Kopps

Svenska polisfilmer - 11 tips!

Uppdaterad 21 oktober 2021 kl. 08:10 | Publicerad 16 april 2021 kl. 16:04

Gillar du action, drama och crime kan du spana in den här listan som innehåller just det.

Vi alla har sett filmer som "Bad Guys", "Snuten i Hollywood" och "Hot Fuzz" och vad har de gemensamt? Poliser! Här kommer några tips på svenska polisfilmer.

Om det beror på vädret eller inte är svårt att säga, men många av oss svenskar älskar en gjuten deckare. Vår besatthet av allt som heter Beck och Wallander är till och med så stark att det finns två internationella uttryck för det Nordic Noir och Scandinavian Noir.

I den här artikeln kikar vi närmare på just polisernas arbete i svenska polisfilmer. Något, som trots det stora intresset, faktiskt är rätt svårt att hitta – åtminstone när det kommer till bra titlar.

Vår lista med svenska polisfilmer är för dig som vill unna dig en riktigt bra krimfilm, med poliser i åtanke såklart. Här hittar du allt från Mannen från Mallorca till Kopps. Bättre än så kan det inte bli!

För den som är intresserad av internationella titlar har vi även en lista med världens bästa polisfilmer där du hittar en hel del roliga och spännande alternativ.

På med hölstret, kepan, din coolaste rock (men fimpa solglasögonen, annars blir det svårt) nu kör vi!

11 svenska polisfilmer du bara måste se:

Huss 1-5 (2021)

Huss - en av alla svenska polisfilmer

Regi: Jörgen Bergmark, Annika Appelin
Med:
Karin Franz Körlof, Anders Berg, Filip Berg m.fl.

Det senaste tillskottet på vår lista med svenska polisfilmer är inte bara en, utan fem filmer om Göteborgspolisen Katarina Huss, dotter till den legendariske Irene Huss. Bland filmerna är det framförallt den första och den sista som imponerar, men alla är mer eller mindre värda en chans!

Hur det blir med fler av de nya Huss-filmerna återstår att se, men vi håller tummarna!

Män som hatar kvinnor (2009)

män som hatar kvinnor

Regi: Niels Arden Oplev
Med: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Sven-Bertil Taube m.fl. 

Handling: Den omtalade journalisten Mikael Blomqvist får i uppdrag att skriva en släktkrönika om familjen Vagner, efter att han lämnat uppmärksamheten bakom sig på grund av tidigare anmälan om förtal. Släktkrönikan är egentligen en ursäkt till att kunna undersöka ett mystiskt försvinnande som skedde i Vagner-familjen.

Blomqvist tar hjälp av datahackern Lisbeth Salander för att kunna gräva djupare men det leder snart till något mycket mörkare än vad de kunnat föreställa sig. 

Män som hatar kvinnor är ett internationellt fenomen och en av de bästa svenska polisfilmerna som någonsin har gjorts. R.I.P. Stieg Larsson och tack för denna fantastiska historia!

Mannen från Mallorca (1984)

mannen från mallorca

Regi: Bo Widerberg
Med: Sven Wollter, Tomas von Brömssen, Håkan Serner m.fl.

Handling: Kriminalinspektörerna Jarnis och Johan är de första som anländer till brottsplatsen efter ett rån har skett på ett av Stockholms postkontor. Nu inleds en utredning som till en början inte leder någonstans. Men efter att en rad mystiska mord står det klart att rånaren är i farten igen. Nu måste de två kriminalinspektörerna bara luska ut vem det är som är rånaren och varför han mördade dessa offer. 

Regisserad av ingen mindre än Bo Widerberg är detta ett realistiskt tillskott bland alla svenska polisfilmer, perfekt för den som vill hänga med på djupet när det luskas i ett spännande case!

Hypnotisören (2012)

Svenska polisfilmer
Mikael Persbrandt syns i flera svenska polisfilmer, inte bara Beck.

Regi: Lasse Hallström
Med: Mikael Persbrandt, Lena Olin, Tobias Zilliacus m.fl.

Handling: Kriminalkommissarien Joona Linna blir indragen i ett fall där en mördare brutalt har slaktat flera familjemedlemmar ur en och samma familj. Nu är det upp till Linna att få fast mördaren innan det sker fler mord. Linna anlitar hypnotisören Erik för att kunna förhöra den svårt skadade sonen för att få fram ett vittnesmål. En kamp mot klockan inleds för att försöka stoppa mördaren från att hinna ikapp den sista familjemedlemmen. 

Mikael Persbrandt kan det där med att spela polis – han har gjort det i massor av svenska polisfilmer – och är även här lika bra som vanligt.

Mannen på taket (1976) – Den bästa av alla svenska polisfilmer.

Mannen på taket

Regi: Bo Widerberg
Med: Carl-Gustaf Lindstedt, Sven Wollter, Thomas Hellberg m.fl.

Handling: En polis blir brutalt mördad på sjukhuset och kriminalkommissarien Martin Beck och Gunvald Larsson inleder en utredning. Det visar sig att polisen som blivit mördad har skaffat sig många fiender under åren och nu gäller det att undersöka vem av alla fiender som ligger bakom mordet. En tidigare polis vid namn Åke Eriksson, som blivit personlighetsförändrad, visar sig vara mannen bakom mordet och nu måste de stoppa honom innan fler liv tas. 

Den andra filmen av Bo Widerberg på listan är också en av de bästa. Det är också den bästa Beck-filmen som någonsin har gjorts.

Farliga drömmar (2013)

farliga drömmar

Regi: Molly Hartleb
Med: Ola Rapace, Tuva Novotny, Linus Wahlgren m.fl.

Handling: Puck arbetar som stenograf åt nobelpristagaren Andreas Hallman när Hallmans son mystiskt och plötsligt dör. En tid senare dör även Hallman och nu börjar misstankarna om mord gå upp för kommissarie Christer Wijk. Samtidigt börjar Puck bli utsatt för flera mordförsök och när Wijk misstänker att förgiftning ligger bakom de två morden så måste han skynda sig för att rädda den utsatta Puck. 

Farliga drömmar är en dold pärla bland alla svenska polisfilmer, som alldeles för få har tagit sig tiden till att se. Dessutom, Tova Novotny är ju alltid bra!

Hamilton (1998)

Svenska polisfilmer

Regi: Harald Zwart
Med: Peter Stormare, Lena Olin, Mark Hamill m.fl. 

Handling: När en grupp Sovjetiska rebeller planerar att smuggla en kärnvapenrobot genom Sverige tvingas agenten Carl Hamilton och hans kollega Åke Strålhandske ge sig ut för att stoppa dem. Hamilton och Strålhandske är beredda att offra sina liv för att stoppa smugglingen av kärnvapnet och skurken bakom det hela, Mike Hawkins. Ett uppdrag som leder de både till Ryssland, USA och Libyen. 

När det kommer till poliser i filmer får vi ovanligt mycket stjärnglans i Hamilton. Här ser vi stora namn som Peter Stormare, Lena Olin och Mark "Luke Skywalker" Hamill, men inspelningen verkar inte alltid ha varit en dans på rosor… I en exklusiv intervju med Filmtopp berättar Peter om varför Mark Hamill står i hans svarta bok, "karljäveln har aldrig bett om ursäkt":

Jägarna (1996)

jägarna

Regi: Kjell Sundvall
Med: Rolf Lassgård, Lennart Jähkel, Helena Bergström m.fl. 

Handling: Efter ett skjutdrama i Stockholm flyttar polisen Erik hem till Norrbotten där han får en ny tjänst inom polisen. Hans sätt att se på saker passar inte riktigt in i den lilla staden där reglerna inte längre har någon betydelse. Erik börjar istället undersöka tjuvjakten som pågått i flera år men som de lokala poliserna fullkomligt blundat för. Det visar sig snart att Eriks bror är en del av tjuvjakts-härvan och allt ställs på sin spets. 

Jägarna är en riktig klassiker bland alla svenska polisfilmer, vilket inte minst märkt på att det numera finns en superpopulär serie baserad på filmen. Det är trots allt inte alla svenska filmer som lyckas med det konststycket!

The Nile Hilton Incident (2017)

the nile hilton incident
Fares Fares spelar Noredin Mostafa, som hjälper den danska polisen i filmen The Nile Hilton Incident.

Regi: Tarik Saleh
Med: Fares Fares, Mari Malek m.fl.

Handling: Noredin är en kriminalpolis i Kairo där hans liv kretsar kring alkohol och droger samt utpressning av lokala brottslingar. En natt blir han tilldelad ett morduppdrag där en sångerska hittats död i en bröllopssvit. Mordet på sångerskan visar sig ha anknytningar till presidentens innersta krets och nu handlar det om att inte falla för djupt då ingen går att lita på. 

The Nile Hilton överraskade alla när den knep Guldbaggen för Bästa film framför Ruben Östlunds The Square. Att en polisfilm belönas på det viset hör verkligen inte vanligheterna till, men The Nile Hilton är inte heller vilken polisfilm som helst.

Kopps (2003) – Den roligaste av alla svenska polisfilmer.

kopps Svenska polisfilmer

Regi: Josef Fares
Med: Fares Fares, Torkel Petersson, Sissela Kyle m.fl. 

Handling: I den lilla byn Högboträsk jobbar Jacob och hans kollegor som poliser. Men i brist på brottslighet så spenderar de dagarna med att dricka kaffe och äta korv med bröd. De lever drömmen men när de svenska myndigheterna bestämmer sig för att stänga ner den lokala polisstationen, på grund av den minskade brottsligheten, måste de klura ut hur de ska rädda den. 

Tveklöst den roligaste svenska polisfilmen som någonsin har gjorts.

Beck - Pojken i glaskulan (2002)

beck - pojken i glaskulan

Regi: Daniel Lind Lagerlöf
Med: Peter Haber, Mikael Persbrandt, Malin Birgerson m.fl.

Handling: Det här är en av alla filmer vi får träffa poliserna Martin och Gunvald i deras jakt på att lösa brott. I Pojken i glaskulan påträffas en kvinna ihjälslagen i sitt hem samtidigt som hennes autistiske son syns helt blodig tillsammans med mordvapnet i handen. Martin och Gunvald har aldrig stött på något liknande och de inser snabbt att det är något som inte stämmer. 

Den andra Beck-filmen på listan är också en av de bästa svenska polisfilmerna som någonsin har gjorts. Om du inte har sett den ännu, är det hög tid för det!

Se också Filmtopps lista på de bästa kriminalserierna med tips från 2021.

NÄSTA ARTIKEL