Alla skådespelare som spelat Martin Beck

Alla skådespelare som spelat Martin Beck

Uppdaterad 08 september 2022 kl. 15:09 | Publicerad 30 november 2021 kl. 20:11

Från Keve Hjelm till Peter Haber

På juldagen släpps den nya Beck-filmen, "Ett nytt liv", på C More. Totalt har det producerats 54 olika Beck-filmer med olika skådespelare som har gestaltat rollen som Martin Beck. Visste ni att Beck-filmer har spelats in på andra språk än svenska? Filmtopp presenterar både svenska och utländska skådespelare som har gestaltat Martin Beck.

Keve Hjelm – Roseanna (1967)

Keve Hjelm som Martin Beck
Keve Hjelm (höger) som Martin Beck i Roseanna (1967). Foto: Minerva Film.

Den första Beck-filmen som spelades in är baserad på boken med samma namn, skriven av författarna Maj Sjöwall och Per Wahlöö. Skådespelaren Keve Hjelm spelar Martin Beck i filmen som är regisserad av Hans Ambramson. En svensk nyinspelning av filmen gjordes år 1993, men då med skådespelaren Gösta Ekman som Martin Beck.

Walter Matthau – Den skrattande polisen (1973)

Walter Matthau som Jake Martin.
Walter Matthau som Jake Martin i Den skrattande polisen (1973). Foto: Fox-MGM Film.

Den skrattande polisen utspelar sig i San Francisco och handlar om en man som skjuter ihjäl samtliga passagerare på en buss, varav en är en civilklädd polis. Filmen är regisserad och producerad av Stuart Rosenberg. Skådespelaren Walter Matthau spelar Martin Beck, vars motsvarighet i den här remaken är kallad Jake Martin.

LÄS OCKSÅ: Trailer till nya Beck

Carl-Gustaf Lindstedt – Mannen på taket (1976)

Carl-Gustaf Lindstedt som Martin Beck
Carl-Gustaf Lindstedt som Martin Beck i Mannen på taket (1976). Foto: Svenska Filminstitutet.

Mannen på taket är baserad på boken Den Vedervärdige mannen från Säffle. Skådespelaren Carl-Gustaf Lindstedt spelar Martin Beck och regisseras av Bo Widerberg. Värt att notera är att Harald Hamrell spelar den mördade polisens son. Senare i livet skulle Hamrell själv komma att regissera flera Beck-filmer. Även skådespelaren Ingvar Hirdwall, som vi förknippar som Martin Becks granne Valdemar, spelar rollen som mannen på taket, Åke Eriksson, i filmen.

Derek Jacobi – Mannen som gick upp i rök (1980)

Derek Jacobi som Martin Beck
Derek Jacobi (höger) som Beck. Foto: Europa Film.

Svensk-västtysk och ungersk film som är baserad på romanen med samma namn, som skrevs av Sjöwall och Wahlöö och publicerades 1966. Filmen är regisserad av Péter Bacsó och det är den brittiske skådespelaren Derek Jacobi som spelar Martin Beck. Några svenska skådespelare finns med i filmen, som Tomas Bolme, Kjell Bergqvist och Lasse Strömstedt m.fl.

Romualds Ancan – Unfinished Supper (1981) 

Poster till ryska polis polis potatismos
Poster till den ryska Beck-filmatiseringen med originalnamnet Nezakonchennyy uzhin.

Sovjetisk filmatisering av boken Polis, polis, potatismos från 1970. Filmen är regisserad av Jānis Streičs och med skådespelaren Romualds Ancan i rollen som Martin Beck. Det har också gjorts en svensk filmatisering av boken med samma namn från 1993 med Gösta Ekman som Martin Beck.

LÄS OCKSÅ: Brittiska kriminalserier – bästa tipsen

Jan Decleir – Det slutna rummet (1992)

Jan Decleir i Det slutna rummet
Jan Decleir i Det slutna rummet (1992). Foto: Nordisk Film.

Det slutna rummet är en holländsk/belgisk film från 1993 som är baserad på boken med samma namn. Filmen är regisserad av Jacob Bijl och den belgiske skådespelaren Jan Decleir spelar Martin Beck.

Gösta Ekman (1993–1994)

Gösta Ekman som Beck
Gösta Ekman som Martin Beck i Polis polis potatismos (1993).

I början av 1990-talet producerades sex filmer som hade undertiteln Historien om ett brott, som är baserade på Maj Sjöwall och Per Wahlöös böcker. Martin Beck spelas av Gösta Ekman, med Kjell Bergqvist som Lennart Kollberg, Rolf Lassgård som Gunvald Larsson och Niklas Hjulström som Benny Skacke.

Samtliga filmerna hade premiär inom ett år mellan 1993–1994. Tre av filmerna – Brandbilen som försvann, Mannen på balkongen, och Stockholm Marathon – hade premiär på bio, medan de tre övriga filmerna – Roseanna, Polismördaren, och Polis polis potatismos – släpptes på video. 

Peter Haber i filmserien av Beck (1997– )

Peter Haber pressbild
Pressbild Ett nytt liv (2021). Foto: Gabriel Liljevall/C More.

De senaste årtiondenas filmserie Beck består av handfull figurer som är hämtade från författarna Maj Sjöwall och Per Wahlsjös böcker. Peter Haber medverkar som Martin Beck i samtliga 42 Beck-filmer. Kollegan Gunvald Larsson spelas i många av filmerna av Mikael Persbrandt. Martin Becks dotter, Inger, spelas av Rebecka Hemse, som medverkar i flertalet Beck-filmer.

Den ende rollfigur som också har medverkat i samtliga av dessa Beck-filmer, precis som Peter Haber, är grannen Valdemar, som gärna vill bjuda på en "stänkare" och stå och snacka på balkongen. Grannen spelas av Ingvar Hirdwall. Balkongen där Beck och grannen umgås tillhör en våningslägenhet på Bergsunds strand i Hornstull i Stockholm.

Enligt Gösta Ekman-biografin Farbrorn som inte vill vara stor, skriven av Klas Gustafson, skulle Gösta även spela Martin Beck i den här filmserien, men eftersom produktionsarbetet drog ut på tiden så valde han att hoppa av.

LÄS OCKSÅ: Beck-författaren död

NÄSTA ARTIKEL