Peter Haber – hans mest ikoniska roller från pappa Rudolf till Martin Beck

Peter Haber – hans mest ikoniska roller från pappa Rudolf till Martin Beck

Ivar Sandberg
27 april 2024 kl. 18:04

Haber är mer än bara Beck

Filmtopp synar Peter Habers fantastiska karriär i sömmarna och blickar tillbaka på några av hans mest ikoniska filmer och serier, med lite extra fokus på hans tid som Martin Beck.

Peter Haber är en av svensk film- och tv-historias mest folkkära profiler. 71 år gammal är Haber fortfarande aktiv i filmindustrin och syns återkommande som Martin Beck i de tokpopulära "Beck"-filmerna. Habers imponerande karriär innehåller dock betydligt fler roller än så.

Filmtopp gör en djupdykning i Peter Habers karriär och minns några av hans mest betydelsefulla roller.

Peter Haber – hans mest ikoniska roller från pappa Rudolf till Martin Beck
Foto: Filmtopp Int.

Peter Habers karriär – från Scenskolan och Skånska teatern till Guldbaggenomineringar

Peter Haber föddes i Stockholm 1952 och växte upp på Lidingö fram tills sexårsåldern, då hans familj flyttade till Södertälje. När han blev äldre började han studera på Stockholms scenskola. Efter det grundade han Skånska teatern i Landskrona, där han själv skådespelade i nio års tid.

Haber har under sin karriär Guldbaggenominerats fyra gånger, den senaste var 2024.

Peter Haber som Martin Beck

Det råder ingen tvekan om att många svenskar i första hand förknippar Peter Haber med krimfilmserien Beck (1997-pågående). Haber spelar titelrollen som kriminalaren Martin Beck. Serien är framvuxen som en adaption av romanserien Roman om ett brott (1965-1975), skriven av författarparet Maj Sjöwall och Per Wahlöö.

Sedan 60-talet har en stor mängd filmer producerats om Martin Beck, och för Peter Habers del har det blivit imponerande 50 filmer med karaktären. Gösta Ekman är en av flera som axlat rollen innan Haber gjorde den till sin.

Framgångssagan kommer dessutom att fortsätta, med minsta två filmer till. Haber har berättat i en intervju med Filmtopp att han inte hade någon aning om att filmserien skulle bli så lyckad och lång som den blivit.  

– Hade jag vetat när vi gjorde första filmen att jag skulle göra detta i femtio filmer till så hade jag nog sagt "nej, hörni". Det hade varit som att bestiga Mount Everest i badbyxor. Och det är inte lämpligt, säger Haber till Filmtopp.

Beck: Dödläge
Foto: TV4.

En stor del av framgångarna med den pågående Beck-serien beror på samspelet mellan Haber och kollegan Michael Persbrandt som länge spelade rollen som Gunvald Larsson. Men efter 31 filmer tillsammans sparkades Persbrandt från Beck för att han ansågs opålitlig.

Filmtopp diskuterade Persbrandts avsked med Peter Haber, som visade förståelse för beslutet.

– Kanske var det bra vad som skedde. Men jag är inte säker på saken, svara Haber.

I filmen efter byttes Gunvald ut av den nya kriminalassistenten Steinar som spelas av den norska Kristofer Hivju

Efter 50 filmer har Peter Haber även berättat för Filmtopp att han inte var övertygad om att han skulle göra fler filmer, även om det i slutändan var så det blev. Han menar att han blir väldigt smickrad av att de vill att han ska fortsätta men att det är mycket arbete för någon i hans ålder. Trots det kämpar han vidare i en till "säsong" av filmserien där, som nämnt, åtminstone två till filmer kommer att släppas. 

Av alla filmer som Haber har gjort i Beck-serien avslöjar han för Filmtopp att han själv har problem att se om sina filmer men att han tycker den fjärde filmen i serien, Öga för öga (1998) är en personliga favorit.

Peter Haber – hans mest ikoniska roller från pappa Rudolf till Martin Beck
Foto: SF.

Rollen som pappa Rudolf i Sune

År 1991 var Haber med i den älskade julkalendern Sunes jul. Serien är en adaption av de kända Sune-böckerna skrivna av Anders Jacobsson och Sören Olsson. I serien spelade Haber rollen som Sunes pappa Rudolf. Julkalendern var väldigt lyckad och det ledde till en långfilmsproduktion med samma skådespelare. 1993 släpptes den extremt omtyckta Sunes sommar (1993).

På grund av den filmen fick Haber sin första nominering till guldbagge i kategorin bästa manliga skådespelare. Han fick dock inte priset, det gick istället till Sven Lindberg för sina prestationer i Glädjekällan (1993)

Peter Habers filmer och serier

Även vid sidan om Martin Beck och pappa Rudolf har Peter Haber stått för en stor mängd minnesvärda rollprestationer under sin karriär. Nedan listar vi några av hans mest minnesvärda roller – i form av både roller som hyllats och som varit betydelsefulla för hans karriär.

Peter Haber i Tomten är far till alla barnen
Foto: Sonet Film.

Tomten är far till alla barnen (1999)

Även när det inte längre kommer ut fler Beck-filmer kommer Haber fortfarande visas åtminstone en gång per år tillsammans med Kalle anka och Karl-Bertil Jonssons Julafton (1975) då Haber har en egen julklassiker. Många svenska hushåll har det som tradition att se hans klassiska julfilm Tomten är far till alla barnen (1999).

I denna komedi spelar Haber den steriliserade mannen Janne, hans fru, Sara (Katarina Ewerlöf), vet inte om att han är steril och vill desperat ha ett barn med honom trots att hon redan har flertal barn med andra män. På julafton samlas de andra papporna i Jannes hem för att fira med sina barn och under julfirandet berättar Sara att hon är gravid med Jannes barn vilket är omöjligt. Det är upp till Janne att ta reda på vem som är den riktiga pappan i denna julklassiker.

Peter Haber – hans mest ikoniska roller från pappa Rudolf till Martin Beck
Foto: TV4/SF.

Fiendens fiende (1990)

En av Peter Habers första stora roller var i miniserien Fiendens fiende (1990), där han spelade Jan Guillous ikoniske karaktär Carl Hamilton i svenska militären. I serien får de lära sig att det finns två ryska spioner i Sverige, en i försvaret och en i SÄPO, varav en av dem tros vara Hamilton. Det här är en spännande actionthriller med Haber som verkligen satte honom på kartan i kriminalgenren.

Peter Haber – hans mest ikoniska roller från pappa Rudolf till Martin Beck
Foto: Sandrew Film.

Dr. M.A. Busé i Jönssonligan (1992–1995)

En ibland bortglömd roll i Peter Habers filmografi är den som Sickans (Gösta Ekman) psykolog, doktor Max Adrian Busé i Jönssonligan & den svarta diamanten (1992). I filmen tar M.A. Busé över Sickans plats som ledare över den kriminella gruppen efter att Sickan tappat vettet i fängelse. Namnet på karaktären kommer från att filmen i vissa bemärkelser parodierar den tyska klassikern av Fritz Lang, Dr. Mabuses testamente (1933), där en snarlik historia berättas med en psykolog som använder sig av sin patients planer för att göra stötar.

Haber dyker också upp i uppföljaren Jönssonligans största kupp (1995) som M.A. Busé, men han har inte en lika stor roll då han sitter fast i fängelset i filmen.

Bamse och dunderklockan
Foto: Nordisk Film.

Bamse (2014–2018)

Världens starkaste björn Bamse är nog en av landets mest omtyckta barnfigurer. Rune Andréassons skapelse existerar i pågående serietidningar, flertalet animerade filmer och har till och med en egen barnpark på Kolmårdens djurpark.

Haber gav sin röst till den älskade karaktären i filmerna Bamse i tjuvstaden (2014), Bamse och häxans dotter (2016), och Bamse och dunderklockan (2018). Rollen gick senare vidare till Rolf Lassgård i Bamse och vulkanön (2021).

Peter Haber i En dag kommer allt det här bli ditt (2023)
Foto: SF Studios.

En dag kommer allt det här bli ditt (2023)

År 2023 släpptes filmen En dag kommer allt det här bli ditt. Handlingen kretsar kring en grupp syskon som träffas på sin familjs gård efter att ha varit separerade en längre tid. Föräldrarna vill ärva bort skogen till ett av barnen då den varit i familjens ägo i generationer – men är det ens någon av dem som är villig att ta sig an uppgiften? Peter Haber spelar pappan i familjen.

För Habers insats blev han nominerad till Guldbaggen 2024 i kategorin "Bästa manliga skådespelare i en biroll" vilket han tyvärr inte vann, priset gick istället till Cristopher Wagelin för Syndabocken (2023).

Nionde kompaniet (1987)

Peter Habers första roll i en större film kom 1987, när han spelade han en mindre roll som karaktären Lundkvist i Colin Nutleys Nionde kompaniet. Filmen är en svensk komedi om ett gäng män som är på värnplikt och bestämmer sig för att stjäla en av regementets motorer.

Trots att Haber spelar en väldigt liten roll är det ändå intressant att detta var den första gången han arbetade med Harald Hamrell som skådespelade i filmen. Hamrell är en väldigt uppskattad författare och regissör som senare skulle komma att regissera Haber i flera av de mest älskade Beck-filmerna.

Efter att 2023 synts i "Beck", "En dag kommer allt det här bli ditt" och "Tore", kommer Peter Haber närmast vara aktuell med de nästkommande två "Beck"-filmerna.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL