Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Partisan säsong 2 – Detta vet vi

Partisan säsong 2 – blir det någon fortsättning?

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
01 september 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
01 september 2020

Har vi sett det sista av årets bästa svenska thrillerserie?

Viaplays succéserie "Partisan" med Johan Rheborg, Fares Fares och Sofia Karemyr i huvudrollerna slog tittarrekord på streamingtjänsten. Det svenska folket undrar nu säkerligen ifall vi får se mer av serien.

Johan Rheborg och Fares Fares i "Partisan".
Foto: Viaplay.

I Partisan följer vi lastbilschauffören Johnny (Fares Fares) som hämtar upp och lämnar två flickor, Maria (Ylvali Rurling) och Nicole (Sofia Karemyr), i jordbrukssamhället Jordnära där det drivs en framgångsrik ekologisk odling. Affärerna i det lilla samhället sköts av Kent (Johan Rheborg) som har hett temperament och gör stora affärer där allting betalas i cash. Ju längre Johnny och tjejerna stannar där, desto tydligare blir det för dem att någonting är surt i grunden här. 

MER LÄSNING:

Partisan har gjort enorm succé. I mitten på augusti fick vi veta att den hade 18 procent fler tittare under sin öppningshelg än vad den tidigare rekordhållaren Maskineriet hade. Förutom att locka stor publik har serien också hyllats av den svenska kritikerkåren. Men trots framgången känns det inte säkert att vi får se Partisan säsong 2. Viaplay har ännu inte gett besked gällande seriens framtid.

***SPOILERVARNING***

Denna oerhört spännande serie slutar på ett rafflande vis som lämnar svenska folket hungriga efter mer. Men vi får inte glömma att Partisan är tänkt som en miniserie, och vi bör därför inte bli förvånade ifall Viaplay och skaparna bakom den väljer att sätta punkt redan efter en säsong.

Det är snarare undantag än regel att miniserier, oavsett hur stor succé de gör, får en fortsättning. Senast vi såg det på internationell nivå var med HBO-serien Big Little Lies som efter många om och men fick en andra säsong.

Det finns säkerligen möjligheter för manusteamet bakom Partisan att spinna vidare på den mystiska berättelsen. Men det är svårt att se hur de ska göra det med seriens två superstjärnor. 

Antologiserie?

Ja, vi som sett samtliga avsnitt kan bara spekulera i hur man skulle ta berättelsen vidare. Tankar som dyker upp är att Partisan säsong 2 skulle kunna handla om hur samhället Jordnära kom till, och hur dess drivande personer blev som de blev, eller bygga vidare på Maria och Nicoles berättelse utanför jordbrukssamhället. Kanske kommer de tillbaka för att kräva hämnd och sänka matriarket i ett gyttjigt blodbad? Så hade förmodligen Tarantino velat ha det. 

Ett allt mer populärt serieformat på senare tid är antologi, där vi följer olika berättelser och karaktärer i samma universum, med samma genre och ton. Exempel på sådana är Black MirrorFargo, True Detective och American Horror Story. I den sistnämnda återkommer flera huvudrollsinnehavare, men i nya rollfigurer per säsong. Med en sådan lösning skulle man förstås kunna använda Fares och Rheborg på nytt.

Vi väntar spänt på besked kring "Partisan" säsong 2 och kan bara hålla tummarna för ett glädjande besked.

För fler nyheter -->scrolla vidare! Se också vår lista med de bästa serierna på Viaplay!