10 tips på miniserier

10 tips på miniserier

Emil Oscar Rasmussen
26 november 2022 kl. 20:11

Bra miniserier du måste ha sett

Sugen på att se en riktigt bra miniserie? I den här artikeln tipsar vi om 10 av de senaste årens allra bästa miniserier.

Ah, miniserien. Är den inte det bästa av två världar?

Den erbjuder långt mycket mer fördjupning än vad en film någonsin kan göra, men samtidigt tvingar den en inte till ett mångårigt åtagande på samma sätt som andra serier.

Kan det till och med vara så att miniserien är det fulländade formatet?

De senaste åren har det kommit nästan överväldigande mängder förstklassiga miniserier. Därför är det just tips på nya (åtminstone relativt) miniserier som är den här listans fokus.

Här är våra 10 tips på bra miniserier som har kommit ut sedan 2010:

The Queen's Gambit (2020)

10 tips på bra miniserier – The Queen's Gambit
Foto: Netflix.

Det är väl lika bra att inleda listan med årets Emmy-vinnare i kategorin för bästa miniserie? Scott Franks The Queen's Gambit lyckades med bedriften att framställa någonting så till synes stilla som schack på ett nagelbitande och högintressant sätt.

I den här miniserien får vi följa Beth Harmon (Anya Taylor-Joy) från det att hon är ett föräldralöst barn som upptäcker schack för första gången, till det att hon bemästrar spelet på ett sätt som ingen annan. Samtidigt som hon klättrar i status i en mansdominerad värld kämpar hon dessutom med missbruk.

LÄS OCKSÅ: The Queen's Gambit är Netflix mest sedda miniserie

The Pacific (2010)

10 tips på miniserier – The Pacific
Foto: HBO.

När någon ska lyfta fram bra miniserier så kommer legendariska Band of Brothers mer eller mindre alltid på tal. Eftersom den kom ut redan 2001 är den dessvärre portad från den här listan, men systerserien The Pacific (som jag personligen tycker är minst lika bra) uppfyller däremot kriterierna, då den kom 2010.

The Pacific är en miniserie om andra världskriget så som det utspelade sig i Stilla havet och Sydostasien. Under avsnitten får vi följa Stillahavskrigets utveckling genom ögonen på unga amerikaner i marinkåren.

I kategorin för krigsserier finns det inte mycket bättre att hämta än Band of Brothers och The Pacific. Den enda miniserie i genren som jag tycker kan mäta sig med dem är Alexander Skarsgårds Generation Kill från 2008.

Chernobyl (2019)

Chernobyl, en av de bästa miniserierna
Foto: HBO.

Chernobyl lyckades med bedriften att göra gripande underhållning av någonting de flesta redan känner till ganska väl. Trots att vi visste ungefär vad som skulle hända, kunde miniserien presentera händelseförloppet på ett sätt som var både spännande och pedagogiskt. Förklaringarna till vad som skedde, det politiska spelet och de mänskliga ödena är alla skildrade på ett mästerligt sätt.

Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 skakade om en hel värld, och i Craig Mazins miniserie om katastrofen ligger fokus på hur verkligheten inte tar hänsyn till de lögner som vi människor yttrar.

Godless (2017)

10 tips på miniserier - Godless
Caption

Westerns kändes länge passé, men de senaste åren har det kommit en rad produktioner som har blåst nytt liv i genren. En av dessa, kanske till och med den allra bästa, är Netflix miniserie Godless. Även denna suveräna miniserie är skapad av hjärnan bakom The Queen's Gambit, Scott Frank. Godless fick aldrig riktigt lika mycket uppmärksamhet som The Queen's Gambit, men den håller utan tvekan samma höga kvalitet.

Serien handlar om ett rövargäng, lett av Frank Griffin (Jeff Daniels), som är på jakt efter deras tidigare medlem Roy Goode (Jack O'Connell) – en jakt som leder dem till det lilla, sårbara samhället La Belle. En gruvolycka har gjort att det knappt finns några män kvar i La Belle.

LÄS OCKSÅ: Bästa serierna på Netflix

Sharp Objects (2018)

Sharp Objects – en av de senaste årens bästa miniserier
Foto: HBO.

Mystiska, mörka och ångestladdade kriminaldraman brukar inte vara min kopp te, men inte ens jag kan blunda för hur bra Sharp Objects faktiskt är. Allt från rollbesättningen till hur handlingen uppdagas fram till sista scen är så välgjort som det bara kan bli.

Sharp Objects handlar om en journalist (Amy Adams) som skickas till sin hemstad för att rapportera om flera olösta barnmord. Samtidigt som hon försöker få klarhet i vad det är som har hänt måste hon hantera sin destruktiva relation med sin mamma och undvika att hennes förflutna sätter henne helt ur spel.

Det enda jag egentligen har att klaga på när det kommer det Sharp Objects är att det inte blev några fler säsonger, som det till en början fanns planer på.

WandaVision (2021)

WandaVision – tips på miniserie
Foto: Disney+

WandaVision har kanske inte samma typ av "tunga" kvalitet som många av listans andra miniserier, men inom kategorin sticker den verkligen ut som någonting unikt. Letar du efter en serie som inte är mörk och långsam, så är WandaVision ett utmärkt alternativ. Att få vistas i en miniserie som utspelar sig i Marvel Cinematic Universe – och som samtidigt anammar stilen av sitcoms från olika årtionden – är minst sagt uppfriskande.

I miniserien, som utspelar sig efter Avengers: Endgame, får vi följa Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen) och Vision (Paul Bettany) när de lever ett städat liv i förorten, men där allt inte verkar vara riktigt som det ska.

LÄS OCKSÅ: Bästa serierna på Disney+

Watchmen (2019)

10 av de bästa miniserierna – Watchmen
Foto: HBO.

Miniserien som gjordes av Watchmen var något alldeles extra. Den lyckades expandera en värld som originalets fans håller som näst intill helig, utan att trampa dem på tårna, och samtidigt kändes den modern och relevant för vår samtid.

Handlingen utspelar sig i en alternativ nutid, som en fortsättning på händelserna i Alan Moores serieroman med samma namn, där det inte är tillåtet att vara "superhjälte", men där många fortfarande drar på sig sina masker för att göra världen till en bättre plats.

Watchmen-miniserien lyckas med bedriften att kunna tilltala både den som föredrar det lite nördigare och den som föredrar seriösare drama.

Torka aldrig tårar utan handskar (2012)

Tips på miniserier – Torka aldrig tårar
Foto: SVT.

Först funderade jag på om jag skulle kvotera in fullt dugliga Störst av allt (2019) på listan för att få in ett svenskt bidrag, men sedan kom jag ihåg Torka aldrig tårar utan handskar – en serie som verkligen förtjänar sin plats bland dessa 10 miniserier.

Torka aldrig tårar utan handskar är Jonas Gardells miniserie (baserad på hans böcker med samma namn) om 1980-talets Stockholm, där den homosexuella communityn kämpar för sin frigörelse samtidigt som spridningen av AIDS banar väg för djup rädsla och bottenlös sorg.

Jag utmanar dig att se den här miniserien utan att behöva torka egna tårar.

Mare of Easttown (2021)

Mare of Easttown – tips på bra miniserie
Foto: HBO.

The Queen's Gambit vann årets Emmy för bästa miniserie, men det hade lika gärna kunnat vara Mare of Easttown... eller I May Destroy You... eller The Underground Railroad... eller WandaVision... det var ett starkt år för miniserier helt enkelt! Med det sagt tycker jag personligen att Mare of Easttown sticker ut ur mängden en aning, tillsammans med The Queen's Gambit.

Kate Winslet är fullkomligt lysande i detta detektivdrama där Mare Sheehan (Winslet) försöker att lösa ett mord samtidigt som hon gör vad hon kan för att hennes liv inte ska falla samman.

Maniac (2018)

10 tips på miniserier – Maniac
Foto: Netflix.

Det finns nog en del som rynkar på ögonbrynet åt det här sista tillskottet på listan, men jag kan inte låta bli att tycka att Netflix Maniac är en riktig pärla. Miniserien på 10 avsnitt är unik, skruvad och samtidigt rörande. Jag förstår om man har svårt för Maniac, men det är en frisk fläkt som behövs för att blåsa lite liv i den här listan. Dessutom är Jonah Hill och Emma Stone fantastiska i huvudrollerna.

Miniserien handlar om två främlingar som ställer upp som deltagare i en studie av ett mystiskt läkemedel – en process som kastar in dem i en rad olika världar.

LÄS OCKSÅ: De bästa serierna 2021

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL