Peter Haber om att Mikael Persbrandt sparkades från Beck: "Kanske var det bra"

Peter Haber om att Mikael Persbrandt sparkades från Beck: ”Kanske var bra”

Axel Diedrichs
Uppdaterad 06 juli 2024 kl. 12:57 | Publicerad 24 augusti 2023 kl. 13:00

Beck-stjärnan om att tidigare kollegan tvingades bort

Tidigare var Peter Haber och Mikael Persbrandt Sveriges största filmduo med sina Beck-filmer. Mycket har hänt sedan dess och i en intervju med Expressen säger Peter Haber att "det kanske var bra" att Mikael Persbrandt sparkades från Beck.

Under en lång tid var Peter Haber och Mikael Persbrandt en stark duo framför kameran i rollerna som Martin Beck och Gunvald Larsson. Därför blev det en stor grej när den sistnämnde skrevs ut ur filmserien med del #31 som heter just Gunvald (2016)Det är känt att filmbolaget Filmlance valde att sparka Persbrandt från Beck på grund av att han ansågs vara för opålitlig. När Haber flera år senare fick frågan om han kunde se kollegan fortsätta i rollen gav han sin syn på saken. 

Peter Haber om att Mikael Persbrandt sparkades från Beck: "Kanske var det bra"
Peter Haber och Mikael Persbrandt släpper film samma dag. Foto: TV4/Nordisk Film, bilden är ett montage.

Peter Haber anser att det kanske var bra att Mikael Persbrandt sparkades från Beck

Filmlances VD Lars Blomgren sade vid tidpunkten till Aftonbladet att Mikael Persbrandt, som hade stora svårigheter med missbruk, behövde sparkas för att han äventyrade hela produktionen. I en intervju med Expressen får Peter Haber frågan ifall han kunde se en utgång där Persbrandt hade fortsatt som Gunvald, eller om vägen de tog var den enda möjliga. Han svarar då: 

– Det är en väldigt svår fråga. Kanske var det bra vad som skedde. Men jag är inte säker på saken. Däremot var det ett bra val att det inte blev en ny Gunvald, utan att man tog in underbare Kristofer Hivju som en helt egen figur. Men det är klart att det var en era som tog slut.

Haber lyfte även fram protesterna som kom när det blev känt att Persbrandt fick sparken från filmserien: 

– Många skrev att de aldrig mer skulle titta på Beck, fast så blev det inte riktigt.

Mycket riktigt fortsatte Beck-filmerna att vara en given succé. De tillhör i dag några av Sveriges allra mest populära produktioner, där det har blivit en årlig tradition med nya kapitel varje vinter och vår. Och vad gäller Peter Haber själv har han fortsatt starkt genom filmserien. 71 år gammal har han spelat in hela femtio Beck-filmer, och ytterligare två filmer är på väg.

När Filmtopp senast pratade med Peter Haber sade skådespelaren att han kan sakna tiden med Persbrandt och att det är "sorgligt när något tar slut"

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL