Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
11 tips på kusligt bra barnfilmer till Halloween

11 tips på kusligt bra barnfilmer till Halloween

Filmtopp
Filmtopp | Lista
02 oktober 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
02 oktober 2022

Perfekta filmer för familjemys i höstrusket

Nu kliver vi in i oktober och Halloween närmar sig med stormsteg. Därför passar vi på Filmtopp på med att rekommendera 11 kusligt bra barnfilmer av det lite mysrysiga slaget.

Coco (2017)

Coco Pixar
Foto: Walt Disney Pictures.

Handling: Miguel är en ung pojke som drömmer om att bli lika bra på gitarr som sin idol Ernesto de la Cruz, Mexikos mest berömda musiker, men Miguels familj har helt förbjudit musik i generation efter generation. Miguel trotsar ändå förbudet – ett beslut som tar honom till dödsriket och upptäckten av ett gammalt släktmysterium.

Finns på: Disney+

Monsters, Inc. (2001)

Monsters Inc.
Foto: Walt Disney Pictures.

Handling: I monstrens värld finns det ingen bättre energikälla än barns skräckslagna reaktioner. Bäst av alla på att frammana dem är Sulley, som med hjälp av sin bäste vän Mike skrämmer slag på barn bättre än någon annan. Deras tillvaro ändras drastiskt när en liten flicka vid namn Boo lyckas smyga med Sulley in i monstervärlden – en vid första anblick fullskalig katastrof med tanke på att barn anses vara rent livsfarliga.

Finns på: Disney+

Ghostbusters  – Spökligan (1984)

Ghostbusters
Foto: Warner-Columbia Film.

Handling: De tre märkliga forskarna Venkman, Stantz och Spengler blir en dag arbetslösa när universitetet bestämmer sig för att skära ner på den parapsykologiska avdelningen där de studerar övernaturliga fenomen. De bestämmer sig för att starta firman Ghostbusters, som hjälper folk att fånga in spöken, gengångare, poltergeists och andra övernaturliga varelser. Snart visar det sig att gängets unika färdigheter är det enda som kan rädda New York City.

Finns på: Netflix, C More, Amazon Prime Video, SF Anytime, Itunes m.fl.

Familjen Addams (2019)

Familjen Addams – barnfilmer till Halloween
Foto: SF Studios.

Handling: Ett animerat äventyr med den besynnerliga familjen Addams. Familjen består av pappa Gomez och hans fru Morticia, onkel Fester, farmor och barnen Pugsley och Wednesday, husets butler Lurch samt den vandrande handen Thing.

Finns på: C More, Netflix, Google Play, Itunes, SF Anytime m.fl.

Corpse Bride (2005)

Corpse Bride
Foto: Sandrew Metronome.

Handling: I en by på 1800-talet råkar den unge Viktor hamna i dödsriket genom att av misstag fria till ett mystiskt lik i en bröllopsklänning. Ovan jord väntar hans sanna kärlek, den förkrossade och övergivna Victoria på att han ska återvända till henne. Även om livet i dödsriket visar sig vara betydligt mer färgstarkt än vad Victor hade kunnat tro, inser han snart att ingenting kan få honom att överge sin älskade i jordelivet.

Finns på: HBO Max, Google Play, SF Anytime, Itunes, Blockbuster m.fl.

Nelly Rapp – Monsteragent (2020)

Nelly Rapp – barnfilmer, Halloween
Foto: SF Studios.

Handling: Nelly och hennes hund London ska tillbringa höstlovet hos sin morbror Hannibal. Men det visar sig att Hannibal inte lever det lugna liv som hon trott – han är en monsteragent! Nelly är snart omgiven av vampyrer, spöken, varulvar och Frankensteinare, och hon dras in i ett gastkramande äventyr där allt hon tidigare trott på sätts på prov.

Finns på: Viaplay, Disney+, Netflix, HBO Max, C More m.fl.

Coraline och spegelns hemlighet (2009)

Coraline – Barnfilmer att se till Halloween
Foto: United International Pictures.

Handling: Den uttråkade Coraline Jones hittar en hemlig dörr och upptäcker en att det finns en mer tilltalande spegelversion av hennes liv på andra sidan. Den till synes perfekta världen visar sig snart vara en fasad för något mycket mörkare – och snart måste Coraline använda all sin påhittighet och sitt mod för att kunna ta sig hem igen.

Finns på: Microsoft Store, Itunes.

Casper (1995)

Casper – barnfilmer att se på Halloween
Foto: United International Pictures.

Handling: Spökdoktorn James Harvey och hans dotter Kat anländer till det gamla slottet Whipstaff Manor. Dess girige ägare, Carrigan Crittendon, har anlitat doktor Harvey för att driva ut slottets osynliga invånare, det vill säga ett vänligt men ensamt spöke vid namn Casper och hans tre inte lika vänliga farbröder.

Finns på: Microsoft Store, Blockbuster, Itunes m.fl.

Hokus Pokus (1993) och Hokus Pokus 2 (2022)

Hokus Pokus 2 – barnfilmer inför Halloween
Foto: Disney+

Handling: Salem, Massachusetts, allhelgonaaftonen 1693. De tre elaka häxorna Winifred, Sara och Mary hängs av byborna för att de praktiserat trolldom. 300 år senare frammanas häxorna av tre ovetande ungdomar, och de ger sig omedelbart i kast med att lägga en förbannelse över hela staden, men de tre kvicktänkta ungdomar är beredda att sätta käppar i hjulen för dem.

I den purfärska uppföljaren råkar tre nya ungdomar frammana häxorna till nutidens Salem – och denna gången är de ute efter hämnd.

Finns på: Disney+

Hotell Transylvanien (2012)

Hotell Transsylvanien – barnfilmer för Halloween
Foto: Sony Pictures.

Handling: Hotell Transylvanien är Greve Draculas femstjärniga hotell där monster och deras familjer kan vila upp sig utan att människor stör dem. Dracula har bjudit in några av världens mest kända monster för att fira att hans dotter Mavis fyller 118 år. För Dracula är det inga problem att ta hand om monster av olika slag, men när en vanlig människopojke snubblar in på hotellet håller hela hans värld på att rämna.

Finns på: Netflix, Google Play, SF Anytime, Itunes, Blockbuster m.fl.

Roald Dahls Häxorna (2020)

Roald Dahls Häxorna – barnfilmer för Halloween
Foto: Warner Bros.

Handling: I slutet av 1967 bor en ung, föräldralös pojke hos sin kärleksfulla mormor i den lilla staden Demopolis i Alabama. När pojken och hans mormor stöter på en glamorös men djävulsk häxa, tar de sin tillflykt till ett överdådigt hotell. Dessvärre anländer de samtidigt som Storhäxan har samlat sina kamrater från hela världen för att genomföra sina onda planer.

Finns på: Itunes, Blockbuster, SF Anytime, Viaplay m.fl.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL