Filmcirklen tipsar – bästa svenska sommarfilmer

Filmcirklen tipsar – bästa svenska sommarfilmer

Filmcirkeln
25 augusti 2022 kl. 20:08

Filmcirkeln har samlat de bästa svenska sommarfilmerna.

Sommaren är inte slut än. Filmcirkeln har samlat tre tips på riktigt bra svenska sommarfilmer för att hålla värmen kvar lite till.

David Lindahl tipsar om:

Sommarnattens leende (1955)

Sommarnattens leende.
Foto: AB Svensk Filmindustri.

Det går inte att slå Ingmar Bergmans komedi om över- och underklassens bekymmer en sommar kring sekelskiftet 1900. Advokat Egerman och Greve Malcolms tuppande om ära och kärlek är lika roligt nu som det var 1955 när filmen hade premiär.

Bergman hade en otrolig förmåga att sätta fingret på rätt saker. Och trots att Sommarnattens leende snart har 70 år på nacken och utspelar sig för över 100 år sedan så känns den färsk och odödlig. Missa inte inte denna svenska sommarpärla!

Marcus Ljung tipsar om:

En kärlekshistoria (1970)

En karlekshistoria.
Foto: Triart Film AB.

Ibland händer det att jag går förbi fotbollsplanen där Pär släppte mopeden för sin Annika. Även om platsen förändrats en hel del kan jag se paret framför mig och det slår mig att karaktärerna känns lika verkliga som platsen. Det är som om scenen faktiskt ägde rum här, jag var här och det var inga skådespelare utan riktiga ungdomar.

Ja, Roy Anderssons regi i hans debutfilm skiljer sig från hans resterande filmografi. I en kärlekshistoria har han naturalismen som ledstjärna. Karaktärerna och historien känns rå, på riktigt och levande. I hans senare filmer utvecklar han en annan mer konstlad stil som jag i och för sig är ett stort fan av. Men det han gjorde i En kärlekshistoria var något alldeles speciellt och jag älskar hur han skildrar kärleken genom karaktärerna som alla befinner sig i olika skeden i livet, en sommar i Sverige år 1970. Den måste ses helt enkelt.

Vidar Justegård tipsar om:

Den bästa sommaren (2000)

Bästa sommaren.
Foto: Film i Väst.

Filmad i ett otroligt vackert sommarklimat fångar Den bästa sommaren något alldeles särskilt bara genom det troliga fotot. Och givetvis är det omöjligt att ogilla Kjell Bergqvist som en tjurig begravningsentreprenör som tar in sommarbarn varje varje sommarsäsong.

Förutom att vara otroligt rolig, tar Den bästa sommaren också upp intressanta teman som barnuppfostran, fördomar och givetvis klass. Här finns något för alla. Har du inte sett den, då vet du vad du måste göra.

Missa inte Filmcirkelns senaste avsnitt

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL