Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
EXKLUSIVT: Bill Skarsgård om karriären: "Lärde mig sparkas och slåss"

Bästa komedierna på Netflix

 • Netflix
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
24 oktober 2022
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
24 oktober 2022

Tips på Netflix-komedier med skrattgaranti.

Om ett gott skratt verkligen förlänger livet så kommer dessa filmer och serier från Netflix utan tvekan att ge dig ett långt och lyckligt liv.

Tips på Netflix bästa komedier hittar du här!

För fler tips på nya filmer, som inte nödvändigtvis behöver vara komedier, kolla in vår lista med de bästa filmerna på Netflix 2022

I glada stunder eller i mörka tider – oavsett humör så blir tillvaron alltid bättre av en riktigt bra komedi. Dessvärre brukar det vara som svårast att hitta just bra komedier i streamingdjungeln. Alla som känner att de behöver stretcha smilbanden en aning kan dock pusta ut – Filmtopp har tipsen om några av de bästa komedierna som finns att avnjuta på Netflix. 

Har du redan betat av alla årets spännande, läskiga, gripande eller informativa filmtips på Netflix så är det bara att fortsätta med titlarna i den här artikeln. 

Men här blir det inte enbart förslag på filmer! Vi listar även de bästa komediserierna och några guldkorn ur Netflix utbud av tårdrypande rolig stand-up. För flera nya serietips, se vår lista med de bästa serierna på Netflix 2022!

Bra komedifilmer på Netflix:

Netflix har gjort sig kända för att pumpa ur sig filmer och serier i kopiösa mängder, men just komedifilmer har de inte blivit överdrivet många av ännu – åtminstone inte i jämförelse med en del andra kategorier. Utforskar man streamingtjänstens filmutbud så går det dock att hitta en stor mängd filmer som garanterar ett leende på läpparna.

Här är våra tips på bra Netflix komedier: 

Toscana – Romantisk komedi
Nu kan du se den romantiska komedin "Toscana". Foto: Netflix.

Toscana (2022)

Genre: Romantik, Komedi

De senaste åren har det blivit väldigt populärt att producera kostymdraman med en touch av komedi. Inom den kategorin hittar vi Övertalning med Dakota Johnson i huvudrollen.

Filmen är en adaption av boken med samma namn, av Jane Austen, och handlar om ett triangeldrama med Anne Elliot (Johnson) i centrum av den. Anne Elliot övertalas att inte gifta sig med en enkel man, men åtta år senare träffas de igen. Frågan är om förutsättningarna är tillräckligt annorlunda denna gången, för att kärleken ska segra.

The Man from Toronto (2022) – en av de bästa komedierna på Netflix 2022
Foto: Netflix.

The Man From Toronto (2022)

Genre: Action, Komedi

Tycker du om lättsamma actionkomedier är The Man From Toronto kanske någonting för dig. Filmen är den av de bästa komedierna på Netflix från 2022 och i huvudrollerna ser vi Kevin Hart och Woody Harrelson – en duo som vet hur man äger en scen.

Handlingen i filmen kretsar kring en misslyckad och patetisk entreprenör som blir misstagen för att vara en av världens främsta yrkesmördare. Den sistnämnda av dem får snart nys om missförståndet och tillsammans måste de arbeta för att reda ut det. Något som visar sig vara lättare sagt än gjort.

Metal Lords – en av de bästa komedierna på Netflix
Foto: Netflix.

Metal Lords (2022)

Genre: Komedi

I denna tonårskomedi får vi följa två killar som är tokiga i metal. De lever för musiken och tar sikte på att vinna "Battle of the Bands". Duon kan dock inte nå målet på egen hand och värvar oväntat en celloist till sitt metalband.

Detta är en charmig och fyndig liten komedi med fokus på musik.

Senior Year (2022) – en av de bästa komedierna på Netflix
Foto: Netflix.

Senior Year (2022)

Genre: Drama, Komedi

Detta är en mycket udda high school-komedi med tanke på att vi hittar 37-åriga Stephanie (Rebel Wilson) i händelsernas centrum. Strax innan sin examen är Stephanie med i en cheerleading-olycka och hamnar i koma. När hon vaknar upp igen har 20 år passerat, men det hindrar henne inte från att ta sikte på att avsluta high school och uppfylla drömmen om att bli skolbalens drottning.

Senior Year är inte den bästa komedifilmen på Netflix, men för den som tycker om lite skruvade komedier i skolmiljöer är den ett mer än dugligt alternativ.

Red Notice – en av de bästa komedierna på Netflix 2021
Foto: Netflix.

Red Notice (2021)

Genre: Action, Komedi

En av Netflix största filmsatsningar de senaste åren är Red Notice. Huvudrollstrion i den stjärnspäckade actionkomedin utgörs av Ryan Reynolds, Dwayne Johnson och Gal Gadot.

Handlingen kretsar kring en agent som tvingas samarbeta med en av världens främsta konsttjuvar för att få tag i en annan brottslig. Men personen de är på jakt efter verkar alltid ligga ett steg före och när som helst riskerar de inblandade att bli huggna i ryggen av de andra.

Don't Look Up (2021)

Genre: Komedi

Satirisk komedi om två astronomer som är övertygade om att en komet kommer att slå ner på Jorden och utplåna allt liv. Dessvärre är det ingen som vill lyssna. 

En av de mest påkostade filmerna Netflix gjort, mycket på grund av den oerhört glansiga rollistan med namn som Jennifer LawrenceLeonardo DiCaprioJonah Hill och Meryl Streep. Filmen har delat både publiken och kritiker, men är du en av de som ser positivt på Don't Look Up finns det en god chans att du till och med älskar den.

Streama Mixtape på Netflix.
Foto: Netflix.

Mixtape (2021)

Genre: Drama, Komedi

Förvisso en dramakomedi, men låt gå för den här gången. Mixtape är en varm coming of age-film om en flicka som hittar hennes sedan långt tillbaka döda föräldrars spellista på kassett. Den innehåller flera av hennes egna favoriter, men innan hon hinner lyssna klart går kassetten sönder. Hon bestämmer sig för att till varje pris ta reda på vilka resterande låtar som var med. 

I död och lust (2021)

Genre: Action, Skräck, Komedi

Död Snö-regissören Tommy Wirkola är tillbaka med en ny oförglömlig upplevelse. I nöd och lust handlar om paret Lars och Lisa (spelad av vår svenska stjärna Noomi Rapace) vars äktenskap haft bättre tider. På en snöig resa till den norska landsbygden planerar Lars att göra sig av med Lisa – för gott. Men det går inte riktigt som han hade föreställt sig. Lisa visar sig vara beredd på vad Lars försöker göra med henne och istället utbryter ett våldsamt bråk emellan dem. Men när ett gäng ruttna lokalbor börjar lägga sig i deras tillvaro, får de annat att tänka på.

I vad som mynnar ut i en oerhört blodig saga slåss de istället för varandra och kanske kan de därför hitta tillbaka till tiden de förälskade sig i varandra. En av de absolut bästa komedierna på Netflix just nu. 

Ja-dagen är en av de bästa komedierna på Netflix
Foto: Netflix.

Ja-dagen (2021)

Genre: Familj, Komedi

Ja-dagen är en komedi och trots att det inte blir så många traditionella skämt, är det ändå roligt. För vi får följa med familjen under en dag då de faktiskt har väldigt kul och det är svårt att inte ryckas med i familjens olika nöjen.

Då mycket av filmens glädje kommer från att se föräldrarna häpna över de olika aktiviteterna som de överraskas med, tänker jag inte säga alltför mycket om själva aktiviteterna. Men jag kan säga att det blir mycket sötsaker, flera klädbyten och en regelrätt fartfylld tävling. Det sistnämnda inslaget är en personlig favorit.

Familjen Mitchells mot maskinerna (2021)

Genre: Action, Komedi, Familj

Unga Katie (Abbi Jacobson) har aldrig riktigt passat in. Men något har alltid funnits där för henne – film. I hela sitt liv har hon skapat filmer men hennes pappa Rick (Danny McBride) förstår inte hennes passion. Han ifrågasätter Katies val att börja på ett filmcollege och en förut stark far och dotter-relation får sig en törn. För att försöka gottgöra sin dotter rycker Rick med sig familjen ut på en roadtrip på vägen till Katies nya liv.

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga (2020)

 

Genre: Musikal, Komedi

Det finns ingen anledning att ljuga, “Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga” är en fånig film. Det är en dum och tramsig film med lika dumma och tramsiga karaktärer … och så är den givetvis en fullkomlig skrattfest. 

Med svenskbekantingen Will Ferrell som hjärnan bakom denna hyllning/hån till Eurovision, och med Molly Sandén som rösten bakom Rachel McAdams sångframträdanden, så blir filmen lite extra underhållande just för oss svenskar. Med det sagt så har den några genuint roliga sekvenser och i slutändan lyckas den, på något vis, förse en med lite "motvillig gåshud", som Filmtopps recensent Daniel Turfors beskrev det så träffsäkert. Bland de bästa komedierna på Netflix.

Dolemite Is My Name på Netflix
Foto: Netflix.

Dolemite Is My Name (2019)

Genre: Drama, Komedi

“Dolemite Is My Name” är inte bara en av Netflix bättre komedier, det är en av deras mest välproducerade filmer överlag. Eddie Murphy är precis så lysande i sitt porträtt av Rudy Ray Moore som man kan tänka sig, i denna charmiga, stilsäkra och – så klart – humorfyllda film.

Handlingen i Dolemite Is My Name kretsar kring komikern Rudy Ray Moore och hans alter ego “Dolemite”, som är en bidragande faktor till att han slår igenom på 1970-talet.

The Meyerowitz Stories (New and Selected)
Dustin Hoffman och Ben Stiller i denna mysiga dramakomedi.

The Meyerowitz Stories (New and Selected)

Genre: Drama, Komedi

Med skådespelare som Adam Sandler, Dustin Hoffman, Ben Stiller och Emma Thompson är Noah Baumbachs dramakomedi The Meyerowitz Stories (New and Selected) väl värd din tid. Den tuffar på i säkert tempo och är kanske inte "haha"-rolig, men helt klart en skön stund framför teven. Inte minst för det träffsäkra skådespelet.

Komeditips på Netflix: The Fundamentals of Caring
Foto: Netflix.

The Fundamentals of Caring (2016)

Genre: Drama, Komedi

The Fundamentals of Caring kom till Netflix redan 2016, vilket gör filmen till en av streamingtjänstens allra första originalfilmer – och bemötandet lär har varit precis så bra som Netflix hade hoppats. Livet för karaktärerna i filmen är allt annat än en dans på rosor, men med sin varma humor har innehållet trots allt lyckats beröra många Netflix-användare där ute. 

Paul Rudd är som alltid underbart lätt att relatera till och resan som vi får följa med på i filmen (bildligt och bokstavligt talat) är inte utan sina problem, men i slutändan lämnar den en med en känsla av hopp och en värme i bröstet.

Fler roliga filmer på Netflix

 • Hustle
 • Home Team
 • The Takedown
 • Gunpowder Milkshake
 • The Ridiculous 6
 • The Bubble
 • The Two Popes
 • Between Two Ferns: The Movie
 • Enola Holmes
 • The Meyerowitz Stories (New and Selected)
 • Syskonen Willoughby

Bra komediserier på Netflix.

Netflix har en hel del bra filmer i sin katalog av originalinnehåll, men det är på seriefronten som man verkligen glänser. Har du sett alla de bästa serierna på Netflix som vi har tipsat om så är det dags att fokusera helt och hållet på alternativen som får dig att skratta.

Att enbart lyfta fram några få titlar var på gränsen till omöjligt, men förhoppningsvis lyckades vi presentera åtminstone någon riktigt bra komedi för varje smak. 

Här är tipsen på de roligaste komediserierna på Netflix:

Clark – en av de bästa komedierna på Netflix
Foto: Netflix.

Clark (2022)

Genre: Drama, Komedi

Den verklighetsinspirerade komediserien Clark, med Bill Skarsgård i huvudrollen, är en dramatisering av Clark Olofssons liv. Är du inte bekant med namnet är det en av Sveriges genom tiderna mest mytomspunna brottslingar. Det var Olofssons brott som banade väg för det världskända begreppet "Stockholm syndrom".

I serien får vi på ett lekfullt och skruvat sätt följa Olofsson från hans unga år till hans dagar som renodlad gangster.

Kärlek och Anarki – en av de bästa komedierna på Netflix.
Foto: Netflix.

Kärlek & Anarki (2020– )

Genre: Drama, Komedi

Svenska Kärlek & Anarki, skapad av Lisa Langseth, är utan tvekan en av de bästa komedierna på Netflix. Serien balanserar drama med komedi på ett helt exemplariskt sätt och känns på många sätt mer vågad än traditionella, svenska komediserier.

Handlingen kretsar kring Sofie (Ida Engvoll), som i sitt arbete som konsult får i uppdrag att modernisera ett bokförlag. På förlaget träffar hon den unge IT-teknikern Max (Björn Mosten) och duon inleder en annorlunda relation som grundar sig på att de utmanar varandra på udda sätt.

Never Have I Ever – en av de bästa komedierna på NEtflix
Foto: Netflix.

Never Have I Ever (2020– )

Genre: Drama, Komedi

Never Have I Ever är Netflix populära tonårskomedi om kärlekstörstande Devi (Maitreyi Ramakrishnan) som försöker hantera sitt liv som en indisk-amerikanska på randen till vuxenlivet. Med hormoner som spirar, trauma i ryggsäcken och en stark vilja flyter saker och ting inte alltid lika smärtfritt som Devi hade önskat.

Serien är skapad av Lang Fisher och Mindy Kaling (The Office).

Sex Education (2019– )

Sex Education – en av de bästa komediserierna på Netflix
Foto: Netflix.

Genre: Drama, Komedi

“Sex Education” exploderade i popularitet så fort serien släpptes på Netflix 2019. Med två säsonger avklarade har den nu växt sig till en av streamingtjänstens mest uppskattade produktioner. 

Framgången har sina förklaringar, serien gör det mesta rätt. Humorn finns där och dramat finns där, men den kanske mest imponerande aspekten är att Sex Education faktiskt lyckas vara en någorlunda informativ serie – och det utan att det känns som om den försöker predika för tittaren.

Värt att nämna är också att Mikael Persbrandt spelar en roll i serien. Utan att kritisera den svenske stjärnskådisen så är det dock inte hans prestation som gör serien till så bra som den faktiskt är.

After Life (2019–2022)

Genre: Drama, Komedi

En av de klart roligaste serierna på Netflix är Ricky Gervais pärla After Life. Denna bitterljuva serie som nu gått i mål med sin tredje säsong följer Tony som bearbetar förlusten av hans hustru och i samband med det bestämmer sig för att sluta bry sig om saker och ting. Det går givetvis inte som planerat, vilket lockar en hel del skratt. Men vi ska också vara tydliga med att After Life – i synnerhet den tredje säsongen – också greppar tag om hjärtat. Emellanåt mer än vad vi först såg komma. 

Bra komedi på Netflix: Dead To Me
Foto: Netflix.

Dead To Me (2019–2022)

Genre: Drama, Komedi

Christina Applegate och Linda Cardellini är båda lysande i “Dead To Me” – en mörk komedi om två kvinnor som möts i en supportgrupp för personer som har förlorat nära anhöriga. 

Både Applegate och Cardellini har en naturlig komisk timing, men det är de två skådespelarnas karaktärsdrag i kombination med den sluga storyn som gör Dead To Me så bra.

Komeditips på Netflix: BoJack Horseman
Foto: Netflix.

BoJack Horseman (2014–2020)

Genre: Komedi

Det finns många animerade vuxenkomediserier, men “BoJack Horseman” är ett unikum. Den ibland becksvarta humorn kanske inte faller alla i smaken, men till skillnad från många andra serier i genren så kan BoJack Horseman erbjuda ett helt annat djup. 

Ger du BoJack Horseman den chans som serien förtjänar så är sannolikheten hög att du både har en serie att skratta åt och som samtidigt kan ge dig en och annan tankeställare. Är du inte övertygad ännu så kan du låta seriens snittbetyg på Imdb övertala dig. Det i sig vittnar om att den är en av de bästa komedierna på Netflix.

Comedians in Cars Getting Coffee (2012– )

Genre: Talk-show, Komedi

En intervjuserie med en komiker som intervjuar andra komiker måste väl ändå ses som given i en artikel om humorinnehåll? Comedians in Cars Getting Coffee är serien med självaste Jerry Seinfeld bakom ratten, som under sina senaste säsonger plockades upp av Netflix. 

Serien går ut på att Seinfeld plockar upp andra komiker i bilar som han tycker matchar deras personligheter, därefter bär det av för att drickas kaffe. Seriens titel beskriver det hela rätt bra med andra ord. 

Att sätta komiker tillsammans i en bil kan bara leda till en sak – fullt av skämt och skrattgaranti för både oss tittare och komikerna själva.

Fler roliga serier på Netflix

 • Man vs. Bee
 • God's Favorite Idiot
 • Grace & Frankie
 • Russian Doll
 • Big Mouth
 • Arrested Development
 • Master of None
 • Unbreakable Kimmy Schmidt
 • Love
 • The Kominsky Method
 • Crashing
 • Glow

Bra stand-up på Netflix – Filmtopp ger dig tipsen

De senaste åren har Netflix satsat stenhårt på att fylla sin plattform med ståuppkomik av högsta kvalitet och det har gett resultat. Det finns en hel uppsjö timmeslånga specialer och serier med de flesta av världens främsta komiker. 

Här är Filmtopps tips på bra ståuppkomik på Netflix: 

 • Ricky Gervais: Humanity – Ingen kan sätta fingret på mänsklighetens uppblåsthet på ett lika pricksäkert och underhållande sätt som Gervais gör i “Humanity”. 
 • Hannah Gadsby: Nanette – Har du inte redan gett Gadsbys smått revolutionerande “Nanette” en chans så är det mer än dags. Specialen är på alla sätt en nödvändig tankeställare.
 • John Mulaney: The Comeback Kid – Mulaney är syrlig, observant, smart, charmig och givetvis rolig i sevärda “The Comeback Kid”. 
 • Iliza: Elder Millennial – Iliza Shlesinger har gjort raketkarriär de senaste åren och har flertalet specialer på Netflix. I “Elder Millennial” glänser hon som mest.
 • Hasan Minhaj: Homecoming King – Tillsammans med sina roliga och avslöjande skämt så lyckas Minhaj även spela förvånansvärt effektivt på ens känsloband i specialen “Homecoming King”. 
 • Sarah Silverman: A Speck of Dust – Silverman är självrefererande, stensäker på det hon gör och helt enkelt en sann mästare på ståuppkomik. Titta på “A Speck of Dust” så får ni se själva.
 • Amy Schumer: The Leather Special – Schumer är alltid en frisk fläkt på under sina framträdanden. Få komiker känns lika naturligt roliga.
 • Bill Burr: Walk Your Way Out – Cynikern Bill Burr är ännu en komiker med flertalet specialer på Netflix. “Walk Your Way Out” är en av de bättre. 
 • Marc Maron: End Times Fun – “End Times Fun” innehåller inte lika många rena skratt som många andra specialer, men Maron är som alltid underfundig och något på spåren i sitt ofta mörka filosoferande på scenen.
 • Zach Galifianakis: Live at the Purple Onion – en av de bästa standup-specialarna du kan hitta på Netflix. En miserabel Zach Galifianakis super ner sig själv framför pianot samtidigt som han driver om sig själv och med andra. 

Känner du att det var längesen du såg en riktigt bra komedi så har vi förhoppningsvis kommit med ett och annat förslag som kan falla dig i smaken. Det är ingen tvekan om att Netflix har otroligt många bra filmer, serier och specialer med humor i fokus. Vi har dessutom fokuserat uteslutande på originaltitlar och Netflix-samarbeten i artikeln. Det finns med andra ord en hel del ytterligare roliga filmer och serier att streama, som inte har producerats under Netflix flagg.

Mer läsning:

 

NÄSTA ARTIKEL