Filmcirkeln listar – överskattade julfilmer

Filmcirkeln listar – överskattade julfilmer

Filmcirkeln
Uppdaterad 06 mars 2023 kl. 21:03 | Publicerad 24 december 2022 kl. 10:12

Dessa överskattade julfilmer förtjänar inte dess status.

Allting kring julen är inte bara ljus och glöggmys. Och alla julfilmer är inte något att hänga i granen. Här listar Filmcirkeln några julfilmer som fått överdrivet mycket kärlek.

Marcus Ljung listar:

Ensam hemma 2 – vilse i New York (1992)

Home alone 2.
Foto: 20th Century Fox.

Första ensam hemma är en fantastisk klassiker och jag har under åren hört många tycka att tvåan är minst lika bra. Men för mig är uppföljaren inget annat än en copy paste-film där man på ett väldigt slappt sätt tagit samma karaktärer och samma historia, för att endast omplacera det och låta det utspela sig i New York.

Visst har Ensam hemma 2 en del roliga stunts och underhållande scener, men utöver det är filmen verkligen inget att ha. Se första i stället.

Vidar Justegård listar:

Grinchen – julen är stulen (2000)

The Grinch.
Foto: Universal Pictures.

Jag är över huvud taget inget fan av Grinchen och jag har ofta svårt för Jim Carreys gapiga sätt. Med andra ord är kombinationen av de båda inget som tilltalar mig över huvud taget.

Grinchen, eller Grunken, som han från början hette på svenska är en ganska amerikansk karaktär som vi i Sverige inte har något direkt koppling till och i denna nya version är han mest störig. Undvik detta Carrey-kaos till film och se någon annan julfilm där du får ut något vettigt i stället.

David Lindahl listar:

A Christmas Story (1983)

A Christmas Story.
Foto: MGM/UA Entertainment Co.

Det är svårt att lista en julfilm som verkligen är överskattad, för grejen med en julfilm är att antingen tillhör filmen den exklusiva lilla skaran riktigt bra julfilmer, eller så ligger den nere och harvar med alla andra sisådär-men-mysiga-filmer. För du vet ju innerst inne vad du ger dig in på när du sätter på en julfilm. Det är inte för kvalitet av rang, utan snarare en gnutta julmys i decembermörkret.

Mitt val faller dock på den amerikanska A Christmas Story, om den lilla pojken som inte vill något hellre än att ha ett luftgevär. Visst kan jag relatera till att som barn önska sig något så innerligt. Men det är också det enda jag verkligen föll för i filmen. Annars tycker jag mest den var rörig och gapig.

MISSA INTE VÅRT SENAST AVSNITT!

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL