Recension: Luck

Film för hela familjen – 12 bra tips

Filmtopp
Uppdaterad 28 april 2023 kl. 10:04 | Publicerad 21 oktober 2022 kl. 11:10

De nya familjefilmerna som du måste se!

Poppa popcornen, samla hela familjen i tv-soffan och gör er redo för en riktig myskväll tillsammans – Filmtopp har plockat fram några av de absolut bästa familjefilmerna som har kommit ut under 2020-talet.

Att hitta rätt film för hela familjen är inte alltid så lätt. Alla har vi olika smak och att bestämma vem som ska få välja fredagsfilmen kan leda till en och annan konflikt. Med tanke på hur svårt det är att hitta någonting som hela familjen kan enas kring så är det väldigt härligt varje gång det kommer ut riktigt bra familjefilmer

Den senaste tiden har det kommit mängder av nya familjefilmer på bio och våra mest uppskattade streamingsidor. En del av dem har blivit rejält uppskattade och det är dessa vi vill lista här för att du ska få ta del av de allra bästa tipsen!

12 filmer för hela familjen

Nedan delar vi med oss av ett dussin av våra favoriter inom genren för familjefilmer. Därefter följer tips på kommande familjefilmer och några andra bonusar!

Luck
"Luck" är den första familjefilmen på listan. Foto: Apple TV+.

Luck (Apple TV+)

Med charmiga Luck har Apple tagit det bästa från Pixars värld och försökt skapa en egen, filosofisk och mycket charmig film för hela familjen. Här följer vi otursförföljda Sam Greenfield som aldrig fick lämna barnhemmet av olika, oturliga anledningar. En dag träffar hon en lyckobärande svart katt (!) och allt förändras. Med skådespelare som Simon Pegg och den underbara Jane Fonda är detta en film väl värd hela familjens tid.

Finns på: Apple TV+

Familjefilmen DC-League of Super Pets
Nu är det superhjältarna husdjur som räddar dagen! Foto: Warner Bros.

DC League of Super-Pets (HBO Max)

Superhunden Krypto och Stålmannen är oskiljaktiga. De bästa vännerna har samma superkrafter och bekämpar brott sida vid sida i staden Metropolis. När Stålmannen och resten av gänget i Justice League kidnappas, måste Krypto övertala en grupp herrelösa djur att bemästra sina nyupptäckta krafter och hjälpa honom att rädda superhjältarna.

Finns på: HBO Max, Viaplay (Hyr), iTunes (Hyr), Google Play (Hyr) m.fl.

Minioner: Berättelsen om Gru (2022)
"Minioner: Berättelsen om Gru" är en film för hela familjen. Foto: Universal Studios.

Minioner: Berättelsen om Gru (Bio)

De gula krabaterna är tillbaka och denna gången under mitten av 70-talet med en elvaårig Gru (Steve Carell), skurken vi tidigare bekantat oss med i vuxen ålder. Tillsammans jobbar de för att han ska få uppnå sin stora dröm om att bli antagen till superskurkgruppen "The Vicious 6" som nu söker en ny medlem!

Finns på: Bio

Encanto (2021)
Njut av familjefilmen "Encanto". Foto: Disney+.

Encanto (Disney+)

Högt upp i bergen i Colombia finns en förtrollad plats kallad Encanto. Här, i ett magiskt hus, bor den extraordinära familjen Madrigal, där alla bär på fantastiska förmågor. Alla utom Mirabel... Följ med på ett spännande filmtips för hela familjen!

Finns på: Disney+, Viaplay (Hyr), iTunes (Hyr), Google Play (Hyr), SF Anytime (Hyr) m.fl.

 

Framåt (Disney+)

 

“Framåt” är den senaste i raden av alla framgångsrika Pixar-filmer. Filmen som handlar om två tonårsbröder till alver som ger sig ut i världen med hopp om att hitta bevis på att magi fortfarande finns når kanske inte upp till de extrema höjderna som Pixars bästa filmer, men den är fortfarande sevärd.

Är det något som Pixar kan bättre än de flesta andra så är det filmer som kan underhålla både stora som små – och Framåt är inget undantag. 

Finns på: Disney+, Viaplay (Hyr), Google Play (Hyr), iTunes (Hyr), SF Anytime (Hyr) m.fl.

Sonic the Hedgehog 2 – Tips på familjefilmer
Foto: United International Pictures.

Sonic the Hedgehog 2 (Disney+)

 

Allas vår blåa favoritigelkott, Sonic, tog tidigare i år steget till vita duken och resultatet var allt annat än en besvikelse. Filmen är fylld till bredden med både fart och humor, men lyckas samtidigt beröra på allvar med sin tematik om ensamhet och tillhörighet. Jim Carrey är dessutom fläckfri i rollen som Dr. Robotnik. 

Finns på: SkyShowtime, Viaplay (Hyr), iTunes (Hyr), Google Play (Hyr) m.fl.

Familjefilmen Togo finns på Disney+
Foto: Disney+

Togo (Disney+)

“Togo” är en av Disney Plus första originalfilmer och den är perfekt för de något äldre barnen. Filmen är en underdog-berättelse (pun helt klart intended) om en slädhund och dess ägare, som spelas av Willem Dafoe.

Äventyrsfilmen, som är baserad på verkliga händelser och som tilldelades en fyra i betyg av Filmtopps skribent Sarah Söderberg hade visserligen sin premiär på Disneys streamingtjänst förra året, men eftersom vi i Sverige fick tillgänglighet först under hösten 2020 så tummar vi aningen på reglerna och räknar den till en release från i år. 

Finns på: Disney+

Film för hela familjen: Berts Dagbok
Foto: SF Studios

Berts dagbok (svensk familjefilm)

 

Sedan slutet av 80-talet är det många som har växt upp med Bert vid sin sida – antingen i form av Anders Jacobssons och Sören Olssons böcker, eller genom tv-serien från 1994. År 2020 är det dags att introducera ännu en generation för den tjejtokige skolpojkens härliga värld, i och med den nya långfilmen, Berts dagbok

I huvudrollen som Bert ser vi Hugo Krajcik, men i filmen hittar vi också svenska storstjärnor som Suzanne Reuter och Björn Gustafsson

Finns på: Viaplay (Hyr), iTunes (Hyr), Google Play (Hyr) m.fl.

12 tips på familjefilmer: se Trolls 2
"Trolls 2: Världsturnén" är en av många barnfilmer att streama. Foto: United International Pictures

Trolls 2: Världsturnén (Finns att streama)

 

“Trolls 2: Världsturnén” är en fullt duglig uppföljare till “Trolls” som kom 2016. Uppskattade du och din familj den första filmen så lär ni alltså inte bli besvikna av Trolls 2: Världsturnén. Man behöver dock inte ha sett filmen från 2016 för att njuta av de charmiga, sångglada och rockande små trollen i filmen, utan den fungerar alldeles utmärkt även som fristående. En av mån

Finns på: Viaplay, Tele2 Play, iTunes (Hyr), Google Play (Hyr), SF Anytime (Hyr) m.fl.

Pinocchio (2022)
Foto: Walt Disney Studios.

Pinocchio (Disney+)

Sagan om marionettdockan vars dröm om att bli en riktig pojke för honom mot hisnande äventyr får nytt liv – den här gången som spelfilm med animerade inslag. Den här gången ser vi underbare Tom Hanks i rollen som Gepetto och Joseph Gordon-Levitt som Benjamin Syrsa. Inte alls lika bra som originalet, men ändå en sevärd familjefilm och en introduktion till en historia som ärligt talat i den gamla filmen är alldeles för läskig för barnen.

Finns på: Disney+

The One and Only Ivan - tips på familjefilm
Foto: Disney+.

The One and Only Ivan (Disney+)

“The One and Only Ivan” har inte fått speciellt mycket uppmärksamhet i Sverige, men filmen om gorillan Ivan och elefanten Ruby är perfekt för familjer som uppskattar de stora äventyren. Storstjärnor som bland annat Sam Rockwell, Helen Mirren och Angelina Jolie gör de engelska rösterna till några av karaktärerna i filmen. 

Finns på: Disney+

Animerad familjefilm på Netflix: Syskonen Willoughby
Foto: Netflix.

Syskonen Willoughby (Netflix)

Med “Syskonen Willoughby” utmanar Netflix för första gången Pixar på allvar när det kommer till animerad film för hela familjen. I den välgjorda filmen finns det gott om humor och mycket hjärta. Handlingen kretsar som titeln antyder på syskonen Willoughby, som bestämmer sig för att göra sig av med sina föräldrar genom att skicka iväg dem på farliga resor. 

Finns på: Netflix

Fler tips på familjefilmer.

Har du redan betat av listan ovan? I så fall har vi några ytterligare tips att dela med oss av. Några utav dem kan du titta på med en gång, men vi har också några kommande familjefilmer att tipsa om.

Ytterligare familjefilmer:

 • The Sleepover (finns på Netflix)

 • LasseMajas detektivbyrå - Tågrånarens hemlighet (finns att hyra på SF Anytime och Viaplay)

 • Timmy Tabbes klantiga detektivbyrå - ingen är perfekt (finns på Disney+)

 • Scoob! (finns att hyra på SF Anytime och Viaplay)

 • Pinocchio (Disney+)

 • Enola Holmes (Netflix)

 • Rymdresan (C More, Viaplay)

Kommande familjefilmer:

 • Enola Holmes 2 (Netflixpremiär den 4 november)

 • En annorlunda värld (Biopremiär den 25 november)

 • Mästerkatten 2 (Biopremiär den 21 december)

 • Håkan Bråkan (Biopremiär den 25 december)

Streaming för hela familjen.

Möjligheterna att streama bra familjefilm har aldrig varit bättre. Inte nog med att det finns så många tillgängliga streamingtjänster för oss – som exempelvis Netflix, Amazon Prime Video, HBO Max, Apple TV+ och våra svenska bidrag som Viaplay och C More – flera utav dem har dessutom börjat producera sina alldeles egna familjefilmer. Har man inget emot att hyra filmer så finns dessutom alternativet SF Anytime mängder av nya familjefilmer tillgängliga. 

Är det en streamingtjänst som dock bör lyftas fram lite extra mycket när det handlar om just familjefilmer, så är det Disney+. Disneys alldeles egna plattform för streaming är praktiskt helt utformad för att passa hela familjen, utan några barnförbjudna titlar och med filmer från Disney, Pixar, Marvel och Star Wars

Familjefilm får ibland lite oförtjänt mycket kritik, men ingen annan genre kan samla olika generationer i biostolarna och tv-soffan på samma sätt. Så, fyll upp popcornskålen igen och välj ut nästa film som ni kan njuta av tillsammans.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL