Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Bästa filmerna på Netflix 2022 – alla bra filmtips!

Bästa filmerna på Netflix 2022 – alla bra filmtips!

 • Netflix
Filmtopp
Filmtopp | Lista
19 december 2021
Filmtopp
Filmtopp | Lista
19 december 2021

Tips på bra filmer på Netflix 2022

Världens ledande streamingtjänst Netflix släpper hundratals titlar varje år. Därför kan det vara svårt att välja vilken film du ska viga kvällen åt. Filmtopp hjälper dig att sålla agnarna från vetet. Här är de bästa nya filmerna på Netflix 2022.

Netflix fortsätter att växa på streamingmarknaden, vilket kanske märks allra tydligast på deras produktionstakt. Varje vecka får jättebolagets prenumeranter ta del av flera nya filmer och serier. Med den här listan fokuserar vi på att ta fram de filmtips Netflix kunder inte får missa för det nya året. 

Artikel på Filmtopp

Listan uppdateras löpande, så fort en sevärd film dyker upp på streamingtjänsten och förtjänar att kategoriseras som en av Netflix bästa filmer 2022!

Du kan också kolla in vår lista över de bästa serierna på Netflix 2022.

De bästa nya filmerna på Netflix 2022

Incantation

Incantation – en av de bästa filmerna på Netflix 2022
Foto: Netflix.

I Netflix sydasiatiska skräckis Incantation får alla fobiker där ute någonting att bita i. Filmen kretsar kring en mamma som efter att ha blivit utskriven från ett mentalsjukhus återfår vårdnaden av sin dotter och börjar filma deras vardag för att ha något fint att blicka tillbaka på senare. Saker och ting tar dock snabbt en mörk vändning, och snart befinner sig våra huvudkaraktärer i en mardröm.

Filmen har sina skavanker, men innehåller gott om mystik, mind games, en och annan jump scare, och den del annat som bör kunna underhålla en skräckfilmsälskare.

Betyg 3 av 5

Havsmonstret

Havsmonstret – en av de bästa filmerna på Netflix 2022
Foto: Netflix.

Är du sugen på att se någonting animerat tillsammans med hela familjen kan Havsmonstret vara ett alternativ. Det här är inget mästerverk, men det är helt klart en sevärd film för den som är sugen på något lekfullt.

Handlingen kretsar kring föräldralösa Maisie, som bor i en värld hemsökt av vidunderliga havsmonster. I ett försök att komma närmare sina föräldrar – som omkom till havs – smyger sig Maisie på ett ökänt jägarskepp.

Betyg 3 av 5

Hustle

En av de bästa filmerna på Netflix 2022 – Hustle
Foto: Netflix.

Få saker känns så självklara som en sportfilm med Adam Sandler i huvudrollen. Den här gången spelar han en avdankad basketscout som hittar en oslipad diamant till spelare på Madrids bakgator. Tillsammans tar de sikte på NBA och gör vad de kan för att trotsa oddsen.

Hustle kommer sannolikt inte att golva någon, men för den som tycker om sportdraman och underdogberättelser måste den ändå ses. Filmen har hjärtat på rätt ställe och balanserar effektivt humor med drama.

Betyg 3 av 5

The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes

The Mystery of Marilyn Monroe – En av de bästa filmerna på Netflix 2022
Foto: Netflix.

Denna Netflix-dokumentär ger oss en intim inblick i Marilyn Monroes liv. Den avslöjar vem ikonen var bakom myten och utforskar både hennes intellekt och känslomässiga liv. Allt i dokumentären är inte klockren, och i vissa avseenden bidrar den till och med till avhumaniseringen av Monroe, men det är alltjämt en sevärd dokumentär med mycket intressant innehåll om stjärnan.

Betyg 3 av 5

Choose or Die

Choose or die – en av de bästa filmerna på Netflix 2022
Foto: Netflix.

Det kryllar inte av sevärda skräckfilmer på Netflix, och att kalla Choose or Die för en av de bästa filmerna på Netflix 2022 hade varit en överdrift. Däremot känns det helt rimligt att kalla filmen för en av de bästa på streamingtjänsten inom sin genre. I den här mysrysaren med Asa Butterfield (Sex Education) i huvudrollen står ett mordiskt tv-spel som löper amok i centrum.

Betyg 3 av 5

Metal Lords

Metal Lords – en av de bästa filmerna på Netflix 2022
Foto: Netflix

Metal Lords är absolut inget nytt under solen, men det är en skön komedi med RIKTIG METAL. Här följer vi en grupp ungdomar, givetvis något utstötta, som tvingas samarbeta när den stora musiktävlingen Battle of the Bands utannonseras. Världen behöver mer metal.

Betyg 3 av 5

Toscana

Bästa filmerna på Netflix 2022 – alla bra filmtips!
Foto: Netflix.

Den dansk-italienska dramafilmen Toscana är en finstämd berättelse om kärlek, mat och gemenskap. I den får vi följa (Anders Matthesen), som drabbas av nyheten att hans pappa har gått ur tiden. Kvar har han lämnat slottet "Ristonchi" för sin son att ärva. Storyn griper tag och inspirerar den som tittar till att vilja satsa på sådant som gör en lycklig.

Betyg 3 av 5

Apollo 10 1/2: A Space Age Childhood

Apollo 10 1/2: A Space Age Childhood handlar om den unge pojken Stanley, som bor utanför Houston, Texas, i närheten av NASA:s rymdcenter. En dag dyker två kostymnissar upp och presenterar honom med ett hemligt uppdrag. De har en rymdkapsel som är för liten för vuxna och vill därför att Stanley ska ta plats i den på en resa till månen.

Filmen är ett animerat kärleksbrev till 60-talet av Richard Linklater och Filmtopps recensent var minst sagt imponerad av den. Full pott!

betyg 5 av 5

Skuggan i mitt öga

Skuggan i mitt öga – en av de bästa filmerna på Netflix 2022
Foto: Netflix

I Netflix nya danska film Skuggan i mitt öga flätas flera personers öden samman när en skola i Köpenhamn bombas av misstag under andra världskriget. Baserad på verkliga händelser och mycket gripande, annorlunda krigsskildring ur barnens perspektiv. Ruggigt välgjort, känslosamt och väl värd din tid.

betyg 4 av 5

The Adam Project

Bästa filmerna på Netflix 2022 – The Adam Project
Foto: Netflix.

I detta sci-fi-äventyr, The Adam Project, får vi se stjärnor som Ryan Reynolds, Jennifer Garner, Zoe Saldana och Mark Ruffalo. Filmen handlar om en tidsresenär som måste be om hjälp av sitt 13-åriga jag för att förhindra en dyster framtid.

Filmen passar både den som gillar action och uppskattar sci-fi med ett större fokus på det emotionella och karaktärsutveckling.

betyg 3 av 5

Against the Ice – drama

Against the Ice (2022) – en av de bästa filmerna på Netflix 2022
Foto: Netflix.

Den danske Game of Thrones-stjärnan Nikolaj Coster-Waldau är stjärnan i Netflix nya överlevnadsdrama Against the Ice. Filmen bygger på den verkliga historien om de två utforskarna Ejnar Mikkelsen och Iver Iversens äventyr på Grönland under tidigt 1900-tal, som förvandlades till en otrolig kamp om överlevnad.

Här får vi se spännande konfrontationer med isbjörnar, deras egna vanvett och och kanske framför allt den bitande kylan, som sällan tar några fångar. Givetvis är också Coster-Waldau stark i huvudrollen. Trean är stark i det här fallet och plasten bland de bästa filmerna på Netflix 2022 är i skrivande stund gjuten.

betyg 3 av 5

The House – skräck

The House Netflix är fenomenal stopmotion-skräck i antologiform. Hatten av säger vi till streamingtjänsten som producerar någonting med så pass genuint hantverk och som inte ägnar en sekund åt publikfrieri. Har du ännu inte sett The House? Då kan du skatta dig lyckligt lottad. Se upp bara, för läskig är den!

betyg 4 av 5

Kommande bra filmer på Netflix 2022

Blonde

Bästa filmerna på Netflix 2022 – Blonde
Foto: Netflix.

I Blonde får vi en fiktiv tagning på Hollywoodikonen Marilyn Monroes liv, som kantades av både framgång och olycka. Filmen som regisseras av Andrew Dominik (Mindhunter, Nick Cave – One More Time with Feeling) är en av årets största satsningar. Som Marilyn Monroe ser vi en av världens största stjärnor just nu, Ana de Armas.

Premiär: Hösten 2022.

Snuten i Hollywood 4

Den legendariska komediserien syntes på biodukarna för första gången under 1984. Därefter kom ytterligare två filmer. Nu är Snuten i Hollywood snart här och Eddie Murphy kommer tillbaka som polisen Axel Foley. Närmare detaljer om handlingen är ännu inte kända, men detaljer förväntas dyka upp inom kort.

Premiär: Okänt premiärdatum.

Havoc

Bästa filmerna på Netflix 2022 – Havoc
Foto: Netflix.

Regissören bakom Raid 2 är snart tillbaka med en ny explosiv film. Den här gången ser vi Tom Hardy i huvudrollen när han spelar en mörbultad detektiv som efter att en drogaffär går snett, måste kriga sig igenom en kriminellt undervärld för att rädda en politikerson. Samtidigt upptäcker han ett nätverk fullt av korruption och konspirationer, som snärjer hela staden. Det återstår att se ifall Havoc kan bli en av de bästa filmerna på Netflix 2022.

Premiär: Okänt premiärdatum.

Hustle

Bästa filmerna på Netflix 2022 – Hustle
Foto: Netflix.

År 2022 är det äntligen dags för en ny sportkomedi med Adam Sandler. Denna gången kommer stjärnan att spela en avdankad talangscout inom basket. Hans lycka ser ut att vända en dag när han upptäcker en enastående spelare på gatan när han är i Spanien. Kan den oupptäckte talangen vara biljetten tillbaka till NBA för Sandlers karaktär?

Sportkomedier brukar sällan falla in i kategorin för årets bästa filmer, men med tanke på vilken form Sandler visade upp i Uncut Gems (2021), och att han har andra tunga namn som Robert Duvall och Ben Foster med sig i filmen, så skulle det här kunna bli riktigt bra.

Premiär: Okänt premiärdatum.

Knives Out 2

Rian Johnsons Star Wars-film The Last Jedi klöv stora delar av publiken, men han upprättade sig kort därefter med sin pusseldeckare Knives Out. Faktum är att filmen togs emot så väl att regissören inte fick något annat val än att krita på för en uppföljare. I Knives Out 2 återvänder Daniel Craig som Benoit Blanc och får ny klurig mordgåta att ta sig an. Även den här gången finns det ett gäng misstänkta personer att utreda. Ethan Hawke, Edward Norton, Dave Bautista och Kate Hudson är bara några av alla nya stjärna som medverkar i filmen. 

Premiär: November 2022.

Day Shift

Actionkomedi med Jamie FoxxDave Franco och Natasha Liu Bordizzo om en till synes hederlig familjefar, som jobbar med att städa pooler i San Francisco. Vad han gör där emellan? Jagar och slaktar vampyrer. Allt för att håva in stålarna som kan förse hans dotter med ett bättre liv.

Premiär: Augusti 2022.

Enola Holmes 2

Det är inte hugget i sten att Enola Holmes 2 får premiär 2022, men i dagsläget ser det onekligen ut som om det kommer bli så. Vi vet inte vad uppföljaren kommer att handla om, men vi kan räkna med att Sherlock Holmes lillasyster har ett nytt mysterium att lösa.

Klarar Netflix av att hålla Enola Holmes 2 lika härligt lekfull och kanske ge lite mer gemensamt utrymme till Millie Bobby Brown och Henry Cavill, så kan det här definitivt bli en av de bästa filmerna på Netflix 2022.

Premiär: Okänt premiärdatum.

Fler kommande filmpremiärer på Netflix 2022:

 • Slumberland (okänt premiärdatum) – Familjeäventyr med Jason Momoa.
 • Curs>r (okänt premiärdatum) – Skräck med Asa Butterfield och Robert Englund.
 • Escape from Spiderhead (okänt premiärdatum) – Action med Chris Hemsworth, Miles Teller, Jurnee Smollett m.fl.
 • Monkey Man (okänt premiärdatum) – Actionthriller med Dev Patel.
 • Reptile (okänt premiärdatum) – Dramathriller med Benicio Del Toro och Justin Timberlake.
 • The Division (okänt premiärdatum) – Action med Jake Gyllenhaal och Jessica Chastain.
 • The Good Nurse (okänt premiärdatum) – Drama med Jessica Chastain och Eddie Redmayne.
 • Luther (okänt premiärdatum) – Den populära serien med Idris Elba fortsätter som långfilm.

Utöver alla de titlar vi listat ovan kan vi räkna med att Netflix fortsätter att producera många internationella titlar, samt att de säkerligen har en och annan överraskning som väntar under året.

De bästa kultfilmerna på Netflix 2022

Netflix pumpar bevisligen ut nya originalfilmer som på löpande band, men bland de bästa filmerna på streamingtjänsten hittar vi inte enbart deras egna produktioner. Det finns även gott om filmer som Netflix har köpt in utifrån, inklusive en stor mängd kultfilmer.

Eftersom dessa älskade filmer har en förmåga att hamna i skymundan av streamingjättens original, tycker vi att det kan vara värt att uppmärksamma några av alla gamla godningar som finns på Netflix.

Forrest Gump (1994)

Forrest Gump – en av de bästa filmerna på Netflix
Foto: United International Pictures.

Älskade Forrest Gump, med Tom Hanks i huvudrollen, är en av historiens mest uppskattade filmer. Detta unika drama hyllades av såväl biopubliken som kritiker när den kom (filmen vann 8 Oscars) och ligger än i dag många varmt om hjärtat.

Den finurliga handlingen i filmen kretsar kring Forrest Gump (Hanks), en naiv men godhjärtad man med 75 i IQ, som ständigt hamnar i centrum av historiska händelser. Forrest påverkar tillvaron för fler än han kan ana, men själv har han enbart ögon för sin barndomskärlek.

Léon (1994)

Léon (1994) – en av de bästa filmerna på Netflix
Foto: Buena Vista International.

En annan hyllad kultfilm som finns att streama på Netflix är Léon – kriminaldramat av Luc Besson med Jean Reno och Natalie Portman i huvudrollerna. Filmen kom ut samma år som Forrest Gump och kammade inte hem lika stora framgångar på de stora galorna, men genom åren har den växt sig till en av 90-talets mest uppskattade filmer.

Léon handlar om den professionella yrkesmördaren Léon (Reno), som motvilligt tar sig an 12-åriga Mathilda (Portman) efter att hennes familj har blivit brutalt mördad. Den omaka duon knyter oväntat band till varandra och Mathilda blir Léons protegée.

Fler kultfilmer på Netflix:

 • De hänsynslösa
 • Scarface
 • Min granne Totoro
 • Schindler's List
 • Top Gun
 • Life of Brian
 • Hajen
 • Grease
 • Dirty Dancing
 • Ghostbusters

Nyfiken på förra årets filmer? Kolla in vår lista över de bästa filmerna på Netflix 2021.

NÄSTA ARTIKEL