The Queen's Gambit säsong 2 – Detta vet vi

Bästa serierna på Netflix 2020

 • Netflix
Filmtopp
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 15:18 | Publicerad 05 april 2020 kl. 23:50

Nya serier på Netflix du inte får missa.

Med det höga produktionstrycket världens ledande streamingaktör håller uppe är det – precis som förra året – en gedigen uppgift att kröna de bästa serierna på Netflix 2020. Men här kör vi!

The Queens Gambit – en av de bästa serierna på Netflix 2020
Anya Taylor-Joy i "The Queen's Gambit". Foto: Netflix.

Netflix fortsätter att pumpa ut nya serier. I denna listan samlar vi våra nya tips på Netflix serier som släppts under 2020. Listan uppdateras på löpande band så sätt ett bokmärke och var säker på att du inte missar några godbitar. Se också Filmtopps lista med de bästa serierna på Netflix 2021 för fler tips! 

Bästa serierna på Netflix 2020
Klicka på bilden för att komma till Filmtopps lista med de bästa serierna på Netflix 2021.

Sju snabba tips på sevärda titlar som hamnar precis utanför den här listan:

  • Familjen Bridgerton – Ett underhållande och ungdomligt kostymdrama som kretsar kring en välbärgad familj i London under tidigt 1800-tal. Någon ska bli den dottern Daphnes fästman – men finns det någon som familjen anser vara värdig, och som hon själv faktiskt kan förälska sig i?
  • White Lines – Zoe Walker reser till Ibiza för att hitta sanningen bakom mordet på sin bror, en stor DJ som försvann för många år sedan. White Lines är gjord av skaparen bakom supersuccén La Casa de Papel.

  • Space Force – Office-gänget är tillbaka med en ny serie frontad av Steve Carell. I den här snåriga komedin spelar han en general som ska bilda en ny rymdstyrka, helt utan erfarenhet.

  • Hollywood – I det här estetiskt läckra dramat tas vi tillbaka till drömfabrikens tidigare dagar efter Andra världskriget. Här följer vi ett gäng aspirerande skådespelare och filmskapare som till varje pris vill lyckas.
  • Outer Banks – Ett gäng ungdomar råkar av en slump komma över en skattkarta, som leder dem in på ett spännande sökande där oroväckande hemligheter uppdagas och farliga typer kommer till ytan.

  • The Last Dance – Hyllade dokumentären om basketlegenden Michael Jordan. Här får vi en djupare insikt i hans svårslagna vinnarmentalitet, men också de personliga besvären han hade under sin karriär.
  • Kärlek och Anarki – Sveriges hetaste serie just nu handlar om ett flörtigt spel på jobbet mellan marknadsföringschefen Sofie och IT-teknikern Max som spårar ur. Lisa Langseths seriedebut.
  • Dash and Lily – Högtidlig serie som tar oss till julen i ett snöigt New York där en gnista tänds mellan ett omaka par som lär känna varandra genom en gemensam dagbok de passar runt till varandra i staden.

Missa inte att du kan se Netflix gratis utan att vara prenumerant. Där finns titlar som Bird Box och Stranger Things.

Bästa serierna på Netflix 2020

Equinox (säsong 1) 

Astrid traumatiserades av att en klass på hennes skola mystiskt försvann. När hon tjugo år senare får veta att den enda personen man hittade har gått bort, bestämmer hon sig för att en för alla ta reda på vad det var som egentligen hände.

Betyg 4 av 5

Danmark verkar knappt kunna misslyckas med film och TV. Med den danska Netflix-serien ger de oss en välskriven thriller som perfekt blandar realism med mystik. Vi får också ta del av genomgående riktigt bra skådespeleri där inte minst engagerar Danica Curcic i huvudrollen. 

The Crown (säsong 4)

I den fjärde säsongen av The Crown ligger det främsta fokuset på prinsessan Dianas intåg i det brittiska kungahuset och konflikterna mellan Margaret Thatcher och Drottning Elizabeth II. 

The Crown på Netflix
Foto: Netflix.

Netflix hyllade biografiska perioddrama är tillbaka och det hela är bättre än någonsin. Olivia Coleman är genial som drottningen och Gillian Anderson som spelar Thatcher bidrar med högklassigt skådespeleri. Faktum är att säsongen tillhör det absolut bästa vi sett på streamingtjänsten på länge. Har du ännu inte kastat dig över The Crown så finns det inga ursäkter kvar. Serien måste ses – nu!

Filmtopp betyg 5 av 5

The Queen's Gambit (miniserie)

På ett kristet barnhem för föräldralösa flickor växer Beth upp. Att hon är mer begåvad än de andra barnen får hon ingen större nytta för tills hon träffar en vaktmästare med ett stort intresse för schack. Beth lär sig spelet och visar sig vara något av ett underbarn. Hon börjar tävla och får senare chansen att representera USA i en extremt viktig match mot Ryssland, mitt under kalla kriget.

Anya Taylor-Joy är lysande i huvudrollen och lyckas med sin ansiktsmimik förmedla spänning i varje bildruta. Schackpartierna lär även vara intressanta för den som aldrig spelat ett parti. Helt klart utmärkt!

Betyg 4 av 5

The Haunting of Bly Manor (miniserie)

Att kalla The Haunting of Bly Manor som en miniserie är på sätt och vis missvisande, men samtidigt är det svårt att sätta någon annan beskrivning på den. Detta är nämligen en fristående "uppföljare" till The Haunting of Hill House, men med flera återvändande skådespelare i helt nya roller.

The Haunting of Bly Manor, en av de bästa serierna på Netflix.
"The Haunting of Bly Manor" är en av de bästa serierna på Netflix. Foto: Netflix.

Likheterna mellan serierna är att det är skräck som står på menyn och att det är samma skapare, även om storyn är helt frikopplad från "Hill House". Hur som haver är detta en serie som bjuder på en stor dos spänning och en och annan scare. Men berättelsen är mer åt ett dramahåll med skräckinslag.

Betyg 4 av 5

Ratched (säsong 1)

Vi spolar tillbaka Gökboet-tiden och låter oss lära känna ett gäng anställda och patienter på ett mentalsjukhus i soliga Kalifornien. Av olika anledningar dras Mildred Ratched (Paulson) till just det här mentalsjukhuset och lyckas på ett manipulativt och självsäkert sätt att övertyga chefsläkaren om att anställa henne.

Det behövdes möjligtvis inte en prequel till Gökboet, men nu när vi väl har en så känns det ändå som om Ratched faktiskt är tillräckligt bra för att motivera sin existens. Handlingen i sig är kanske inte så nyskapande som vi hade hoppats på, men lyckligtvis är de individuella insatserna bättre än det mesta vi har fått se i år – vilket definitivt gör Ratched sevärd.

Betyg 4 av 5

Away (säsong 1)

I Away tvingas astronauten Emma Green lämna sin familj för att genomföra den första landstigningen på Mars. Som om det inte kunde bli tuffare får hennes make en stroke precis innan hon ska åka. Hur ska det gå för hennes dotter där hemma och kommer hon överleva det riskfyllda uppdraget?

Away på Netflix
Foto: Netflix.

Få serier på Netflix är lika emotionella som Away där Hilary Swank gör sin stora comeback. Hennes prestation är fantastiskt övertygande och engagerande på alla sätt och vis. Fram med näsdukarna för här kommer det bli tufft...

Betyg 4 av 5Teenage Bounty Hunters (säsong 1)

Bland de bästa serierna på Netflix 2020 hittar vi den här hårdkokta actionkomedin. Teenage Bounty Hunters följer två high school-studenter som när de inte tacklar skollivets alla utmaningar, agerar prisjägare och fångar skurkar.

Teenage Bounty Hunters
Foto: Netflix.

Pricksäker dialog, underhållande action och en underbar dynamik mellan tvillingarna Sterling och Blair är nyckelingredienserna som gör Teenage Bounty Hunters till en av Netflix bästa serier 2020.

betyg 5 av 5

Tiny Creatures (säsong 1)

Bland Netflix serier finner vi denna unika djurdokumentär där fokuset ligger på små varelsers kamper om överlevnad på olika platser i USA. De placeras också i regisserade sekvenser med sprakande dramaturgi.

Tiny Creatures
Foto: Netflix.

Det blir oerhört dramatiskt i flera avsnitt som påminner om en Hollywoodfilm. En bedrift som liknar ingenting annat vi tidigare sett i genren. Fyran är stark.

Betyg 4 av 5

Signs (säsong 1)

Netflix polska serie Signs tar oss med till en liten idyllisk by som skakas av ett mord, vilket leder till att byns värsta hemligheter börjar uppdagas.

Signs
Med "Sings" levererar Polen en av de bästa serierna på Netflix 2020. Foto: Netflix.

Signs för tankarna till The Killing men när den är som bäst är den till och med ännu bättre. Den mysteriedrivna handlingen lyckas engagera från början till slut och skådespelarnas prestationer är oerhört vassa. 

betyg 4 av 5

Love on the Spectrum (säsong 1)

Den här miniserien i fem delar följer personer i Australien som befinner sig någonstans i det så kallade autismspektrumet. Kommer de att lyckas hitta den stora kärleken, eller för den delen bara få fjärilar i magen för första gången? 

Reality är en av de mest uppskattade genrerna just nu, och med Love on the Spectrum har streamingtjänsten ordnat en riktig succéserie om autistiska personer som söker efter kärleken.

Betyg 4 av 5

Stateless (miniserie)

"Stateless" utspelar sig i Australien och är inspirerad av verkliga händelser som skedde 2005. I sex avsnitt får vi följa olika karaktärers livsöden, som får en att både tappa hoppet på mänskligheten och återfå det.

Stateless
Foto: Netflix.

I sin recension skriver Filmtopps recensent Sandra Nääf-Blad följande:

"Stateless gav mig cirka sex timmar av ren sorg i hjärtat för dessa människor som bara ville få hjälp. Alla skådespelarnas insatser, berättelsen, miljöerna, klippningen – allt bidrar till att serien får en stadig fyra i betyg."

4 av 5

Stateless är nästan som en film. Söker du efter filmtips Netflix har att förse dig med, så spana in vår lista med deras bästa originalfilmer 2020. 

Dark (säsong 3)

Den tyska Netflixserien Dark är notorisk för sin komplexa struktur med tidsresor, multipla tidslinjer och alternativa världar. Den tredje, och avslutande säsongen, ska alltså knyta ihop säcken och hur går det? Tja, alldeles lysande. Den tredje säsongen av Dark är inte den bästa, men den gör ett fantastiskt jobb med att hitta en värdig slutkläm på en komplicerad historia. Tar därför likväl plats på vår lista över de bästa serierna på Netflix 2020.

Dark
Foto: Netflix.

Vem hade kunnat tänka sig att serien, som först beskrevs som "en tysk Stranger Things-kopia" skulle bli något så himla annorlunda? 

4 av 5

The Politician (säsong 2)

Med ett gäng välplacerade flashforwards befinner vi oss nu i början av den andra säsongen i New York – och den lille high school-eleven är nu istället en "cirka-trettio-något" och befinner sig mitt i en valkampanj, med hopp om att bli en amerikansk delstats-senator. Istället för att vara en förvirrande sidostory kring münchshousen by proxy, så också har Infinity (Zoey Deutch) blivit seriens egna klimat-Greta.

The Politician en av de bästa serierna på Netflix 2020
Foto: Netflix.

Med klimat-Greta/Infinity med på tåget får vi denna gången se hur Payton fokuserar sin kampanj på att rädda världen, från stofiler som Bette Midler (eller kanske snarare hennes karaktär, kampanjmotståndaren Hadassah Gold) vars blotta existens får symbolisera ”ni hade er chans – och förstörde världen”.

4 av 5

Rick and Morty (säsong 4)

Gänget på Adult Swim är tillbaka med en ny fullkomligt briljant säsong av den skruvade tecknade serien Rick and Morty. Det är fortfarande lika mörkt, smart och underhållande som det alltid varit. Och varför skulle vi egentligen tro något annat?

Rick and Morty på Netflix.
Foto: Netflix.

Extra kul med den fjärde säsongen av Rick and Morty är att animationerna lyckas överträffa sig. Idag står denna underbara serie sig som herre på täppan bland tecknade produktioner. Nej, det finns ingen vassare i samma kategori. South ParkFamily Guy och The Simpsons övertriumfas allihopa. Bland serier på Netflix är få lika konsekvent geniala som Rick and Morty.

Filmtopps symbol för betyget 5 av 5.

Kingdom

Kingdom en av de bästa serierna på Netflix 2020
"Kingdom" är en av de bästa serierna på Netflix 2020. Foto: Netflix.

Det som imponerar allra mest med Kingdom säsong 2 är att man lyckats få till en slags nonstop-action som gör att man många gånger känner sig andfådd av att ha hållit andan själv, genom vad som måste vara något slags rekord i zombie-action. Den lättaste liknelsen man kan dra här är faktiskt till Game of Thrones, där HBO med sin enorma budget lyckades skapa några av de snyggaste scenerna vi har sett på TV — någonsin. Kingdom är på nästan samma höga nivå när det kommer till fotot och detaljrikedomen i varje scen… men med skillnaden att Kingdom har ett avsevärt bättre manus.

Betyg 5 av 5

After Life (säsong 2)

Med den första säsongen av ”After Life” lyckades Ricky Gervais imponera på nästan alla som gav serien en chans. Hans mörka humor genomsyrar visserligen serien, men det var de becksvarta dramainslagen som höjde den första säsongen till en ny nivå. Med fortsättningen når komikern fram till en välavvägd perfektion.

After Life – En av de bästa serierna på Netflix
"After Life". Foto: Netflix.

Det finns givetvis fortfarande en hel del komedi insprängt i den andra säsongen, men de kommer mer i form av komiska situationer än ”billiga skämt” på andras bekostnad. När det kommer till de mer drama-tunga delarna så är de avvägda med en kuslig perfektion som lyckas röra mig till tårar vid flera tillfällen under säsongens gång.

Betyg 5 av 5

The Midnight Gospel

Tittaren fullständigt bombarderas av allt från överdrivet våld och fånig rövhumor till intrikat religiös symbolik och emotionella slag i magen. Eller för all del små miniberättelser, som är så korta att de kan missas vid en blinkning men lika klockrena som Pixar kan vara i sina bästa stunder.

The Midnight Gospel
"The Midnight Gospel" är en av de bästa serierna på Netflix. Foto: Netflix.

Med på tåget är Adventure Time-skaparen Pendleton Ward, som bidragit med ljuvliga animationer. Den som skyggar sig från det surrealistiska bör vika hädan – för det här är bland det mest hallucinogena jag någonsin sett. Tänk 20-talets Disney doppat i regnbågens färgskala indränkt i indisk rökelse – på speed. 

Betyg 5 av 5

Bloodride

Ur vårt grannland Norge är denna skruvade skräckkomedi kommen. I Bloodride får vi ta del av sex antologiavsnitt som alla har gemensamt att de är blodiga deluxe och genererar syre till splattergenren. I det råa finns det även gott om humor och det hela smakar bäst i en enda lång sittning. 

4 av 5

BoJack Horseman (säsong 6)

Den sjätte säsongen av BoJack Horseman är även den sista. Tråkigt nog måste även goda ting komma till sitt slut, men avskedet är minst sagt värdigt. De sista avsnitten om den alkoholiserade hästen är lika destruktiva som de är roliga (läs: tragikomiska). Vi tackar skaparna för de fina åren, det har varit en ära. 

4 av 5

Castlevania (säsong 3)

Mitt i all massproduktion dyker det upp ett och annat egetproducerat mästerverk bland Netflix serier. Deras originalserie Castlevania är knäckande bra och den tredje säsongen fortsätter att imponera med perfektion. Det är vackert och blodigt våldsamt med ett manusarbete skarpt som få. Inte sett serien ännu? Skäms!

Betyg 5 av 5

Chilling Adventures of Sabrina (säsong 3)

Säsong 3 av Chilling Adventures of Sabrina är ingen som kommer att övertyga den som inte redan är övertygad av serien. Med detta sagt är säsongen ingen höjning av serien. Däremot är det lika bra kravlös underhållning som det alltid varit. 

4 av 5

Dracula

Danske skådespelaren Claes Bang, som vi tidigare sett i Ruben ÖstlundThe Square, har huvudrollen i Netflix nya Dracula-serie. Och han sköter sig förstås det prestigefyllda jobbet utmärkt. Serien i sig ger oss en salig mix av drama, mörk humor och skräck. Skall också lyftas fram att det något ovanliga formatet med 90 x 30 minuter långa avsnitt gör sig oväntat bra. Klart en av de bästa serierna på Netflix 2020. 

4 av 5

Locke & Key

Efter nästan tio år i produktions-limbo skulle det till slut bli en serie av Locke & Key. Och den var väntan värd. Den inledande säsongen av denna dramaskräckis med fantasyinslag är inte riktigt så skrämmande som vi hade hoppats på, men är ack så bingevänlig och underhållande. 

4 av 5

Messiah

Netflix allra första originalserie 2020 var Messiah, en vattendelare hos både kritiker och publiken. Därför blev vi på Filmtopp positivt överraskade av debutsäsongen som ställer spännande frågor om människans tro och religionsfrihet. Messiah är bitvis riktigt engagerande och vasst berättad, samtidigt som den avslutar storartat. Vi längtar efter fortsättningen. 

4 av 5

Narcos: Mexico (säsong 2)

Spinoff-serien Narcos: Mexico har inte haft samma genomslag som sin föregångare. Serien varken chockerar eller överraskar, men rullar på som en väloljad maskin med tajt manus, snygg regi och starka rollprestationer. 10 timmar knarkhistoria kan kännas långt, men är här tillräckligt intressant för att kvala in på vår lista med de bästa serierna på Netflix 2020. 

4 av 5

Queen Sono

Bland nya serier på Netflix hittar vi en med James Bond-klass, Queen Sono. Den gör oss dessutom sugna på att se en kvinnlig 007 härnäst. Den rymmer även ett fint mysterium med en sydafrikansk spion, som utreder mordet på sin egen mor. Förklädnaderna är däremot smått usla, men det har vi överseende med. En kul serie som helt klart förtjänar en chans. 

4 av 5

Flera av de bästa serierna på Netflix 2020

Spinning Out en av de bästa serierna på Netflix.
"Spinning Out" är en av de bästa nya serierna på Netflix 2020.

Listan med tips tar inte slut än. Nedan följer några fler serier som är väl värda din tid.

Sex Education (säsong 2)

Den ångestladdade pubertetskomedin Sex Education fortsätter med pinsam humor, kärlekstrassel och klamydiahysteri. Säsong 2 har inte samma wow-faktor som den kioskvältande debuten, men är en värdig uppföljare som ger fansen vad de vill ha. 

4 av 5

Spinning Out

Ambitionerna med detta drama om en stigande konståkningsstjärna har varit väldigt stora och – för att dra en parallell till seriens titel – så snurrar den emellanåt bort sig själv. Den kommer heller aldrig upp i nivå med liknande verk som I, Tonya och Black Sawn. Men Spinning Out förtjänar likväl att bli omnämnd på den här listan, mycket tack vare huvudrollsinnehavaren Kaya Scodelarios laddade insats. Och flera av avsnitten är riktigt pricksäkra. 

4 av 5

The Stranger

Netflix serier i krimgenren har inte nått upp i samma nivå som favoriten Broadchurch. Men The Stranger kan vara deras bästa försök hittills. Här följer vi familjemannen Adam som desperat letar efter sin försvunna hustru Corinne samtidigt som han försöker få svar kring en omskakande hemlighet det visar sig att hon burit runt på. Parallellt följer vi en polisduo som utreder andra chockerande händelser som kan vara kopplade till Corinnes försvinnande. Nosar på Broadchurch-klass.

4 av 5

Vår lista med de bästa serierna på Netflix 2020 kommer att uppdateras allt eftersom streamingbjässen släpper originalserier värdiga en plats. Behöver du likväl fler tips? Missa inte att se vår andra gedigna sammanställning med nya bra serier på Netflix som garanterat kommer att hjälpa dig.

Fortsätt scrolla för fler listor!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL