Klassiker

Veckans filmklassiker på Filmtopp

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
15 januari 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
15 januari 2021

Streama handplockade favoriter.

Lagom till julen erbjuder Filmtopp våra besökare möjligheten att streama handplockade filmer och serier helt gratis. Vårt handplockade utbud är uppdelat i tre kategorier: filmklassiker, dokumentärer och barn- och familjefilm. Här är veckans klassiker!

Nedan följer klassikerna de nya filmklassikerna vi har lagt till i vårt streamingbibliotek. Vi har även dokumentärfilmer och barnfilmer.

The Invasion of the Body Snatchers (1978)

Invasion of the Body Snatchers

HANDLING: En mystisk organism från yttre rymden börjar ta över människorna i dess närhet. Det hela utmynnar i en paranoid mardröm, med en och annan likhet med John Carpenters mästerliga remake av The Thing.

OM FILMEN: En bra historia tåls att berättas många gånger och så är även fallet med The Invasion of the Body Snatchers. Originalet från 50-talet har gjorts i flera versioner där den tveklöst bästa är denna från 1978. I rollerna ser vi bland andra Donald Suherland, Brooke Adams och Jeff Goldblum. Om du gillar skräck är detta ett definitivt måste.

Streama filmen här!

Dracula (1931)

Dracula

HANDLING:  Baserad på Bram Stookers klassiska skräckroman med samma namn, handlar Dracula om London-mäklaren Jonathan som reser till Rumänien för att sälja ett London-kåk till en förmögen greve. Föga anar han vad som komma skall. Det visar sig nämligen att greven inte är som vanliga grevar, utan snarare en blodtörstig charmör med vrickad dygnsrytm.

Det finns mycket gott att säga om Tod Brownings adaption av Dracula, men vad som kanske inte alla vet är att detta är en av de första skräckfilmerna med ljud. Innan dess var det skräck på stumfilm som gällde, exempelvis F.W. Murnus expressionistiska mästerverk Nosferatu, som för övrigt är en total Dracula-ripoff.

Streama filmen här!

Frankenstein (1931)

Frankenstein

HANDLING: En ambitiös doktor bestämmer sig för att väcka liv i en ihoppsydd kropp bestående av döda människor. Och lyckas. Men varelsen han skapar är inte riktigt som han har tänkt sig. Det hela utmynnar i en ganska filosofisk fråga om vem (eller vilka) som egentligen är det riktiga monstret.

OM FILMEN: Efter den dundersuccén med Dracula, var Universal Pictures produktionschef Carl Leammie Jr. snabb med att beställa en ny skräckfilm. Denna gången blev det Mery Shellys klassiska historia om Frankenstein som skulle förverkligas.

I filmen ser vi så klart Boris Karloff i sin mest ikoniska roll som Frankensteins monster, men det var först tänkt att Bela Lugosi skulle fått rollen. Meningarna om varför det inte blev så går i sär men det sägs att efter några miserabla sminktester var orsaken. På senare tid har det dock framkommit bevis som tyder på att Lugosi blev sparkad i samband med att regissören James Whale anslöt sig till projektet.

Streama filmen här!

Fler filmer att streama gratis hittar du här.