Filmcirklen tipsar – filmer som utspelar sig under kort tid

Filmcirklen tipsar – filmer som utspelar sig under kort tid

Filmcirkeln
29 december 2022 kl. 10:12

Missa inte dessa filmer som tar vid under en väldigt kort tid.

Filmcirkeln har grävt bland filmer som utspelar sig under väldigt kort tid och plockat fram några av de bästa. Du har väll sett dem allihop?

Marcus Ljung tipsar om: 

Locke (2013)

Locke.
Foto: A24.

Tom Hardy kör bil, han har en telefon och ett stort problem. En man kör mot en okänd destination och under filmens gång får vi genom olika telefonsamtal reda på vart han är på väg. Samtidigt får vi också se hans liv gå från lugnt och stilla till totalt kaos. Tack vare ett otroligt manus och en mästerlig Tom Hardy är Locke, som utspelar under en natt i en och samma bil och med totalt 36 olika telefonsamtal, aldrig tråkig.

David Lindahl tipsar om:

High Noon (1952)

High Noon.
Foto: United Artists.

Ja, vad tusan jag slår till med en ikonisk klassiker. Westernfilm ligger mig varmt om hjärtat och ska jag plocka fram en film som utspelar sig under en väldigt kort tid är det svårt att förbise High Noon. Gary Cooper spelar en sheriff i en stad som väntar besök av en notorisk bandit ute efter hämnd. Problemet är att ingen är villig att hjälpa honom möta den skräck som väntas anlända med tåget, prick klockan 12.

I filmens värld kan tiden vara en briljant antagonist och drama-skapare. Och i High Noon är den både och. Det är väldigt stressande att följa Gary Coopers morgon när han från man till man vandrar för att desperat hitta någon som är villig att stå på sin sida. Men klockan tickar och snart är det "high noon", och då väntar inget annat än död. Lägg till en episk duell mot slutet och du har hela paketet – en perfekt western.

Vidar Justegård tipsar om:

Die Hard (1988)

Die Hard.
Foto: 20th Century Fox.

I sann julanda passar jag då på att slå till med en riktig actionklassiker. Men vad mer kan jag egentligen säga om Die Hard som inte redan är sagt. Bruce Willis spelar polisen John McClane som måste hantera ett pågående gisslandrama uppe i en skyskrapa som bland annat innefattar hans egen fru. 

Die Hard har allt som en actionrökare ska ha, och lite till. Plus att vi får höra Bruce Willis yttra klassiska one-liners som "Yippee ki-yay, motherfucker!". God Jul.

 

MISSA INTE VÅRT SENAST AVSNITT!

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

 

NÄSTA ARTIKEL