Stor filmguide för sommaren 2024 – höjdpunkter för bio och streaming

Stor filmguide för sommaren 2024 – höjdpunkter för bio och streaming

Emil Oscar Rasmussen
11 juli 2024 kl. 14:28

Filmtopps guide till filmsommaren

Under sommaren ska det tittas på film, så är det bara. På bio eller hemifrån tv-soffan, det spelar ingen roll vilket, bara det hinns med så mycket som möjligt. Filmtopp har knåpat ihop en komplett guide för filmsommaren 2024, så att du inte ska behöva ödsla tid på ändlöst scrollande.

Filmtopps stora filmguide för sommaren 2024

Det finns en massa spännande biofilm att se fram emot under den närmaste tiden. Här hjälper vi dig att hålla koll på alla måsten i sommar!

De bästa biofilmerna sommaren 2024

Kinds of Kindness
Foto: Searchlight Pictures.

Kinds of Kindness – finns att se på bio

Genre: Komedi, Drama
Regi: Yorgos Lanthimos
Med: Emma Stone, Jesse Plemons, Willem Dafoe, Margaret Qualley m.fl.

Det har bara passerat några månader sedan Yorgos Lanthimos och Emma Stone gjorde storsuccé med filmen Poor Things, men redan denna sommaren får vi se ett nytt samarbete med dem när Kinds of Kindness har biopremiär. I den nya filmen får vi följa tre berättelser: en med fokus på en man som lider av en identitetskris och försöker ta kontrollen över sitt utstakade liv; en om en polis vars fru återvänder efter att ha försvunnit till sjöss och nu tycks vara en helt annan person; och slutligen en historia om en kvinna på jakt efter personen som hon är övertygad är ämnad att bli en respekterad andlig ledare.

Sommartider
Foto: Nordisk Film.

Sommartider – biopremiär 17 juli

Genre: Drama, Musik
Regi: Per Simonsson
Med: Valdemar Wahlbeck, Lance Hedman Graaf, Ville Löfgren, Phoenix Parnevik m.fl.

Sommartider är långfilmen om Halmstad-bandet som trotsade alla odds och blev en av svensk musikhistorias största popsensationer. Filmen tar oss med på resan från gymnasieåren då Per Gessle hittade gemenskap för livet genom musiken med Mats Person, Micke Syd, Anders Herrlin och Göran Fritzon, till att Gyllene Tider blev bandet som Sverige inte kunde få nog av.

Deadpool & Wolverine: Stor filmguide för sommaren 2024 – höjdpunkter för bio och streaming
Foto: Marvel Studios.

Deadpool & Wolverine – biopremiär 24 juli

Genre: Action, Komedi, Fantasy
Regi: Shawn Levy
Med: Ryan Reynolds, Hugh Jackman, Morena Baccarin, Jennifer Garner m.fl.

Ryan Reynolds Deadpool och Hugh Jackmans Wolverine tar ett efterlängtat kliv in i MCU (Marvel Cinematic Universe) med Deadpool & Wolverine, årets mest efterlängtade superhjältefilm. I filmen siktar Deadpool på att bli en bättre människa, men planen tar en oväntad vändning och snart korsar han väg med Wolverine. På ett äventyr genom tid och rum måste de ta sig an en gemensam fiende.

Borderlands: Stor filmguide för sommaren 2024 – höjdpunkter för bio och streaming
Foto: Nordisk Film.

Borderlands – biopremiär 9 augusti

Genre: Action, Äventyr
Regi: Eli Roth
Med: Cate Blanchett, Kevin Hart, Jamie Lee Curtis, Jack Black m.fl.

Den efterlängtade tv-spelsadaptionen Borderlands får efter år av väntan biopremiär i augusti. Filmen utspelar sig på den övergivna, fiktiva planeten Pandora, där en omaka skara ger sig ut på ett uppdrag för att hitta och rädda en saknad flicka, som ska vara nyckeln till ofattbar makt.

Alien: Romulus
Foto: 20th Century Fox.

Alien: Romulus – biopremiär 14 augusti

Genre: Skräck, Sci-fi
Regi: Fede Alvarez
Med: Isabela Merced, Cailee Spaeny, Archie Renaux m.fl.

Alien-franchisen har blandat och gett med 2000-talets tillskott, men det är svårt att ändå inte känna en viss hype inför Alien: Romulus, som åtminstone ser ut på förhand att ha hittat tillbaka till någon form av stabil nivå. Alien: Romulus följer en grupp unga kolonisatörer som plundrar en övergiven rymdstation – och ställs inför universums farligaste livsform.

Fler tips på biofilmer för sommaren:

Streamingtips för sommaren – filmer du inte får missa

A Family Affair
Foto: Netflix.

A Family Affair – 28 juni på Netflix

Genre: Komedi, Romantik
Regi: Richard LaGravenese
Med: Nicole Kidman, Zac Efron, Joey King m.fl.

Är du sugen på en romcom i sommar kan du ta dig an A Family Affair Netflix, en stjärnspäckad film med Nicole Kidman, Zac Efron och Joey King i huvudrollerna. Filmen handlar om en ung kvinna som jobbar åt en krävande och påfrestande filmstjärna. Arbetssituationen blir inte bättre när hon upptäcker att filmstjärnan är förälskad i hennes mamma.

Space Cadet: Stor filmguide för sommaren 2024 – höjdpunkter för bio och streaming
Foto: Prime Video.

Space Cadet – 4 juli på Prime Video

Genre: Komedi
Regi: Liz W. Garcia
Med: Emma Roberts, Tom Hopper, Poppy Liu, Gabrielle Union m.fl.

Space Cadet följer Tiffany "Rex" Simpson (Emma Roberts) som alltid drömt om att få åka till rymden. Livet har dock inte gått som planerat, men hon är fast besluten om att komma på rätt bana igen. Med hjälp av en vän lyckas hon lura in sig själv på NASA:s konkurrenskraftiga rymdprogram. Rex har inte alls de vetenskapliga kunskaper som krävs för utbildningen, så istället får hon förlita sig på sin fräckhet och beslutsamhet för att lyckas. Hon lyckas göra ett intryck på dem som kan skicka henne till rymden – men tar hon sig hela vägen innan lögnen blir avslöjad?

The Instigators
Foto: Apple TV+

The Instigators – 9 augusti på Apple TV+

Genre: Thriller, Komedi
Regi: Doug Liman
Med: Matt Damon, Casey Affleck, Hong Chau, Ron Perlman m.fl.

I thrillerkomedin The Instigators får vi följa Matt Damon och Casey Affleck som två brottslingar som motvilligt måste samarbeta för att råna en korrupt politiker. När uppdraget går snett tvingas de på rymmen och jagas av såväl polisen som andra brottslingar. Till sin hjälp i flykten har de den enes terapeut.

Håll också utkik efter våra månadslistor med premiärer för respektive streamingtjänst och våra månadsvisa streamingguider.

Sommarens bästa filmer SVT

Tigrar: Stor filmguide för sommaren 2024 – höjdpunkter för bio och streaming
Foto: Triart Film.

Tigrar – 14 juni

Genre: Drama, Sport
Regi: Ronnie Sandahl
Med: Erik Enge, Alfred Enoch, Maurizio Lombardi m.fl.

I samband med fotbolls-EM 2024 (14 juni–14 juli) gör SVT en rad fotbollsfilmer tillgängliga att streama på SVT Play. En av de allra bästa i den kategorin är den verklighetsbaserade dramafilmen Tigrar (2020). Filmen handlar om fotbollstalangen Martin Bengtsson som när han är 16 år värvas av den italienska giganten Inter. Drömmen om proffslivet ser ut att ha blivit verklighet, men det visar sig vara betydligt tuffare än han någonsin hade kunnat ana och kampen för att bli bäst förvandlas snart till en om överlevnad istället.

En dag kommer allt det här bli ditt
Foto: SF Studios.

En dag kommer allt det här bli ditt – 14 juni

Genre: Drama, Komedi
Regi: Andreas Öhman
Med: Peter Haber, Suzanne Reuter, Karin Franz Körlof, Liv Mjönes, Filip Berg m.fl.

Den tvåfaldigt Guldbaggenominerade dramakomedin En dag kommer allt bli ditt finns att streama på SVT Play under sommaren. I filmen samlas Lisa och hennes tre syskon på föräldrarnas gård för första gången på över tio år. Där avslöjar hennes föräldrar att de önskar att endast en av dem ska ärva den skogsmark som funnits i släkten i generationer. Frågan är bara om någon av dem ens är villiga att ta sig an skogen.

A Quiet Place
Foto: UIP.

A Quiet Place – 12 juli

Genre: Skräck, Drama, Sci-fi
Regi: John Krasinski
Med: John Krasinski, Emily Blunt, Millicent Simmonds, Noah Jupe m.fl.

Den 28 juni går A Quiet Place: Day One upp på svenska biografer. Har du inte hunnit se den nya prequel-filmen den 12 juli passar det perfekt att ladda upp med John Krasinkis A Quiet Place (2018). Här får vi följa en familj som måste leva i absoluta tystnad för att inte bli jagade av livsfarliga varelser som hittar sina offer med hjälp av ljud.

Filmen är en av många som är del av SVT:s monstertema bland filmpremiärerna i juli.

Alien: Stor filmguide för sommaren 2024 – höjdpunkter för bio och streaming
Foto: Fox Film.

Alien, Aliens & Alien 3 – 12–19 juli

Genre: Skräck, Sci-fi
Regi: Ridley Scott (Alien), James Cameron (Aliens), David Fincher (Alien 3)

Vill du fortsätta monsterfesten efter A Quiet Place kan du ta dig an de tre första filmerna i Alien-franchisen under mitten av juli. Ridley Scotts Alien (1979) släpps på SVT Play den 12 juli och följs upp en vecka senare av James Camerons Aliens (1986) och David Finchers Alien 3 (1992).

I de tre filmerna får vi följa Ripleys (Sigourney Weaver) upplevelser med den skräckinjagande livsformen som kan föröka sig inuti människokroppar.

Paradiset brinner
Caption

Paradiset brinner – 9 augusti

Genre: Drama
Regi: Mika Gustafson
Med: Bianca Delbravo, Dilvin Asaad, Safira Mossberg m.fl.

Passa på att se den senaste filmen att vinna Guldbaggen för bästa film. Det suveräna drama Paradiset Brinner följer tre systrar i åldrarna 7–16 år, vars mamma lämnar dem ensamma i långa perioder. Trots en stökig vardag utan föräldrar står trion enade och håller varandra om ryggen, så när socialtjänsten kräver ett möte med familjen planerar den äldsta systern att hitta någon som kan låtsas vara deras mamma och på så sätt bevara tillvaron som den är.

Fler tips på SVT för sommaren 2024:

Utforska fler serietips och filmtips.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL