10 tips på familjefilmer du måste se

10 tips på familjefilmer du måste se

Uppdaterad 16 oktober 2020 kl. 20:10 | Publicerad 11 april 2020 kl. 14:04

Filmtopp går igenom katalogen och tipsar om utmärka familjefilmer.

Visst älskar vi att mysa framför en riktigt bra familjefilm? När alla trycker ihop sig i tv-soffan med bästa möjliga snacks och tillbehör för att sedan avnjuta ett magiskt filmäventyr.

För att det inte ska bli slagsmål om kontrollen, som slutar med att alla tittar på var sin film på egna apparater, kommer här en lista med 10 tips på bra familjefilmer som alla i familjen garanterat kommer att tycka om.

Toy story (1995) – Den första animerade långfilmen

Bild på Buzz Lightyear från Toy Story. En klassisk och bra familjefilm.
Foto: Walt Disney Studios

Studion Pixar är ju mästarna på att göra filmer som båda vuxna och barn kan njuta av, och deras första är kanske den allra bästa. I en värld där leksaker är levande varelser får vi följa figurer såsom cowboyen Woody och dinosaurien Rex som tillhör barnet Andy. Deras värld vänds upp och ner när Andy får den nya leksaken Buzz Lightyear i födelsedagspresent. Buzz förstår inte att han är en leksak utan tror på riktigt att han är en rymdjägare på uppdrag att rädda galaxen, vilket retar gallfeber på Woody.

John Lasseter håller i regin till den här originella och banbrytande historia som var den första 3D animerade långfilmen någonsin. Toy Story var dessutom den första animerade filmen att bli nominerad till en Oscar för sitt manus.

Bleka dödens minut (The Princess Bride, 1987) – Ett klassiskt äventyr för hela familjen

Buttercup och Westley står utanför huset på en gård.
Foto: Sandrew Film & Teater

Flickan Smörblomma och drängen Westley blir kära i varandra men han blir mördad av piraten Roberts. Hjärtekrossad accepterar Smörblomma en prins frieri och är beredd att bli hans brud, men innan bröllopet äger rum blir kidnappas hon av tre män. Vad männen inte vet om är att de blir förföljda av en maskerad man klädd i svart.

Bleka dödens minut är film från årtiondet när fantasy var som bäst. Den regisserades av Rob Reiner och blev ingen kassako direkt, men fick sedan status som kultklassiker när den släpptes på VHS.

Ronja Rövardotter (1984) – Se gratis på SF Kids

Bild ur Ronja Rövardotter
Foto: Svenska Filminstitutet. En underbar familjefilm för hela familjen.

Alla filmer baserade på Astrid Lindgrens sagovärld passar in på den här listan men Ronja Rövardotter är en av de allra bästa. Ni kan säkert historien redan, om Ronja som växer upp i ett band med rövare i Mattisborgen som klyvs i två delar natten hon föds, och som lär sig ta hand om sig själv ute i skogen. Men plötsligt en dag har den andra sidan av Mattisborgen fått nya inneboende av den rivaliserande Borkas rövarband!

Den folkkäre Tage Danielsson regisserade Astrid Lindgrens tidlösa berättelse som tåls att se om och om igen. Nostalgi för hela familjen!

SF KIDS

Som en present från Filmtopp kan du se "Ronja Rövardotter" och alla andra filmer på SF Kids helt gratis i en månad. Bara klicka in på länken och aktivera ditt konto.

LEGO filmen (The Lego Movie, 2014)

Poster till LEGO-filmen
Foto: Twentieth Century Fox. En av många bra familjefilmer att sätta tänderna i!

Vem trodde att en film med världens mest kända byggklossar kunde vara så underhållande? Phil Lord och Christopher Miller lyckas skapa en rolig och fartfylld berättelse om den vanliga byggarbetaren Emmet som ser en mystisk kvinna på sin arbetsplats. Han följer efter henne men faller ner i ett hål där han ser en underlig artefakt som verkar prata med honom. Där börjar historien som vänder upp och ner på Emmets liv och där vi kommer att möta kända karaktärer som till exempel Batman. Allt i Lego-format.

Bland de engelska rösterna hör vi Elizabeth Banks, Chris Pratt och Will Ferrell och i den svenska dubben Linus Wahlgren och Allan Svensson.

E.T. (1982) – Spielbergs klassiska familjefilm

Rymdvarelsen i E.T. i Steven Spielbergs klassiska familjefilm.
Foto: Svenska Filminstitutet.

Från Steven Spielberg kommer den här hjärtevärmande historien om pojken Elliot, som hittar en rymdvarelse i sin trädgård. Mot alla odds blir de bästa vänner, men allt är inte en dans på rosor, och Elliot upptäcker snart att det finns andra människor som vill få tag på hans nya vän. Och de är inte lika välvilligt inställda till den främmande varelsen...

