Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Film för hela familjen – 12 bra tips

Film för hela familjen – 12 bra tips

Filmtopp
Filmtopp | Artikel
18 oktober 2020
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
18 oktober 2020

De nya familjefilmerna som du måste se!

Poppa popcornen, samla hela familjen i tv-soffan och gör er redo för en riktig myskväll tillsammans – Filmtopp har plockat fram några av de absolut bästa familjefilmerna som har kommit ut under 2020.

Film för hela familjen - 12 bra tips
Foto: Twentieth Century Fox.

Att hitta rätt film för hela familjen är inte alltid så lätt. Alla har vi olika smak och att bestämma vem som ska få välja fredagsfilmen kan leda till en och annan konflikt. Med tanke på hur svårt det är att hitta någonting som hela familjen kan enas kring så är det väldigt härligt varje gång det kommer ut riktigt bra familjefilmer

Under 2020 har det kommit mängder av nya familjefilmer på bio och våra mest uppskattade streamingsidor. En del av dem har blivit rejält uppskattade och en och annan har fått ett mer blygsamt mottagande.

Nedan delar vi med oss av ett dussin av våra favoriter inom genren för familjefilmer. 

Framåt

“Framåt” är den senaste i raden av alla framgångsrika Pixar-filmer. Filmen som handlar om två tonårsbröder till alver som ger sig ut i världen med hopp om att hitta bevis på att magi fortfarande finns når kanske inte upp till de extrema höjderna som Pixars bästa filmer, men den är fortfarande sevärd.

Är det något som Pixar kan bättre än de flesta andra så är det filmer som kan underhålla både stora som små – och Framåt är inget undantag. 

Framåt finns att se på bio, samt att hyra på SF Anytime och Viaplay.

Sonic the Hedgehog

Tips på familjefilm: Sonic the Hedgehog
Foto: United International Pictures.

Allas vår blåa favoritigelkott, Sonic, tog tidigare i år steget till vita duken och resultatet var allt annat än en besvikelse. Filmen är fylld till bredden med både fart och humor, men lyckas samtidigt beröra på allvar med sin tematik om ensamhet och tillhörighet. Jim Carrey är dessutom fläckfri i rollen som Dr. Robotnik. 

Sonic the Hedgehog finns att hyra på SF Anytime och Viaplay.

Togo

Familjefilmen Togo finns på Disney+
Foto: Disney+

“Togo” är en av Disney Plus första originalfilmer och den är perfekt för de något äldre barnen. Filmen är en underdog-berättelse (pun helt klart intended) om en slädhund och dess ägare, som spelas av Willem Dafoe.

Äventyrsfilmen, som är baserad på verkliga händelser och som tilldelades en fyra i betyg av Filmtopps skribent Sarah Söderberg hade visserligen sin premiär på Disneys streamingtjänst förra året, men eftersom vi i Sverige fick tillgänglighet först under hösten 2020 så tummar vi aningen på reglerna och räknar den till en release från i år. 

Togo finns att streama på Disney Plus.

Berts dagbok

Film för hela familjen: Berts Dagbok
Foto: SF Studios

Sedan slutet av 80-talet är det många som har växt upp med Bert vid sin sida – antingen i form av Anders Jacobssons och Sören Olssons böcker, eller genom tv-serien från 1994. År 2020 är det dags att introducera ännu en generation för den tjejtokige skolpojkens härliga värld, i och med den nya långfilmen, Berts dagbok

I huvudrollen som Bert ser vi Hugo Krajcik, men i filmen hittar vi också svenska storstjärnor som Suzanne Reuter och Björn Gustafsson

Berts dagbok finns att se på bio.

Enola Holmes

Familjenfilmen Enola Holmes finns på Netflix
Foto: Netflix

De flesta har antagligen hört talas om Sherlock Holmes – den fiktiva detektiven som kan lösa de mesta svårknäckta fallen – men visste du att han också hade en lillasyster med samma talang? Enola Holmes är ett tillskott till Holmes-universumet skapad av Nancy Springer och under hösten fick vi äntligen se en långfilm med karaktären.

Enola Holmes kanske inte lever upp helt till sin fulla potential, men det är fortfarande en finurlig och sevärd film som kan tilltala både stora som små. Huvudrollen spelas av utmärkta Millie Bobby Brown (känd från Stranger Things).

Enola Holmes finns att streama på Netflix.

Trolls 2: Världsturnén

12 tips på familjefilmer: se Trolls 2
Foto: United International Pictures

“Trolls 2: Världsturnén” är en fullt duglig uppföljare till “Trolls” som kom 2016. Uppskattade du och din familj den första filmen så lär ni alltså inte bli besvikna av Trolls 2: Världsturnén. Man behöver dock inte ha sett filmen från 2016 för att njuta av de charmiga, sångglada och rockande små trollen i filmen, utan den fungerar alldeles utmärkt även som fristående.

Trolls 2: Världsturnén är en av många barnfilmer som finns att se på bio just nu.

Mulan

Nya Mulan är en film för hela familjen
Foto: Walt Disney Studios.

Turerna kring Disneys otecknade nyversion av “Mulan” har varit både många och förvirrande. Pandemin fick premiärdatumet för filmen att flyttas flertalet gånger och i slutändan stod det klart att filmen inte ens kommer att visas i svenska biografer. Istället får den svenska publiken nöja sig med att streama filmen på Disney+. 

Det är många som längtat efter nyinspelningen av Mulan och trots besvikelsen över att inte kunna se den på bio så kan det förhoppningsvis fungera dugligt att samla familjen i tv-soffan under en härlig filmkväll. 

Mulan finns att streama på Disney Plus från och med den 4 december.

The One and Only Ivan

The One and Only Ivan - tips på familjefilm
Foto: Disney+.

“The One and Only Ivan” har inte fått speciellt mycket uppmärksamhet i Sverige, men filmen om gorillan Ivan och elefanten Ruby är perfekt för familjer som uppskattar de stora äventyren. Storstjärnor som bland annat Sam Rockwell, Helen Mirren och Angelina Jolie gör de engelska rösterna till några av karaktärerna i filmen. 

The One and Only Ivan finns att streama på Disney Plus.

Syskonen Willoughby

Animerad familjefilm på Netflix: Syskonen Willoughby
Foto: Netflix.

Med “Syskonen Willoughby” utmanar Netflix för första gången Pixar på allvar när det kommer till animerad film för hela familjen. I den välgjorda filmen finns det gott om humor och mycket hjärta. Handlingen kretsar som titeln antyder på syskonen Willoughby, som bestämmer sig för att göra sig av med sina föräldrar genom att skicka iväg dem på farliga resor. 

Syskonen Willoughby finns att streama på Netflix.

The Call of the Wild - Skriet från vildmarken

Skriet från vildmarken som familjefilm
Foto: Twentieth Century Fox.

Jack Londons klassiska roman om hunden Buck, “Skriet från vildmarken” (“The Call of the Wild” på engelska) har gjorts till en familjeanpassad film, och i Sverige har den fått det lite klumpiga namnet The Call of the Wild - Skriet från vildmarken.

För alla som älskar boken så skulle den här versionen av Londons berättelse kunna bli en besvikelse, men vill man introducera familjens yngre för en spännande överlevnadsberättelse så finns det inte många bättre alternativ.

The Call of the Wild - Skriet från vildmarken finns att hyra på SF Anytime och Viaplay.

Den hemliga trädgården

“Den hemliga trädgården” är en aningen mer stillsam familjefilm som behandlar rätt så tunga teman i form av exempelvis bortgången av huvudkaraktärens föräldrar. Med den hemliga trädgården som metafor blir filmen en finstämd skildring av vad livet har att erbjuda. Den är kanske inte lika fartfylld och rolig som några av de andra titlarna på denna listan, men vill ni som familj konsumera någonting med lite mer djup så är det här alternativet för er. 

Den hemliga trädgården finns att se på bio.

Rymdresan

Familjefilm: Rymdresan
Foto: SF Studios.

“Rymdresan” är baserad på den svenske astronauten Christer Fuglesangs barnbok med samma namn och handlar om syskonen Mariana och Marcus som hamnar ombord på en smått galen vetenskapsmans hemmabygge till rymdraket. Rymdresan är perfekt även för de yngre barnen och är det givna alternativet om ni är ute efter någonting som inte är animerat. 

Rymdresan finns att se på bio.

Fler tips på familjefilmer.

Har du redan betat av listan ovan? I så fall har vi några ytterligare tips att dela med oss av. Några utav dem kan du titta på med en gång, men vi har också några kommande familjefilmer att tipsa om.

Ytterligare familjefilmer:

  • The Sleepover (finns på Netflix)

  • LasseMajas detektivbyrå - Tågrånarens hemlighet (finns att hyra på SF Anytime och Viaplay)

  • Timmy Tabbes klantiga detektivbyrå - ingen är perfekt (finns på Disney+)

  • Scoob! (finns att hyra på SF Anytime och Viaplay)

Kommande familjefilmer:

  • Häxorna (kommer till HBO Nordic senare i år)

  • Själen (release online den 25 december)

  • Croodarna 2: En ny tid (biopremiär den 23 december)

Streaming för hela familjen.

Möjligheterna att streama bra familjefilm har aldrig varit bättre. Inte nog med att det finns så många tillgängliga streamingtjänster för oss – som exempelvis Netflix, Amazon Prime Video, HBO Nordic och våra svenska bidrag som Viaplay och C More – flera utav dem har dessutom börjat producera sina alldeles egna familjefilmer. Har man inget emot att hyra filmer så finns dessutom alternativet SF Anytime mängder av nya familjefilmer tillgängliga. 

Är det en streamingtjänst som dock bör lyftas fram lite extra mycket när det handlar om just familjefilmer, så är det Disney+. Disneys alldeles egna plattform för streaming är praktiskt helt utformad för att passa hela familjen, utan några barnförbjudna titlar och med filmer från Disney, Pixar, Marvel och Star Wars

Familjefilm får ibland lite oförtjänt mycket kritik, men ingen annan genre kan samla olika generationer i biostolarna och tv-soffan på samma sätt. Så, fyll upp popcornskålen igen och välj ut nästa film som ni kan njuta av tillsammans.

För fler tips och listor --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL