Svenska komedier – Filmtopp tipsar!

Svenska komedier – Filmtopp tipsar!

Uppdaterad 16 mars 2022 kl. 15:03 | Publicerad 23 oktober 2017 kl. 17:10

De svenska filmerna som får dig att skratta!

Finns det egentligen något som piggar upp en så mycket som en riktigt underhållande komedifilm? Och man behöver inte leta särskilt långt bort för att hitta guldkornen. Genom åren har Sverige levererat flera filmer i världsklass. Nedan listar vi några av oss på Filmtopps bästa tips på svenska komedier.

Flykten till framtiden (2016)

framtiden
Foto: Svensk Filmindustri

Året är 1973 och Svante  jobbar på en skivbutik tillsammans med “Bengan”, som strävar efter att slå genom som artist. Svante har sedan länge ett hjärtfel, men försöker att leva ett normalt ungdomsliv. När han besöker doktorn får han veta att hans värden inte har förbättrats och att han inte har långt kvar att leva. I en önskan om att få fortsätta vara vid liv, utbrister Svante ett rop på hjälp.

Som svar på Svantes vädjan stannar en annorlunda tunnelbanevagn vid hans väg. När han kliver på förs han framåt i tiden – hela vägen till 2016 då medicinsk forskning har kommit så långt fram att läkare kan bota hans trasiga hjärta. Men det är inte så enkelt för Svante att få igenom sin önskan. I framtiden har han varken ett hem, familj eller personnummer. Fast snart träffar han Elsa, som väljer att hjälpa honom med att få tillstånd till en hjärtoperation. Men det de snart kommer att få veta är att resa i tiden kan innebära ödesdigra konsekvenser.

Ogifta par ... en film som skiljer sig (1997)

Marie och David är ett par som inte riktigt vet om de verkligen vill spendera sina liv tillsammans. Samtidigt som deras relation till största del består av bråk och försoningar, verkar deras vänner Sara och Samuels förhållande vara helt perfekt. Men bakom fasaden döljer sig ett par som för att göra livet enkelt undviker konflikter som orsakar problem. Men när paren bestämmer sig för att åka till fjällen för att fira jul tvingas saker upp till ytan som sätter stor press på samtliga relationer.

Repmånad eller Hur man gör pojkar av män (1979)

Helge Jonsson har kallats in för att genomföra en så kallad repövning från värnplikten på sitt gamla regemente. Tillsammans med sina gamla lumparkompisar ger de sig ut i skogen med en minst sagt låg moral. Den enda som tar det hela på allvar är deras gruppchef som jobbar febrilt för att hålla ordning på soldaterna.

En man som heter Ove (2015)

Från En man som heter Ove. En man står på gatan o blå kostym med en kvinna och två barn till höger om sig.
Foto: Nordisk Film

Ove bor ensam i ett radhus och är gatans surgubbe. När han tvingas gå i förtidspension ser han inte längre någon mening med livet och bestämmer sig för att avsluta det. Men hans planer går inte som han tänkt sig när Parvaneh flyttar in mittemot honom tillsammans med sin familj. Det hela utvecklar sig till en god vänskap som ger Ove nytt livsmotiv.

Turist (2014)

Turist4
Foto: Triart Film

Den till synes perfekta klassiska kärnfamiljen är på lyxig skidsemester. En dag när de lunchar på hotellets uteservering spårar en arrangerad lavin ur och störtar rakt mot dem. I ren och skär panik slår överlevnadsinstinkterna in. Mamman försöker förtvivlat bära upp sina barn och föra dem till säkerhet, medan pappan greppar sin iPhone och springer för livet.

Det visar sig ganska snart att det aldrig var någon riktig fara. Pappan kommer tillbaka till familjen, de skrattar lite och snart fortsätter de med sin lunch. Men snart börjar Pappans manlighet ifrågasättas och mamman vet inte riktigt hur hon ska hantera besvikelsen över makens beteende. Hur kunde han lämna henne och sina barn för sig själv och sin iPhone?

Drömkåken (1993)

Göran överraskar sin familj med att ha köpt deras drömhus. Problemet är bara att kåken är ett enda stort renoveringsobjekt. Göran visar sig snart ha tummen mitt i handen och de hantverkare han anlitar gör inte saken bättre. Samtidigt händer det märkliga saker i huset och mystiska figurer smyger omkring i det dolda.

Grabben i graven bredvid (2002)

Benny lever sitt liv som bonde på sin egen gård. På kyrkogården där hans föräldrar ligger träffar han bibliotekarien Desirée som besöker sin bortgångne make. Snart inleds en romans de två emellan, men då de lever väldigt olika liv uppstår snart komplikationer som både underhåller och irriterar de båda.

Stinsen brinner ... filmen alltså (1991)

Från Stinsen brinner... filmer alltså. I väntsalen drar stinsen på en stor säck medan resenärer i rummet tittar på.
Foto: Svensk Filmindustri

En stins vid en tågstation gör sitt yttersta för att förhindra att stationen läggs ned. Alla tåg är inställda och den byrochef som skickats ut för att lämna beskedet finner sig plötsligt i en svår knipa. Samtidigt väntar både övrig personal och resenärer på tågets ankomst och deras tålamod rinner så sakta ut. Dock har ryktet om stationens nedläggning nått ut till andra öron och snart kommer den ena spekulanten efter den andre med stora planer om vad man skulle kunna göra med stationen istället.

I rymden finns inga känslor (2010)

Simon har Aspergers syndrom och bor ihop med sin storebror, Sam, och hans flickvän.  Hans liv kräver fasta rutiner som måste följas till punkt och pricka. Men hans krävande behov tär på Sams förhållande och när det tillslut spricker känner Simon sig tvungen att hitta en ny flickvän till honom. I sitt sökande lär han känna Jennifer, en spontan och rolig tjej som vänder upp och ner på Simons världsbild. En fin vänskap utvecklas och Simon blir övertygad om att hon vore perfekt för hans bror.

Torsk på Tallinn (1999)

För att hitta kärleken reser en grupp färgstarka svenska män till Estland genom en kontaktförmedling. Väl på plats får de träffa kvinnorna som de hoppas få leva resten av sina liv tillsammans med. Starka känslor uppstår vilket leder till både konflikter och romanser, missförstånd och sorg.

Solsidan (2017)

Snart kommer Filmen om Solsidan.
Foto: SF Studios

I filmen återvänder alla välkända ansikten från serien med samma namn. Vi får återigen bekanta oss med Dorsins snåla karaktär Ove, Herngrens neurotiska Alex, Skäringers självsäkra Anna, Rheborgs pengakära Fredde och Bornebuschs, ja, också ganska materialistiska Mickan. Det är svårt att beskriva handlingen i någon slags premiss så jag väljer istället att lyfta fram det övergripande temat: Livskriser. Skilsmässor, sjukdom, otrohet och barnlöshet är hela tiden närvarande och bildar konstigt nog själva knutpunkten för en hel del komik i sann Solsidan-anda.

Smala Sussie (2003)

Från Smala Sussie. En man och en kvinna står till höger i bild. Mannen har dragit ner byxorna för att kissa och kvinnan tittar uppgivet bort.
Foto: Sandrew Metronome

Erik återvänder hem till Bruket när hans syster Sussie rapporteras försvunnen. Han bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt och börjar fråga sig för i orten. Men svaret verkar svårt att få tag i och snart finner Erik sig själv mitt i en härva av lögner, girighet och konspirationer.

Sällskapsresan (1980)

Stig-Helmer Olsson bestämmer sig för att fira jul på Gran Canaria. Tillsammans med resebolaget Sun Trip åker han på charterresa där han lära känna norrman Ole Bramserud, en pryltokig man som tvingar ut den blyge Stig-Helmer ur sin bekvämlighetszon. Med på resan finns även Majsan som Stig-Helmer snart fattar tycke för, hennes syster Siv och flera andra färgstarka karaktärer. Tillsammans intar de Nueva Estocolmo som kommer bli en resa ingen av dem sent kommer glömma.

Kopps (2003)

Från Kopps. Fyra poliser sitter tillsammans och äter lunch.
Foto: Sonet Film

Jacob jobbar som polis i den lilla byn Högboträsk. Men brottsligheten är låg vilket leder till att stationen beslutas att läggas ned. För att säkra sina jobb och sina framtider börjar Jacob och hans kollegor själva begå brott för att få upp statistiken.

Tomten är far till alla barnen (1999)

Janne och Sara är sambos. Sara har varit gift ett flertal gånger innan och har numera både exmakar och barn. För att samla alla familjer bjuder hon till Jannes irritation in dem att fira jul tillsammans. Under firandet överraskar Sara Janne med nyheten att hon är gravid. Problemet är bara att Janne har i hemlighet steriliserat sig, och snart utvecklas julfirandet till en häxjakt efter vem Sara har blivit med barn tillsammans med.

Yrrol: en kolossalt genomtänkt film (1994)

Från Yrrol - En fantastiskt genomtänkt film. Fem personer från frälsningsarmén står på gatan och spelar musik tillsammans.
Foto: Svensk Filmindustri

Handlingen inleds i antikens Grekland. Platon och Theresias filosoferar över varför människans stora behov att kommunicera med varandra. Theresisas målar upp sin vision som tar oss till året 1994 i Sverige där en rad olika sketcher utspelas mellan olika figurer.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2013)

På sin hundraårsdag bestämmer sig Allan Karlsson för att rymma från ålderdomshemmet för att ge sig ut på äventyr. På sin resa träffar han Julius som blir hans färdkamrat. Men Allan har råkat få med sig en väska tillhörande en kriminell organisation och snart är han en jagad man. Handlingen utspelar sig parallellt med historier från Allans liv under 1900-talet där han bland annat kommer i kontakt med diktatorn Franco, hjälper till med Manhattanprojektet och dricker vodka med Stalin.

Kunglig toalette (1986)

Kungen ska besöka den lilla kommunen filmen utspelar sig i. För att göra besöket så minnesvärt och pampigt som möjligt lägger kommunen in enorma skattefinansierade resurser till planeringen. Detta protesterar dem socialdemokratiske politikern Egon starkt emot, men ingen annan verkar dela hans uppfattning. När all planering är klar visar det sig att de missat att anordna ett toalettbesök på vägen vilket skapar stor kalabalik.

Jalla! Jalla! (2000)

Från Jalla! Jalla!. Två män tittar fascinerat till vänster i bild.
Foto: Sonet Film

Roro kommer från Libanon och har i hemlighet ett förhållande Lisa. Han tror dock inte hans familj skulle tycka om att han är tillsammans med en svensk tjej, och hans misstankar bekräftas när de plötsligt bestämt att han ska gifta sig med Yasmin, något ingen av de två vill. Samtidigt har Roros bästa vän Måns ett instabilt förhållande med Jenny. Deras sexliv är uselt då Måns har stora problem med att erektion. Tillsammans testar de flera olika metoder i hopp om att lösa problemet.

Picassos äventyr (1978)

Picasso växer upp som fattig i Spanien. Men hans konstnärliga talang skickar honom mellan Madrid och Paris på en lång resa mot berömmelse. Men väl där visar det sig att livet som rik och känd inte är som han riktigt tänkt sig.

Där har ni vår tipslista på svenska komedier. Tycker ni någon film saknas? Kommentera gärna som kanske vi lägger till den!

Här hittar du fler tips på svenska filmer.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL