Årets bästa romantiska filmer 2023 enligt IMDb

Årets bästa romantiska filmer 2023 enligt IMDb

Emil Oscar Rasmussen
18 november 2023 kl. 20:11

Tips på kärleksfilmer till dig som är sugen på romantik

Är du på jakt efter en ny och sevärd kärleksfilm? Filmtopp har sammanställt en lista med årets bästa romantiska filmer 2023 – baserat på deras betyg på IMDb.

Happiness for Beginners
Foto: Netflix.

Happiness for Beginners – 6,1/10

Regi: Vicky Wight
Med: Ellie Kemper, Luke Grimes, Nico Santos, Blythe Danner m.fl.
Betyg av Filmtopp: N/A

I denna romantiska komedi får vi följa en lärare som efter en skilsmässa är redo att ge livet och kärleken en ny chans. Hennes första steg i den processen blir att anmäla sig till en överlevnadsvandring i vildmarken, där hon träffar en brokig skara deltagare – och kanske en ny kärlek?

I rollerna ser vi Ellie Kemper, Luke Grimes, Nico Santos och Blythe Danner m.fl.

Här streamar du: Happiness for Beginners (2023)

Culpa mía
Foto: Prime Video.

Culpa mía – 6,2/10

Regi: Domingo Gonz'alez
Med: Nicole Wallace, Gabriel Guevara, Marta Hazas m.fl.
Betyg av Filmtopp: N/A

Sugen på lite spansk hetta? I denna stundtals actionladdad kärleksfilm introduceras vi för Noah (Nicole Wallace) som tvingas lämna sin hemstad, pojkvän och sina vänner när hon ska flytta med sin mamma till hennes nye mans flådiga hus. Där väntar också Noah nye styvbror Nick (Gabriel Guevara) och det uppstår genast friktion mellan dem. Men kemin mellan dem är ofrånkomlig och från friktionen kommer gnistor – och snart är störtförälskelsen som kastar omkull hela deras tillvaro ett faktum.

Här streamar du: Culpa mía (2023)

A beautiful life
Foto: Netflix.

A Beautiful Life – 6,4/10

Regi: Mehdi Avaz
Med: Christopher, Inga Ibsdotter Lilleaas, Ardalan Esmaili m.fl.
Betyg av Filmtopp: 3/5

Danska A Beautiful Life, med bland andra Ardalan Esmaili i en av rollerna, handlar om en ung fiskare som av en slump blir upptäckt av en musikproducent. Nu måste han fatta ett beslut om han ska våga satsa på att förädla sin talang eller inte, och kanske göra sig tillgänglig för kärlek i processen.

Här streamar du: A Beautiful Life (2023)

No Hard Feelings (2023)
Foto: SF Studios.

No Hard Feelings – 6,4/10

Regi: Gene Stupnitsky
Med: Jennifer Lawrence, Andrew Barth Feldman, Matthew Broderick, Laura Benanti m.fl.
Betyg av Filmtopp: 3/5

No Hard Feelings med Jennifer Lawrence och Andrew Barth Feldman i huvudrollerna är en av årets största romantiska komedier – och den är helt klart sevärd. I filmen får vi träffa Maddie (Lawrence), som tror sig hitta en lösning på sina ekonomiska problem i en udda jobbannons. Ett föräldrapar söker efter någon som kan dejta deras introverte son Percy (Feldman) innan han börjar på college. Det okonventionella jobbet visar sig dock bli en större utmaning än vad Maddie först trodde. 

Här streamar du: No Hard Feelings (2023)

Asteroid City
Foto: UIP.

Asteroid City – 6,6/10

Regi: Wes Anderson
Med: Jason Schwarzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jeffrey Wright m.fl.
Betyg av Filmtopp: 2/5

Wes Andersons Asteroid City är allt annat än en renodlad kärleksfilm, men eftersom IMDb inkluderar den i kategorin får den alltjämt en plats på listan. Filmen utspelar sig i en fiktiv amerikansk ökenstad på 1950-talet, där en rymdkonvention arrangeras för att sammanföra unga entusiaster och föräldrar i gemenskapens och vetenskapens namn. Evenemanget tar en tvär vändning när det blir avbrutet av världomvälvande händelser.

Här streamar du: Asteroid City (2023)

Kärlek & avund
Foto: NonStop Entertainment.

Kärlek & avund – 6,8/10

Regi: Ira Sachs
Med: Franz Rogowski, Ben Whishaw, Adèle Exarchopoulos m.fl.
Betyg av Filmtopp: 3/5

Franska Kärlek & avund handlar om filmregissören Tomas (Franz Rogowski) som är irriterad och spänd under den sista inspelningsdagen av hans senaste film. Nerverna lägger sig först under slutfesten på kvällen, när han träffar Agathe (Adèle Exarchopoulos) som råkar befinna sig på samma bar. Det ena leder till det andra och nästa dag måste Tomas erkänna för sin make Martin (Ben Whishaw) att han haft sex med en kvinna. Och så är ett triangeldrama kantat av passion, avundsjuka och narcissism i full gång.

Här streamar du: Kärlek & avund (2023)

Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet
Foto: Netflix.

Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet – 6,8/10

Regi: Vanessa Caswill
Med: Haley Lu Richardson, Ben Hardy, Rob Delaney, Katrina Nare Jameela Jamil m.fl.
Betyg av Filmtopp: N/A

I Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet möts två främlingar i samband med en flygresa till London. De klickar direkt, men ödet tvingar dem i olika riktningar. Det verkar osannolikt att de någonsin ska träffas igen, men ibland sker det oväntade... Mycket gulligare än så här blir det inte.

Här streamar du: Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet (2023)

Red, White & Royal Blue
Foto: Prime Video.

Red, White & Royal Blue – 7,0/10

Regi: Matthew López
Med: Taylor Zakhar Perez, Nicholas Galitzine, Uma Thurman m.fl.
Betyg av Filmtopp: 2/5

Få saker tycks tilltala kärlekstörstande filmtittare lika mycket som romantiska filmer med en liten rojalistisk guldkant. Därför är det föga förvånande att Red, White & Royal Blue har lyckats ta sig in på listan över årets bästa romantiska filmer. I filmen träffar vi sonen till USA:s president och Storbritanniens prins, som har en långtgående fejd med varandra. När rivaliteten är på väg att få konsekvenser mellan de två mäktiga nationerna tvingas de in i en vapenvila – och i den börjar deras frostiga förhållande att tina, och plötsligt blir det utrymme för något mycket djupare i relationen mellan dem.

Här streamar du: Red, White & Royal Blue (2023)

Den lilla sjöjungfrun
Foto: Walt Disney.

Den lilla sjöjungfrun – 7,2/10

Regi: Rob Marshall
Med: Halle Bailey, Jonah Hauer-King, Daveed Diggs, Awkwafina, Jacob Tremblay, Javier Bardem m.fl.
Betyg av Filmtopp: 4/5

Disneys remakes av sina animerade klassiker har blandat och gett, men nya Den lilla sjöjungfrun har faktiskt tagits emot väl av både kritiker och den bredare publiken. Grundberättelsen kan vi vid det här laget, och även om det är mycket mer än bara en kärlekshistoria, så är det just i den som själva berättelsen bottnar.

Här streamar du: Den lilla sjöjungfrun (2023)

Forgotten Love
Foto: Netflix.

Forgotten Love – 7,5/10

Regi: Michał Gazda
Med: Leszek Lichota, Maria Kowalska, Ignacy Liss m.fl.
Betyg av Filmtopp: N/A

Den polska filmen Forgotten Love är rankad som en av årets bästa romantiska filmer 2023, enligt IMDb-betyg. Filmen handlar om en tidigare respekterad kirurg som har förlorat såväl sin familj som sitt minne. Han får en ny chans i livet när han återkopplar med en person från det förflutna han har glömt bort.

Här streamar du: Forgotten Love (2023)

Past Lives
Foto: Scanbox Entertainment.

Past Lives – 8,0/10

Regi: Celine Song
Med: Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro, Moon Seung-ah, Yim Seung-min m.fl.
Betyg av Filmtopp: 5/5

Filmtopp delade ut högsta möjliga betyg till denna lysande kärleksfilm av Celine Song. I den får vi följa Nora (Greta Lee) och Hae Sung (Teo Yoo), som var nära vänner som barn men tvingades skiljas åt när Noras familj emigrerade från Sydkorea. Årtionden senare träffas de igen under en vecka i New York, utan att kunna föreställa sig vad mötet ska leda till. Nora är vid det laget gift och tillfreds med sitt liv, men mötet med Hae Sung väcker tankar om livets vägskäl och ödets makt.

Här streamar du: Past Lives (2023)

Killers of the Flower Moon
Foto: UIP.

Killers of the Flower Moon – 8,0/10

Regi:
Med: Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone, Robert De Niro, Jesse Plemons, Tantoo Cardinal m.fl.
Betyg av Filmtopp: 4/5

Killers of the Flower Moon är knappast någon mysromantisk film, men det är trots allt en kärlekshistoria som till stora delar driver berättelsen framåt, vilket lär vara varför IMDb inkluderat den i kategorin för romantiska filmer. Handlingen utgår från de mord som ursprungsbefolkningen i Osage Nation, Oklahoma, utsattes för under 1920-talet. Till platsen flyttar Ernest (Leonardo DiCaprio) för att arbete för sin morbror William (Robert De Niro), och väl där förälskar han sig i Mollie (Lily Gladstone), som tillhör ursprungsbefolkningen.

Här streamar du: Killers of the Flower Moon (2023)

Fler romantiska filmer från 2023 och deras IMDb-betyg

  • Miraculous: Filmen om Ladybug & Cat Noir – 6,1/10
  • Love Again – 5,9/10
  • Mumier på äventyr – 5,9/10
  • Ghosted – 5,8/10
  • Murder Mystery 2 – 5,7/10
  • Your Place or Mine – 5,7/10
  • Somebody I Used to Know – 5,7/10
  • A Tourist's Guide to Love – 5,7/10

Ja, vad ska man säga? När en film som Killers of the Flower Moon närmast får forceras in på listan som den bästa "romantiska" filmen i år, säger det en aning hur året för kärleksfilmer sett ut. Bortsett från Past Lives är det ytterst få titlar som sticker ut som något utöver det vanliga och, ja, vi får helt enkelt slå fast att det i stor utsträckning varit ett klent år för romantiska filmer.

Så har de bästa filmerna valts ut

Filmerna som inkluderats på listan är baserade på användarbetygen på IMDb. Vi har endast inkluderat filmer på listan som har betygsatts av minst 5 000 användare, samt exkluderat vissa indiska filmer som inte finns på den svenska marknaden.

Du kan också kolla in våra tidigare listor där vi rankar årets bästa skräckfilmer, årets bästa thrillers och årets bästa familjefilmer, med hjälp av IMDb-användarnas betyg.

NÄSTA ARTIKEL