Årets bästa familjefilmer enligt IMDb 2023

Årets bästa familjefilmer enligt IMDb 2023

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 31 oktober 2023 kl. 07:10 | Publicerad 30 oktober 2023 kl. 18:10

Familjefilmerna du inte får missa i år

Är du på jakt efter en bra film att se tillsammans med barnen? Vi har sammanställt årets hittills bästa familjefilmer 2023 – enligt IMDb.

Att hitta sevärda familjefilmer som hela familjen faktiskt uppskattar är inte helt lätt. Recensionsbetyg är inte alltid att lita på, med tanke på vilken utmaning det är för kritiker att bedöma film ur ett perspektiv som ska vara representativt för såväl stora som små. Därför kan det vara på sin plats med en topplista där det är tittarna som får bestämma – i det här fallet IMDb-användarna.

Letar ni efter något som familjen kan samlas framför i samband med höstlovet kan förhoppningsvis någon av de nedanstående tipsen falla er i smaken. Listan består till drygt hälften av animerade filmer, så det finns gott om alternativ oavsett om man gillar "tecknat" eller "otecknat". Vi kan också notera att det är en viss dominans av filmer som finns på Netflix, vilket kan vara glädjande för er som abonnerar på den streamingtjänsten.

Årets bästa familjefilmer 2023 – enligt IMDb

Dog Gone – Årets bästa familjefilmer enligt IMDb 2023
Foto: Netflix.

Dog Gone – 6,0/10

Regi: Stephen Herek
Med: Rob Lowe, Johnny Berchtold, Kimberly Williams-Paisley, Nick Peine m.fl.
Betyg av Filmtopp: 2/5

Dog Gone är en familjefilm för alla hundälskare där ute. I filmen får vi följa en ung man vars hund försvinner, vilket tvingar honom ut på en resa tillsammans med sina föräldrar för att hitta hunden och förse den med medicinen den behöver för att överleva.

Här kan du streama Dog Gone (2023)

Miraculous: Filmen om Ladybug och Cat Noir
Foto: Netflix.

Miraculous: Filmen om Ladybug & Cat Noir – 6,1/10

Regi: Jeremy Zag
Med: Annouck Hautbois, Benjamin Bollen, Antoine Tomé, Fanny Bloc m.fl.

I denna franskproducerade animerade äventyrsfilm får vi se en blyg tjej och en populär kille förvandlas till superhjältar av en mystisk väktare av magiska juveler. Sina identiteter får de inte avslöja för någon, någonsin – inte ens för varandra. Filmen innehåller både action och en gnutta romantik, för den som tycker om det.

Här kan du streama Miraculous: Filmen om Ladybug & Cat Noir (2023)

We Have a Ghost – Årets bästa familjefilmer enligt IMDb 2023
Foto: Netflix.

We Have a Ghost – 6,1/10

Regi: Christopher LAndon
Med: David Harbour, Anthony Mackie, Jahi Di'Allo Winston, Erica Ash, Tig Notaro, Niles Fitch, Jennifer Coolidge m.fl.

Familjer som tycker om kusligheter gör rätt i att ge We Have a Ghost en chans. Denna lite galna familjefilm följer en familj vars nya hem är hemsökt av ett spöke med ett mörkt förflutet. Situationen gör dem till kändisar på sociala medier – men också av intresse för en mystisk myndighet.

Här kan du streama We Have a Ghost (2023)

Haunted Mansion
Foto: Disney+

Haunted Mansion – 6,1/10

Regi: Justin Simien
Med: LaKeith Stanfield, Rosario Dawson, Danny DeVito, Owen Wilson m.fl.
Betyg av Filmtopp: 3/5

Haunted Mansion är en annan film för yngre som tycker om skräck. I filmen flyttar en ensamstående mamma in i ett stort hus i New Orleans tillsammans med sin 9-årige son – och det visar sig snart att huset är hemsökt av ett och annat spöke. För att få bukt med problemet vänder de sig till en präst, som i sin tur ber ett gäng experter på det paranormala om hjälp.

Här kan du streama Haunted Mansion (2023)

Årets bästa familjefilmer enligt IMDb 2023 – Trollkarlens elefant
Foto: Netflix.

Trollkarlens elefant – 6,5/10

Regi: Wendy Rogers
Med: Noah Jupe, Mandy Patinkin, Brian Tyree Henry, Natasia Demetriou, Benedict Wong m.fl.

I detta charmiga familjeäventyr introduceras vi för en ung och envis pojke som har chansen att få en magisk elefant som ska hjälpa honom att uppfylla sitt öde. Men första måste han klara av tre till synes omöjliga utmaningar.

Här kan du streama Trollkarlens elefant (2023)

True Spirit
Foto: Netflix.

True Spirit – 6,8/10

Regi: Sarah Spillane
Med: Alyla Browne, Anna Paquin, Teagan Croft, Cliff Curtis, Josh Lawson m.fl.

I detta verklighetsinspirerade äventyrsdrama får vi följa Jessica Watson – som är fast besluten om att bli den yngsta någonsin att sträcksegla jorden runt, utan följebåt. Med en hel värld som förväntar sig att hon ska misslyckas lutar hon sig mot sin mentor och sina föräldrar för att ta sig an den 210 dagar långa seglatsen.

Här kan du streama True Spirit (2023)

Elementärt (2023) – Årets bästa familjefilmer enligt IMDb 2023
Foto: Walt Disney Studios.

Elementärt – 7,0/10

Regi: Peter Sohn
Med: Leah Lewis, Mamoudou Athie, Ronnie del Carmen, Shila Ommi m.fl.
Betyg av Filmtopp: 4/5

Elementärt är den senaste Pixar-filmen. Denna gången introducerar animationsstudion oss för Brinnie och Vadar – ett omaka par från en värld där varelser från de olika elementet lever sida vid sida, men mestadels avskilda från varandra. Brinnie och Vadar är inte bara av olika element, de är också fundamentalt olika personer. Men snart ska de inse att de faktiskt har mer gemensamt än de kan tro, och att de kan komplettera varandra med sina olikheter.

Här kan du streama Elementärt (2023)

Super Mario Bros. Filmen
Foto: UIP.

Super Mario Bros. Filmen – 7,1/10

Regi: Aaron Horvath, Michael Jelenic
Med: Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Charlie Day, Jack Black, Seth Rogen m.fl.
Betyg av Filmtopp: 3/5

Den älskade Nintendo-karaktären Super Mario kommer till liv i denna animerade äventyrsfilm. Rörmokarna Mario och Luigi arbetar desperat för att få rullning på sin verksamhet när de plötsligt sugs in i ett mystiskt rör och hamnar i en magisk värld, full av nya vänner och fiender.

Här kan du streama Super Mario Bros. Filmen (2023)

Den lilla sjöjungfrun – Årets bästa familjefilmer enligt IMDb 2023
Foto: Walt Disney Studios.

Den lilla sjöjungfrun – 7,2/10

Regi: Rob Marshall
Med: Halle Baily, Melissa McCarthy, Jonah Hauer-King, Javier Bardem, Jacob Tremblay m.fl.
Betyg av Filmtopp: 4/5

Disney fortsätter att göra nyversioner av sina animerade klassiker, med varierande framgång. Frågan är om inte Den lilla sjöjungfrun är deras mest lyckade adaption hittills. Filmen lyckas vara föregångaren trogen samtidigt som den adderar karaktärsdjup.

Här kan du streama Den lilla sjöjungfrun (2023)

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem
Foto: UIP.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem – 7,3/10

Regi: Jeff Rowe
Med: Micah Abbey, Shamon Brown Jr., Nicolas Cantu, Bady Noon, Ayo Edebiri, Maya Rudolph, John Cena, Seth Rogen m.fl.
Betyg av Filmtopp: 3/5

Tonårssköldpaddorna i Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem har precis som Mario och Ariel fått sig en make-over i år. I detta läckert animerade actionäventyr (som stilmässigt påminner om listans bäst rankade film längre ned) ger sig våra älskvärda sköldpaddsbröder ut i New York City för att bli accepterade av omvärlden. De stöter snart på patrull när en hel armé av mutanter släpps lös mot dem efter att de tagit upp kampen mot ett brottssyndikat.

Här kan du streama Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem (2023)

Foto: Lions Gate.

Are You There God? It's Me, Margaret. – 7,4/10

Regi: Kelly Fremon Craig
Med: Rachel McAdams, Abby Ryder Fortson, Kathy Bates, Benny Safdie m.fl.

I dramakomedin Are You There God? It's Me, Margaret. ser vi tungviktare som Rachel McAdams och Kathy Bates vid sidan om Abby Ryder Fortson i huvudrollen. Fortson spelar rollen som Margaret, en 11-åring som flyttar till en ny stad och börjar grubbla kring det mesta som har med livet att göra, såsom vänskap och de stundande tonåren.

Här kan du streama Are You There God? It's Me Margaret. (2023)

Årets bästa familjefilmer enligt IMDb 2023 – Nimona
Foto: Netflix.

Nimona – 7,6/10

Regi: Troy Quane
Med: Chloë Grace Moretz, Riz Ahmed, Eugene Lee Yang, Frances Conroy, RuPaul m.fl.

Nimona har lite av det mesta – skratt, äventyr, fantasy och familjeanpassad spänning. Handlingen kretsar kring en riddare som blir anklagad för ett ondskefullt brott. I sitt försök att rentvå sitt namn tar han hjälp av en tonåring med förmågan att byta skepnad. Frågan är bara om han verkligen kan lita på henne?

Här kan du streama Nimona (2023)

Spider-Man: Across the Spider-Verse – Årets bästa familjefilmer enligt IMDb 2023
Foto: Sony Pictures.

Spider-Man: Across the Spider-Verse – 8,7/10

Regi: Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson
Med: Shameik Moore, Hailee Steinfeld, Brian Tyree Henry, Jake Johnson, Oscar Isaac m.fl.
Betyg av Filmtopp: 4/5

Succén Spider-Man: Into the Spider-Verse följs upp av nästa succé i Spider-Man: Across the Spider-Verse – som är precis lika kaxigt animerad som sin föregångare. Denna gången får vi följa med Miles Morales på ett äventyr från Brooklyn och ut i multiversum. Tillsammans med Gwen Stacy tar han sig an en kraftfullare skurk än någonsin tidigare.

Här kan du streama Spider-Man: Across the Spider-Verse (2023)

Så har filmerna på listan valts ut

Filmerna som inkluderats på listan är baserade på användarbetygen på IMDb. För att verkligen kunna sålla agnarna från vetet och tipsa om de bästa familjefilmerna 2023, har vi endast inkluderat titlar som betygsatts av minst 5 000 användare. Vi har också exkluderat en handfull indiska filmer som inte finns att tillgängliga att streama i dagsläget.

En bubblare värd att nämna, som säkerligen kommer att ta sig in på listan inom kort, är Hayao Miyazakis och Studio Ghiblis Pojken och hägern, som just nu har betyget 7,6 – men endast av ett fåtal användare, då den ännu inte haft premiär ännu.

NÄSTA ARTIKEL