Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Foto: Netflix

Bästa serierna på Netflix 2022 – alla bra serietips

  • Netflix
Filmtopp
Filmtopp | Lista
27 december 2021
Filmtopp
Filmtopp | Lista
27 december 2021

De bästa tipsen på Netflixserier 2022

Filmtopp bevakar Netflix evigt växande utbud av serier och uppdaterar löpande listan med aktuella tips. Letar du efter den senaste serien som alla pratar om? Eller är du ute efter en pärla som flugit under radarn? Här hittar du de bästa serierna på Netflix 2022.

Netflix fortsätter att producera sevärda serier i ett rasande tempo – och så ser det ut att fortsätta även under 2022. 

För att göra det enklare för alla som är på jakt efter de bästa serierna på Netflix samlar vi alla våra favoritserier på ett och samma ställe. Listan över årets bästa Netflixserier uppdaterar vi så fort vi uppmärksammat en ny serie som vi tycker att alla borde ge en chans. Det är med andra ord här du hittar både sevärda storsatsningar i Netflix utbud och en hel del mer okända pärlor.

Du kan också kolla in vår lista över de bästa filmerna på Netflix 2022.

De bästa serierna på Netflix 2022

Wednesday (säsong 1)

Wednesday är en av de bästa serierna på Netflix 2022
Foto: Netflix.

Bland de bästa serierna på Netflix 2022 hittar vi den Tim Burton-regisserade Familjen Addams-serien Wednesday med stjärnskottet Jenna Ortega i huvudrollen. Som en förlängning på kusliga oktober ger den oss ett utsökt fantasy-insvept mordmysterium med gott om lekfullhet. Seriens första säsong verkar heller inte vara den sista, vilket är underbara nyheter då karaktären Wednesday är en karaktär värd att följa till graven. 

The Crown (säsong 5)

Framgångsrika The Crown är tillbaka med sin femte säsong – och den är riktigt bra. I den nya säsongen är det dags att skildra det brittiska kungahusets 90-tal. En ny skådespelarensemble har intagit serien och de lyckas hålla rollprestationerna på en fortsatt hög nivå. En som sticker ut ur mängden är Elizabeth Debicki i rollen som prinsessan Diana.

Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities (säsong 1)

Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities – en av de bästa serierna på Netflix 2022
Foto: Netflix.

Få saker går lika mycket hand i hand som Guillermo del Toro och hans monster. Det är inte alltid hans monster är otäcka varelser, men i nya Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities blir det rejält obehagligt för tittaren. Del Toro bjuder oss på åtta unika berättelser i denna antalogiserie och även om inte alla håller riktigt samma höga nivå så är helheten slående bra och fotot trollbinder från början till slut.

The Playlist (säsong 1)

Bland de bästa serierna på Netflix 2022 hittar vi svenska The Playlist som ger oss berättelsen om hur Spotify kom till. Det var en tuff lansering av världens största streamingtjänst och här får vi en spännande historia berättad genom sex olika perspektiv om svårigheterna med den revolutionära lanseringen. Förutom att vara intressant är serien både välskriven och och välspelad.

Human Playground (säsong 1)

Human Playground – de bästa serierna 2022
Foto: Netflix.

I denna sevärda dokumentärserie från Netflix får vi lyssna till Idris Elbas berättarrös när han är med och riktar strålkastaren mot några av de galnaste sporterna i världen och deras våghalsiga utövare. Det bjuds på allt från klippdykare till ökenmarathonlöpare och vi får lyssna på intima intervjuer med atleterna själva. Serien är välproducerad och snygg, samtidigt som det är intressant att få en inblick i de unika sporterna.

Snabba Cash (säsong 2)

Snabba Cash säsong 2 - Så bra är första avsnittet!
Foto: Netflix.

Succén Snabba Cash är tillbaka i september med sin efterlängtade andra säsong, och den ser ut att ha varit värd väntan. Öppningen av serien imponerade när Filmtopp fick en chans att smygkika på det första avsnittet under Way Out West.

Evin Ahmads Leya är nu ett namn att räkna med inom företagsvärlden, men tillvaron där är inte en dans på rosor – framför allt inte när man hemsöks av tankar på det förflutna. Samtidigt får nya, mörka krafter utrymme ute på gatan.

Resident Evil

Resident Evil – en av de bästa serierna på Netflix 2022
Foto: Netflix.

Netflix nya Resident Evil-serie var utdömd redan innan den kom, och sågningarna har i mångt och mycket fortsatt även efter premiären, men Filmtopps recensent tycker trots allt att den är värd en chans. Är du öppen för lite nya vinklar inom franchisen som grundar sig i den kultförklarade tv-spelsserien, så kan du hitta lite underhållning i serien.

Handlingen i serien utspelar sig över två tidslinjer, där vi får följa huvudkaraktären Jades uppväxt i Racoon City och hur hon några årtionden senare kämpar för sin överlevnad efter virusutbrottet som blev starten på apokalypsen.

How to Change Your Mind

Vill du lära dig mer om mytomspunna psykedeliska droger som LSD och MDMA? Då är dokumentärserien How to Change Your Mind att rekommendera. På ett jordnära och rationellt sätt lyckas dokumentärserien – skapad av den bästsäljande författaren och journalisten Michael Pollan, tillsammans med Alex Gibney – informera om något som allmänheten i årtionden tittat på med skepsis.

Dokumentärserien består av fyra delar och i varje avsnitt görs en djupdykning i en specifik drog.

Kärlek och anarki säsong 2

Den andra säsongen av Netflix svenska serie, Kärlek och anarki, levererar! När vi nu får återvända till Lund & Lagersteds bokförlag följer vi samma princip som i den första säsongen, men denna gången med ännu högre insatser och allvar.

En intressant aspekt med den nya säsongen är att flera av bikaraktärerna i serien får chansen att ta betydligt mer plats, vilket adderar en dimension till helheten.

Clark

En av årets stora svenska satsningar på Netflix är Clark, serien om Clark Olofsson, den mytomspunna brottslingen vars brott såg till att "Stockholmssyndromet" blev ett vedertaget begrepp. Den svängiga serien berättar Olofssons livshistoria på ett kreativt och fartfyllt sätt, med ett stort fokus på fester, sex och pengar.

I huvudrollen som Olofsson ser vi Bill Skarsgård. Andra nämnvärda skådespelare på rollistan inkluderar Adam Lundgren, Kolbjörn Skarsgård (som en ung Clark Olofsson), Hanna Björn, Adam Lundgren, Claes Malmberg m.fl.

Anatomy of a Scandal (miniserie)

Netflix Anatomy of a Scandal tilldelas högsta betyg av Filmtopps recensent. Den briljanta serien behandlar det känsliga ämnet samtycke på ett otroligt beundransvärt sätt som får tittaren att ifrågasätta sina förutfattade meningar i var och varannan scen.

Handlingen i miniserien rullar igång när hemmafrun Sophie Whitehouse (Sienna Miller) får veta att hennes make tillika parlamentsledamoten, James Whitehouse (Ruppert Friend), har varit otrogen mot henne med en kollega. Det blir än värre när det visar sig att kollegan dessutom har anmält James för våldtäkt och att pressen är redo att trycka skandalen.

Borgen: Riket, makten och äran (säsong 1)

Borgen – riket, makten och äran – en av de bästa serierna på Netflix 2022
Foto: Netflix.

Efter nio långa år är den fjärde, fristående säsongen, av Borgen är äntligen här – och den levererar. Allt från det stadiga tempot och intrigerna till det bleka fotot och skådespeleriet håller riktigt hög klass.

I Riket, makten och äran upptäcks olja till ett värde på 2 000 miljarder på Grönland, vilket väcker flera politiska debatter till liv, inklusive Grönlands självständighet, miljöpolitik och partipolitiska värderingar. Samtidigt kan inte globala stormakter låta bli att lägga sig i diskussionen.

The Principles of Pleasure (säsong 1)

Denna dokumentärserien består av tre delar som riktar strålkastaren mot kvinnans sexualitet och njutning. Serien är både utbildande och underhållande – den slår både hål på myter och informerar samtidigt som den lyckas hylla kvinnans komplexitet.

Filmtopps recensent tycker till och med att det inledande avsnitt med fokus på kvinnokroppen bör vara del av sexualundervisningen på högstadiet!

All of Us Are Dead (säsong 1)

"All of Us Are Dead" är en av de bästa serierna på Netflix 2022.
"All of Us Are Dead" är en av de bästa serierna på Netflix 2022.

I Netflix nya zombieserie sprids ett nytt zombievirus på en skola och eleverna måste slåss för att ta sig ut – eller bli smittade. All of Us Are Dead är en intensiv actionupplevelse med skräckinjagande element som lyser av skaparglädje. Nästa stora sydkoreanska succé kom tätt efter Squid Game. Det här vill du inte missa!

Ozark (säsong 4 – del 1)

Ett av Netflix stora flaggskepp är tillbaka med en ny säsong. Efter att ha fått ta del av den första halvan kan vi konstatera att den framför allt bäddar för en storartad final. Men det finns som väntat flera riktigt spännande och chockerande sekvenser. Likaså är skådespelet på en otrolig nivå, den här gången kanske främst av Julia Garner. Vi får hoppas att även den andra halvan hör hemma på listan med de bästa serierna på Netflix 2022.

After Life (säsong 3)

Det mesta är sig likt när vi en sista gång får besöka den lilla staden Tambury och dess invånare. Men frågan är om det någonsin varit så här känsloladdat. Ja, det blev ett värdigt avslut för den brittiske komikerns älskade dramakomedi som hittills är den berömda komikern Rickey Gervais längsta originalserie. 

Stranger Things (säsong 4)

Bästa serierna på Netflix 2022 – Stranger Things 4
Foto: Netflix.

En av Netflix populäraste serier någonsin återvänder under 2022. Vi har inte fått se ungdomarna i Stranger Things sedan sommaren 2019, men snart är det äntligen dags för en ny säsong. Den fjärde säsongen av den 80-talsnostalgiska mysskräckisen har förmodad premiär någon gång under sommaren.

Med tanke på hur länge det arbetats med den nya säsongen har vi all anledning att tro och hoppas på att den kommer bli en av Netflix bästa serier under året. 

Vikings: Valhalla

De bästa serierna på Netflix 2022 – Vikings: Valhalla
Är Vikings: Valhalla en av Netflix bästa serier för i år? Foto: Netflix.

En av de mer uppsnackade nykomlingarna bland serierna vi tror kommer tillhöra de allra bästa på Netflix 2022 är Vikings: Valhalla. Streamingtjänsten har nypt åt sig rättigheterna till vad som är en spinoff till Vikings och förväntningarna på den nya serien är höga. Serien utspelar sig 100 år efter originalseriens slut och handlar om några av tidernas mest kända vikingar.

Inventing Anna

Netflix bästa serier 2022 – Inventing Anna
Julia Garner i Inventing Anna. Foto: Netflix.

En ny serie från giganten Shonda Rhimes (Grey's Anatomy, Scandal, Bridgerton m.m.). Rhimes nya serie handlar om en journalist som undersöker Instagramprofilen Anna Delvey, en tyska som nästlade sig in bland New York Citys socitetselit – och lurade dem på pengar. Händelserna i serien är baserade på verkliga händelser och inspirerade av Jessica Presslers artikel How Anna Delvey Tricked New York's Party People New York Magazine.

Bridgerton (säsong 2) 

Bridgerton säsong 2 – en av de bästa serierna på Netflix 2022
Foto: Netflix.

Bland de mest efterlängtade nypremiärerna i år är Bridgerton säsong 2. Om fortsättningen också kommer att tillhöra de bästa serierna på Netflix 2022 när vi väl får ta del av den, kan vi bara på hoppas på. Den andra säsongen kommer i första hand att följa det äldsta Bridgerton-syskonet Anthony Bridgerton (Jonathan Bailey) i hans jakt på en hustru.

 

Assassin's Creed

Kan Assassin's Creed bli en av de bästa serierna på Netflix 2022?
Kan Assassin's Creed bli en av de bästa serierna på Netflix 2022? Foto: Netflix.

Hösten 2020 annonserade Ubisoft och Netflix att de skulle göra flera projekt baserade på den populära Assassin's Creed-spelserien. Samarbetet är tänkt att leda till både animerade projekt och en live-action-serie som har förmodad premiär under 2022.

Än så länge vet vi väldigt lite om den kommande serien, men vi håller tummarna för att alla pusselbitar ska falla på plats så att den kan få premiär under året.

Premiär: Okänt

Avatar: The Last Airbender – En av de bästa serierna på Netflix 2022?

Avatar: The Last Airbender – En av Netflix bästa serier 2022?
Foto: Netflix.

En annan stor adaptationssatsning från Netflix är Avatar: The Last Airbender. Inspelningen av live-action-versionen av Nickelodeons animerade serie har rapporterats vara i full gång sedan slutet på 2021, och den har annonserats få sin premiär någon gång under 2022. Produktionen har inte varit utan sina problem – seriens originalskapare har bl.a. hoppat av projektet. Vi hoppas ändå att detta ska kunna bli en av Netflix bästa serier 2022.

Premiär: Okänt

Never Have I Ever (säsong 3)

Never Have I Ever – en av de bästa serierna på Netflix 2022
Foto: Netflix.

Mindy Kailings succéserie Never Have I Ever är bekräftad för en tredje säsong, som förmodas ha premiär under året. Håller coming-of-age-komedin samma höga nivå som tidigare säsonger kan vi säga redan nu att det här är en av Netflix bästa serier 2022.

Premiär: Förväntad premiär sommaren/hösten 2022

One Piece

One Piece – en av de bästa serierna på Netflix 2022
Foto: Netflix.

En av tidernas populäraste mangaserier, One Piece, blir till en live-action-serie på Netflix. Streamingtjänsten har återigen inlett ett samarbete med Tomorrow Studios, som producerade Cowboy Bebop åt Netflix under 2021, för att göra den nya serien. Marc Jobst, som regisserat bl.a. Daredevil, The Punisher och The Witcher åt Netflix, förväntas regissera några av One Piece-seriens avsnitt.

En live-action-adaptation av en så här populär manga är alltid riskabelt, men vi hoppas att satsningen bär frukt och att det här blir en succé.

Premiär: Okänt

Guillermo Del Toro Presents 10 After Midnight

Monsterälskaren Guillermo Del Toro kommer släppa en ny serie på Netflix under 2022. Det är en skräckantologi av fristående berättelser som ska vara både sofistikerade och hårresande. Del Toro har inte själv regisserat något av de åtta avsnitten, men han har varit med och skrivit samtliga av dem. Några av avsnitten är dessutom baserade på berättelser av H.P. Lovecraft.

Med tanke på Del Toros känsla för monster och berättande kan vi inte tänka oss att det här blir något annat än en av de Netflix bästa serier 2022.

Premiär: Okänt

That '90s Show

I oktober 2021 meddelade Netflix att de tänkte göra en spinoff på omåttligt populära That '70s Show. Den nya serien kommer utspela sig i mitten på 90-talet och kretsa kring Leia Forman, dotter till Eric och Donna. Leia kommer att besöka sin farmor och farfar i Wisconsin och både Kurtwood Smith och Debra Jo Rupp kommer åter att spela rollerna som Red och Kitty Forman.

Premiär: Okänt

Fler kommande premiärer:

  • Army of the Dead: Lost Vegas
  • Magic: The Gathering
  • The Witcher: Blood Origin
  • The Sandman

Har du betat av alla dina favoritserier på Netflix 2022? Kolla om det finns något sevärt på vår lista över de bästa serierna på Netflix 2021.

Trender bland nya serier på Netflix 2022

Med tanke på den enorma mängd serier som Netflix producerar varje år kan det vara svårt att urskilja specifika trender. Överlag verkar streamingtjänstens strategi vara att kunna erbjuda någonting för alla olika typer av målgrupper. Trots det tycker vi oss kunna se några nämnvärda röda trådar i Netflix utbud under 2022. 

Bland annat kan vi se ett fortsatt ökat fokus på så kallade "genrerserier", det vill säga serier som vanligtvis passar in i kategorierna för fantasy och sci-fi. Till dessa kan vi räkna in serier som Stranger Things, The Witcher, Resident Evil, Magic: The Gathering och många fler. En röd tråd bland dessa serier är att många är adaptationer av populära tv-spel. Även skräckserier ser ut att få ett större fokus på Netflix 2022.

En annan trend som vi kan urskilja är att satsningen på icke-engelskspråkiga serier fortsätter och allra störst fokus ser ut att ligga på produktioner från Sydkorea och Japan. Till detta kan vi dessutom inkludera att streamingtjänsten också skruvar upp takten när det kommer till att lansera nya animeserier.

Slutligen ser vi ut att få ännu fler realityserier på Netflix 2022. Deras realitysatsning tog fart på allvar under 2021 och de ser inte ut att dra ner på tempot den närmaste tiden.

Om Netflix bästa serier 2022

Vill du veta mer om vilka serier som är populärast på Netflix så har streamingtjänsten lanserat en hemsida där de veckovis listar sina mest sedda serier. Där kan du tydligt få en överblick över vilka serier – både engelskspråkiga och icke-engelskspråkiga – som gått allra bäst, vecka efter vecka, men också deras mest streamade titlar någonsin.

Du kan navigera mellan olika marknader om du önskar det, eller kolla på globala topplistor. För statistiknörden är det här en perfekt möjlighet att följa utvecklingen över vilka som är de populäraste serierna på Netflix under 2022.

LÄS MER: Allt om Netflix topplista för filmer och serier

 

 

NÄSTA ARTIKEL