Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Shang Chi Poster Social

Disney+ Sverige: Filmer & serier

Disney+ – Disneyfilmer, serier och nyheter

Walt Disney Company är Hollywoods största filmbolag. Nu har de lanserat en alldeles egen streamingtjänst där samlar allt sitt innehåll.

Tjänsten i fråga heter Disney+ och finns i dagsläget tillgängligt i 28 länder världen över. Däribland Sverige, Norge, Danmark, Frankrike, Spanien, USA, Kanada, Storbritannien och Indien.

Intresset har inte låtit sig vänta. På fem månader nådde Disney+ 50 miljoner abonnenter i de första 14 länderna som tjänsten lanserades i. Tänk hur enormt det blir när det lanseras i resten av världen.

Disney Plus Sverige

Efter en alldeles för lång väntan och flera uppskjutningar blev det äntligen dags för Disney Plus Sverige att bli verklighet. Den 15 september lanserades tjänsten i Sverige, resten av Skandinavien och några andra lyckligt lottade europeiska länder. Givetvis mottogs den med öppna armar.

Disney+ Sverige har också en app som har lanserats till både Android och iPhone. Appen har stöd för Chromecast och Apple TV och har fått ett väldigt positivt bemötande internationellt sett. Mycket för sin design och sitt gränssnitt.

På Disney Plus hemsida kan vi också läsa att allt material kommer att finnas tillgängligt för att ladda ner på ens konto så att man kan se dem när man vill, var man vill.

Näst på tur är Latinamerika där lanseringen äger rum i november. Exakt vilka länder som ingår i denna satsning framgår inte.

Filmer och serier på Disney+

Nyfikenheten inför lanseringen är enorm. Till och med till den grad att vissa har använt sig av VPN för att använda en amerikansk IP-adress till att registrera sig på Disney Plus. Men man behöver inte göra detta för att få veta vad som finns tillgängligt i bolagets enorma katalog.

Alla Disneyklassiker

På Disneys egna streamingtjänst kommer man givetvis att kunna se alla Disneyklassiker. Det vill säga alla utom notoriska Sånger om södern.

Med andra ord kommer du att kunna hitta älskade favoriter som: Aladdin, Lejonkungen, Dumbo, Pinocchio, Mulan, Djungelboken, Törnrosa, Svärdet i stenen, Hercules, 101 dalmatinerna och Skönheten och odjuret.

Givetvis kommer också alla Disneys live action-remakes att finnas med. Vissa till och med helt exklusivt. Exempelvis släpptes Lady & Lufsen exklusivt till Disney+.

Men filmutbudet slutar inte där. Inte på långa vägar.

Under årens gång har nämligen Disney köpt upp flera konkurrenter och filmbolag för att kunna norpa åt sig enorma filmer och serier. 

För en översikt över vad som finns tillgängligt på filmfronten, se vår sammanställning med de bästa filmerna på Disney Plus.

Exklusiva original-serier

De flesta förknippar nog inte Disney särskilt mycket med serier, men faktum är att jättebolaget har producerat tonvis av dem. För att slå an med några nostalgiska titlar så har vi faktiskt Darkwing Duck, Bumbibjörnarna, Duck Tales, Luftens hjältar och Doug, för att nämna några.

Men Disney har inte bara producerat tecknade serier under åren, utan även levererat en hel del "live action" (alltså "otecknat") under åren med. På senare tid är det framförallt The Mandalorian och High School Musical som har fått störst uppmärksamhet men det finns givetvis bra mycket mer än så.

Besök vår lista med de bästa serierna på Disney Plus för att få ett bättre hum om bolagets bastanta katalog.

Bolag Disney äger:

  • Fox 2000 Pictures
  • 20th Century Studios
  • Searchlight Pictures
  • Hulu
  • Pixar
  • Lucasfilm
  • Marvel Studios
  • The History Channel

Med dessa inköp har Disney bland annat införskaffat sig rättigheterna till Star Wars och Indiana Jones, skapat Marvel Cinematic Universe och familjeklassiker som Hitta Nemo, Upp, Superhjältarna och Toy Story, för att nämna några. Med uppköpen i 20th Century Fox döljer sig en enorm filmskatt med tonvis av bra filmer. 

På sin hemsida skriver Disney+ att de har över 1 000 filmer och serier i sitt bibliotek. Med andra ord kommer det att finnas en hel del godbitar att se fram emot när Disney Plus Sverige lanseras den 15 september.

Disney Plus – Familjevänligt för hela slanten

På sin streamingtjänst har Disney helt och hållet valt att fokusera på familjevänligt innehåll. Här ska det inte finnas någonting som är barnförbjudet, utan det “läskigast” i utbudet kommer vara filmer som Marvel och Star Wars. Sett till att Disney äger delar av Hulu, snackas det om att deras plan är att köra sitt innehåll som är anpassat för högre åldrar där istället. 

Disneys fokus på att allt ska vara familjevänligt fick en hel kritik online, när bolaget bestämde sig för att censurera Daryl Hannahs “sjöjungfru-rumpa” i samband med att Tom Hanks-filmen Splash (20th Century Fox) blev tillgänglig på Disney+.

Vad kostar Disney+ Sverige?

Än så länge har vi inga tydliga besked på hur mycket Disney Plus kommer att kosta i Sverige. Men runt om i världen ligger prislappen just nu på cirka 75 kronor i månaden. Det finns även ett alternativ till att köpa en helårspremie för 750 kronor i månaden, vilket man alltså sparar 150 kronor på.

Just nu finns det inga indikationer på att Disney+ kommer att kosta mer i Sverige.

UPPDATERING: Disney har nu spikat att priset i Sverige blir 69 kronor per månad eller 689 kronor per år. De berättar också att det inte ska finnas någon reklam på tjänsten.