att ha blivit dumpad får hjälp av kompisen Miron (Zia) att försöka komma över hjärtesorgen. Tillsammans med Simon, den tredje parten i vad som blir seriens fronttrio, spenderar de en Stockholmssommar med att festa, ta droger och drömma sig bort – men den sorglösa tillvaron måste ta slut förr eller senare...

betyg 4 av 5

Clark – Netflix

Sugen på en annorlunda svensk serie? Då är det bara att kasta sig över Clark på Netflix. Serien i sex delar är baserad på Clark Olofssons liv, den mytomspunne brottslingen vars dåd såg till att "Stockholmssyndromet" blev ett begrepp.

Den fartfyllda dramatiseringen av Olofssons liv innehåller både action och en hel del komedi. Under de sex avsnitten får vi följa Olofsson från barndomen och med tempofyllda tidshopp se hur han blev den kontroversiella figur som han blev känd som.

betyg 4 av 5

Vi i villa – Discovery+

Bästa svenska serierna 2022 – Vi i villa
Foto: Discovery+

Vi i villa är en annan av Discovery+ stora satsningar 2022. Serien är baserad på Hans Koppels bok med samma namn från 2008 och handlar om 43-årige Anders som känner sig alltmer låst i det medelklassliv han lever. Desperat efter någon form av förändring börjar han en dag trakassera sina grannar.

Serien är regisserad av Henrik Schyffert och producerad av FLX.

betyg 4 av 5

Lust – HBO Max

Bästa svenska serierna 2022 – Lust
Foto: HBO Max.

Lust, en komediserie med fokus på kvinnlig sexualitet, är HBO Max första svenska originalserie. Handlingen kretsar kring fyra kvinnor i 40-årsåldern som har varit vänner sedan barnsben och alla kämpar för att hålla lusten vid liv i en sexuellt frustrerad värld.

De fyra huvudrollerna i serien spelas av Sofia Helen, Anja Lundqvist, Julia Dufvenius och Elin Klinga.

betyg 4 av 5

Harmonica – Viaplay

Viaplay fortsätter att visa tillit till Josephine Bornebusch som skapat ytterligare en ny serie för streamingtjänsten. Bornebusch spelar dessutom en av huvudrollerna i detta musikdrama om kärlek och att hitta hem. Serien handlar om ett par som över ett decennium tillbaka i tiden brukade turnera på de stora arenorna med sitt band. Nu, 16 år senare, krisar deras äktenskap, men kanske kan en ny nostalgisk turné vara räddningen.

Den andra huvudrollen i Harmonica axlas av Jonas Karlsson, som skapat serien tillsammans med Bornebusch.

Filmtopps Sebastian Ahokas delade ut ett högt betyg till serien, vilket gör att den kvalar in på listan över de bästa svenska serierna 2022.

betyg 4 av 5

Mörkt hjärta – Discovery+

Bästa svenska serierna 2022 – Mörkt hjärta
Foto: Discovery+

Discovery+ har satsat ordentligt med sin nya dramathriller Mörkt hjärta. Bakom projektet ligger två av Sveriges mest spännande namn, manusförfattaren Oskar Söderlund (Snabba Cash) och regissören Gustav Möller (Den skyldige). I handlingarnas centrum av Mörkt hjärta, som är baserad på verkliga händelser, hittar vi en gammal familjefejd och en himlastormande förälskelse som leder till en tragedi med dödlig utgång. Filmtopps Sebastian Ahokas lyfter i sin recension fram Mörkt hjärta som en kandidat till att bli årets bästa svenska serie.

betyg 4 av 5

Lea – SVT

Lea (säsong 1) – en av de bästa svenska serierna 2022
Foto: SVT Play.

Lea är en kommande SVT-serie som handlar om en kvinnlig proffsboxares resa mot toppen. Det är en resa som visar sig vara både utmanande och farlig – och inte bara i ringen.

Huvudrollen i serien spelas av Madeleine Martin (Dystopia, LasseMajas detektivbyrå).

Betyg 3 av 5

Kommande svenska serier 2022

Nattryttarna – C More

Bästa svenska serierna 2022 – Nattryttarna
Foto: C More.

Harmonica är inte den enda stora seriesatsning under 2022 där Jonas Karlsson har en bärande roll. I C Mores kommande dramaserie Nattryttarna spelar han en av huvudrollerna tillsammans med Hanna Ardéhn.

Handlingen i dramat är baserad på historien om de omskakande övergrepp som genomfördes på ett ridcenter under 90-talet. Fokus kommer att ligga på fyra kvinnor med olika relationer till mannen som driver ridcentret.

Premiär: Hösten 2022.

The Playlist – Netflix

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Edvin Endre (@edvinendre)

Serien om formandet av Spotify och dess grundare Daniel Ek har varit på gång sedan 2019, men under 2022 ser det ut som om den äntligen kommer att landa på Netflix. Fokus i serien kommer att ligga på Ek som ung entreprenör, men också individerna intill honom som bidrog till att förändra musikindustrin för alltid.

Edvin Endre spelar rollen som Daniel Ek och andra skådespelare i The Playlist inkluderar Gizem Erdogan, Ulf Stenberg, Christian Hillborg m.fl. Förhoppningarna om att det här ska bli en av de bästa svenska serierna 2022 är höga!

Premiär: Förmodad premiär våren/sommaren 2022.

Cell 8 – Viaplay

Bästa svenska serierna 2022 – Cell 8
Foto: NENT Group.

Cell 8 är nästa Viaplay-serie baserad på de bästsäljande kriminalromanerna av Börge Hellström och Anders Roslund. Tidigare har vi fått se Box 21 (2019) som är baserad på en av duons böcker och denna gången är det deras roman Edward Finnigans upprättelse som ska adapteras under namnet Cell 8.

Handlingen i den kommande serien gör avstamp i samband med att en man blir gripen för misshandel på en Finlandsfärja – en man som borde vara död och har en personlig koppling till en kriminalinspektör.

Premiär: Någon gång 2022.

Händelser vid vatten – SVT

Kerstin Ekmans roman blir till dramaserie på SVT under 2022. Är du inte bekant med boken så utspelar den sig i början på 70-talet och handlar om ett dubbelmord vid byn Svartvattnet.

Serien ser på förhand ut att kunna bli en av de bästa svenska serierna i år. Rolf Lassgård spelar huvudrollen och på rollistan hittar vi även Pernilla August.

Premiär: Någon gång 2022.

Limbo – Viaplay

Bästa svenska serierna 2022
Foto: NENT Group.

Telefonen ringer oväntat en natt och plötsligt förändras livet för tre kvinnor. Deras söner har varit med om en bilolycka och alla av dem skadas, en av dem så allvarligt att hans liv svävar mellan liv och död. Ovissheten försätter de tre kvinnorna i limbo och deras relationer till varandra och sina familjer får utstå prövningar som aldrig förr.

Rakel Wärmländer står som skapare för serien, som är inspirerad av en händelse från hennes riktiga liv, och hon spelar dessutom en av huvudrollerna. Andra betydande namn i serien inkluderar Sofia Helin, Louise Peterhoff och Trond Espen Seim.

Kolla in Filmtopps reportage från inspelningen av Limbo.

Premiär: Någon gång 2022.

Nya säsonger av bra svenska serier 2022

  • Lyckoviken (säsong 4) – Viaplay
  • Maskineriet (säsong 2) – Viaplay
  • Bäckström (säsong 2) – C More
  • Fartblinda (säsong 2) – C More
  • Morden i Sandhamn (säsong 8) – C More
  • Gåsmamman (säsong 6) – C More
  • Ture Sventon (säsong 2) – C More
  • Young Royals (säsong 2) – Netflix
  • Snabba Cash (säsong 2) – Netflix
  • Tunna blå linjen (säsong 2) – SVT
ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL