Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Serien "Ondskan" på Way Out West 2023 filmprogram – alla världspremiärer

Recension: Ondskan (säsong 1)

  • 6 x 45 min
  • Drama
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
19 augusti 2023
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
19 augusti 2023

Det är dags att återvända till Stjärnsberg

Filmversionen av Jan Guillous "Ondskan" blev en Oscarsnominerad svensk klassiker. Är Erik Leijonborgs TV-serieversion motiverad? Efter att ha sett de två inledande avsnitten på Way Out West tycker Filmtopps Eric Diedrichs faktiskt det.

  • Regi:
    Erik Leijonborg
  • I rollerna:
    Isac Calmroth, Thea Sofie Loch Naess, Gustaf Skarsgård, Christian Fandango Sundgren, Alexander Gustavsson m.fl.

När jag hörde att Ondskan skulle bli TV-serie så gick jag inte direkt ner i spagat. Det blev knappt en märkbar muskelryckning – om nu inte pannan rynkade sig lite. Det beror absolut inte på att jag är något die hard-fan av Mikael Håfströms film, men visst kändes det lite trött. Lite meningslöst. Nu har jag fått se två av sex avsnitt och är positivt överraskad. Faktiskt ganska markant.

Erik Leijonborg är den våghals som har tagit sig an utmaningen att filmatisera Jan Guillous roman på nytt. Med sig har han Isac Calmroth i rollen som Erik Pontif och Thea Sofie Loch Næss som Marja. Bra val av skådespelare, de har fin kemi.

Guldbaggen
Gustaf Skarsgård är med i den här Ondskan med. Foto: Eric Diedrichs / Filmtopp Int.

Med bältet nära till hands

Rent berättarmässigt påminner serien en del om filmen – åtminstone än så länge. Nyckelscenerna finns där liksom den 50-talsnostalgiska atmosfären. Men sett till att berättandet sträcker sig ungefär fyra timmar längre ges också möjligheten för djupdykningar på ett helt annat sätt. Samtidigt var det just detta som jag var mest skeptisk till – behövs verkligen ytterligare fyra timmar? Jo, men faktiskt.

Nu har jag som sagt bara sett de två inledande avsnitten, men än så länge flyter berättartempot på väldigt bra. Jag upplever också att det som tillkommit tillför. I rollen som Eriks ena plågoande – sin alkoholiserade och ytterst osympatiska farsa – ser vi Gustaf Skarsgård, som spelade hans andre plågoande – fjärderingaren Otto Silverhielm – i Håfströms film. Det är ett roligt rollbesättningsbeslut, som fungerar utmärkt. Hur trevlig Gustaf än må vara, så är han ruggigt skicklig på att spela otrevlig. Han har en dominant, nervig närvaro när han lunkar runt i sitt vita linne och går från skratt till skäll – alltid med bältet nära till hands.

Ondskan
Fr.v. Isac Calmroth, Christian Fandango Sundgren, Thea Sofie Loch Næss och Alexander Gustavsson. Foto: TV4

Och så har vi vill-slå-på-käften-sliskiga Otto

Eriks andre plågoande, alltså nämnda Otto, är en ytterst otrevlig överklassprätt som spelas av Christian Fandango Sundgren. Sundgren lyckas med konststycket att vara precis sådär vill-slå-på-käften-sliskig som man vill att en person som heter Otto Silverhielm skall vara. Med hjälp av skicklig regi och bra skådespel blir scenerna med Otto och Erik blir aldrig parodiska.

När första avsnittet var klart godkänt var det andra ett strå vassare. Fortsätter det i den här riktningen kan jag behöva justera betygstrean uppåt ett hack. "Ondskan" har premiär senare i höst på TV4 och TV4 Play.

NÄSTA ARTIKEL