KLART: Nu vet vi när Gladiator 2 släpps!

Ridley Scott pekar ut sin favoritscen i Gladiator: “En metafor för odödlighet“

Sofie Landgren
24 juni 2024 kl. 10:15

Scenen som kom till av en slump

Den framgångsrike brittiske regissören Ridley Scott har nu pekat ut sin favoritscen ur "Gladiator". Och det är förvånansvärt nog inte den scen man kan tänka sig!

Gladiator (2000)
Foto: United International Pictures.

Ridley Scott pekar ut sin favoritscen i "Gladiator"

Den framgångsrike brittiske regissören Ridley Scott står bakom många kritikerrosade filmer, exempelvis Alien, Blade Runner, Black Hawk Down, American Gangster och Gladiator. I en intervju med IGN berättar han om sin absoluta favoritscen i den actionladdande äventyrsfilmen.

Gladiator handlar kort och gott om den hjältemodige romerska generalen Maximus (Russell Crowe) som söker hämnd efter att hans familj har blivit mördad och hans liv förstörts av kejsarens avundsjuke son. Det här är en film som innehåller en hel del listigt våld och blod, men trots all action så är det en helt annan typ av scen som står som Ridleys favorit.

Ridley Scott pekar ut favoritscenen i gladiator
Huvudrollsinnehavaren Russell Crowe. Foto: Variance Films / United International Pictures.

"En metafor för odödlighet"

Med en helt färdiginspelad film bakom sig hade Ridley Scott tagit sig vidare till Toscana för sitt nästa projekt, och det var då han av en slump kom på att det saknades något extra i Gladiator.

– Det vi hittade var vetefält. Jag tänkte, "Wow, det är intressant." Och i vetet vadar en man för att möta sin fru och sitt barn nerför sluttningen, långt ner för kullen. Och så följde vi efter honom. När han [Russell Crowe] stod och rökte bland vetet, sa jag: "Sluta röka. Det är 40 grader. Skämtar du med mig?!". När han gick ut ur fältet strök han sin hand längs vetet och jag sa "Stop!", berättar Ridley och fortsätter:

–  Man måste alltid hålla ögonen öppna för en bra tagning och vi hämtade kameran och följde handen. Det blev öppningsscenen för filmen. Så på ett lustigt sätt blir det en symbol, en metafor för odödlighet, att komma till himlen, avslutar Ridley.

Filmen fick många nomineringar under Oscarsgalan 2001. Russell Crowe fick en välförtjänt Oscar för bästa manliga huvudroll för rollen som General Maximus och filmen lyckades även kamma hem en statyett för Bästa film. Ridley Scott och Joaquin Phoenix nominerades för bästa regi respektive bästa manliga biroll, men förlorade mot Steven Soderbergh och Benicio del Toro för filmen Traffic.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL