Stellan Skarsgård valde åtta timmars sminkning framför CGI i Dune 2

Stellan Skarsgård valde åtta timmars sminkning framför CGI i Dune 2

Uppdaterad kl. 15:03 | Publicerad 04 mars 2024 kl. 14:03

Skarsgårds roll som den bastanta Harkonnen skapades analogt

I sin roll som skurken Vladimir Harkonnen i "Dune: Part Two" vägrade Stellan Skarsgård att datorgenerera sin karaktärs utseende. Istället valde han att använda smink och proteser – trots att det ledde otaliga timmar i sminkstolen varje inspelningsdag.

"Dune: Part Two" gör just nu dundersuccé på biograferna och fortsätter kamma hem fina recensioner. I filmen spelas den ondskefulle baronen Vladimir Harkonnen av Stellan Skarsgård, som berättar i en intervju med Business Insider att han specifikt drogs till rollen på grund av karaktärens udda utseende. Under inspelningen gavs han alternativet att använda datorgenererade effekter för Harkonnen, men valde istället att sitta igenom upp till åtta timmars sminkning varje dag.  

Stellan Skarsgård valde åtta timmars sminkning framför CGI i Dune 2
Foto: Warner Bros.

"Smärtsamt men värt det"

Tanken med Harkonnen var att ge honom ett såpass makalöst utseende att han kunde påverka publiken genom att bara synas i bild. När Stellan Skarsgård gavs valet mellan smink eller CGI valde han det förstnämnda, med motiveringen att "det är smärtsamt, men värt det". Detta är inte första gången som Skarsgård väljer det analoga framför det digitala för sina karaktärer. 

Även under inspelningarna för Pirates of the Carribean var hans karaktär Bootstrap Bill den enda som använde sig av riktiga proteser och smink. Resten av skådespelarna kunde dyka upp fem minuter innan inspelningen börjar för att få Motion Capture-prickar ritade i ansiktet, medan Skarsgård redan hade varit där i sex timmar. Trots den långa väntan tycker han att det är värt besväret. "Jag gillar helt enkelt att se konstnärerna jobba", förklarar han i intervjun.

Läs Filmtopps recension av "Dune 2" här. Filmen går just nu att se på bio.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL