KLART: Nu vet vi när Gladiator 2 släpps!

Ridley Scotts bästa filmer – Filmtopp tipsar

Emil Oscar Rasmussen
23 november 2023 kl. 18:11
ANNONS
ANNONS

Regissörens filmer du måste se

"Napoleon"-aktuelle Ridley Scott har en karriär som snuddar vid sex decennier. Under den tiden har det blivit en hel del sevärda rullar – här är de allra bästa av dem.

Ridley Scotts bästa filmer – Filmtopps favoriter

Alien (1979)
Foto: Twentieth Century Fox.

Alien (1979)

Handling: I samband med att besättningen på rymdskeppet Nostromo ska undersöka en mystisk signal från en avlägsen planet upptäcker de en dödligt farlig livsform som tvingar dem att slåss för sin överlevnad. 

Alien var inte Ridley Scotts första riktigt högkvalitativa film, men det var utan tvekan den som etablerade honom som ett namn att räkna med. Och nu, över 40 år senare, är det alltjämt en av hans allra bästa filmer.

Här kan du streama Alien (1979)

Blade Runner (1982)
Foto: Warner Bros.

Blade Runner (1982)

Handling: I en futuristisk värld accepterar den sargade polisen Rick Deckard (Harrison Ford) motvilligt att hitta och eliminera en grupp replikanter – genframställda humanoider med en livsspärr på blott fyra år. Replikanterna har flytt till jorden från en rymdkoloni med målet att upphäva sin livsspärr. Det blir upp till Deckard att stoppa dem i deras kamp mot klockan.

Blade Runner var före sin tid och den fick ett blandat mottagande efter sin premiär. Men i dag är den rättmätigt klassad som ett mästerverk inom sci-fi-genren.

Här kan du streama Blade Runner (1982)

Thelma & Louise (1991)
Foto: UIP.

Thelma & Louise (1991)

Handling: Två kvinnor beger sig ut på en road trip genom sydvästra USA:s ökenlandskap. Ett ödesdigert ögonblick tidigt under resan gör att de snart befinner sig på flykt från både polisen och rollerna de tvingats in i som kvinnor.

Denna lysande film är ett bevis på Ridley Scotts mångsidighet och en underbar kontrast till de många svulstiga actionrullar han legat bakom.

Här kan du streama Thelma & Louise (1991)

Gladiator (2000)
Foto: UIP.

Gladiator (2000)

Handling: Gladiator är den episka berättelsen om generalen som fick sitt liv raserat av en avundsjuk blivande kejsare, men som reste sig från slaveriets bojor till att bli en gladiator som vågade trotsa ett helt kejsardöme.

Vi vågar oss nog påstå att Gladiator är Ridley Scotts genomgående mest älskade film, och det finns inte mycket att orda om när det kommer till den saken – filmen har det mesta man kan önska sig i form av underhållning.

Här kan du streama Gladiator (2000)

Duellanterna (1977)
Foto: Cinema International.

Duellanterna (1977)

Handling: I Frankrike i början av 1800-talet, när Napoleon Bonaparte fattar tag om makten, utbryter en rivalitet mellan två soldater i den franska armen. Rivaliteten grundar sig i en uppfattad förolämpning, och den blir startskottet på en rad dueller över flera år mellan de två soldaterna.

Duellanterna är Ridley Scotts mest imponerande film innan det stora genombrottet med Alien. Intressant nog känns det också som om filmen krattade för flera av Scotts senare filmer, som exempelvis The Last Duel (2021).

Här kan du streama Duellanterna (1977)

Napoleon (2023)
Foto: SF Studios.

Napoleon (2023)

Handling: Napoleon är en episk skildring av den franske kejsaren Napoleon Bonapartes (Joaquin Phoenix) uppgång och fall. Filmen följer han hänsynslösa klättring till makten, men också hans komplicerade förhållande till sin fru och livs kärlek, Josephine Bonaparte (Vanessa Kirby).

Ridley Scotts senaste film är också hans bästa på mycket, mycket länge. Filmtopp delade ut ett högt betyg till filmen i sin recension.

Napoleon (2023) visas nu på bio

American Gangster (2007)
Foto: UIP.

American Gangster (2007)

Handling: Ingen brukade lägga märke till Frank Lucas, den tyste chauffören till en av innerstadens ledande, svarta bossar. Men när chefen plötsligt dör utnyttjar Frank öppningen i maktstrukturen för att skapa sin egen version av "The American Dream". Genom uppfinningsrikedom och en strikt affärsmoral hamnar han som ledare för drogtrafiken i innerstaden och svämmar över gatorna med en renare produkt till ett bättre pris...

American Gangster ska inte kallas för en underskattad Ridley Scott-film, men bland hans många tokhyllade filmer glöms den ibland bort i diskussionen – vilket den är alldeles för bra för.

Här kan du streama American Gangster (2007)

Black Hawk Down (2001)
Foto: Svensk Filmindustri.

Black Hawk Down (2001)

Handling: Black Hawk Down är berättelsen om elitförbanden som skickades till Somalia för att bland annat tillfånga ta män tillhörande en krigsherre. Uppdraget går dock fel och snart går de en desperat kamp på liv och död mot de somaliska trupper som omringat dem.

Black Hawk Down är vid sidan om Gladiator en av Ridley Scotts stora mainstream-favoriter. Återigen är det lätt att förstå varför – action kan inte bli mycket mer nagelbitande och laddat än så här.

Här kan du streama Black Hawk Down (2001)

Bubblare:

Det ska erkännas att den självsäkre Ridley Scott har en och annan mindre lyckad film på sin meritlista också, men det kan vi förlåta med tanke på de mästerverk han också regisserat. Få av filmhistoriens regissörer kan stoltsera med lika många odödliga filmer som Ridley Scott.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL