Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Buster Keaton

The General (1926)

 • 1 tim 7 min
 • Komedi
Filmtopp
Filmtopp | Klipp
17 december 2020
Filmtopp
Filmtopp | Klipp
17 december 2020

En av tidernas mest älskade komedier.

Nu kan du se Buster Keatons legendariska komedi "The General" direkt här på Filmtopp. Filmen är rankad plats 199 på IMDb:s lista över de bästa filmerna och på plats 34 på Sight & Sounds motsvarande lista.

 • Regi:
  Buster Keaton, Clyde Bruckman
 • Manus:
  Buster Keaton, Clyde Bruckman m.fl.
 • I rollerna:
  Buster Keaton, Marion Mack, Glen Cavender m.fl.

Här kan du se The General:

Klicka på spelaren för att starta filmen. För att spela upp den via chromecast --> läs mer här under avdelningen "Tekniska krav".

HANDLING: Filmen utspelas mitt under det det amerikanska inbördeskriget där vi får bekanta oss med lokföraren Johnnie (Buster Keaton). Han vill kriga för Sydstaterna men anses vara mer värdefull som tågförare än soldat. Saker vänds upp och ner när hans tåg kapas av ett gäng nordstatare och han måste rädda dagen – och även tjejen han älskar som är ombord.

The General eller Så går det till i krig som den svenska titeln lyder är förmodligen en titel som bara de mer inbitna filmrävarna är bekant med, men faktum är att detta mästerverk av det komiska geniet Buster Keaton brukar räknas till historiens bästa filmer.

Skeptisk till stumfilm?

Fullt förståeligt, men ta chansen och testa denna pärla. Detta är ett klassiskt mästerverk som ofta rankas bland historiens allra bästa filmer. En film som alla som älskar film helt enkelt måste se. Dessutom – det är en fröjd att se Buster Keaton - utan att blinka - utföra stunttrick så vansinniga att de ALDRIG skulle vara möjliga att göra i dag.

Buster Keaton var och förblir en egen komisk kraft. Många har försökt att imitera hans ständiga stenansikte, men ingen har lyckats göra det med samma självklarhet. En stor del i hans komik handlar om att utsätta sig själv för helt vansinniga stunts utan att så mycket höja på ögonbrynen, men när han vill förmedla känslor lyckas han göra det med minsta möjliga mimik.

 Här hittar du fler filmklassiker att streama!

NÄSTA ARTIKEL