Russell Crowe som Maximus i Gladiator från 2000. Foto: United International Pictures.

Russell Crowe fyller 60 år – Filmtopp listar hans bästa filmer

Ivar Sandberg
07 april 2024 kl. 14:04

Från Gladiator till The Nice Guys

Redan som 8-åring började han skådespela och ser inte ut att sluta snart! Idag när Russell Crowe fyller 60 firar vi det genom att lista upp hans bästa roller och filmer!

Russell Crowe har skådespelat livet ut redan som 8-åring i serien Spyforce (1971-1973). Trots hans ålder ser han inte heller ut att sluta snart då han har flera filmer som är på väg ut, bland annat Kraven The Hunter (2024) som släpps senare i år. Han har vunnit flertal priser som en Oskar, och 2 Golden Globes. Han är onekligen mångas favorit och idag firar vi på Filmtopp honom genom att räkna upp några av hans bästa roller och filmer!

Russell Crowes 8 bästa filmer

Russell Crowe fyller 60 år – Filmtopp listar hans bästa filmer
Foto: DreamWorks.

Gladiator (2000)

Genre: Action, Drama

Regi: Ridley Scott

I Ridley Scotts gladiator spelar Russell Crowe den romerska generalen Maximus Decimus Meridius. Han blir huggen i ryggen av kejsarens son, Commodus (Joaquin Phoenix), som vill ha tronen. Commodus mördar sin egen far och Maximus familj och använder honom sedan som slav vilket leder honom till de grymma gladiatorspelen. Maximus lyckas dock klara av spelen väldigt bra och reser snabbt i rang. Han är beslutsam på att utkräva sin hämnd mot Commodus.

En väldigt sevärd film och oftast ansedd att vara en av de bästa av år 2000. 

Du kan se filmen här: Gladiator

Russell Crowe fyller 60 år – Filmtopp listar hans bästa filmer
Foto: Universal Studios.

A Beautiful Mind (2001)

Genre: Biografisk, Drama

Regi: Ron Howard

Russell Crowe spelar huvudkaraktären John Nash i denna verklighetsbaserade film. Nash är en amerikansk matematiker som studerar på Princeton University i USA. På grund av hans lyckade studier börjar han arbeta på Pentagon men allt står inte rätt till i Nashs huvud.

Du kan se filmen här: A Beautiful Mind

Russell Crowe fyller 60 år – Filmtopp listar hans bästa filmer
Foto: Universal Pictures.

Cinderella Man (2005)

Genre: Sport, Drama, Action, Biografisk

Regi: Ron Howard

Detta är ännu en biografisk film, regisserad av Ron Howard, som Crowe har huvudrollen i. I denna film spelar Crowe boxaren James J. Braddock. Han är en irländsk boxare i New Jersey under den stora depressionen som lever med sin fru. James är ekonomiskt beroende av sitt brutala arbete och hans fru Mae står knappt ut med att se honom slåss. Hans agent Gould får honom att slåss mot starkare och starkare boxare vilket han mirakulöst vinner trots sin brutna arm och han lyckas ta sin familj ur fattigdom.

Du kan se filmen här: Cinderella Man

Russell Crowe fyller 60 år – Filmtopp listar hans bästa filmer
Foto: Lionsgate.

3:10 Yuma (2007)

Genre: Action, Western, Drama

Regi: James Mangold

Den fattiga bonden Dan Evans (Christian Bale) lada nedbrunnen har bränts ner av en Glen Hollander (Lennie Loftin) som han är skyldig pengar. Han och hans söner letar korna som sprungit iväg från branden men istället för att hitta de finner de Ben Wade (Russell Crowe) och hans gäng. Wade är en kriminell rånare som inom kort blir tillfångatagen och ska bli ivägskjutsad till fängelset via 3:10 tåget. Det är upp till honom att fly.

Du kan se filmen här: 3:10 Yuma

Russell Crowe fyller 60 år – Filmtopp listar hans bästa filmer
Foto: Universal Pictures.

American Gangster (2007)

Genre: Biografisk, Drama, Crime

Regi: Ridley Scott

American Gangster är ännu en team-up mellan regissören Ridley Scott och Crowe som är värd att minnas. Crowe spelar detektiven Richie Roberts. Roberts har blivit chef på en specialstyrka i New York som stoppar större drogproducenter efter att hans fru överdoserat på en form av heroin. Blue Magic.

Du kan se filmen här: American Gangster

Russell Crowe i State of Play
Foto: Universal Pictures.

State of Play (2009)

Genre: Thriller, Drama

Regi: Kevin Macdonald

I denna politiska film spelar Crowe Cal journalisten McAffrey på tidningen Washington Globe. McAffrey är en listig reporter som tittar in i det oklara mordet av en kongressmans (Ben Affleck) assistent och älskare. Filmen diskuterar frågor om privatisering av militär i USA såväl som journalism.

En intressant och komplex film ur Crowes bibliotek.

Du kan se filmen här: State of Play 

Foto: Universal Pictures.

Les Miserables (2012)

Genre: Musikal, Period drama

Regi: Tom Hooper

En klassisk musikal som alla bör se med ett flertal älskade låtar. Broadway-stjärnan Hugh Jackman (som även är känd som Wolverine) spelar huvudrollen Jean Valjean, en fattig man som suttit i fänglse i 19 år för att han stal bröd. Crowe är hans motpart, Javert, en lagman som gör allt han kan för att  sätta in honom i fängelse igen. De kände varandra från hans tid i finkan då Javert var en av vakterna. 

Crowe sjunger även i fler än 10 av låtarna i filmen med hans solo i låten Stars.

Du kan se filmen här: Les Miserable

The Nice Guys (2016)
Foto: Warner Bros.

The Nice Guys (2016)

Genre: Komedi, Action

Regi: Shane Black

Det här är en av Crowes bästa komedi filmer. Holland March (Ryan Gosling) är en privatdetektiv som får i uppdrag att hitta en försvunnen porrstjärna. Han åker för att träffa en Amelia Kuttner (Margaret Qualley) som han tror har något med försvinnandet att göra. Hon i sin tur anlitar Jackson Healy (Russell Crowe) för att skrämma iväg honom. Efter Healy bryter Marchs arm i en skrämseltaktik går han hem där han får lära sig att Amelia är i knipa och han är tvungen att skaffa Marchs hjälp för att rädda henne. De blir tillsammans en extremt rolig duo. 

Du kan se filmen här:  The Nice Guys

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL