Filmcirklen tipsar – bästa stop motion-filmerna

Filmcirklen tipsar – bästa stop motion-filmerna

Filmcirkeln
Uppdaterad 06 mars 2023 kl. 21:03 | Publicerad 06 februari 2023 kl. 10:02

Dessa stop motion-pärlor måste du se.

Filmcirkeln har grävt djupt i stop motion-filmens värld och plockat fram tre pärlor som du absolut måste se.

David Lindahl tipsar om:

Mary and Max (2009)

Mary and Max.
Foto: Icon Entertainment International.

När jag för första gången såg den lågmälda och melankoliska pärlan Mary and Max hade jag inte en aning om vad jag gav mig in på. Jag betade enbart av en hyllad animerad film. Och vilken film det är.

Mary and Max är en fantastiskt vacker historia om en ensam man och flicka som börjar brevväxla med varandra, han från New York och hon från Australien. En ovanlig vänskap uppstår och genom deras korrespondens finner de tröst i sin annars jobbiga vardag. Otroligt animerat och fint berättat. Ett måste!

Vidar Justegård tipsar om:

A Nightmare Before Christmas (1993)

The Nightmare Before Christmas.
Foto: Disney.

En jul- eller halloweenfilm? Debatten om vad The Nightmare Before Christmas är för typ av film har rasat länge och anses nog av många fortfarande pågå. Jag tänker inte ta någons sida utan väljer att vara diplomatisk och säga att den fungerar som både det ena och det andra, eller som båda två samtidigt. Jag tycker heller inte det är så viktigt att klargöra frågan eftersom att det ger oss en anledning att återbesöka denna fantastiska film minst två gånger om året.

Något vi kan konstatera är att The Nightmare Before Christmas är en fantasy/musikal och handlar om en värld där varje högtid har sin egen stad. Vår huvudperson, Jack Skellington, som bor i Halloween Town har tröttnat på pumpahögtiden och hamnar av en slump i Christmas town. En helt ny värld öppnar sig för Jack och när han återvänder hem gör han allt för att ta reda på mer om vad julen är för något. Därför bestämmer han sig för att Halloween Town i stället ska ansvara för julen och att han ska ta över tomtens uppgifter. Detta innebär att tomten behöver ta en ofrivillig ledighet genom att kidnappas.

Det är svårt att inte charmas av filmens humor, musikalnummer och stop-motion teknik. Tim Burtons stil vilar överfilmen vilket jag personligen har svårt att inte tycka om. Ofta misstas Tim Burton för att ha regisserat filmen till följd av detta, men han har tagit fram idén samt producerat den. Oavsett om du väljer att se The Nightmare Before Christmas på Halloween eller i juletider så är den ett måste bland stop-motionfilmer.

Marcus Ljung tipsar om:

Mad God (2021)

Mad God.
Foto: Shudder.

En av de mest unika, storslagna, experimentella och äckliga filmer jag någonsin sett är den film som stop motion-mästaren Phil Tippet färdigställde år 2021 efter en 30 år lång produktion, nämligen Mad God. Phil Tippet är skaparen bakom några av de mest ikoniska skapelserna på film. Han har designat och byggt allt från Tauntauns och Imperial-walkers i Star Wars till robotarna i Robocop.

För 30 år sedan tröttnade han på det tillrättalagda Hollywood och på sin fritid utanför sitt dag-jobb i stora produktioner påbörjade han ett eget filmprojekt. Resultatet blev en stop motion-film som ganska nyss fick se dagens ljus. Tack vare en lyckad kickstarter-kampanj lyckades Tippet och hans team färdigställa filmen och det ska vi vara glada för, för det är stor konst som man nog gör bäst i att inte försöka förstå utan mest insupa och känna in med alla sinnen.

Stop Motion-filmer hamnar ofta i kategorin barnfilm, men Tippet tog som sagt ett stort kliv från mainstream och Mad God, hans Magnum Opus, ska du absolut inte visa dina barn - de kommer få ärr för livet. Jag skulle beskriva det ungefär som att Tippet tog Metropolis, Blade Runner, Eraeserhead, 2001: A Space Odyssey och Apocalypse Now och slängde alla filmerna i en mixer. Film-smoothien som sedan bildades kallade han för Mad God och jag tycker verkligen fler borde smaka denna fantastiska mix!

MISSA INTE VÅRT SENAST AVSNITT!

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

NÄSTA ARTIKEL