Det starka ögonblicket i Gladiator som Joaquin Phoenix improviserade

Det starka ögonblicket i Gladiator som Joaquin Phoenix improviserade

Emil Oscar Rasmussen
11 juli 2023 kl. 17:00

Joaquin Phoenix plockade fram sin inre tyrann

Joaquin Phoenix är i ropet igen efter att trailern till den kommande Ridley Scott-filmen "Napoleon" har släppts. Senast duon samarbetade var med "Gladiator" – filmen som blev Phoenix riktigt stora genombrott. I filmen visade han sin otroliga kapacitet som skådespelare, vilket ett av de starkaste ögonblicket i den är ett bevis på. Ett ögonblick som dessutom improviserades av Joaquin Phoenix.

"Napoleon" har premiär senare i höst och i filmen kommer vi få se Joaquin Phoenix spela rollen som Napoleon Bonaparte. För regin står Ridley Scott, och många element finns på plats för att det ska kunna bli en storsuccé.

I första hand är det återföreningen mellan Phoenix och Scott som kittlar allra mest på förhand. Duon samarbetade första gången med Gladiator (2000) och som bekant spelade Phoenix en kontroversiell härskare även den gången. Filmen blev Joaquin Phoenix stora genombrott och han förärades med en Oscarsnominering för sin makalösa insats som Commodus.

Trots att han delade vita duken med välmeriterade namn som Russell Crowe, Oliver Reed och Richard Harris hamnade han på intet sätt i skymundan. Tvärtom stack hans rollprestation ut som en av filmens höjdpunkter. Enligt rapporter ska ett av filmens starkaste ögonblick till och med vara improviserat av Joaquin Phoenix.

Joaquin Phoenix improviserade det gripande ögonblicket i Gladiator

I "Gladiator" spelar Joaquin Phoenix rollen som kejsare Commodus, vars komplex, hunger efter makt och rivalitet med Russell Crowes karaktär Maximus, får honom att balansera på gränsen till galenskap. Flera av filmens starkaste ögonblick kommer när Commodus börjar tappa fattningen, och det mest skrämmande av dem utspelar sig mellan Commodus och systern Lucilla, spelad av Connie Nielsen.

I scenen kräver, beordrar, Commodus mer eller mindre sin syster att älska honom och avslutar monologen med att ryta orden "Am I not merciful".

Enligt trivia-sektionen på IMDb ska den skrämmande slutklämmen på scenen vara improviserad, och Connie Nielsens skrämda reaktion vara äkta. Uppgifterna är inte bekräftade, men mycket tyder på att de stämmer. Repliken finns nämligen inte med i den version av filmens manus som finns online och produktionen av Gladiator var ökänd för att ha påbörjats med ett manus som ständigt förändrades och öppnade upp för utrymme att korrigera innehållet i scenerna under tiden som de filmades. Det ska ha lett till att flertalet repliker i filmen improviserats fram. 

Skrämda Connie Nielsen hyser inget agg mot Phoenix för den oväntade explosionen från sin motskådespelare. Tvärtom har hon hyllat både Joaquin Phoenix och Russell Crowe för deras skådespel i filmen.

– Du vet aldrig exakt vad de kommer att göra och det är den bästa av känslor, sa Nielsen om Phoenix och Crowe till Collider 2023. Som när du är med en skådespelare som skiter fullständigt i om det kommer att landa, men bara kör på och har sånt mod och aldrig blir förutsägbar; det är som en sann gåva när du spelar in fantastiska scener.

Joaquin Phoenix fick sin första av fyra Oscarsnomineringar med "Gladiator". Med den senaste, för "Joker", vann han sin första Oscar.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL