Tunna blå linjen. Foto: SVT

Tunna blå linjen (säsong 1)

  • 10 x 58 min
  • Drama
  • SVT Play
Sebastian Ahokas
Uppdaterad 17 maj 2021 kl. 12:05 | Publicerad 16 januari 2021 kl. 12:01
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ännu en mycket imponerande serie av SVT.

Förra året spände SVT sina muskler rejält när man släppte den mycket omtalade serien "Kalifat". Årets första storsatsning heter "Tunna blå linjen" och är minst lika imponerande som fjolårets succédrama.

  • Skapare:
    Cilla Jackert
  • I rollerna:
    Gizem Erdogan, Amanda Jansson, Anna Sise, Oscar Töringe m.fl.

I "Tunna blå linjen" på SVT Play får vi följa livet på en polissation i Malmö. Det är ett liv fyllt av livsavgörande utryckningar, hård press och utsatthet i olika former. Vi får också ta del av polisernas tuffa vardag och livets alla sidor när arbetsdagen väl är över. 

Vi får bland annat följa den nyinflyttade tjejen Sara (Amanda Jansson) från Norrland som kämpar för att passa in i den nya staden och som nyutexaminerad polis tillsammans med luttrade Magnus (Oscar Töringe). Samtidigt kämpar Leah (Gizem Erdogan) för att göra skillnad i Malmös utsatta områden, men hennes chefer och kollegor ger henne ofta motstånd. Det är dessa och många andra poliser som utgör stationen i ett Malmö som ständigt bjuder på nya utmaningar.

Något verkar ha hänt på SVT:s dramaavdelning, för så här bra serier har vi nog aldrig fått av det svenska public serviceföretaget. Nyligen Kalifat och nu Tunna blå linjen. Två mycket imponerande och gripande produktioner som länge kommer att finnas med på listan över de bästa svenska serierna.

Kärnan i "Tunna blå linjen" är polisverksamheten och livet på polisstationen i ett sorts fiktivt MalmöDet känns både äkta och avklätt när vi bjuds på allt ifrån barn som försvinner och drogpåverkade i parken till skjutningar och bombdåd.

Att poliser har ett tufft jobb råder det inga tvivel om. Vi påminns gång på gång om det hårda arbetsklimatet, hatet på sociala medier och utsattheten i vardagen. Även om det ibland framstår som att Malmö är en stad med uteslutande utsatta områden, där de flesta är kriminella och alla hatar polisen, känns det mesta verklighetstroget.

Men serien är så mycket mer än polisernas krävande arbete. Mellan alla spännande och stundtals mycket starka scener från deras utryckningar, så får vi ta del av minst lika intressanta och gripande livshistorier vid sidan av arbetet. Till och med innebandyspelandet mellan utryckningarna lyckas engagera.

"Årets bästa svenska serie kan redan vara här."

Tunna blå linjen på SVT
Foto: SVT.

Seriens huvudregissör Sanna Lenken lockar fram starka skådespelarinsatser. Inte minst lyckas Gizem Erdogan, som imponerade i just Kalifat, greppa tag om oss på nytt. Fortsätter hon så här kommer troligtvis Hollywood inte vara allt för långt borta. 

"Tunna blå linjen" slukade fullständigt upp mig och årets bästa svenska serie kan redan vara här. Jag måste erkänna att jag inte hade särskilt bra koll på seriens skapare Cilla Jackert, men nu kan jag inte vänta på nästa säsong eller serie av henne.

För fler recensioner --> Scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL