Blonde (2022)

Bästa filmerna på Netflix 2022 – alla bra filmtips!

 • Netflix
Filmtopp
Uppdaterad 01 februari 2023 kl. 21:02 | Publicerad 19 december 2021 kl. 08:12
ANNONS
ANNONS

Tips på bra filmer på Netflix 2022

Världens ledande streamingtjänst Netflix släpper hundratals titlar varje år. Därför kan det vara svårt att välja vilken film du ska viga kvällen åt. Filmtopp hjälper dig att sålla agnarna från vetet. Här är de nya bästa filmerna på Netflix 2022.

Har du bläddrat igenom utbudet otaliga gånger, men fortfarande jagar de bästa filmerna på Netflix 2022? Då har du kommit rätt. Filmtopp sållar streamingtjänstens titlar för att plocka fram guldkornen, så att du slipper göra jobbet. Likaså håller vi naturligtvis på Netflix bästa filmer 2023

Nu en bit in på det nya året finns det fortfarande många filmer från förra året att se ikapp. Därför har vi sammanställt en saftig lista med alla de bästa filmerna på Netflix 2022 – det är bara att sätta tänderna i dessa! 

Netflix fortsätter att växa på streamingmarknaden, vilket kanske märks allra tydligast på deras produktionstakt. Varje vecka får jättebolagets prenumeranter ta del av flera nya filmer och serier. Med den här listan fokuserar vi på att ta fram de filmtips Netflix kunder inte får missa för det nya året. 

Listan uppdateras löpande, så fort en sevärd film dyker upp på streamingtjänsten och förtjänar att kategoriseras som en av Netflix bästa filmer 2022!

Du kan också kolla in vår lista över de bästa serierna på Netflix 2022.

Streamtopp

De bästa nya filmerna på Netflix 2022

Guillermo Del Toro's Pinocchio

Ny trailer till Guillermo del Toros Pinocchio
Foto: Netflix

Efter sin sons tragiska bortgång önskar sig Geseppo inget mer än att än att få sin son tillbaka, men den karga verkligheten är inte speciellt vänlig. En natt, under ett makabert fylle-rus, snickrar karln ihop trädocka och önskar sig inget hellre än att den kunde få liv. Sagt och gjort, en magisk varelse uppfyller hans önskan och plötsligt ska pojkdockan Pinocchio hitta sig själv och sin plats i en värld som kan vara allt annat än välmenande. 

Tonalt rör det sig om en helt annan upplevelse än någon tidigare version. Del Toros signifikativa lust, mörker och fabliska fingertoppskänsla genomsyrar varenda sekund av Pinocchio och regissören blandar hjärta och smärta som ingen annan.

Betyg 5 av 5

Troll

Troll - Netflix
Foto: Netflix

När en explosion i de norska fjällen väcker ett uråldrigt troll får en orädd paleontolog i uppdrag att hindra trollet från att gå bärsärkagång. Troll är ett galet, norskt äventyr som bjuder på en hel del bisarr underhållning. Visst, inte skitbra direkt, men lite småkul är det allt.

Betyg 3 av 5

Slumberland

Bild på Jason Momoa och Marlow Barkley i Slumberland
Foto: NEtflix

Nemos hela värld vänds alltså upp och ner och hon söker tröst i sina drömmar. Det är nämligen en egen värld, och hon är en av få som lyckas lista ut just detta. De flesta lever istället inne i sin egen dröm, omedvetna om att detta styrs av en byrå (tänk lite som TVA i Loki fast med drömmar). I världen finns även pärlor, som uppfyller drömmar. Med hjälp av dem kan Nemo kanske få träffa sin pappa igen...

Betyg 3 av 5

Enola Holmes 2

Bästa filmerna på Netflix 2022 – Enola Holmes
Foto: Netflix.

Bland de bästa filmerna 2022 på Netflix för hela familjen hittar vi Enola Holmes 2. Uppföljaren med Mille Bobby Brown tillbaka som superdetektiven Sherlocks syster är en god fortsättning på den första filmen. Det finns mer att önska av själva detektiv-spåret, men framför allt gör den ett bra jobb med att nå fram till de yngre tittarna. Det är också kul att återse Henry Cavill som storebrorsan Sherlock Holmes.

Betyg 3 av 5

The Good Nurse

Bästa filmerna på Netflix 2022
Eddie Redmayne och Jessica Chastain. Foto: Netflix.

Med streamingtjänstens nya drama gör Danmarks uppåtstigande regissör Tobias Lindholm sin stora internationella debut. Med sig har han superstjärnorna Eddie Redmayne och Jessica Chastain. Filmen bygger på den sanna berättelsen om Charles Cullen, sjuksköterskan som för närmare tjugo år sedan dömdes till livstids fängelse för att i sitt yrke ha mördat fyrtio patienter. Och han misstänks ha haft ihjäl betydligt fler än så. När The Good Nurse tar vid får Cullen nytt jobb på ett sjukhus i New Jersey-trakten där han lär känna kollegan Amy, spelad av Jessica Chastain. 

Filmen må brista något i intensitet, men den har en träffande tematik och skådespelarprestationer som gör den mer än sevärd. Dessutom är den vässad med ett elegant foto.

Betyg 3 av 5

Blonde

Netflix stora filmatisering om Marilyn Monroe har inte fått det positiva bemötande som vi hade förväntat oss. Vi misstänker att det ligger i förväntningarna på en traditionell biografi. Det här är allt annat än din typiska biopic. Blonde utspelar sig som en mardrömslik odyssé bjuder inte bara på en urstark prestation av Ana de Armas. Den ger oss också en utsökt svartvit estetik som ständigt svävar i en sorts melankolisk disharmoni. Vi blir påminda om vad det är som gör filmmediet så unikt och inspirerande.

betyg 4 av 5

Athena 

Bästa filmerna på Netflix 2022 – alla bra filmtips!
Foto: Netflix.

Netflix nya franska dramathriller har varit en av streamingtjänstens stora europeiska succéer under året. Även om vi inte är riktigt lika frälsta som majoriteten tycks vara, kommer vi inte runt att det här är en högst sevärd film. Trots att den inte har tålamodet att föra sitt budskap hela vägen i mål så får vi en ursnygg actionthriller med hjärtat på rätt ställe. 

Betyg 3 av 5

Royalteen

Streamingtjänstens nya norska romantiska dramafilm Royalteen låter oss fantisera om hur det skulle vara att få ihop det med en kunglighet. Även om den är en rätt förutsägbar film i sina idéer, så lyckas den till viss del överraska. Royalteen lär inte stanna i ditt minne för evigt, men den garanterar en trivsam upplevelse. Och som en bonus får vi även en del Håkan Hellström-referenser och melodier.

Betyg 3 av 5

Incantation

Incantation – en av de bästa filmerna på Netflix 2022
Foto: Netflix.

I Netflix sydasiatiska skräckis Incantation får alla fobiker där ute någonting att bita i. Filmen kretsar kring en mamma som efter att ha blivit utskriven från ett mentalsjukhus återfår vårdnaden av sin dotter och börjar filma deras vardag för att ha något fint att blicka tillbaka på senare. Saker och ting tar dock snabbt en mörk vändning, och snart befinner sig våra huvudkaraktärer i en mardröm.

Filmen har sina skavanker, men innehåller gott om mystik, mind games, en och annan jump scare, och den del annat som bör kunna underhålla en skräckfilmsälskare. Tar precis plats bland de bästa filmerna på Netflix 2022. 

Betyg 3 av 5

Havsmonstret

Havsmonstret – en av de bästa filmerna på Netflix 2022
Foto: Netflix.

Är du sugen på att se någonting animerat tillsammans med hela familjen kan Havsmonstret vara ett alternativ. Det här är inget mästerverk, men det är helt klart en sevärd film för den som är sugen på något lekfullt.

Handlingen kretsar kring föräldralösa Maisie, som bor i en värld hemsökt av vidunderliga havsmonster. I ett försök att komma närmare sina föräldrar – som omkom till havs – smyger sig Maisie på ett ökänt jägarskepp.

Betyg 3 av 5

Hustle

En av de bästa filmerna på Netflix 2022 – Hustle
Foto: Netflix.

Få saker känns så självklara som en sportfilm med Adam Sandler i huvudrollen. Den här gången spelar han en avdankad basketscout som hittar en oslipad diamant till spelare på Madrids bakgator. Tillsammans tar de sikte på NBA och gör vad de kan för att trotsa oddsen.

Hustle kommer sannolikt inte att golva någon, men för den som tycker om sportdraman och underdogberättelser måste den ändå ses. Filmen har hjärtat på rätt ställe och balanserar effektivt humor med drama.

Betyg 3 av 5

The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes

The Mystery of Marilyn Monroe – En av de bästa filmerna på Netflix 2022
Foto: Netflix.

Denna Netflix-dokumentär ger oss en intim inblick i Marilyn Monroes liv. Den avslöjar vem ikonen var bakom myten och utforskar både hennes intellekt och känslomässiga liv. Allt i dokumentären är inte klockren, och i vissa avseenden bidrar den till och med till avhumaniseringen av Monroe, men det är alltjämt en sevärd dokumentär med mycket intressant innehåll om stjärnan.

Betyg 3 av 5

Choose or Die

Choose or die – en av de bästa filmerna på Netflix 2022
Foto: Netflix.

Det kryllar inte av sevärda skräckfilmer på Netflix, och att kalla Choose or Die för en av de bästa filmerna på Netflix 2022 hade varit en överdrift. Däremot känns det helt rimligt att kalla filmen för en av de bästa på streamingtjänsten inom sin genre. I den här mysrysaren med Asa Butterfield (Sex Education) i huvudrollen står ett mordiskt tv-spel som löper amok i centrum.

Betyg 3 av 5

Metal Lords

Metal Lords – en av de bästa filmerna på Netflix 2022
Foto: Netflix

Metal Lords är absolut inget nytt under solen, men det är en skön komedi med RIKTIG METAL. Här följer vi en grupp ungdomar, givetvis något utstötta, som tvingas samarbeta när den stora musiktävlingen Battle of the Bands utannonseras. Världen behöver mer metal.

Betyg 3 av 5

Toscana

Bästa filmerna på Netflix 2022 – alla bra filmtips!
Foto: Netflix.

Den dansk-italienska dramafilmen Toscana är en finstämd berättelse om kärlek, mat och gemenskap. I den får vi följa (Anders Matthesen), som drabbas av nyheten att hans pappa har gått ur tiden. Kvar har han lämnat slottet "Ristonchi" för sin son att ärva. Storyn griper tag och inspirerar den som tittar till att vilja satsa på sådant som gör en lycklig.

Betyg 3 av 5

Den perfekta familjen

Bästa filmerna på Netflix 2022 – alla bra filmtips!
Foto: Netflix.

I dramakomedin Den perfekta familjen tar två familjer väldigt olika på nyheten om att deras barn ska gifta sig. Kontrasterna mellan hur de ser på livet är starka, men just hur starka deras olikheter faktiskt är kommer att visa sig när det vankas bröllop. 

Det här är en film som genomsyras av passion i alla dess former, och den lyckas för det mesta med vad den vill: att vara en rolig feel good-film som även lyckas beröra. 

Betyg 3 av 5

Apollo 10 1/2: A Space Age Childhood

Apollo 10 1/2: A Space Age Childhood handlar om den unge pojken Stanley, som bor utanför Houston, Texas, i närheten av NASA:s rymdcenter. En dag dyker två kostymnissar upp och presenterar honom med ett hemligt uppdrag. De har en rymdkapsel som är för liten för vuxna och vill därför att Stanley ska ta plats i den på en resa till månen.

Filmen är ett animerat kärleksbrev till 60-talet av Richard Linklater och Filmtopps recensent var minst sagt imponerad av den. Full pott!

betyg 5 av 5

Skuggan i mitt öga

Skuggan i mitt öga – en av de bästa filmerna på Netflix 2022
Foto: Netflix

I Netflix nya danska film Skuggan i mitt öga flätas flera personers öden samman när en skola i Köpenhamn bombas av misstag under andra världskriget. Baserad på verkliga händelser och mycket gripande, annorlunda krigsskildring ur barnens perspektiv. Ruggigt välgjort, känslosamt och väl värd din tid.

betyg 4 av 5

The Adam Project

Bästa filmerna på Netflix 2022 – The Adam Project
Foto: Netflix.

I detta sci-fi-äventyr, The Adam Project, får vi se stjärnor som Ryan Reynolds, Jennifer Garner, Zoe Saldana och Mark Ruffalo. Filmen handlar om en tidsresenär som måste be om hjälp av sitt 13-åriga jag för att förhindra en dyster framtid.

Filmen passar både den som gillar action och uppskattar sci-fi med ett större fokus på det emotionella och karaktärsutveckling.

betyg 3 av 5

Against the Ice – drama

Against the Ice (2022) – en av de bästa filmerna på Netflix 2022
Foto: Netflix.

Den danske Game of Thrones-stjärnan Nikolaj Coster-Waldau är stjärnan i Netflix nya överlevnadsdrama Against the Ice. Filmen bygger på den verkliga historien om de två utforskarna Ejnar Mikkelsen och Iver Iversens äventyr på Grönland under tidigt 1900-tal, som förvandlades till en otrolig kamp om överlevnad.

Här får vi se spännande konfrontationer med isbjörnar, deras egna vanvett och och kanske framför allt den bitande kylan, som sällan tar några fångar. Givetvis är också Coster-Waldau stark i huvudrollen. Trean är stark i det här fallet och plasten bland de bästa filmerna på Netflix 2022 är i skrivande stund gjuten.

betyg 3 av 5

The House – skräck

The House Netflix är fenomenal stopmotion-skräck i antologiform. Hatten av säger vi till streamingtjänsten som producerar någonting med så pass genuint hantverk och som inte ägnar en sekund åt publikfrieri. Har du ännu inte sett The House? Då kan du skatta dig lyckligt lottad. Se upp bara, för läskig är den!

betyg 4 av 5

Kommande bra filmer på Netflix 2022

Snuten i Hollywood 4

Den legendariska komediserien syntes på biodukarna för första gången under 1984. Därefter kom ytterligare två filmer. Nu är Snuten i Hollywood snart här och Eddie Murphy kommer tillbaka som polisen Axel Foley. Närmare detaljer om handlingen är ännu inte kända, men detaljer förväntas dyka upp inom kort.

Premiär: Okänt premiärdatum.

Havoc

Bästa filmerna på Netflix 2022 – Havoc
Foto: Netflix.

Regissören bakom Raid 2 är snart tillbaka med en ny explosiv film. Den här gången ser vi Tom Hardy i huvudrollen när han spelar en mörbultad detektiv som efter att en drogaffär går snett, måste kriga sig igenom en kriminellt undervärld för att rädda en politikerson. Samtidigt upptäcker han ett nätverk fullt av korruption och konspirationer, som snärjer hela staden. Det återstår att se ifall Havoc kan bli en av de bästa filmerna på Netflix 2022.

Premiär: Okänt premiärdatum.

Knives Out 2

Rian Johnsons Star Wars-film The Last Jedi klöv stora delar av publiken, men han upprättade sig kort därefter med sin pusseldeckare Knives Out. Faktum är att filmen togs emot så väl att regissören inte fick något annat val än att krita på för en uppföljare. I Knives Out 2 återvänder Daniel Craig som Benoit Blanc och får ny klurig mordgåta att ta sig an. Även den här gången finns det ett gäng misstänkta personer att utreda. Ethan Hawke, Edward Norton, Dave Bautista och Kate Hudson är bara några av alla nya stjärna som medverkar i filmen. 

Premiär: December 2022.

De bästa kultfilmerna på Netflix 2022

Netflix pumpar bevisligen ut nya originalfilmer som på löpande band, men bland de bästa filmerna på streamingtjänsten hittar vi inte enbart deras egna produktioner. Det finns även gott om filmer som Netflix har köpt in utifrån, inklusive en stor mängd kultfilmer.

Eftersom dessa älskade filmer har en förmåga att hamna i skymundan av streamingjättens original, tycker vi att det kan vara värt att uppmärksamma några av alla gamla godningar som finns på Netflix.

Forrest Gump (1994)

Forrest Gump – en av de bästa filmerna på Netflix
Foto: United International Pictures.

Älskade Forrest Gump, med Tom Hanks i huvudrollen, är en av historiens mest uppskattade filmer. Detta unika drama hyllades av såväl biopubliken som kritiker när den kom (filmen vann 8 Oscars) och ligger än i dag många varmt om hjärtat.

Den finurliga handlingen i filmen kretsar kring Forrest Gump (Hanks), en naiv men godhjärtad man med 75 i IQ, som ständigt hamnar i centrum av historiska händelser. Forrest påverkar tillvaron för fler än han kan ana, men själv har han enbart ögon för sin barndomskärlek.

Léon (1994)

Léon (1994) – en av de bästa filmerna på Netflix
Foto: Buena Vista International.

En annan hyllad kultfilm som finns att streama på Netflix är Léon – kriminaldramat av Luc Besson med Jean Reno och Natalie Portman i huvudrollerna. Filmen kom ut samma år som Forrest Gump och kammade inte hem lika stora framgångar på de stora galorna, men genom åren har den växt sig till en av 90-talets mest uppskattade filmer.

Léon handlar om den professionella yrkesmördaren Léon (Reno), som motvilligt tar sig an 12-åriga Mathilda (Portman) efter att hennes familj har blivit brutalt mördad. Den omaka duon knyter oväntat band till varandra och Mathilda blir Léons protegée.

Fler kultfilmer på Netflix:

 • De hänsynslösa
 • Scarface
 • Min granne Totoro
 • Schindler's List
 • Top Gun
 • Life of Brian
 • Hajen
 • Grease
 • Dirty Dancing
 • Ghostbusters

Nyfiken på förra årets filmer? Kolla in vår lista över de bästa filmerna på Netflix 2021.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL