Anders Öfvergård om skandalerna – hade inga planer på att dra sig tillbaka

Anders Öfvergård om skandalerna – hade inga planer på att dra sig tillbaka

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 14 november 2023 kl. 11:11 | Publicerad 26 oktober 2023 kl. 17:10

Tv-profilen om sin comeback och de nya programmen: ”Älskar det jag håller på med”

Flera skandaler till trots är Anders Öfvergård snart tillbaka i rutan med två program. I samtal med Filmtopp öppnar han upp om vad som driver honom framåt.

Att det har stormat rejält kring Anders Öfvergård de senaste åren har knappast undgått någon. Tv-profilen tvingades lämna TV4 efter att ha betett sig olämpligt i samband med en "Robinson"-fest 2021. Det skrevs flitigt om skandalen under hela det efterföljande året, och precis när stormen tycktes ha lagt sig var det dags för nästa snedsteg. Tidigare i år åtalades Öfvergård för att ha stulit kött från en ICA-butik och dömdes senare för brottet.

De uppmärksammade skandalerna till trots är profilen som blev känd som "Arga snickaren" tillbaka i värmen igen, efter att ha omfamnats av Warner Bros. Discovery – men också efter att ha fått stöd från flera håll i kölvattnet av kritiken.

I samband med Warner Bros. Discoverys presentation av kommande höjdpunkter för 2024 var Anders Öfvergård på plats och Filmtopp fick möjligheten att byta några ord med honom.

Läs också:

Anders Öfvergård om skandalerna – hade inga planer på att dra sig tillbaka
Foto: Filmtopp Int.

Anders Öfvergård om sin popularitet: ”Alla gillar när Anders blir sänkt”

Skriverierna om Anders Öfvergårds personliga motgångar har givetvis inte gått huvudpersonen själv obemärkt förbi.

– Det är bara för att alla älskar när Anders blir sänkt, säger han om sin popularitet i media.

Trots massiv kritik och de ständiga rubrikerna menar tv-personligheten att han aldrig hade några planer på att dra sig tillbaka.

– Alltså jag älskar det jag håller på med. Jag är ju snickare och har en byggfirma, så det gör jag lite grann också. Och sen så älskar jag att göra tv. Jag tycker att det är väldigt, väldigt roligt att, som i Renoveringsdrömmar, guida folk. Och sen får de ta till sig vad de vill, men det är väldigt roligt att vi hjälps åt, tycker jag. Det är väl det jag tycker. Vi behöver ha goda intentioner i världen, inte onda intentioner.

Jag argumenterar för att det finns ett allmänt intresse för honom – inte bara för att folk vill se honom "bli sänkt" – utan för att folk är genuint intresserade.

Vad tror du att det är som gör att du går hem hos folk?

– Jag tror att det handlar om att jag en gång i tiden, på Kanal 5, startade med Arga snickaren, där jag också hjälpte människor som verkligen behövde hjälp. Och sen var det ganska ärligt. Det var mycket kärlek, mycket skratt, mycket ilska. Så jag tror att det är grejen med att man liksom känner igen sig i mig kanske.

Anders Öfvergård om skandalerna – hade inga planer på att dra sig tillbaka
Foto: discovery+

Utmaningarna som driver honom framåt

Möjligheten att få hjälpa andra med deras projekt erkänner Anders Öfvergård som en av sina främsta drivkrafter, men det är inte den enda – att få utmana sig själv är en annan viktig kugge för att kunna röra sig framåt i livet.

Nyligen fick han möjligheten till en unik typ av utmaning, när han deltog i inspelningen av det omåttligt populära programmet Över Atlanten, där seglatsen i Öfvergårds säsong går i mål i Rio de Janeiro.

Har du något särskilt minne att dela med dig av från resan?

– Att korsa ekvatorn. Det kanske låter lite konstigt för det är ju liksom inte ett rött kalasband som ligger där på vattnet, utan det är ju bara GPS:en som säger noll, noll, noll, noll, noll. Och sen är det ju ... alltså vi fick uppleva val. I två dygn. Så mycket val har jag aldrig sett i hela mitt liv, det är fantastiskt. Mäktigt. 30-tonsdjur som bara flyger upp ur vattnet.

Att nå fram till destinationen – med Kristusstatyn Cristo Redentor som välkomnar en med öppna armar – var en annan höjdpunkt.

Hur var känslan när ni kom fram?

– Den blir ju euforisk när man är framme. Det är många, många dygn alltså. Det här tog ju 21 dygn, och det är länge.

Anders Öfvergård avslöjar att han faktiskt seglat över Atlanten en gång tidigare, men under helt andra – mycket snällare – förutsättningar, och att Över Atlanten-inspelningen var en "jättebra" men betydligt "hårdare" resa.

Anders Öfvergård om skandalerna – hade inga planer på att dra sig tillbaka
Foto: discovery+

Glädjen över Renoveringsdrömmar: ”Nu kommer ett bra byggprogram igen”

De senaste årens skandaler går inte att blunda för, men Anders Öfvergård menar att han trots motgångarna är "så glad" just nu, och blickar framåt över vad som komma skall – inte minst mot satsningen Renoveringsdrömmar som har premiär i februari 2024.

– Nu kommer ett bra byggprogram igen, menar Anders Öfvergård.

Programledaren lyfter fram formatet på det nya programmet som något extra värt att se fram emot. Traditionellt sett brukar byggprogram bestå av fristående avsnitt, men i Renoveringsdrömmar får vi följa familjer och projekt genom hela säsongen.

– Det här är ju ett serieberättande, med sju familjer i tolv episoder, där man då får komma tillbaka till familjerna. Jag följer dem i en renovering över runt åtta månader, så man vill ju att det ska hända något för dem också. Och vad händer? Får de till det här som de vill göra inför vintern eller får de inte till det här? Det blir ju också väldigt spännande.

Det låter ju väldigt bra anpassat till streaming. Är du orolig att det blir svårare att få fäste i rutan?

– Nej, jag tror att det här kommer att fästa linjärt också. Det är jag rätt övertygad om. Det beror ju på hur man gör det. Annars är det så klassiskt att du får: här är en familj, lär känna den, och så bygger vi och sen har vi en reveal. Och sen är det slut. Och det här kan vi ju, så därför känner jag att det här är skitkul när det blir en liten annorlunda grej.

Både "Över Atlanten" säsong 6 och "Renoveringsdrömmar" säsong 1 har premiär på Kanal 5 i februari 2024.

NÄSTA ARTIKEL