Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Viaplay bästa serier just nu

Viaplay bästa serier just nu

 • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Lista
02 mars 2019
Filmtopp
Filmtopp | Lista
02 mars 2019

Det finns många riktigt bra serier på Viaplay

Den svenska streamingtjänsten Viaplay har ett stort utbad av serier och filmer. I denna artikeln fokuserar vi på den första kategorin och lyfter fram Viaplays bästa serier just nu. Det rör sig både om så kallat "originalinnehåll" och inköpte serier som bolaget distribuerar.

Sedan Netflix intåg på marknaden har sättet vi konsumerar film och serier förändrats markant. Numera är det standard att kunna streama valfritt innehåll hos de olika streamingtjänsterna, när du vill och var du vill. Det går till och med att koppla upp tjänsterna till TV:n genom tjänster som Chromecast och Apple TV, och streama därigenom.

En av alla dessa aktörer är den svenska streamingtjänsten Viaplay. På senare tid har de nämligen börjat producerat en hel del egna serier, som utgör ett högkvalitativt tillskott i deras redan bastanta bibliotek. I denna artikeln tänkte vi kolla närmare på vilka som egentligen är de bästa serierna på Viaplay.

Viaplay ägs av Nordic Entertainment Group och det märks att det satsar stort på att bli den största spelaren i Skandinavien. Utöver att producera omtyckta serier har de nämligen köpt in flera stora reality-serier, så som Paradise Hotel.

Viaplay bästa serier (original)

I skrivande stund finns det hundratals serier att ta del av på Viaplay. Med andra ord en ofattbar mängd säsonger och avsnitt. Men hur spenderar man egentligen sin tid bäst på den populära streamingtjänsten? Nedan följer Viaplays bästa serier sorterade efter utgivningsår. För att få vara med på listan måste serierna ha släppts under 2010-talet. Se också Filmtopps lista med nya serier på Viaplay för ännu fler tips!

Bästa serierna på Viaplay 2022

Billy the Kid (2022)

Billy the Kid är Viaplays engelskspråkiga originalserie om en av vilda västerns mest mytomspunna karaktärer. I äventyrsserien får vi följa den verklighetsbaserade historien om "Billy the Kid", från hans ursprung i New York till att bli en av de kändaste revolvermännen i väst.

Serien är kanske inte en fullpottare, men det är utan tvekan en av de bästa serierna på Viaplay just nu och den är utan tvekan värd en chans.

Gaslit (2022)

Watergateskandalen har fått nytt liv i form av tv-serien Gaslit. Serien fokuserar på några av de nyckelpersoner i skandalen som till stor del har glömts bort med tiden. Vi får exempelvis följa justitieminsiter John. N. Mitchell (Sean Penn) och hans kontroversiella fru, Martha Mitchell (Julia Roberts). Vi får även följa två personer som skulle se till att göra planen att lyssna av det demokratiska högkvarteret till verklighet.

I den imponerande rollbesättningen hittar vi namn som Sean Penn, Julia Roberts, Dan Stevens och Betty Gilpin med flera.

Harmonica (2022)

Harmonica är nästa framgång för Viaplay 2022, och det är nästa framgång på streamingtjänsten för Josephine Bornebusch, som än en gång skapat något utöver det vanliga. Denna gången har hon gjort det tillsammans med Jonas Karlsson, och det är också duon som spelar huvudrollerna i serien.

Serien handlar om bandet "Harmonica", som för 16 år sedan var i blickfånget och spelade på stora arenor runt om i hela världen. Men det var då det. Nu sitter bandets två frontfigurer, som är gifta, i sitt hus i Sverige och med ett äktenskap i kris. När de åter får chansen att åka på turné i Europa är det en möjlighet att rädda förhållandet – eller avsluta det helt och hållet.

Trom (2022– )

Viaplays första färöiska serie (dansk-färöisk om vi ska vara petiga) är en effektfull kriminalthriller som är lätt att fastna för. Handlingen kretsar kring en grävande journalist som tillsammans med polisen försöker få klarhet i vad som har hänt en försvunnen djurrättsaktivist. Allt från skådespelet och handlingen till miljöerna bidrar till ett slutresultat som är mer än bara sevärt.

Ida tar ansvar (2022– )

Viaplay öppnade 2022 med att ge oss en lysande och alldeles egenomlig norsk serie. I Ida tar ansvar följer vi psykologistudenten Ida som ser fara vart hon än vänder blicken. När hon lär känna en ny vän blir honom övertygad om att han ska utföra en skolskjutning. Hon ser det därför som att hon måste stoppa honom till varje pris och förhindra en stor tragedi. 

Det här kanske låter som en fnittrig komedi, men ida tar ansvar har ett gediget mörker över sig. Den lyckas därför med någonting som få andra produktioner gör: den går skratten att vända sig i magen på en.  

Fler serier att se fram emot på Viaplay 2022

 • Wisting (säsong 3) – våren 2022
 • Pörni (säsong 2) – 27 februari
 • Vem skör Otto Mueller – våren 2022
 • Billy the Kid – våren 2022
 • Systerskap – våren 2022
 • Lyckoviken (säsong 4) – våren 2022
 • Maskineriet (säsong 2) – våren 2022
 • Made in Oslo – våren 2022
 • Partisan (säsong 2) – våren 2022
 • Delete Me (säsong 2) – hösten 2022
 • Pojkar – hösten 2022
 • Drömmaren: Karen Blixen blir till – hösten 2022
 • Last Light – hösten 2022
 • Cell 8 – hösten 2022
 • Elvira – hösten 2022
 • North Sea Connection – hösten 2022
 • Heder (säsong 3) – hösten 2022
 • Riket EXODUS – hösten 2022
 • Karma och Jonar – hösten 2022
 • Litvinenko – hösten 2022
 • Limbo – hösten 2022
 • Stella Blómkvist (säsong 2) – hösten 2022

Bästa serierna på Viaplay

Sort of (2021-)

Sort of är en av de bästa serierna på Viaplay 2021.
Sort of är en av de bästa serierna på Viaplay 2021. Foto: Viaplay.

Denna komediserie handlar om icke-binära Sabi som spelas av den icke-binära skådespelaren Bilal Baig (förövrigt seriens medskapare). Hens vänner planerar att bege sig av till queer-mekkat Berlin och leva livet, men Sabi är tveksam. Detta trots att hen håller på att förlora sin pojkvän och ströjobbar som bartender och nanny några dagar i veckan.

Det som göms i snö (2018- )

Det som göms i snö säsong 2 – en av de bästa serierna på Viaplay
Foto: Viaplay.

Viaplays Originalserie Det som göms i snö baseras på Leif G.W. Perssons bokskatt. I huvudrollen som den deprimerade polisen Peter Wendel ser vi Robert Gustadsson, som bjuder på ovanligt nedtonat skådespel. Som vanligt när Gustafsson tar sig an mer dramatiska roller, gör han det superbt. En helt klart sevärd deckarhistoria!

Furia (2021- )

Furia är en norsk dramathriller från Viaplay. Innehållet i serien kretsar kring politik, men lyckas samtidigt vara rejält intensiv och pulshöjande.

Handlingen fokuserar på en polis som dragit sig tillbaka till en mindre stad tillsammans med sin dotter, för att få leva i lugn och ro. Men allt står inte riktigt rätt till i det lilla samhället – en högerextrem grupp med sina rötter i staden visar sig farligare än vad någon kunnat ana. En brand på ett flyktingboende öppnar dörren för en resa omgärdad av högerextrema krafter som tar oss hela vägen till Berlin.

Threesome (2021- )

Threesome är en av de bästa serierna på Viaplay.
Foto: Viaplay.

Bland de bästa serierna på Viaplay hittar vi trekantsdramat Threesome med Matilda Källström och Simon Lööf i huvudrollerna. Seriens skapare Lisa Linnertorp satsade hårt på att få till en autentisk känsla i berättelsen om en tidigare trygg kärleksrelation som nu testas. Vi kan bara konstatera att hon lyckades med detta fullt ut och lite till. Serien sprudlar av äkthet, och likaså enorma och modiga insatser av dess två huvudrollsinnehavare. 

Zebrarummet (2021- )

Henrik Schyffert har utformat idén till den här populära dramaserien som utspelar sig på internatskolan Tuna Kvarn. Det är spänt från början till slut i vad som är en berättelse om rädslan för att inte passa in. Här ryms flera stora prestationer, bland annat av Alva Bratt, Valter Skarsgård, Edvin Endre och Schyffert själv, som gör en mer seriös roll än de vi vanligtvis förknippar honom med. 

Thunder in my Heart (2021- )

Thunder in my Heart – en av de bästa serierna på Viaplay
Foto: Viaplay

"Thunder in my Heart" är en av Viaplays bästa serier i år. Filmtopps recensent Edward Langert kastade lovord över den första säsongen och benämnde den som "årets svenska serie som du måste se". Bakom serien ligger Amy Deasismont – också känd som Amy Diamond – och i rollerna ser vi bland annat Alexander Abdallah, Gustaf Hammarsten, Helen Sjöholm m.fl.

Thunder in my Heart handlar om Sigrid (Deasismont), en ung kvinna i Stockholm som lever ett minst sagt hektiskt liv. Stress, ekonomiska bekymmer och otur i kärleken balanseras med en allt annat än sund familjerelation. Vann flera priser på Kristallgalan 2021.

Max Anger: With One Eye Open (2021- )

Max Anger på Viaplay – en av de bästa serierna på Viaplay
Foto: Viaplay

I "Max Anger: With One Eye Open" får vi se Adam Lundgren ta sig an rollen som actionhjälten Max Anger. Den nya, ambitiösa Viaplay-serien innehåller allt från actionspäckade biljakter till konspirationer och lömska ryssar.

Serien tar vid i finansvärlden 1996 och handlar om sammanslagningen mellan ett ryskt telenät och det i Sverige statligt ägda Talephonera. I takt med att affären är på väg att gå i lås börjar oro kring ryskt spionage att sippra upp till ytan.

Pörni (2021- )

Pörni på Viaplay – en av de bästa serierna på Viaplay
Foto: Viaplay

Det norska Viaplay-originalet "Pörni" landade på streamingtjänsten under våren 2021, och dramakomedin är en mycket sevärd och unik hyllning av personer som är fast i sitt stressiga vardagsliv.

Serien handlar om Pörni, en kvinna som lever ett liv med så många bollar i luften att det är omöjligt att inte tappa någon då och då. Samtidigt som hon uppfostrar barn och tar han om sin åldrande pappa försöker hon dessutom ge sig ut på marknaden igen för att hitta kärleken. Något som minst sagt är lättare sagt än gjort.

The Head (2020- )

The Head är en av Viaplay bästa serier
Foto: Viaplay.

Du kanske tror att din karantän är jobbig men testa att placera dig på en forskarbas på Sydpolen i sex månader för att sedan märka att en och en av dina handfull kollegor helt plötsligt mördas under mystiska omständigheter. Det är nämligen vad som utgör uppslaget i The Head.

2020 och våren 2021 kan sammanfattas med många ord. Men generell ångest och paranoia kanske tyvärr kvalar in på mångas topplistor. Viaplay lyckas sätta fingret på tidsandan i en serie som kommer att passa den som gillar The Thing och Among Us som handen i handsken.

The Defeated (2020- )

The Defeated tillhör bästa serier på Viaplay
Foto: Viaplay.

I Viapalays internationella originalserie The Defeated följer vi polisen Max McLaughlin som får i uppdrag att organisera en polisstyrka i Berlin under Andra världskrigets tuffa eftermäle.

Det finns gott om historiska berättelser som utspelar sig under det andra världskriget, men Måns Mårlinds The Defeated ger oss istället en spännande historia som utspelar sig precis efter dess slut.

Ambassadören (2020- )

Ambassadören – en av de bästa serierna på Viaplay just nu
"Ambassadören" är en av de bästa serierna på Viaplay just nu.

Han ljuger, överdriver och lovar allt till alla utan att tveka. Thomas Hofwander (Mikael Tornving) är Sveriges ambassadör i Mexiko och han gör precis allt för att representera sitt land på bästa möjliga sätt… och att ta nästa steg för att nå drömjobbet som ambassadör i Washington.

Nu måste han landa en eftertraktad flygplansaffär med den mexikanska regeringen, samtidigt som han snurrar in sig i ett nät av lögner av sällan skådat slag.

På gränsen med Peter Jihde (2019- )

På gränsen med Peter Jihde
Foto: Viaplay.

Viaplays dokumentärserie På gränsen med Peter Jihde tar oss till USA där Peter Jihde tittar närmare på det kontroversiella landet och dess omdiskuterade frågor, från vapenlagar och drogmissbruk till dödsstraff och abort. Han möter människor med åsikter som är på gränsen till vad som är acceptabelt hemma i Sverige. 

Den första säsongen av På gränsen med Peter Jihde blev Kristallen-nominerad. Nu är serien aktuell med sin andra säsong som består av sex avsnitt.

Älska mig (2019- )

Älska mig följer överläkaren Clara, som befinner sig i en dålig dejtingspiral tills hon träffar en spännande man, hennes lillebror Aron som kämpar med de explosionsartade i första kärleken och pappa Sten som tvingas hantera förlusten av sin fru. 

På en lista som framförallt är präglad av spännande serier, hittar vi här något som bryter av stämningen. Josephine Bornebuschs romantiska dramakomedi Älska mig kan vara den allra bästa serien på Viaplay. Den är originell, har nära till skratt men också svår att inte gråta till. I ensemblen glänser framförallt Bornebusch, Johan Ulveson och Gustav Lindh. Vad man måste kalla för mästerverk i sin genre och klart en av de bästa serierna på Viaplay.

I Älska mig säsong 2 som rullar just nu dyker det upp nya karaktärer som försvårar livet för Clara, Peter, Aron, Sten, Anita och Jenny. Det släpps ett nytt avsnitt varje vecka. 

Catwalk – Serien (2020)

Catwalk serien – en av de bästa serierna på Viaplay
Foto: Viaplay.

Tidigare i år kom den hyllade filmen Catwalk om Emma Örtlund och hennes vänner som drömmer om att gå en catwalk på den stora scenen i New York. Nu finns även den första säsongen av serien, som är en slags förlängning av filmen. Det är lika svårt att inte skratta som det är att inte bli berörd när gänget från Glada Hudik-teatern gör allt för att nå sitt mål. 

Partisan (2020)

Partisan – en av de bästa serierna på Viaplay
"Partisan". Foto: Viaplay.

Hyllade thrillerserien Partisan har lyckats med konststycket att både bli en kritiker- och publikfavorit. Här på Filmtopp fick den första (och förmodligen enda säsongen) gott betyg och beskrevs av vår recensent Jonatan Blomberg som en blandning "av Alex GarlandDevs och Ari AsterMidsommar" och kallade den för både "uppfriskande" och "spännande".

Serien handlar om ett isolerat, ekologiskt jordbruk där allt märkligare saker börjar ske. Fares Fares spelar en undercover-snut som försöker luska i skumraskaffärerna medan Johan Rheborg spelar den mystiske mannen som bossar på gården. Vi ser även Sofia Karemyr i rollen som en föräldralös tonåring som ska fostras på gården. Ett måste för alla thrillerälskare där ute!

MER LÄSNING:

Bästa filmerna på Netflix 2022

Maskineriet (2020- )

Vad händer när Norge och Sverige samarbetar under Viaplays styre? Jo, resultatet blir en av de bästa serierna på Viaplay! Maskineriet är nämligen en alldeles formidabel actionthriller att räkna med.

I serien nervkittlande avsnitt följer vi familjemannen Olle (Kristoffer Joner), som en dag vaknar upp i bilen på färjan mellan Sandefjord och Strömstad med en väska innehållandes en pistol och en stor summa kontanter. Vad hände? Hur kom han dit? Han vet ingenting. Har han begått ett brott? Se serien så får du veta mer!

The American Runestone (2020- )

Peter Stormare drar till USA för att undersöka en mytomspunnen runsten i denna underhållande och fascinerande dokumentärserie som han velat göra i närmare 25 år. Är runstenen ett bevis på att vikingarna var i Minnesota långt före Christopher Columbus "upptäckte" kontinenten i väst, eller är den en förfalskning gjord av en svensk emigrant?

Till skillnad från alla amerikanska forskare är Peter Stormare övertygad om att stenen är äkta.

Box 21 (2019- )

Box 21 – En av de bästa serierna på Viaplay.
Foto: Viaplay.

Anders Roslund och Börge Hellströms hann ge ut sju böcker tillsammans innan Hellström gick bort för några år sedan. När några av deras berättelser nu adapteras till TV så har Roslund funnits med som stöd.

Viaplays nya serie Box 21 utgår från kriminalkommissarie Ewert Grens (Leonard Terfelt), som hamnar i centrum av två större berättelser som berättas samtidigt men förhållandevis oberoende av varandra. På den ena sidan utspelar sig en hemsk traffickinghistoria medan den andra följer en torpeds/fixares moraliska uppvaknande.

Den inre cirkeln (2019- )

Det hör inte direkt till vanligheterna att vi får ta del av en svensk tv-serie om politiska skandaler och maktspel, men det är precis vad vi får göra genom Viaplays senaste originalserie "Den inre cirkeln". Serien baseras på Per Schlingmanns bok "I maktens öga", om det politiska och mediala spelet bakom kulisserna under Almedalsveckan på Gotland.

Den inre cirkeln bjuder på en hel del spänning och utvecklas snart till att bli en mystisk thriller om vad som egentligen sker bakom stängda dörrar efter att en politiker utsätts för ett massivt mediedrev.

Wisting (2019- )

När två döda kroppar hittas, tar den hårdnackade detektiven William Wisting ledigt från sitt julfirande för att hitta den farligaste mördaren han stött på. Vid sin sida har han specialagenten Maggie Griffin. 

Precis som Svartsjön utspelar sig Wisting ute i snötäckta landskap. Den första säsongen bjuder på en skarp deckargåta och starka rollprestationer av Sven Nordin och Matrix-stjärnan Carrie-Anne Moss som utredare. Högst sevärd och klart en av de bästa serierna på Viaplay. 

Advokaten (2018- )

"Advokaten" är en Viaplays originalserier och förmodligen deras allra bästa. Det märks att bolag har börjat hitta sin väg. Följande skrev Filmtopps recensent om seriens första säsong:

"Den Jens Lapidus-baserade tv-serien Advokaten visar att svensk tv är på uppgång, mycket tack vare samarbetet med grannlandet Danmark. Serien är en autentisk och aktuell skildring av den organiserade brottsligheten som sveper över landet, och ett måste för den kriminalknarkande seriekonsumenten."

Alex (2017- )

I Viaplays hårda deckare Alex har gränserna för vad som är rätt och fel har sedan länge suddats ut, oavsett om man är snut eller kriminell. Här bestämmer sig den korrumperade polisen Alex för att bli ren, men detta visar sig svårare än vad han trott. De skumma typer han arbetat med vill nämligen annorlunda och snart sätts både hans och hans familjs liv på spel.

MER LÄSNING:

Bästa serierna 2021

Svartsjön (2016- )

Även om den första säsongen av Svartsjön är bra, så är det först i den fristående andra säsongen som serien blir fenomenal. Storyn leder vår huvudkaraktär Johan (Filip Berg) till en ö där han är fast med olika främlingar som av olika anledningar sökt sig dit. Snart börjar mystiska saker att hända dem – och ön visar sig bära på en hemlighet. 

Efter att ha sett den andra säsongen av Svartsjön i oktober 2018 utnämnde Filmtopps recensent Jonatan Blomberg den till en av årets bästa svenskas serier. En tajt thriller med smarriga skräckinslag, som vi ser alldeles för lite av nuförtiden. 

Bästa serierna på Viaplay som inte är originalproduktioner

Clarice (2021- )

Clarice är en sevärd serie på Viaplay.
Foto: CBS.

Älskar du berättelserna om den psykopatiska mördaren Hannibal Lector? I den här spinoff-serien följer vi FBI-agenten Clarice Starling som, ett år efter händelserna från tiden hon intervjuade Lector med målet att fånga seriemördaren Buffalo Bill nu är tillbaka i arbete. 

Coyote (2021- )

Foto: Sony Pictures Television.
Foto: Sony Pictures Television.

Den här spänningsserien frontas av The Shield-stjärnan Michael Chiklis. Han spelar en gränsvakt som efter 32 års lång tjänst tvingas arbeta för de som han under hela sitt yrkesliv försökt hålla borta från USA.

Innan vi dör (2017- )

I första säsongen av denna Stockholmsbaserade kriminalare följer vi polisen Hanna som letar efter en försvunnen kollega, och hennes son Christian, som infiltrerar en kriminell familj. 

Den första säsongen av SVTs och Viaplays samproduktion Innan vi dör är förmodligen det bästa vi sett på den svenska krimscenen de senaste tio åren. Inte nog med att storyn är smart och karaktärerna nyanserade: rollistan rymmer namn som Marie RichardsonAdam PålssonMagnus KrepperAlexej Manvelov och Peschang Rad där alla är i toppform.

Den andra säsongen tar lite vatten över huvudet med ett par för många stora vändpunkter, men är trots detta en sevärd uppföljare. Stefan Sauk och Maria Sundbom Lörelius gör entré och imponerar. Utan tvekan en av de bästa serierna på Viaplay.

Vår tid är nu ( 2017- )

Det är väl ingen som har missat braksuccén Vår tid är nu? Det älskade svenska kostymdramat är en samproduktion mellan SVT, Viaplay och Film i Väst och har blivit en sanslös publikframgång. Här får vi bekanta oss med den intrigrika familjen Löwander i efterkrigstiden och följa dem under årens gång.

The Good Doctor (2017- )

The Good Doctor
Freddie Highmore är "The Good Doctor".

Efter succén med skräckserien Bates Motel bar det sig av till nästa hyllade serie för Freddie Highmore. I The Good Doctor spelar han en autistisk kirurg, som kämpar med att förstå sig på det mänskliga känsloregistret. Ett av de bättre läkardramer på länge och Highmore har rättvist blivit nominerad till en Golden Globe för sin helhjärtade insats. 

Billions (2016- )

Billions
Svenska Malin Åkerman i "Billions".

I Billions går åklagaren Chuck Rhoades går på jakt efter en hedgefonds kung vilket blir starten på en kamp mellan två mäktiga personer i New York. Det är med andra ord en serie där karaktärernas huvudsakliga drivkraft är att krossa den andre, men inte för vad som är rätt, utanför att demonstrera sin makt och inflytande. Serien är mycket välspelad och i en av de ledande rollerna ser vi svenska Malin Åkerman. Helt klart bland de bästa serierna på Viaplay.

Bosch (2014- )

Bosch är en serie som kretsar kring den världsberömde deckarförfattaren Michael Connellys Los Angeles-baserade polis Harry Bosch. Det är klassiskt detektivarbete vi får följa när den nitiske polisen tar sig an den ena korruptionshärvan efter den andra. En stor styrka hos Bosch är hur välskrivna fallen är, även om konceptet kan kännas lite gjort. Vill du sen klassisk polishistoria är dock Bosch ett lysande alternativ!

Fargo (2014- )

Fargo
Billy Bob Thornton i första säsongen av "Fargo".

Likt namnet antyder anspelar Fargo Bröderna Coens lysande 90-talsthriller med samma namn. Denna galna spinoff bjuder på samma svenskbördiga samhälle med en rejäl uppsjö quirky karaktärer. Men här vilar också stor ondska. Fargo är en spännande serie med en hel dos svart komik. En av Viaplays bästa serier.

Missa inte vår lista med de bästa filmerna på Viaplay! För ännu fler listor --> Scrolla vidare!

 

 

NÄSTA ARTIKEL