JUST NU: Amazon Prime utökar sin Sverigesatsning

Robert Gustafsson om humorserien LOL: "Jävligaste jag gjort"

 • Amazon Prime
Filmtopp
27 oktober 2022 kl. 19:10

LOL är den svenska Prime Video-satsningen som ska locka till skratt

Snart är det premiär för "LOL: Skrattar bäst som skrattar sist" på Amazon Prime Video. I programmet ser vi folkkära komikern Robert Gustafsson.

Tidigare i dag kunde vi rapportera om Amazon Prime Videos ökade satsning på svenskt originalinnehåll. Till skillnad från konkurrenter som HBO Max, som efter sammanslagningen med Discovery valde att ta bort alla sina nordiska originalproduktioner, och Netflix och Viaplay som bromsat all sin produktion i Danmark växlar istället Amazon upp.

Under hösten och vintern släpps titlar som den politiska satiren Toppen och realityserien The BridgeÄgd av DannyGood Luck Guys, Heta hjärtan  Toppen och LOL: Skrattar bäst som skrattar sist. Den sistnämnda titeln kommer med största sannolikhet bli en rejäl publiksuccé.

Detta går LOL: Skrattar bäst som skrattar sist ut på

Vad händer egentligen om man stoppar in några av Sveriges roligaste människor i ett rum i flera timmar? Förmodligen blir det en rejäl skrattfest. Fast inte i LOL: Skrattar bäst som skrattar sist – åtminstone inte i rummet i fråga. I det här tävlingsprogrammet ryker nämligen den som så mycket som fnissar. Den totala ondskan i det hela är att allas mål är att få varandra att skratta. Som en helskruvad version av "tysta leken". Utöver äran att vara eldprovets totala stenansikte ligger det 500 000 kronor som vinnaren får skänka till valfri välgörenhetsorganisation.

Eva Röse
Eva Röse. Foto: Axel Diedrichs / Filmtopp Media.

Med Eva Röse som programledare

Den enda personen i programmet som får skratta obehindrat är underbara Eva Röse, som här gör sitt första jobb som programledare sedan Scenerna som förändrade filmen (2016). Skådespelerskan, som har medverkat i produktioner som Maria Wern, Heder och Äkta människor befinner sig här i ett hemligt kontrollrum fullproppat med TV-skärmar där hon övervakar (och lyssnar) på komikernas desperata försök att vara roliga. På Amazons pressdag berättade hon också att hon hade setets bästa jobb och fick skratta hejdlöst.

Konceptet är redan beprövat internationellt på Prime Video och under panelsamtalet passade den ena deltagaren, Özz Nôjen på att bedyra att Eva Röse sopar mattan med sina internationella motparter.

Snart är det premiär för "LOL: Skrattar bäst som skrattar sist" på Amazon Prime Video. I programmet ser vi folkkära komikern Robert Gustafsson.
Komikerna som tävlar i "LOL: Skrattar bäst som skrattar sist". Foto: Prime Video.

Deltagarna i LOL: Skrattar bäst som skrattar sist

Utöver Eva Röse, som agerar publikens öga, ser vi tio av Sveriges roligaste komiker, som enligt Prime Video själva erbjuder autentisk, svensk humor av högsta och absolut lägsta kvalitet.

Här är alla deltagare som är med i LOL:

 • Robert Gustafsson
 • Per Andersson
 • Anders "Ankan" Johansson
 • Anders Jansson
 • Clara Henry
 • Sussie Eriksson
 • Vanna Rosenberg
 • Edvin Törnblom
 • Louise Nordahl
 • Özz Nûjen

Robert Gustafsson om upplevelsen

Sveriges kanske mest älskade komiker genom tiderna, Robert Gustafsson, har arbetat med humor sedan 70-talet och fick sitt stora, vida genombrott i Killinggänget under det ironiska 90-talet. Därutöver har vi sett honom i klassiker som Sunes sommar (1993), Torsk på Tallin (1999), Grogg (2000), långköraren Parlamentet (2002-2020), Fyra nyanser av brunt (2004), Morran & Tobias (2014-2018), Hundraettåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2014), Rymdresan (2020) otaliga revyer och mycket annat.

Men inget jobb har kunnat förbereda honom för det i LOL: Skrattar bäst som skrattar sist. I ett videosamtal säger han att inspelningen var något av "det jävligaste" han gjort.

– Mycket, mycket märkligt program. Det är ett av det jävligaste jag gjort i hela mitt liv. Jag var nästan lam och totalt handlingsförlamad efter inspelningen. Det var mycket påfrestande, känner mig sprängd i hjärnan. Fast det blir roligt och vi får se hur det går, vem vinner?

Då har LOL: Skrattar bäst som skrattar sist premiär

Programmet är som sagt redan inspelat och av materialet vi har fått ta del av att döma är det så gott som färdigklippt. Tur det, för komediserien har premiär den 28 december, alltså perfekt att njuta av under julledigheten. Om alla avsnitt släpps på ett bräde är fortfarande oklart – men givetvis håller vi tummarna för det!

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL