Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Bästa komedierna på Netflix

Bästa komedierna på Netflix

 • Netflix
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
20 november 2020
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
20 november 2020

Tips på Netflix-komedier med skrattgaranti.

Om ett gott skratt verkligen förlänger livet så kommer dessa filmer och serier från Netflix utan tvekan att ge dig ett långt och lyckligt liv.

Tips på Netflix bästa komedier hittar du här!

För fler tips på nya filmer, som inte nödvändigtvis behöver vara komedier, se vår lista med de bästa filmerna på Netflix 2022

I glada stunder eller i mörka tider – oavsett humör så blir tillvaron alltid bättre av en riktigt bra komedi. Dessvärre brukar det vara som svårast att hitta just bra komedier i streamingdjungeln. Alla som känner att de behöver stretcha smilbanden en aning kan dock pusta ut – Filmtopp har tipsen om några av de bästa komedierna som finns att avnjuta på Netflix. 

Har du redan betat av alla årets spännande, läskiga, gripande eller informativa filmtips på Netflix så är det bara att fortsätta med titlarna i den här artikeln. 

Men här blir det inte enbart förslag på filmer! Vi listar även de bästa komediserierna och några guldkorn ur Netflix utbud av tårdrypande rolig stand-up. För flera nya serietips, se vår lista med de bästa serierna på Netflix 2022!

 
 

Bra komedifilmer på Netflix:

Netflix har gjort sig kända för att pumpa ur sig filmer och serier i kopiösa mängder, men just komedifilmer har de inte blivit överdrivet många av ännu – åtminstone inte i jämförelse med en del andra kategorier. Utforskar man streamingtjänstens filmutbud så går det dock att hitta relativt många filmer som garanterar ett leende på läpparna.

Här är våra tips på bra Netflix komedier: 

Världens ursprung 

Världens ursprung på Netflix.
"Världens ursprung" tar plats på listan med de bästa komedierna på Netflix.

Världens ursprung har vi en märklig premiss. Advokaten Jean-Louis upptäcker plötsligt att hans hjärta inte längre slår. Men att gå till en läkare är uteslutet på grund av en skrämmande vision han har. Istället går han till sin frus livscoach, en udda men förtroendeingivande dam. Hon att Jean-Louis bara har ett sätt att överleva – genom att ställa en otänkbar fråga till sin mamma. 

Rapp humor mixas med obekväma situationer. Filmens lugna inledning är förrädisk, för här kommer det att bli bisarrt. En film du inte vill se med någon annan eller för den delen berätta att du sett, så låt detta vara vår hemlighet...

Don't Look Up

Satirisk komedi om två astronomer som är övertygade om att en komet kommer att slå ner på Jorden och utplåna allt liv. Dessvärre är det ingen som vill lyssna. 

En av de mest påkostade filmerna Netflix gjort, mycket på grund av den oerhört glansiga rollistan med namn som Jennifer LawrenceLeonardo DiCaprioJonah Hill och Meryl Streep. Filmen har delat både publiken och kritiker, men är du en av de som ser positivt på Don't Look Up finns det en god chans att du till och med älskar den.

Mixtape

Streama Mixtape på Netflix.
Foto: Netflix.

Förvisso en dramakomedi, men låt gå för den här gången. Mixtape är en varm coming of age-film om en flicka som hittar hennes sedan långt tillbaka döda föräldrars spellista på kassett. Den innehåller flera av hennes egna favoriter, men innan hon hinner lyssna klart går kassetten sönder. Hon bestämmer sig för att till varje pris ta reda på vilka resterande låtar som var med. 

I död och lust

Död Snö-regissören Tommy Wirkola är tillbaka med en ny oförglömlig upplevelse. I nöd och lust handlar om paret Lars och Lisa (spelad av vår svenska stjärna Noomi Rapace) vars äktenskap haft bättre tider. På en snöig resa till den norska landsbygden planerar Lars att göra sig av med Lisa – för gott. Men det går inte riktigt som han hade föreställt sig. Lisa visar sig vara beredd på vad Lars försöker göra med henne och istället utbryter ett våldsamt bråk emellan dem. Men när ett gäng ruttna lokalbor börjar lägga sig i deras tillvaro, får de annat att tänka på.

I vad som mynnar ut i en oerhört blodig saga slåss de istället för varandra och kanske kan de därför hitta tillbaka till tiden de förälskade sig i varandra. En av de absolut bästa komedierna på Netflix just nu.

Avig Maria

Missa inte Avig Maria med Mia Skäringer.
Missa inte Avig Maria med Mia Skäringer. Foto: Netflix.

Den roliga och coola stand up-showen Avig Maria är fröet som sådde megasuccén No More F*cks To Give. I den ser vi en, med Mia Skäringer-mått, lågmäld enmansföreställning där hon kastar sig sömlöst mellan olika karaktärer. Den passar perfekt att visa för någon bekant som behöver sig en tankeställare, eller att se för sig själv och skratta (och gråta) tillsammans med Mia Skäringer. 

Ja-dagen

Ja-dagen är en av de bästa komedierna på Netflix
Foto: Netflix.

Ja-dagen är en komedi och trots att det inte blir så många traditionella skämt, är det ändå roligt. För vi får följa med familjen under en dag då de faktiskt har väldigt kul och det är svårt att inte ryckas med i familjens olika nöjen.

Då mycket av filmens glädje kommer från att se föräldrarna häpna över de olika aktiviteterna som de överraskas med, tänker jag inte säga alltför mycket om själva aktiviteterna. Men jag kan säga att det blir mycket sötsaker, flera klädbyten och en regelrätt fartfylld tävling. Det sistnämnda inslaget är en personlig favorit.

The Mitchells vs the Machines

Unga Katie (Abbi Jacobson) har aldrig riktigt passat in. Men något har alltid funnits där för henne – film. I hela sitt liv har hon skapat filmer men hennes pappa Rick (Danny McBride) förstår inte hennes passion. Han ifrågasätter Katies val att börja på ett filmcollege och en förut stark far och dotter-relation får sig en törn. För att försöka gottgöra sin dotter rycker Rick med sig familjen ut på en roadtrip på vägen till Katies nya liv.

 
 

Simply Black

Simply Black är en av de bästa komedierna på Netflix.
Simply Black är en av de bästa komedierna på Netflix. Foto: Netflix.

Storyn följer Jean-Pascal, en omdiskuterad internetsensation som dagligen jagar views och likes med sina komiska videos om ras i Frankrike. Jean-Pascal är övertygad om att det han gör inte bara ger folk ett gott skratt utan att han i sina upptåg även kommunicerar något djupt och samhällsviktigt om ämnet rasism i samhället han lever i.

The Prom

The Prom är en av de bästa komedierna på Netflix
Foto: Netflix.

I den här stjärnspäckade musikalen ser ett gäng Broadwaystjärna chansen att boosta sina ansikten utåt genom att stötta en tjej som vill ta med sin flickvän på balen. Men trots deras stjärnstatus blir det inte riktigt så enkelt som de tänkt sig. På rollistan ser vi inte minst James CordenMeryl Streep och Nicole Kidman

 
 

Death to 2020

Med en världsomfattande pandemi och allt vad det innebär samt politiskt kaos går 2020 till historien som ett uselt år. Med skaparna bakom Black Mirror och en stjärnspäckad ensemble bestående av bland andra Samuel L. Jackson och Hugh Grant, blickar Death to 2020 tillbaka på året med en humoristisk spinn. Frågan är bara om du är redo att backa bandet?

Dolemite Is My Name

Dolemite Is My Name på Netflix
Foto: Netflix.

“Dolemite Is My Name” är inte bara en av Netflix bättre komedier, det är en av deras mest välproducerade filmer överlag. Eddie Murphy är precis så lysande i sitt porträtt av Rudy Ray Moore som man kan tänka sig, i denna charmiga, stilsäkra och – så klart – humorfyllda film.

Handlingen i Dolemite Is My Name kretsar kring komikern Rudy Ray Moore och hans alter ego “Dolemite”, som är en bidragande faktor till att han slår igenom på 1970-talet.

The Fundamentals of Caring

Komeditips på Netflix: The Fundamentals of Caring
Foto: Netflix.

“The Fundamentals of Caring” kom till Netflix redan 2016, vilket gör filmen till en av streamingtjänstens allra första originalfilmer – och bemötandet lär har varit precis så bra som Netflix hade hoppats. Livet för karaktärerna i filmen är allt annat än en dans på rosor, men med sin varma humor har innehållet trots allt lyckats beröra många Netflix-användare där ute. 

Paul Rudd är som alltid underbart lätt att relatera till och resan som vi får följa med på i filmen (bildligt och bokstavligt talat) är inte utan sina problem, men i slutändan lämnar den en med en känsla av hopp och en värme i bröstet.

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga

Det finns ingen anledning att ljuga, “Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga” är en fånig film. Det är en dum och tramsig film med lika dumma och tramsiga karaktärer … och så är den givetvis en fullkomlig skrattfest. 

Med svenskbekantingen Will Ferrell som hjärnan bakom denna hyllning/hån till Eurovision, och med Molly Sandén som rösten bakom Rachel McAdams sångframträdanden, så blir filmen lite extra underhållande just för oss svenskar. Med det sagt så har den några genuint roliga sekvenser och i slutändan lyckas den, på något vis, förse en med lite "motvillig gåshud", som Filmtopps recensent Daniel Turfors beskrev det så träffsäkert. Bland de bästa komedierna på Netflix.

Marriage Story

Bästa komedierna på Netflix: Marriage Story
Foto: Netflix.

Okej, “Marriage Story” kommer sannolikt inte få dig att gapskratta, men som i alla av regissören och manusförfattaren Noah Baumbachs filmer så finns det gott om humor under ytan. Både dialogen och innehållet är finurligt och det finns flera sekvenser i filmen när de komiska stunderna mästerligt passerar förbi okommenterat. 

I övrigt så är Marriage Story ett ärligt relationsdrama, och om du nu är en person som inte känner något vidare för humorn i filmen så går den ändå att avnjuta på många andra plan. Scarlett Johansson, Adam Driver och Laura Dern är alla makalösa i sina rollprestationer.

The Ballad of Buster Scruggs

Filmkomedi på Netflix: The Ballad of Buster Scruggs
Foto: Netflix.

“The Ballad of Buster Scruggs” är något så ovanligt som en western-antologi med inslag av musik, och som vanligt när bröderna Coen står bakom rodret så finns det även en hel del att skratta åt. 

Tim Blake Nelson är lysande i rollen som Buster Scruggs, men även James Franco står för en stabil prestation som sprider ett leende till våra läppar.

 
 

Fler roliga filmer på Netflix

 • The Forty-Year-Old-Version

 • The Two Popes

 • Paddleton

 • Klaus

 • The Laundromat

 • Between Two Ferns: The Movie

 • The Meyerowitz Stories (New and Selected)

 • Syskonen Willoughby

 • Enola Holmes

 • The Wrong Missy

 • Tallulah

 
 

Bra komediserier på Netflix.

Netflix har en hel del bra filmer i sin katalog av originalinnehåll, men det är på seriefronten som man verkligen glänser. Har du sett alla de bästa serierna på Netflix som vi har tipsat om så är det dags att fokusera helt och hållet på alternativen som får dig att skratta.

Att enbart lyfta fram några få titlar var på gränsen till omöjligt, men förhoppningsvis lyckades vi presentera åtminstone någon riktigt bra komedi för varje smak. 

Här är tipsen på de roligaste komediserierna på Netflix:

After Life

En av de klart roligaste serierna på Netflix är Ricky Gervais pärla After Life. Denna bitterljuva serie som nu gått i mål med sin tredje säsong följer Tony som bearbetar förlusten av hans hustru och i samband med det bestämmer sig för att sluta bry sig om saker och ting. Det går givetvis inte som planerat, vilket lockar en hel del skratt. Men vi ska också vara tydliga med att After Life – i synnerhet den tredje säsongen – också greppar tag om hjärtat. Emellanåt mer än vad vi först såg komma. 

Better Call Saul

Serietips på Netflix: Better Call Saul
Foto: Netflix.
 
 

“Better Call Saul” är ett samarbete mellan AMC och Netflix, och tillika en spin-off av hyllade och älskade Breaking Bad. Till skillnad från Breaking Bad så läggs det ett större fokus på humorn i Better Call Saul

Samtidigt som Bob Odenkirk i sin gestaltning av advokaten Jimmy McGill/Saul Goodman kan få oss att dra på smilbanden med bara en blick, så lyckas serien samtidigt behålla mycket av allvaret som fanns i Breaking Bad. Kvaliteten på dramat är åtminstone på samma höga nivå i Better Call Saul.

Sex Education

“Sex Education” exploderade i popularitet så fort serien släpptes på Netflix 2019. Med två säsonger avklarade har den nu växt sig till en av streamingtjänstens mest uppskattade produktioner. 

Framgången har sina förklaringar, serien gör det mesta rätt. Humorn finns där och dramat finns där, men den kanske mest imponerande aspekten är att Sex Education faktiskt lyckas vara en någorlunda informativ serie – och det utan att det känns som om den försöker predika för tittaren.

Värt att nämna är också att Mikael Persbrandt spelar en roll i serien. Utan att kritisera den svenske stjärnskådisen så är det dock inte hans prestation som gör serien till så bra som den faktiskt är.

 
 

BoJack Horseman

Komeditips på Netflix: BoJack Horseman
Foto: Netflix.

Det finns många animerade vuxenkomediserier, men “BoJack Horseman” är ett unikum. Den ibland becksvarta humorn kanske inte faller alla i smaken, men till skillnad från många andra serier i genren så kan BoJack Horseman erbjuda ett helt annat djup. 

Ger du BoJack Horseman den chans som serien förtjänar så är sannolikheten hög att du både har en serie att skratta åt och som samtidigt kan ge dig en och annan tankeställare. Är du inte övertygad ännu så kan du låta seriens snittbetyg på Imdb övertala dig. Det i sig vittnar om att den är en av de bästa komedierna på Netflix.

Comedians in Cars Getting Coffee

En intervjuserie med en komiker som intervjuar andra komiker måste väl ändå ses som given i en artikel om humorinnehåll? Comedians in Cars Getting Coffee är serien med självaste Jerry Seinfeld bakom ratten, som under sina senaste säsonger plockades upp av Netflix. 

Serien går ut på att Seinfeld plockar upp andra komiker i bilar som han tycker matchar deras personligheter, därefter bär det av för att drickas kaffe. Seriens titel beskriver det hela rätt bra med andra ord. 

Att sätta komiker tillsammans i en bil kan bara leda till en sak – fullt av skämt och skrattgaranti för både oss tittare och komikerna själva.

Dead To Me

Bra komedi på Netflix: Dead To Me
Foto: Netflix.

Christina Applegate och Linda Cardellini är båda lysande i “Dead To Me” – en mörk komedi om två kvinnor som möts i en supportgrupp för personer som har förlorat nära anhöriga. 

Både Applegate och Cardellini har en naturlig komisk timing, men det är de två skådespelarnas karaktärsdrag i kombination med den sluga storyn som gör Dead To Me så bra. 

Fler roliga serier på Netflix

 • Master of None

 • Love

 • Russian Doll

 • Unbreakable Kimmy Schmidt

 • Final Space

 • The Kominsky Method

 • Big Mouth

 • Crashing

 • Kärlek & Anarki

 • Glow

Bra stand-up på Netflix – Filmtopp ger dig tipsen

De senaste åren har Netflix satsat stenhårt på att fylla sin plattform med ståuppkomik av högsta kvalitet och det har gett resultat. Det finns en hel uppsjö timmeslånga specialer och serier med de flesta av världens främsta komiker. 

 
 

Här är Filmtopps tips på bra ståuppkomik på Netflix: 

 • Ricky Gervais: Humanity – Ingen kan sätta fingret på mänsklighetens uppblåsthet på ett lika pricksäkert och underhållande sätt som Gervais gör i “Humanity”. 
 • Hannah Gadsby: Nanette – Har du inte redan gett Gadsbys smått revolutionerande “Nanette” en chans så är det mer än dags. Specialen är på alla sätt en nödvändig tankeställare.
 • John Mulaney: The Comeback Kid – Mulaney är syrlig, observant, smart, charmig och givetvis rolig i sevärda “The Comeback Kid”. 
 • Iliza: Elder Millennial – Iliza Shlesinger har gjort raketkarriär de senaste åren och har flertalet specialer på Netflix. I “Elder Millennial” glänser hon som mest.
 • Hasan Minhaj: Homecoming King – Tillsammans med sina roliga och avslöjande skämt så lyckas Minhaj även spela förvånansvärt effektivt på ens känsloband i specialen “Homecoming King”. 
 • Sarah Silverman: A Speck of Dust – Silverman är självrefererande, stensäker på det hon gör och helt enkelt en sann mästare på ståuppkomik. Titta på “A Speck of Dust” så får ni se själva.
 • Amy Schumer: The Leather Special – Schumer är alltid en frisk fläkt på under sina framträdanden. Få komiker känns lika naturligt roliga.
 • Bill Burr: Walk Your Way Out – Cynikern Bill Burr är ännu en komiker med flertalet specialer på Netflix. “Walk Your Way Out” är en av de bättre. 
 • Marc Maron: End Times Fun – “End Times Fun” innehåller inte lika många rena skratt som många andra specialer, men Maron är som alltid underfundig och något på spåren i sitt ofta mörka filosoferande på scenen.
 • Zach Galifianakis: Live at the Purple Onion – en av de bästa standup-specialarna du kan hitta på Netflix. En miserabel Zach Galifianakis super ner sig själv framför pianot samtidigt som han driver om sig själv och med andra. 

Känner du att det var längesen du såg en riktigt bra komedi så har vi förhoppningsvis kommit med ett och annat förslag som kan falla dig i smaken. Det är ingen tvekan om att Netflix har otroligt många bra filmer, serier och specialer med humor i fokus. Vi har dessutom fokuserat uteslutande på originaltitlar och Netflix-samarbeten i artikeln. Det finns med andra ord en hel del ytterligare roliga filmer och serier att streama, som inte har producerats under Netflix flagg.

 
 

För mer läsning och tips ---> scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL