Monstersommar på SVT – 9 rysligt bra monsterfilmer på SVT Play i sommar

Monstersommar på SVT – 9 rysligt bra monsterfilmer på SVT Play i sommar

  • SVT Play
Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 14 juni 2024 kl. 19:18 | Publicerad 01 juni 2024 kl. 18:00

Monsterbra filmutbud på SVT Play

Filmer om monster associeras i första hand med hösten, men skräckfilmsentusiaster vet att bra rysare passar alldeles utmärkt även på sommaren. Just den här sommaren är det just monsterfilmer som är ett av SVT:s huvudfokus för sina filmpremiärer.

I juni är det tema fotboll och tema kostymsommar för flera av filmpremiärerna på SVT Play, men längre fram vrider SVT om sitt fokus till något betydligt läskigare – monster. I juli är det "monstersommar" som är temat för flera av de nya filmerna.

Nedan har vi sammanställt en lista med alla monsterfilmer som kommer till SVT Play i sommar, så du vet vad du har att se fram emot.

LÄS OCKSÅ: Nya kriminalserier på SVT sommaren 2024

9 monsterfilmer på SVT och SVT Play i sommar

A Quiet Place
Foto: UIP.

A Quiet Place (2018) – 12 juli

Genre: Skräck, Drama, Sci-fi
Regi: John Krasinski
Med: John Krasinski, Emily Blunt, Millicent Simmonds, Noah Jupe m.fl.

I John Kransinskis A Quiet Place får vi följa med en familj som tvingas leva i största möjliga tystnad för att inte bli upptäckta av de mystiska varelser som intagit jorden och jagar efter ljud.

Det här är en perfekt film att se i sommar, i samband med att prequel-filmen A Quiet Place: Day One går upp på bio den 28 juni.

Alien (1979)
Foto: Fox Film.

Alien (1979) – 12 juli

Genre: Skräck, Sci-fi
Regi: Ridley Scott
Med: Sigourney Weaver, Tom Skerritt, Veronica Cartwright m.fl.

Monsterfilmernas monsterfilm Alien är ett måste under sommaren. Handlingen i det första kapitlet i den klassiska skräckfranchisen tar oss till rymdskeppet Nostromo, som upptäcker en livsform som kan föröka sig inuti människokroppar.

The Vigil
Foto: Nonstop Entertainment.

The Vigil (2020) – 12 juli

Genre: Skräck, Thriller
Regi: Keith Thomas
Med: Dave Davis, Lynn Cohen, Menashe Lustig m.fl.

Yakov får i uppdrag att vaka över en avliden man som var del av den ortodoxa judiska församling som han själv brukade vara del av. Natten tar en kuslig vändning när Yakov finner sig framför en ond entitet.

Foto: Noble Entertainment.

Night of the Living Dead (1968) – 12 juli

Genre: Skräck, Thriller
Regi: George A. Romeo
Med: Duane Jones, Judith O'Dea, Karl Hardman m.fl.

SVT har visserligen inte specificerat vilken version av Night of the Living Dead som dyker upp den 12 juli, men vi förmodar att det är filmen från 1968. Klassikern följer en ung kvinna och hennes bror som blir attackerade av en zombie när de ska besöka sin familjegrav på en kyrkogård. Kvinnan lyckas barrikadera sig i ett hus tillsammans med en grupp andra personer. Frågan är om de kan klara sig genom de levande dödas natt?

Traing to Busan
Foto: Edge Entertainment.

Train to Busan (2016) – 12 juli

Genre: Skräck, Thriller, Action
Regi: Yeon Sang-ho
Med: Gong Yoo, Kim Su-an, Jung Yu-mi m.fl.

När det kommer till moderna zombiefilmer finns det få titlar bättre än Train to Busan. Här inser passagerarna på ett tåg att de är fast på det i samband med en zombie-epedimi, och det dröjer inte länge innan förvirringen förvandlas till panik och kampen för överlevnad är i full gång.

Aliens (1986)
Foto: Fox Film.

Aliens: återkomsten (1986) – 19 juli

Genre: Skräck, Thriller, Sci-fi
Regi: James Cameron
Med: Sigourney Weaver, Carrie Henn, Michael Behn m.fl.

Du trodde väl inte att SVT skulle lämna oss utan möjligheten att se även den andra, i princip lika hyllade och älskade, filmen i Alien-franchisen? I uppföljaren Aliens är Ripley (Sigourney Weaver) tillbaka på jorden, men hennes berättelse om vad som har hänt tas inte på allvar. Saker ändras när kolonister på en planet försvinner under mystiska omständigheter, och snart är mardrömmen verklighet för Ripley ännu en gång.

Alien 3 (1992)
Foto: Fox Film.

Alien 3 (1992) – 19 juli

Genre: Skräck, Action, Sci-fi
Regi: David Fincher
Med: Sigourney Weaver, Charles S. Dutton, Charles Dance m.fl.

Även den inte lika uppskattade tredje Alien-filmen kommer till SVT Play under sommaren. Denna gången tar berättelsen vid när Ripley som ensam överlevande kraschar med sitt rymdskepp på en karg planet som bebos av fångar. Ripley misstänker att det fanns en alien ombord på skeppet och det dröjer inte länge innan hennes farhåga bekräftas.

Ruva
Foto: Nonstop Entertainment.

Ruva (2022) – 19 juli

Genre: Skräck, Fantasy, Drama
Regi: Hanna Bergholm
Med: Siiri Solalinna, Sophia Heikkilä, Jani Volanen m.fl.

Vad sägs som en finsk monsterrysare? Det är precis vad vi får i kritikerrosade Ruva. I filmen får vi följa 12-åringen Tinja som hittar ett mystiskt ägg och bestämmer sig för att ta med det hem, där hon håller det undangömt och vart tills det kläcks. Ut ur skalet kommer ett monster olikt allt annat.

World War Z
Foto: UIP.

World War Z (2013) – 19 juli

Genre: Action, Drama, Skräck, Sci-fi
Regi: Marc Forster
Med: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz m.fl.

Slutligen passar SVT på att bjuda oss på det storslagna skräckäventyret World War Z, med Brad Pitt i huvudrollen som en tidigare FN-anställd som reser över världen i ett desperat försök att förhindra en zombie-pandemi från att innebära slutet för mänskligheten.

Läs mer om vad som väntar på SVT sommaren 2024 och vilka filmer som kommer till SVT Play i juni.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL