Robin Williams bästa filmer – en födelsedagshyllning

Robin Williams bästa filmer – en födelsedagshyllning

Filmtopp
21 juli 2022 kl. 20:00

En hyllning till Robin Williams – en unik skådespelare

Filmtopps skribent minns Robin Williams i samband med vad som skulle ha blivit skådespelaren och komikerns 71-årsdag.

I dag, den 21 juli, skulle Robin Williams fyllt 71 år. Denna urkraft av replikflöde och barnsliga humor som roat generationer människor på film och tv. Han var originell i sitt slag och en av få komiker som på sin tid kunde locka publiken till biograferna bara genom att hans namn fanns på affischerna – han var en garanti att det skulle bli en rolig stund i biosalongen.

Komiken var inte det enda som Williams behärskade. Senare i karriären gav han sig i kast med mer seriösa roller som skulle leda honom hela vägen fram till en Oscarsstatyett.

Hoppade av skolan

Robin Williams i Mork och Mindy
Robin williams och Pan Dawber i Mork och Mindy. Foto: CBS.

Ståuppkomiken blev hans språngbräda till berömmelsen. Williams hoppade av skolan för att testa lyckan i den då relativt nya underhållningsformen, ståuppkomiken. Stjärnor som David Letterman, Jay Leno och Andy Kaufman var de stora namnen inom genren när det begav sig.

Williams egen ingrediens var att han kunde tillföra ett överskott på energi när han äntrade scenen och genom munnen flödade en hel radda komik och nonsens. Han var i det närmaste manisk på scenen där hans idéflöde över nya skämt ibland kunde låsa sig eftersom hans tankeflöde gick så pass fort.

Efter framgångarna på ståuppscenen blev nästa steg televisionen. Efter att ha gästat Garry Marshalls serie Gänget och jag (1974–1984) i en mindre roll, fick han sitt stora genombrott genom Mork och Mindy (1978–1982), där han spelade huvudrollen. Robin Williams blev det stora namnet på folks läppar och de ville se mer.

Det började med mindre biroller på film som sedan stegrades till att innefatta huvudroller. Genombrottet kom i och med Good Morning, Vietnam (1987).

Det stora namnet på filmafficherna

Robin Williams i Aladdin
Foto: Walt Disney Pictures.

Williams blev dragloket i succé efter succé. I slutet av 1980-talet och under hela 1990-talet var Williams det stora namnet på filmaffischerna. Han gjorde succé i roll efter roll, både seriösa och mer galna och humoristiska. En av hans mer minnesvärda insatser var som Anden i Aladdin (1992).

Det tog sin tid för Disney att övertala honom men till slut kunde han inte värja sig mot den galna och frispråkiga karaktären och tackade ja till att medverka. Totalt 30 timmars material spelades in och som sedan någon stackars (eller kanske tvärtom?) ljudtekniker fick sitta och klippa i för att passa in i handlingen.

De unga skådespelarna Matt Damon och Ben Affleck, med en uppåtgående karriär, valde att ta med Williams i sin film, Good Will Hunting (1997). Det skulle visa sig vara ett bra val då filmen är en av våra moderna klassiker och Williams spelade sin roll så pass bra att han fick motta en Oscar för bästa manliga biroll.

Kommer att leva kvar i många år

Robin williams i Natt på museet
Foto: 20th Century Fox.

Karriären går på tomgång och det psykiska måendet är på nedgång. Efter succéerna under 1990-talet fick Williams svårt att hitta nya utmanande roller som skulle kunna hålla uppe hans popularitet. Han spelar mot Al Pacino i Christopher Nolans film Insomnia (2002), gör ännu en röstroll i Happy feet (2006) och spelar Theodore Roosevelt i Natt på museet-trilogin (2006, 2009, 2014).

Även fast han fortfarande var en uppburen skådespelare brottades han med psykiska problem. Han gick ner i tunga depressioner och valde 2014 att avsluta sitt liv. Än i dag ses Robin Williams som en av de största komikerna på filmduken och hans livsgärning lever kvar och kommer så att göra ett bra tag framöver.

Visst är detta en utmärkt bra dag att njuta av en riktigt bra film med Robin Williams? Här nedan följer några guldkorn ur hans breda filmografi.

6 sevärda filmer med Robin Williams

Good Morning, Vietnam (1987)

Robin Williams i Good Morning, Vietnam
Robin Williams i Good Morning, Vietnam. Foto: Buena Vista Pictures.

Vietnamkriget är i full gång och Adrian Cronauer (Robin Williams) anländer till den militära radiostationen för att muntra upp soldaterna. Till en början gör han succé med sina val av låtar och återkommande humoristiska upptåg under radiosändningarna. Så småningom upptäcker dock Cronauer att en stor portion nyheter censureras bort vilket gör honom upprörd och frångår därför sina arbetsuppgifter för att göra rättvisa.

Filmen är Williams definitiva genombrott på vita duken där hans improvisationsförmåga och galenskap kommer mycket väl till pass.

Var kan jag se den? SF Anytime, Viaplay, Disney+, Blockbuster, Google Play.

Döda poeters sällskap (1989)

Robin Williams i Döda poeters sällskap
Foto: Buena Vista Pictures.

”Carpe diem. Fånga dagen, pojkar. Gör livet till något alldeles enastående.”

Citatet ovan yttras av den nya läraren, John Keating (Robin Williams), som påbörjar sin nya anställning på den anrika privatskolan i delstaten Vermont. Todd Anderson (Ethan Hawke) och hans vänner blir förvånade över Keatings annorlunda undervisningsmetoder, men börjar fort att tycka om sin lärare. Dessvärre börjar de andra lärarna på skolan, som arbetar efter en hård disciplin, att ogilla Keating, vilket sätter igång en karusell där Döda poeters sällskap står i centrum för elevernas opposition mot ledningen.

Var kan jag se den? SF Anytime, Viaplay, Disney+, RakutenTV, Blockbuster, Google Play.

Uppvaknanden (1990)

Robin Williams i Uppvaknanden
Foto: Columbia Pictures.

Doktor Malcolm Sayer (Robin Williams) arbetar på ett sjukhus i New York som specialiserar sig på att bota patienter som drabbats av sömnsjuka. Genom ett nytt läkemedel kan de effektivisera behandlingen och prata med patienterna. Leonard Lowe (Robert de Niro) är en av de första patienterna som vaknar och de skapar en alldeles speciell relation till varandra.

Duon, Williams och de Niro, spelar mot varandra för första och enda gången och gör det på ett lysande vis. Det komiska geniet Williams får ta sig an den allvarliga doktorsrollen och den annars så hårdnackade och ständigt svärande de Niro får visa sin mjuka sida i den här filmen.

Var kan jag se den? SF Anytime, Viaplay, Google Play.

Välkommen Mrs. Doubtfire (1993)

Robin Williams i Mrs. Doubtfire
Foto: 20th Century Fox.

Handlingen tilldrar sig till San Fransisco där Daniel Hillard (Williams) blir av med vårdnaden över sina barn efter sin skilsmässa. Han saknar barnen och vill gärna träffa dem mer än bara en gång i veckan. Den geniala idén kläcks om att han ska klä ut sig till kvinna, Mrs. Doubtfire, och ta anställning som hushållerska hos sin exfru där barnen bor.

Filmen innehåller roliga förvecklingar, speciellt när Daniel måste agera som sig själv och Mrs. Doubtfire samtidigt. En komisk pärla som står sig än i dag.

Var kan jag se den? SF Anytime, Viaplay, Disney+, RakutenTV, Blockbuster, Google Play.

Jack (1996)

Robin Williams i Jack
Foto: Buena Vista International.

Filmen är som Benjamin Buttons otroliga liv (2008), fast tvärtom. Jack Powell (Williams) föds med en diagnos som innebär att han fysiskt åldras otroligt fort. Som tioåring är han som en fyrtioåring till utseendet. Hans föräldrar beslutar att han ska börja skolan där han till en början tas emot med stor förvåning, men hyfsat snabbt får han sitt grabbgäng att hänga med.

Robin Williams energiska barnslighet får stort utrymme i denna coming-of-age-film som regisserades av självaste Francis Ford Coppola.

Var kan jag se den? Disney+, Blockbuster, Google Play.

Good Will Hunting (1997)

Robin Williams i Good Will hunting
Foto: Miramax Films.

I rollen som psykologen Sean McGuire fick Williams visa upp sina sköra sidor när han tillsammans med Will Hunting (Matt Damon) har återkommande samtal som medför att de bygger upp en stark vänskap till varandra. Den unge, intelligente och neurotiske Will har till en början svårt att öppna upp sig om sina känslor, men med hjälp av McGuires empati får deras möten en djupare innebörd och de båda kan få ut något av diskussionerna som förs. Mitt i allt detta brottas Will med kärleksbekymmer då han är förälskad i Skylar (Minnie Driver).

Filmen är en tidlös klassiker om vänskap över generationsgränserna och en äkta feelgood-film när de är som bäst.

Var kan jag se den? SF Anytime, Viaplay, RakutenTV, Blockbuster, Google Play.

Av: Oskar Gustavsson Klingenstierna

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL