Biosalong

Bästa skräckfilmerna på Amazon Prime Video

 • Amazon Prime
Filmtopp
24 oktober 2022 kl. 18:00

Upplev din totala mardröm

För alla oss som älskar skräck kommer här en lista med de bästa skräckfilmerna på Amazon Prime Video. Fråga bara dig själv om du är redo att möta den totala ondskan.

Alla som älskar skräck vet hur svårt det kan vara att hitta nya favoriter – eller ens bara nya schyssta skräckfilmer. Därför har vi på Filmtopp gjort en sammanställning där vi listar våra favoriter.

TIPS: Här hittar du vår sammanställning med bra skräckfilmer på HBO Max.

Bästa skräckfilmerna på Amazon Prime Video

För att undvika att gå i exakt samma gamla rekommendationer som alla andra gör, har vi valt att undvika de mest givna klassikerna för att ge rum åt nya, lite mer oväntade tips. Längst ner finns dock en snabblista med ytterligare, mer självklara tips.

My Best Friend's Exorcism (2022)
Foto: Prime Video.

My Best Friend's Exorcism (2022)

Att överleva tonåren är inte lätt, särskilt när du blivit förhäxad av en demon. Vi befinner oss på slutet av det optimistiska 80-talet där vännerna Abby och Gretchen navigerar mellan killar, popkultur och en paranormal kraft som klamrat sig fast vid Gretchen som ett par benvärmare i neon. Tiden är knaper – tvinga tillbaka demonen till helvetets portar innan det är för sent!

Goodnight Mommy
Naomi Watts i "Goodnight Mommy". Foto: Prime Video.

Goodnight Mommy (2022)

För åtta år sedan kom det en kuslig film från Österrike om ett par pojkar som misstänker att deras mamma inte längre är deras mamma. Efter en olycka är hon nämligen hennes ansikte täckt med ett bandage. Nu har en amerikansk remake släppts med självaste Naomi Watts i rollen som den obehagliga modern. Inte riktigt lika bra, men klart ryslig nog!

Recension: Master (2022)
Foto: Prime video.

Master (2022)

Detta är en film som går under den "smarta-skräcksatirer-om-rasismen-i-USA"-genre som Jordan Peele kickade igång med Get Out (2017). Nu är inte Master på något vis lika bra, men det är en rätt kul film som bjuder på en av de mest absurda twisterna vi på Filmtopp sett. Inget mästerverk på långa vägar, men den har något. Om inte annat är det en konversationsstartare.

Posessor – En av de bästa skräckfilmerna på Amazon Prime Video
Obehagligt värre i skräckfilmen "Possessor" som nu finns på Amazon. Foto: Elevation Pictures.

Possessor (2020)

I den här sci-fi-skräckisen följer vi Tasya Vos – en agent för en hemlig organisation som använder sig av implantat i hjärnan. Dessa implantat gör att man kan ta över andras kroppar och göra dem till lönnmördare. Givetvis går något rejält snett.

Possessor är något så ovanligt som en ny skräckfilm med både goda betyg från kritiker och publik. Det är bara att luta sig tillbaka i TV-soffan och låta sig skärras.

The Lodge (2020)
"The Lodge". Foto: FilmNation Entertainment.

The Lodge (2020)

Två unga syskon blir insnöade uppe i en avlägsen bergsstuga tillsammans med sin psykiskt instabila blivande styvmor när pappan åkt iväg på ett jobb. I takt med att stämningen i stugan blir alltmer frostig, kryper skakande hemligheter från det förflutna fram och förvandlar julefriden till en regelrätt mardröm.

Greta
Isabelle Huppert och Chloë Grace Moretz i "Greta". Foto: Jonathan Hession - Widow Movie.

Greta (2019)

Med Chloë Grace Moretz och framförallt den underbare Isabelle Huppert i rollerna är Greta en ryslig liten historia väl värd din tid. Här spelar nämligen Chloë en ung servitris som blir bekant med en äldre kvinna som visar sig ha vissa… problem. Mer än så vore dumt att avslöja!

A Quiet Place
Den moderna skräckklassikern "A Quiet Place". Foto: Paramount Pictures.

A Quiet Place (2018)

Om du aldrig har hört talas om A Quiet Place har du förmodligen inte hållit dig särskilt uppdaterad på skräckvärlden (eller tja, ingenting alls) de senaste åren. Här petar våldsamma rymdvarelser ner människan i näringskedjan – men de är blinda, så om du är knäpptyst kan du få leva åtminstone en dag till.

Få moderna skräckfilmer har haft samma breda genomslag och blivit så hyllade. Samtidigt är det en film som tåls att ses om, så upptäck den för första gången eller njut av den igen.

The Purge
"The Purge: Election Year". Foto: UIP.

The Purge-filmerna (2013-2016)

Med Ethan Hawke i spetsen blev The Purge (2013) en omedelbar succé och en franchise blev född. Nu finns flera av filmerna att streama på Amazon Prime Video, i vilka vi får ta del av en alternativ verklighet där alla lagar upphävs under ett dygn. Alla brott blir alltså tillåtna och enorma summor läggs på olika försäkrings- och skyddsalternativ. Varför? Jo, för här tror man att människan behöver ge utlopp för sin ondska med jämna mellanrum så blir det frid och fröjd under årets resterande 364 dagar.

Train to Busan
Succéskräckisen "Train to Busan" är en av de bästa skräckfilmerna på Amazon Prime Video. Foto: Next Entertainment.

Train to Busan (2016)

Det är någonting magiskt med filmer som utspelar sig på tåg. Miljöerna är slutna, historien rör sig hela tiden framåt (bokstavligt talat) och det är trångt och jävligt när "the shit hits the fan". Den sydkoreanska zombieberättelsen Train to Busan maxar allt detta när ett utbrott sker på ett snabbtåg mellan Seoul och Busan. Train to Busan blev en stor biosuccé och en omedelbar snackis. Extra kul eftersom påkostade skräckfilmer är något av raritet.

The Witch
Anya Taylor-Joy i "The Witch". Foto: A24.

The Witch (2015)

Med bara tre filmer i bagaget har filmregissören Robert Eggers blivit ett världsnamn. Hans debut, The Witch, är hans mest personliga och helt klart läskigaste film hittills. Här följer vi ett par emigranter under 1600-talet som har rest till USA för att kunna upprätthålla sin strikta, religiösa tro. När familjen börjar tro att en häxa bor i skogen inleds en psykologisk mardröm som visar att blod inte alltid är tjockare än vatten. Filmen satte omedelbart Anya Taylor-Joy på kartan.

Sinister – en av de bästa skräckfilmerna på Prime Video
Historiens kanske läskigaste skräckfilm. Foto: Lionsgate.

Sinister (2012)

Den andra filmen på listan med Ethan Hawke i huvudrollen anses också vara en av historiens läskigaste – åtminstone om du ska tro studien The Science of Scare Project. Och visst är det förbannat obehagligt när en familj flyttar in i ett hus som (SJÄLVKLART) bär på en viss ondska över sig. Helt klart en av de bästa skräckfilmerna på Amazon Prime Video.

Fun fact! När Filmtopp intervjuade Joakim Lundell prisade han Sinister men spydde galla över uppföljare – med all rätt.

Fler bra skräckfilmer på Amazon Prime Video

 • Split (2016)
 • Hajen (1975)
 • Suspiria (1977) och Suspiria (2018)
 • Night of the Livind Dead (1968)
 • Get Out (2016)
 • Zombieland (2009)
 • Happy Death Day (2017)
 • The Shallows (2016)
 • It Comes at Night (2017)
 • Scary Stories to Tell in the Dark (2019)

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL