Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filmcirklen tipsar – andra världskrigsfilmerna du måste se

Filmcirklen tipsar – andra världskrigsfilmerna du måste se

Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
24 juni 2022
Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
24 juni 2022

Missa inte dessa filmer om andra världskriget.

Filmcirkeln har grävt djupare bland filmerna om andra världskriget och plockat fram några av de absolut bästa filmerna som du måste ha sett.

Marcus Ljung tipsar om:

The Imitation Game (2014)

Imitation Game.
Foto: The Weinstein Company

Jag älskar "The Imitation Game" för jag tycker det är en sida av kriget som vi inte får se så ofta. Krig består av så mycket mer än soldaterna i krig. Och här får vi följa en man som med intellekt bekämpar fienden för att förändra krigets utgång. Dessutom samtidigt som han kämpar med sig själv och en värld som inte accepterar honom som han är. Fantastiskt, och mycket välspelat av Benedict Cumberbatch

David Lindahl tipsar om:

Gå och se (1985)

Come and se.
Foto: Sovexportfilm.

Krig är enkelt att glorifiera på film. Ofta är det ur USA:s, Storbritannienseller Frankrikes perspektiv. Men sedan finns de filmer som vågar göra något annorlunda och skildra den brutala sanningen som krig faktiskt är.

Gå och se är en sovjetisk krigsfilm som brutalt visar tyskarnas framfart i nuvarande Belarus under andra världskriget. Mästerregissören Elim Klimov drar sig inte för att visa fruktansvärda dåd och misär. Gå och se är en jobbig film att se, men samtidigt en viktig historia att berätta om krigets verkliga fasor.

Vidar Justegård tipsar om:

En bro för mycket (1977)

En bro för mycket.
Foto: United Artists.

"En bro för mycket" handlar om hur de allierade under september 1944 försöker bryta hål i tyskarnas linjer genom att ta ett flertal strategiskt viktiga broar i Nederländerna. Kanske en av de mest stjärnspäckade krigsfilmerna någonsin med massor av dåtidens giganter i olika roller. Det hade nästan varit löjligt att rada upp alla så här är ett litet axplock: James Caan, Michael Caine, Sean Connery, Elliott Gould, Anthony Hopkins, Gene Hackman och Laurence Olivier. En bro för mycket är ett episkt motstycke och håller fantastiskt bra än idag.

Missa inte Filmcirkelns senaste avsnitt

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

 

 

NÄSTA ARTIKEL