E.T. höll under tio år rekordet som den mest inkomstbringande någonsin och har influerat massvis av filmer och tv-serier. Visste du förresten att filmen egentligen skulle få ett annat slut?

Bäckström
Tryck på bilen och testa C More gratis i två veckor.

Trollkarlen från Oz (1939) – En fantastisk familjefilm.

Bild från "Trollkarlen från Oz"
Foto: MGM

Victors Flemings klassiker är lika bra nu som när den utkom för första gången. Bondflickan Dorothy förs via en tornado till det magiska och färgglada landet Oz. Hon får snart reda på att det enda sättet för henne att ta sig hem igen är med hjälp av trollkarlen som bor i Smaragdstaden. Med hjälp av sina nya vänner Fågelskrämman, Plåtmannen och det fega Lejonet så ger hon sig av på en oförglömlig resa längs med den gula tegelvägen.

Filmens trallvänliga låtar kommer fastna i ditt huvud i dagar efteråt, och med högst betyg av alla familjefilmer på Rottentomatoes är Trollkarlen från Oz en klassiker du inte får missa!

Resan till Melonia (1989) – En svensk klassiker

Bild ur Resan till Melonia en av Per Åhlins många bra familjefilmer
Foto: Sandrew Film & Teater

Per Åhlin gör en fantastisk tolkning av William Shakespeares Stormen i denna animerade pärla. Ön Melonia är en fridfull plats och här bor Miranda, trollkarlen Prospero, vildfågeln Ariel, poeten William och trädgårdsmästaren Caliban. En dag kommer ett skepp seglandes från Plutonia, en ö där barn hålls som slavarbetare. Men ett av dessa barn har lyckats rymma och tagit sig ombord på båten.

Med välkända röster av Allan Edwall, Eva Rydberg, Olle Sarri och Hans Alfredson är Resan till Melonia en nostalgifest för hela familjen. När vi pratade med Per Åhlin berättade han att Resan till Melonia ligger honom extra varmt om hjärtat.

Spirited Away (2001)

Foto: Studio Ghibli

Från Japan kommer denna hisnande berättelse om flickan Chihiro som flyttar ut på landet med sina föräldrar. Men på vägen dit går de igenom en magisk tunnel som gör att de förflyttats till andarnas och spökenas värld. Chihiros föräldrar förvandlas till grisar och hon själv tvingas till arbete på ett badhus där mystiska varelser huserar.

Den legendariske Hayao Miyazaki regisserade denna film som sparkade igång hans karriär i västvärlden. Den vann också en Oscar för bästa animerade film och är den enda icke-amerikanska eller icke-brittiska produktionen att vinna i kategorin.

Spirited Away är kanske inte något för de minsta barnen, men för de med lite äldre barn är detta ett intressant tips på familjefilm, som kan bli en framtida favorit!

Järnjätten (1999) – Hjärtevärmande för hela familjen

Järnjätten i The Iron Giant
Foto: Warner Bros.

Den här animerade filmen utspelar sig 1957 i USA där pojken Hogarth märker att något stort har förstört hans TV-antenn. Han går ut för att undersöka vad som har hänt och hittar då en gigantisk robot. De blir så småningom vänner, men snart kommer en agent till staden för att ta reda på vad som har hänt, och Hogarth tvingas att skydda sin nya vän från de amerikanska myndigheterna.

Järnjätten var Brad Birds regidebut som tyvärr inte presterade så bra ekonomiskt till en början, men som fick fina recensioner för den delvis hjärtgripande berättelsen. En bra familjefilm du måste se!

Wallace & Gromit: Varulvskaninens förbannelse (2005)

Wallace och Gromit i en mysig familjefilm
Foto: United International Pictures

Den enda långfilmen i installationen om den ostälskande klumpedunsen Wallace och hans smarta hund Gromit. Den här gången har de en firma som tar hand om skadedjur, och eftersom den stora grönsakstävlingen närmar sig så har de fullt upp. Men när deras burar är överfulla av kaniner från Wallace en idé, tänk om han kan uppfinna en apparat som tar bort djurens tycke för grönsaker?

Det här är brittisk humor och slapstick när den är som bäst! Värm gärna upp med att titta på de andra kortfilmerna om Wallace & Gromit, även om Varulvskaninens förbannelse går lika bra att se fristående.

Har du några tips på bra familjefilmer du vill tillföra till vår lista? Tveka inte med att kommentera. Dessutom, spana in vår artikel där vi listar vilka Disneyklassiker som ska få en remake.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL