Stellan Skarsgård fyller år – här är hans 5 bästa roller genom tiderna

Stellan Skarsgård fyller år – här är hans 5 bästa roller genom tiderna

Sofie Landgren
12 juni 2024 kl. 10:00

Guldklimparna från Stellans imponerande karriär

En av inte bara Sveriges utan världens mest uppskattade skådespelare fyller 73 år i morgon och inför dagen vill vi på Filmtopp passa på att lyfta fram hans bästa roller. Här är 5 roller där Stellan Skarsgård briljerar!

Med över 152 roller i ryggen är Stellan Skarsgård en av vår tids mest uppskattade skådespelare. Inte bara för hans skicklighet när det kommer till att gestalta karaktärer på ett exceptionellt passande sätt, utan också för att han har ett rykte av att vara en otroligt snäll och omtänksam man när det kommer till teamen bakom produktionerna. Som en bonus har han även lyckats föra vidare dessa gener till sina många barn, varav flera av dem har lyckats charma hela världen med sitt skådespeleri och sin omtänksamhet bakom kulisserna.

I morgon fyller Stellan 73 år och dagen till ära passar vi på att uppmärksamma några av hans bästa rollprestationer.

Stellan Skarsgårds 5 bästa roller

Stellan Skarsgård valde åtta timmars sminkning framför CGI i Dune 2
Foto: Warner Bros. Pictures.

Stellan Skarsgård i rollen som Baron Harkonnen

Givetvis måste vi börja med Stellans allra senaste succéroll i Dune och Dune: Part Two. Stellan har inte nödvändigtvis många repliker I rollen som Baron Harkonnen, men det är hans scenspråk i kombination med kostymörernas otroliga insats med smink och proteser som är det vinnande konceptet. Varje sittning tog dessutom runt åtta timmar för att färdigställa Baron Harkonnen utseende. Här kan du läsa mer om processen.

Dune (2021)

Paul Atreides är en briljant och talangfull ung man född med ett storslaget öde som måste resa till den farligaste planeten i universum för att säkra sin familjs och sitt folks framtid. När illasinnade krafter kastas in i en konflikt om tillgången till planetens mest värdefulla råvara – ett ämne med förmågan att låsa upp mänsklighetens fulla potential – kommer bara de som övervinner sina rädslor att överleva.

Dune: Part Two (2024)

Paul Atreides förenar sig med Chani och fremenfolket samtidigt som han är ute efter hämnd på konspiratörerna som förgjorde hans familj. När han ställs inför valet mellan sitt livs kärlek och universums öde, måste han kämpa för att förhindra en fruktansvärd framtid som bara han kan se.

Här kan du streama: Dune
Här kan du streama: Dune: Part Two

Stellan Skarsgård i Will Hunting
Foto: Scanbox Entertainment Sweden AB.

Stellan Skarsgård i rollen som Gerald Lambeau

1997 kom Ben Affleck och Matt Damons kultstämplade dramafilm Will Hunting ut. Inte nog med att både Ben och Matt även spelade huvudrollerna, de hade sällskap av både Robin Williams och Stellan Skarsgård. Stellan Skarsgård porträtterar rollen som professor Gerald Lambeau på ett näst intill perfekt sätt och har du inte sett filmen än så är det hög tid att göra det!

Will Hunting (1997)

Will Hunting är en 20-åring vars vardag kantas av slagsmål, skitjobb och pubrundor med polarna. Men Will är annorlunda. Han är överintelligent, har fotografiskt minne och kan lösa matematiska problem som t.o.m. prisbelönta matematiker går bet på. När han efter en fängelsedom beordras uppsöka psykiatrisk hjälp hamnar han hos psykologen Sean McGuire. Sean, som vuxit upp i samma stadsdel och själv genomgått livskriser, känner igen sig i Will och beslutar sig för att hjälpa honom.

Här kan du streama: Will Hunting

Stellan Skarsgård i Chernobyl
Foto: Max / HBO Nordic.

Stellan Skarsgård i rollen som Boris Shcherbina

För drygt 5 år sedan kom serien som tog hela världen med storm, en dramaserie från HBO i fem delar som följer händelserna kring kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986. En skildring av en rad modiga kvinnors och mäns öden och de kolossala uppoffringar de gjorde för att rädda Europa från en ofattbar katastrof.

Stellan spelar rollen som Boris Shcherbina, den sovjetiske vice premiärministern, som fått i uppdrag av Kreml att leda regeringens kommission för Tjernobyl under timmarna som utspelar sig direkt efter olyckan. Även här en helt otrolig rollprestation av Stellan, som belönades med en Emmy och en Golden Globe för sin insats.

Här kan du streama: Chernobyl

Stellan Skarsgård i The Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (2006)
Foto: Disney+.

Stellan Skarsgård i rollen som William "Bootstrap Bill" Turner

2006 tog han sig an en enorm utmaning genom att kliva in som Orlando Blooms pappa i den otroligt uppskattade filmserien Pirates of the Caribbean. Där gör Stellan en av de ledande rollerna som William "Bootstrap Bill" Turner i uppföljarna Pirates of the Caribbean: Död mans kista och Pirates of the Caribbean: Vid världens ände. Ännu en gång tar Stellan hjälp av kostymörerna och tillsammans lyckas de få fram en helt otrolig karaktär som bara Stellan kan porträttera på detta enastående vis.

Pirates of the Caribbean: Död mans kista (2006)

Den charmige piratkaptenen Jack Sparrow är tillbaka för att betala en blodskuld till den legendariske Davy Jones, de sju havens spöklike härskare! Den här gången kastas den stilige Will Turner och den vackra Elizabeth Swann in i en strömvirvel av missöden, som försvåras av Jacks jakt på att undkomma evig förbannelse genom att hitta den mytomspunna död mans kista!

Pirates of the Caribbean: Vid världens ände (2007)

Will Turner och Elizabeth Swann allierar sig med kapten Barbossa i ett desperat försök att befria kapten Jack Sparrow från Davy Jones kista - medan det skrämmande spökskeppet, The Flying Dutchman och Davy Jones, som kontrollerar Ostindiska Handelskompaniet, löper amok på de stora haven. De navigerar sig genom svek, förräderi och vild sjögång för att nå det exotiska Singapore och konfrontera den smarte, kinesiske piraten Sao Feng. Nu, på väg mot världens ände, måste var och en välja sida i ett sista stort slag.

Här kan du streama samtliga filmer av: Pirates of the Caribbean. franschisen

Star Wars: Andor (2022)
Foto: Disney+.

Stellan Skarsgård i rollen som Luthen Rael

Sist men inte minst måste vi givetvis uppmärksamma hans roll i Disney+ hyllade Star Wars-serie Andor, där han spelar rebelledaren Luthen Rael som bedriver en hänsynslös kamp mot Imperiet från skuggorna.

Star Wars: Andor (2022)

I en tid fylld med faror, svek och intriger ska Cassian Andor upptäcka vad han kan bidra med i kampen mot det tyranniska Imperiet. Han påbörjar en resa som ska göra honom till rebellhjälte.

Här kan du streama: Star Wars: Andor

BONUS: Fem ytterligare fantastiska rolltolkningar!

 

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL