9 tecknade favoriter som inte är Disney

10 favoritfilmer från 90-talet du måste se med ditt barn

21 januari 2023 kl. 14:01
ANNONS
ANNONS

Nostalgi deluxe!

Lagom till helgen tänker du kanske att ska finnas tid för reflektion, men inser att du hellre sig en film med ungarna - men utan att veta vilken. Därför har vi på Filmtopp hjälpt dig med en lista på favoritfilmer från det ljuva 90-talet.

På 90-talet släpptes många bra filmer som i dag klassas som klassiker. Nu är det dags att fräscha upp minnet, låta nostalgin flöda och dela med sig av de där fantastiska filmerna med barnen. Här kommer därför en lista på 90-talsfilmer.

90-talets bästa familjefilmer

Busungarna (1994)

Handling: Busungarna handlar om Alfalfa och hans killkompisar, som tillsammans har en kompisklubb exklusiv för killar. Alfalfa och hans vänner har också en gokart, som gör de andra pojkarna i grannskapet avundsjuka och leder till bråk. Allting får dock en oväntad vändning när Alfalfa blir kär i flickan Darla, något som skapar problem mellan honom och hans killkompisar.

Busungarna är en rolig och lättsam film som än i dag fungerar bra att se tillsammans med barnen. Som kuriosa kan nämnas att en av skådespelarna i filmen inte är någon mindre än Donald Trump!

Finns att se på: iTunes, Google Play

Casper (1995)

Handling: Spöket Casper bor i ett stort gammalt hus. Huset, som är allmänt känt för att vara hemsökt, får en dag nya inneboende när flickan Kat och hennes far James flyttar in. James arbetar som paranormal expert och har till uppgift att rensa huset från spöken. Det går dock inte riktigt som han tänkt sig. Casper, som saknar vänner, blir snart vän med Kat och tillsammans hittar de på både det ena och andra. 

Casper är en film om vänskap och familjekärlek. Det är visserligen en spökfilm, men den fungerar både för barn och vuxna.

Finns att se på: iTunes, Rakuten TV, Viaplay Rent & Buy, Blockbuster

Den otroliga vandringen (1993)

Handling: I denna klassiker får vi följa hundarna Shadow och Chance och katten Sassy, som efter att de trott sig blivit övergivna av sina ägare ger sig ut på lång resa från genom USA. Under resans gång får de klara av många hinder och tvingas till samarbete för att ta sig fram på den farliga färden.

Den otroliga resan är fin familjefilm om lojalitet och kamratskap.

Finns att se på: Google Play, Blockbuster, Disney+

Välkommen Mrs. Doubtfire (1993)

Handling: Efter att Daniel och hans fru skilt sig har Daniels tid med barnen minskat rejält. För att råda bot på detta klär han ut sig till en äldre kvinna vid namn Mrs Doubtfire och tar jobb i sin exfrus hem som barnvakt. Detta leda till flertalet komiska situationer.

Välkommen Mrs. Doubtfire är en tidlös klassiker som bjuder på många skratt. 

Finns att se på: Microsoft Store, Rakuten TV, Google Play, SF Anytime, iTunes, Blockbuster, Disney+

Föräldrafällan (1998)

Handling: Hallie och Annie är enäggstvillingar som skildes åt när deras föräldrar separerade kort efter flickornas födsel. Medan Hallie växt upp i USA med sin far har Annie spenderat sitt liv i England - och de har noll vetskap om varandras existens. När de plötsligt träffas på ett läger blir de därför otroligt förvånade över varandra. De bestämmer sig för att "byta liv" och på så sätt kunna föra samman sina föräldrar igen.

Föräldrafällan är en underhållande film som än i dag gör sig bra i rutan.

Finns att se på: Google Play, Blockbuster, iTunes, Disney+

Stuart Little (1999)

Handling: Musen Stuart adopteras av ett människopar men blir inte särskilt populär hos parets son George, som förväntat sig en lillebror. Inte heller familjens katt Snowbell, är särskilt vänligt inställd till tanken att ha en mus till husse. Snowbell bestämmer sig för att få bort Stuart ur huset och strax därpå dyker det upp två möss som säger sig vara Stuarts föräldrar... 

Finns att se på: iTunes, Viaplay Store, Blockbuster, Rakuten TV, Google Play, Netflix, Viaplay

Babe - den modiga lilla grisen (1995)

Handling: Den föräldralöse grisen Babe flyttar in hos bonden Hoggett och blir där god vän med många av djuren på gården. Babe uppfostras av gårdens vallhund och börjar med tiden se sig själv mer och mer som en hund. Hogget anar att Babe är en väldigt speciell gris och anmäler honom till en vallhundstävling - någonting inte alla på gården uppskattar.

Filmer med talande djur är alltid ett nöje att beskåda, så även denna. Känslan av utanförskap är det många som kan känna igen sig i och därför fungerar Babe för flertalet tittare.

Finns att se på: Google Play, Microsoft Store, Blockbuster, SF Anytime, iTunes, Rakuten TV

101 dalmatiner (1996)

Handling: Ja, handlingen till denna är det nog många som redan känner till, men den tål att upprepas. När dalmatinern Pongo och hans husse Roger stöter ihop med Anita och hennes dalmatiner Perdita uppstår genast tycke. Snart har två blivit fyra och rätt som det är har även några hundvalpar kommit till världen. Detta får Anitas chef Cruella vetskap om och rövar därför bort hundarna för att göra kläder av deras fläckliga päls.

Glenn Close gör en av sina mest ikoniska roller som Cruella i denna film. Hundarna är charmiga med det är Cruella som stjäl showen.

Finns att se på: Blockbuster, Rakuten TV, SF Anytime, Disney+

Kirikou och den elaka häxan (1998)

Handling: Pojken Kirikou växer upp i en by som en ond häxas kastat en förbannelse över. Många av byborna fruktar häxan men Kirikou bestämmer sig för att göra allt han kan för att rädda sitt folk och byn ur den vackra, men elaka, häxans klor.

Kirikou och den elaka häxan är en fransk film som bryter mot våra invanda föreställningar om hur en tecknad film kan se ut. 

Finns att se på: Rakuten TV, iTunes

Det magiska svärdet - Kampen om Camelot (1998)

Handling: Flickan Kaylay har som mål att, liksom sin far, bli en del av riddarna kring det runda bordet. En dag invaderas dock Camelot av den onde Ruber och Kaylay tvingas iväg. På sin resa möter hon den blinde och folkskygge Garrett samt två drakar vars kroppar sitter ihop med varandra. Tillsammans bestämmer de sig för att hitta svärdet Excalibur och rädda Camelot.

Det magiska svärdet - kampen om Camelot är en lättsam film satt i en spännande medeltida miljö. Skön musik och vackra animationer gör detta till en bra film att se en fredagkväll med familjen. 

Finns att se på: Microsoft Store, Google Play, iTunes 

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL