Älska mig

Svenska serierna med högst betyg enligt IMDb – Filmtopp tipsar!

Sofie Landgren
17 januari 2024 kl. 13:00

Spänning, drama och humor kvalar in

Vi på Filmtopp har gjort en djupdykning i svenska serieproduktioner och har med hjälp av IMDb tagit reda på vilka svenska serier genom åren som uppskattas mest av sin publik. Resultatet? Ja, det kan du ta del av här!

Svenska serierna med högst betyg på IMDb

Att vårt kära avlånga land har ett rykte om sig att skapa välproducerade, bra serier är kanske ingen nyhet, men vilka serier har egentligen högst betyg på IMDb? Det har vi tagit reda på, och här kan du ta del av resultatet. Det bjuds på både gamla titlar från förr och nyare produktioner.

Evin Ahmad i Snabba cash
Evin Ahmad. Foto: Netflix.

Snabba Cash (2021)

Betyg på IMDb: 7,6/10

"Snabba Cash" är en reboot på filmserien med samma namn (baserad på Jens Lapidus verk) som utspelar sig i Stockholm, tio år efter händelserna i filmtrilogin. Leya är en ung ensamstående mamma som försöker lyckas inom startup-världen. Miljön är livlig, jakten på status och pengar är starkare än någonsin och Leya är fast besluten att lyckas – oavsett pris. Den entreprenörsdrivna eliten och den kriminella världen har blivit allt mer brutal, kaotisk och skoningslös. När dessa två världar korsas sätts lojalitet, vänskap och affärsrelationer på prov.

Här kan du läsa Filmtopps recension.

Älska mig
Gustav Lindh och Josephine Bornebusch. Foto: NENT Group/Viaplay.

Älska mig (2019)

Betyg på IMDb: 7,8/10

Hur hanterar olika generationer kärlek, sorg, passion och relationer? Möt läkaren Clara som dejtar utan att hitta rätt, störtförälskade lillebror Aron, och pappa Sten som finner oväntad passion. Serien är skapad av Josephine Bornebusch, som också spelar huvudrollen.

Här kan du läsa Filmtopps recension.

Då visas Ondskan på Way Out West – Gustaf Skarsgård återvänder i ny roll
Isac Calmroth, Christian Fandango Sundgren, Thea Sofie Loch Næss, Alexander Gustavsson, Gustaf Skarsgård. Foto: TV4.

Ondskan (2023)

Betyg på IMDb: 7,8/10

Erik är van vid våld, både i hemmet och på skolgården. När han relegeras från skolan i Stockholm på grund av sitt våldsamma beteende, förflyttas han till internatskolan Stjernsberg. Det är Eriks sista chans att fortsätta skolgången och bryta med sitt tidigare liv. Men på Stjernsberg är våldet värre än hemma. Där är ondskan satt i system, förklädd till vad som kallas "kamratuppfostran”. Kan Erik bryta generationer av våld och välja en annan väg för kärlekens skull? Baserad på Jan Guillous roman.

Här kan du läsa Filmtopps recension.

Tunna blå linjen
Oscar Töringe och Amanda Jansson. Foto: SVT.

Tunna blå linjen (2021)

Betyg på IMDb: 8/10

Svensk dramaserie om en grupp poliser i Malmö, deras slitiga vardag och de ständiga svårigheterna med att hålla isär jobbet och privatlivet.

Här kan du läsa Filmtopps recension.

Får Solsidan-stjärnan Josephine Bornebusch hejda sig när hon skriver skämt?
Josephine Bornebusch. Foto: FLX/TV4.

Solsidan (2010)

Betyg på IMDb: 8,1/10

Fyra vänner i Stockholms villaförort kämpar med olika problem och utmaningar som uppstår i livet med bostad, karriär, föräldraskap och relationer.

Här kan du läsa Filmtopps recension.

Vår tid är nu
Foto: JAROWSKIJ/SVT.

Vår tid är nu (2017)

Betyg på IMDb: 8,2/10

Familjen Löwander, bestående av syskonen Gustaf, Peter och Nina samt mamma Helga, driver en av Stockholms populäraste restauranger när andra världskriget tar slut. Äldste sonen Gustaf har tagit krogen genom de tuffa krigsåren och vill driva verksamheten som den alltid sett ut, medan systern Nina förälskar sig i kökspojken Calle och välkomnar den nya tidsandan. Mellansonen Peter återvänder till huvudstaden och inser snart att familjeföretaget har problem. Samtidigt har mamma Helga genom kökschefen Stickan fortfarande örnkoll på verksamheten.

Här kan du läsa Filmtopps recension.

Young Royals
Edvin Ryding. Foto: Netflix.

Young Royals (2021)

Betyg på IMDb: 8,3/10

Prins Wilhelm vänjer sig till livet på sin prestigefyllda nya internatskola, Hillerska, men att följa hans hjärta visar sig vara mer utmanande än väntat. Sista säsongen av Netflix-fenomenet har premiär i mars 2024.

Här kan du läsa Filmtopps recension.

Torka aldrig tårar utan handskar (2012)
Adam Lundgren och Adam Pålsson. Foto: SF Home Entertainment/SVT.

Torka aldrig tårar utan handskar (2012)

Betyg på IMDb: 8,3/10

När Rasmus går av tåget på Centralstationen i Stockholm i september 1982 lämnar han den lilla staden Koppom bakom, att aldrig gå tillbaka. Ung och vacker han kastar sig ut i gay Stockholm. Benjamin är en Jehova" s vittne. Ivrigt går han från dörr till dörr för att berätta om Gud. Och ingenting kan störa hans tro. Inte förrän han knackar på Pauls dörr, en av de varmaste, mest roliga och mest spydigt homosexuell människa som Gud någonsin har skapat. Och på julafton, möter Rasmus Benjamin på Pauls och ingenting någonsin blir detsamma igen. Vad berättas i denna serie har hänt. Det som händer i denna stad, i dessa kvartal, bland de människor som bor här. I en stad där de flesta människor fortsätta leva som om ingenting har hänt när unga män börjar bli sjuka, tyna bort och dö.

Här kan du ta del av fler tips på bra miniserier!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL