Maria Wern

Maria Wern (Säsong 8)

  • 8 x 45 min
  • Drama, Thriller
  • C More
Uppdaterad 08 juni 2021 kl. 11:38 | Publicerad 19 april 2021 kl. 12:51
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Maria Wern återvänder till tv-rutan

Med sju säsonger bakom sig har Eva Röse haft lång tid på sig att bygga upp karaktären som blivit synonym med nordiskt kriminaldrama. Sidokaraktärer har kommit och gått medan Wern löser brott på Gotland. Den åttonde säsongen bjuder inte på några överraskningar, men vi förväntade oss nog inga heller.

  • Skapare:
    Peter Lindmark, Eva Röse
  • I rollerna:
    Eva Röse, Erik Johansson, Allan Svensson m.fl.

MER LÄSNING:

Svenska filmer och serier 2021

Här hittar du #filmhjälpen där du kan streama gratis film!

När vi först träffade Maria Wern (Eva Röse) för tretton år sedan återvände hon till jobbet som kriminalinspektör efter att hennes man avlidit. Mycket har förändrats sedan dess, vilket är ett bra tecken för ett kriminaldrama som annars tenderar att stagnera. Hon är ihop med kollegan Sebastian (Erik Johansson) och nya ansikten flockas på stationen. Ny för den här säsongen är Sasha med militärbakgrund som kommer till nytta i de första två avsnitten som handlar om mord inom just militären.

Vad vi vet om Maria Wern Säsong 9

Vi får följa fyra fall uppdelade på två avsnitt vardera. Den första delen ger en inblick i militärens hemligheter, den andra delen undersöker mordet på dränkt pojke, den tredje delen ger Maria trubbel när den huvudmisstänkte för ett mord är en dement man. Den fjärde delen trappar upp konflikterna och hanterar rasism som splittrar teamet med ödesdigra konsekvenser.

Alltid är det något som "inte stämmer".

Serien ska ha beröm för att den alltid har kommit med annorlunda fall. Det får vi också i den här säsong även om de är lite väl förenklade. Verkligheten är långt mer komplicerad och även om det inte är meningen att en tv-serie ska vara extremt verklighetstrogen (för det hade nog ingen orkat titta på) så hade serien tjänat på att väva in djupare intriger och framförallt mer komplicerade fall.

Det räcker inte med att Maria ska säga ”Det är något som inte stämmer” i slutet på nästan alla fall för att hon och hennes kår ska framstå som skickliga kriminalinspektörer.

Delarna håller jämn ton och kvalité. Det mest spännande fallet enligt den här recensentens åsikt är Fienden bland oss, som bjuder på människojakt och barska militärer. Men säsongens sista fall vågar sätta skamhatten på poliserna själva vilket alltid är intressant. För att behålla intresset försöker serien ge Maria privata dilemman, men inget av dem är särskilt spännande om man jämför med tidigare säsonger.

Maria Wern är lätt att sätta på någon kväll efter middagen. Men förvänta dig inga nagelbitare.

VIDARE LÄSNING:
Svenska polisfilmer – 11 tips!
Fem tips för dig som gillar Exit

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL