TV4 sparkar Anders Öfvergård – Allt om kaoset runt Arga snickaren

TV4 sparkar Anders Öfvergård – Allt om kaoset runt Arga snickaren

Filmtopp
Uppdaterad 10 juli 2022 kl. 10:33 | Publicerad 16 september 2021 kl. 08:00

Arga snickaren får banka in nytt hem.

TV4 väljer att bryta sitt samarbete med deras stora profil i rutan Anders Öfvergård. Här är hela händelseförloppet.

Den folkkära TV-profilen Anders Öfvergård blev känd för det svenska folket genom de högst framgångsrika byggprogrammen Arga snickaren och Fuskbyggarna. På senare år har han även axlat det tunga arbetet att programleda kultserien Robinson. Efter ett samarbete med TV4 som varat i flera år, väljer kanalen att sparka honom. Anledningen är ett beteende deras ledning beskriver som oacceptabelt. 

Mer läsning:

Redan den sjunde september kunde Expressen rapportera att en programledare för TV4 betett sig till på en personalfest. Nu berättar de att det rör sig om Anders Öfvergård, och att beteendet var i samband med produktionens firade av att Robinson 2022 var färdiginspelad. Han skulle då ha behandlat en kvinna våldsamt, och senare velat köra onykter ifrån tillställningen på ett terrängfordon. Enligt Expressen var det när kvinnan försökte hindra Öfvergård från att köra rattfull som han greppade tag i henne och inledde vad som blev en "brottningsmatch".

I ett sms till Expressen uttrycker programledaren sin ångest över händelsen: 

– Det stämmer att jag var otrevlig. Jag har bett om ursäkt och det gör jag gärna igen.

"Arga snickaren" kommer att synas i flera program efter avskedet

Anders Öfvergård är med i Robinson 2022.
Anders Öfvergård programleder Robinson 2022. Foto: TV4.

Händelserna har lett till att TV4 nu bryter med Anders Öfvergård. I ett uttalande förklarar kanalens programdirektör Viveka Hansson att de ser allvarligt på situation. Hon menar även att de inte kommer att kliva in i deras planerade produktioner med honom.

– Ett tungt beslut, det handlar om en person som betett sig oacceptabelt men också är uppskattad, säger Hansson.

Hon avrundar saken med att säga att hon inte kan vara mycket mer detaljerad än så på grund av respekt för de inblandade i händelsen.

"Arga snickaren" hade inte bara fler säsonger av Robinson inplanerade med TV4, utan också programmen Sveriges värsta bilförare samt Anders och våldet. Vad gäller det sistnämnda, är det premiär för nästa säsong den 21:a september. Därefter lägger man förmodligen ner produktionen, som handlar om hur våldet i vårt land blir grövre och gärningsmännen yngre. När det kommer till Sveriges värsta bilförare var en ny säsong inplanerad till 2022. Nu återstår det att se om TV4 kommer att hitta ett nytt ansikte till serien eller om man skrotar projektet. Enligt Aftonbladet vill TV4 inte avslöja hur de tänker kring den biten.

Mastiff uttalar sig om händelsen

Produktionsbolaget Mastiff, som utöver Robinson även gör Paradise Hotel, har nu kommenterat det hela: 

– Vi pratade omgående med programledaren och informerade TV4. Efter detta påbörjades vår interna utredning av händelsen, säger Mastiffs VD Matilda Snöwall till Expressen.

Hon fortsätter: 

– Vi har utrett händelsen som en incident hos oss med alla inblandade och även tillsammans med TV4. Utifrån den information vi har i dag har vi valt att inte polisanmäla. Skulle vi få ny information kan vi komma att omvärdera det beslutet.

Anders Öfvergård med i Robinson 2022

Anders Öfvergård med Ulf Kristersson i "Anders och Våldet".
Anders Öfvergård i samtal med Ulf Kristersson om våldsutvecklingen i Sverige. Foto: TV4/C More.

Till följd av händelsen har TV4 nu börjat montera ned reklam de har med profilen. Men de redan inspelade programmen med "Arga snickaren" kommer likväl att sändas planenligt. Här ingår både Anders och våldet samt Robinson 2022 som nyligen spelades in i Karibien och är ett av de hetaste programmen i tablån. Anledningen ska enligt Viveka Hansson vara så enkel som att man lagt ner stora resurser på inspelningarna och att det arbete alla lagt ner inte ska behöva vara förgäves. 

Förutom sin lyckade karriär som programledare har Anders Öfvergård även varit på deltagarsidan i flera program, inte minst Let's DanceOm händelserna innebär slutet för "Arga snickaren" som förekommande ansikte i TV-rutan återstår att se. 

Inte den första att tvingas lämna TV4

Robinson-ledaren är inte den första stora profilen att tvingas lämna TV4 de senaste åren. 2017 fick Martin Timell lämna kanalen efter tolv års tjänst. Orsaken var i det fallet att han gjort sig skyldig till sexuella trakasserier på jobbet. 

Texten uppdateras löpande om utvecklingen kring Anders Öfvergård.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL