KRÖNIKA: Tove Dalsryd tycker SVT gör rätt som visar Linneas avhopp i ”GVFÖ”

KRÖNIKA: Tove Dalsryd tycker SVT gör rätt som visar Linneas avhopp i ”GVFÖ”

  • SVT Play
Tove Dalsryd
Uppdaterad kl. 16:18 | Publicerad 28 maj 2024 kl. 16:00
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”En otrolig tv-upplevelse”

Tove Dalsryd tar SVT och "Gift vid första ögonkastet" i försvar efter veckans omtalade och kritiserade avsnitt.

Hos mormor står tv:n alltid på (högsta volym ofc), och i rädsla för att den ska gå sönder (det vill säga att något blir fel med fjärrkontrollerna) får man absolut inte byta kanal från ettan. Att bo där är alltså lika med att hoppa in i en SVT1-värld och det är precis vad jag har gjort den här veckan.

Med tanke på vilket enormt utbud de måste ha blir jag alltid lika förvånad när exakt samma program visas minst tre-fyra gånger, repriserna tar aldrig slut. Men förutom många upprepningar klagar jag absolut inte, SVT Play är den streamingtjänsten jag använder allra mest.

KRÖNIKA: Tove Dalsryd tycker SVT gör rätt som visar Linneas avhopp i ”GVFÖ”
Foto: SVT.

”Som ett slag i magen av igenkänning”

Ett program som dock gått mig förbi men som jag i dag fick upp ögonen för är Gift vid första ögonkastet. Jag och mormor satt klistrade framför det senaste avsnittet och jag måste säga att det var en otrolig tv-upplevelse. Trots att jag i dag såg mitt första avsnitt (men absolut inte det sista) har jag faktiskt sminkat till bröllopen under några säsonger och varit med under de första skälvande mötena, när det nygifta paret ska fotograferas och prata med varandra för första gången.

Att få inblick i någon annans förhållande på det här sättet är både plågsamt och otroligt kittlande att kolla på. De är så smärtsamt nakna i sina relationer, visar upp sitt allra mörkaste mörka. Den otroliga skammen i att destruktivt, mer eller mindre medvetet, skada någon verbalt var som ett slag i magen av igenkänning. På något sätt blir det mycket mer intimt att se de gifta paren än när jag får höra om relationer nära mig. Man får liksom inte samma inblick då man oftast bara får höra ena partens vinklade version i efterhand.

Under bilresan när Anastasia, med tårar i ögonen, skulle ge Torsten “ett tips framåt i livet att inte vara så elakt ärlig” brast det för mig. Uppbrottet mellan Linnea och Jimmi var om möjligt ännu mer hjärtskärande. Hopplösheten jag kände i hur svårt det är att faktiskt leva med sig själv och hur det är om möjligt ännu svårare att leva med någon annan har aldrig varit så påtaglig som då.

KRÖNIKA: Tove Dalsryd tycker SVT gör rätt som visar Linneas avhopp i ”GVFÖ”
Foto: SVT.

”En inblick i Linnea och Jimmis situation tror jag är bland det finaste SVT kan ge oss”

Diskussionen om huruvida SVT ens borde visat Linneas avhopp känns som att försöka göra oss alla en björntjänst och blunda för det som faktiskt är på riktigt. När det verkligen bränner till och visas upp något äkta av substans blir det värt alla timmar av meningslöst relationsprat man tragglar sig igenom.

Trots att situationen är så känslomässigt laddad för Linnea och Jimmi att det nästan blir jobbigt att kolla på tror jag att de flesta någon gång har varit med om att gränsen till ens integritet blivit överskriden, särskilt i början av en relation. Men bakom stängda dörrar och utan en psykologs hjälp tror jag tyvärr att det oftare är regel än undantag att man går emot sin magkänsla och går med på mer än vad man borde.

Att ge oss tittare en inblick i Linnea och Jimmis situation tror jag är bland det finaste SVT kan ge oss, trots att de tyvärr lämnar vad som egentligen hände öppet för spekulationer. Jag hörde senast i morse ett rykte om vad som hände av en kvinna som berättade om det i ett telefonsamtal på tåget. 

När jag ser alla svårigheter med relationerna i programmet undrar jag hur någon ens får en relation att funka. Är det verkligen meningen att vi ska leva i tvåsamhet? Destruktiviteten som skapas mellan paren är ju långt ifrån ovanliga problem och barriärerna dem emellan känns i stunder oöverstigliga, trots psykologhjälp 24/7.

Det känns nästan bisarrt att vi får utforska, dejta och gå in i relationer utan psykologer som har koll och stöttar varje steg vi tar. Det är nästan läskigt när man ser hur djupa sår det kan skapa när vi precis har öppnat upp oss och är som allra mest sårbara i början av en relation. Man har ju ingen aning om vad för psykopatiskt dåre man har framför sig efter tre dejter (eller ett giftermål styrt av SVT), när man skär ut sitt sköra hjärta och lägger den i sin nya kärleks händer. Det är inte konstigt att folk behöver spendera resten av livet i terapi efter några misslyckade relationer.

"Gift vid första ögonkastet" följer du på SVT1 och SVT Play.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL